Het IPMS clubblad is Modelbouw in Plastic (MIP) met artikelen en clubzaken (voormalige "Periodieke Mededelingen").

Zonder kopij geen blad!

Kopij komt van leden voor leden, zoals recensies (ook wel reviews genoemd), bouwverslagen, artikelen met wat historie, iets over je modelbouwverzameling, evenementen en nog veel meer. Als het maar met "modelbouw in plastic" te maken heeft. We zien met de leden graag uw bijdrage tegemoet!

Als u kopij levert, houd dan rekening met het feit dat uw artikel wellicht niet direct geplaatst wordt, vooral omdat we afwisseling van inhoud nastreven. Wellicht neemt een vakredacteur contact met u op, bijvoorbeeld omdat iets onduidelijk is. Een vakredacteur kan ook helpen met foto's, tips e.d. Recensies van bouwdozen en boeken hebben vaak een zekere urgentie. Maar dat geldt vaak niet voor een artikel. Het schrijven van een artikel kan in uw eigen tempo. Het liefst hebben we kopij en foto-materiaal elektronisch.

layout  pen

Gebruik bij het schrijven van kopij deze handleidingen en downloads: ( Klik met de rechtermuis knop ("Save as"/ "opslaan als" / save link target as" afhankelijk van uw browser) op de link. 

Lever uw artikel foto bestanden (in JPG) groot aan. Ga deze niet bewerken! Foto bewerking kunt u aan de MIP vormgever overlaten.

Vragen? Neem contact op.....

 

Wilt u gewoon als IPMS lid uw mooie model laten zien? Zonder een heel artikel? Dat kan in de "Modelbouw in Plastic" magazine lezergalerij! Lees hier meer hoe....


Medewerkers vanuit IPMS

Veel IPMS medewerkers doen vrijwillig taken binnen de IPMS, denk aan regio coordinatoren, SIG leiders e.d. Deze mensen sturen veelal kopij in. Bent u zo'n medewerker? Hou rekening met de SLUITINGS data van de MIP. Zorg ervoor dat uw kopij tijdig binnen is bij de redactie. Een MIP ligt meestal pas 8 weken na sluitingsdatum bij de leden! De sluitingsdata Kopij MIP staan altijd in de IPMS AGENDA  en onderaan de "Home" pagina.


MIP redactie

Diverse vakredacteuren verzorgen met leden kopij en verder zijn er de kopij coördinator, hoofdredacteur en vormgeving. Het redactie team komt regelmatig bij elkaar, de ingekomen kopij wordt bekeken en een selectie gemaakt van wat er in het volgende MIP-nummer gaat komen. Samen proberen we voldoende variatie in het blad te brengen.

De IPMS-redactie bestaat (2019) uit:

 • Gert Vlaanderen (eindredacteur en vakredacteur civiele voertuigen)
 • Henk de Jong (coördinator kopij)
 • Wim Nijenhuis (vakredacteur vliegtuigen)
 • Hugo Petiers (vakredacteur vliegtuigen)
 • Sacco de Vries (vakredacteur vliegtuigen)
 • Maarten Schönfeld (vakredacteur schepen en militaire voertuigen)
 • Walter Sonderman (vakredacteur schepen)
 • Henk Hirs (vakredacteur Science Fiction)
 • John Broekman (vakredacteur militaire voertuigen)
 • Geert Heijl (vakredacteur civiele voertuigen)
 • Gien Fortuin (Tips en Trucs)
 • Peter Booij (reporter)
 • Meindert de Vreeze (webmaster, website en agenda)

en wordt ondersteund door....

 • Louis Charmant (distributie IPMS recensiedozen via het IPMS NL Forum)
 • Hans Boon (taalkundige)
 • Bert van den Broeke (taalkundige)
 • Michiel (Vormgeving MIP)

Het centrale email adres voor alle redactieleden staat hier onder.

 


 Kopij insturen

Kopij voor de MIP is heel welkom en krijgen we het liefst natuurlijk elektronisch.

(1) Zend kopij met grote bestanden en foto's via WeTransfer naar ons email adres.  

HANDLEIDING :   WeTransfer-handleiding-2020.pdf pdf-logo

De website zelf:  WeTransfer.com  [ externe link ].

(2) of per email kopij tekst naar dit email adres:

  mail-ipms-redactie

(3) Kan het niet anders, per post kan ook. Het postadres staat in Colofon MIP (meestal op pagina 3 van iedere MIP) en hieronder bij.....

Vragen?   Neem contact op.....

 


Iets over recensies ("reviews") van modellen

Eigen recensies zijn welkom van iedere IPMS'er. Schrijven is leuk, gebruik de Schrijftips zoals hieronder vermeld. De vakredacteur is daarbij je aanspreekpunt.

Meestal heb je zelf een bouwdoos gekocht, mooi als je een recensie wilt maken voor de MIP. Daar doe je lezers een plezier mee.

 

Nieuwe recensie-bouwdozen aangeboden aan de IPMS

IPMS krijgt van fabrikanten en importeurs regelmatig de nieuwe bouwdozen ter recensie toegestuurd. Als lid van IPMS Nederland kun jij je aanmelden voor het maken van een model. De MIP-vakredacteur kijkt wie zich hebben aangemeld en maakt een keuze. Als je de bouwdoos toegewezen krijgt neemt de MIP-vakredacteur contact met jou op en wordt afgestemd op welke efficiënte manier jij de bouwdoos thuis kunt krijgen.
Na ontvangst maak je eerst een korte eerste indruk van de inhoud van de bouwdoos. Vervolgens krijg je ruim de tijd om het model te bouwen en er een bouwverslag (inclusief foto’s van het bouwproces) van te maken. Een prima hulpmiddel is de recensiehandleiding (zie hierboven ook) die jij ontvangt als de bouwdoos wordt toegekend. Het verslag verschijnt in MIP-magazine en/of op de IPMS-website.
Als termijn voor de bouw en het verslag wordt 3 maanden aangehouden, ingaand op het moment van ontvangst van de bouwdoos. Bij grote en/of complexe bouwdozen kan in overleg een langere termijn worden afgesproken.

Benieuwd welke nieuwe bouwdozen beschikbaar zijn? Ga via ‘Forum’ naar ‘ IPMS Forum met nieuws en discussie’ en meestal in een berichtje "nieuwe recensie modellen". Kijk dus regelmatig op ons IPMS Forum . Kies vervolgens ‘IPMS Specifiek en daarna het recente topic over recensiemodellen. Wil je meedoen met een bepaalde bouwdoos? Stuur een mail zoals aangegeven op het Forum.

 

afv-centurion  airfix-f86f-box


Lees meer over de MIP hier.... En bent u (nieuw) IPMS lid en wilt u oude MIP artikelen bekijken? U kunt alle MIPs online bekijken en zelfs downloaden! Daartoe moet u wel inloggen als lid en daarna is in het MIP archief alles te vinden!