Het IPMS clubblad is Modelbouw in Plastic (MIP) met artikelen en clubzaken (voormalige "Periodieke Mededelingen").

Zonder kopij geen blad!

Kopij komt van leden voor leden, zoals recensies (ook wel reviews genoemd), bouwverslagen, artikelen met wat historie, iets over je modelbouwverzameling, evenementen en nog veel meer. Als het maar met "mWeTransfer-handleiding-2020.pdfodelbouw in plastic" te maken heeft. We zien met de leden graag uw bijdrage tegemoet!

Als u kopij levert, houd dan rekening met het feit dat uw artikel wellicht niet direct geplaatst wordt, vooral omdat we afwisseling van inhoud nastreven. Wellicht neemt een vakredacteur contact met u op, bijvoorbeeld omdat iets onduidelijk is. Een vakredacteur kan ook helpen met foto's, tips e.d. Recensies van bouwdozen en boeken hebben vaak een zekere urgentie. Maar dat geldt vaak niet voor een artikel. Het schrijven van een artikel kan in uw eigen tempo. Het liefst hebben we kopij en foto-materiaal elektronisch.

layout  pen

Gebruik bij het schrijven van kopij deze handleidingen en downloads: ( Klik met de rechtermuis knop ("Save as"/ "opslaan als" / save link target as" afhankelijk van uw browser) op de link. 

Lever uw foto bestanden (in JPG) groot aan. Ga deze niet bewerken! Foto bewerking kunt u aan de MIP vormgever overlaten.

Vragen? Neem contact op.....


Medewerkers vanuit IPMS

Veel IPMS medewerkers doen vrijwillig taken binnen de IPMS, denk aan regio coordinatoren, SIG leiders e.d. Deze mensen sturen veelal kopij in. Bent u zo'n medewerker? Hou rekening met de SLUITINGS data van de MIP. Zorg ervoor dat uw kopij tijdig binnen is bij de redactie. Een MIP ligt meestal pas 8 weken na sluitingsdatum bij de leden! De sluitingsdata Kopij MIP staan altijd in de IPMS AGENDA  en onderaan de "Home" pagina.


MIP redactie

Diverse vakredacteuren verzorgen met leden kopij en verder zijn er de kopij coördinator, hoofdredacteur en vormgeving. Het redactie team komt regelmatig bij elkaar, de ingekomen kopij wordt bekeken en een selectie gemaakt van wat er in het volgende MIP-nummer gaat komen. Samen proberen we voldoende variatie in het blad te brengen.

De IPMS-redactie bestaat (2019) uit:

 • Gert Vlaanderen (eindredacteur en vakredacteur civiele voertuigen)
 • Henk de Jong (coördinator kopij)
 • Wim Nijenhuis (vakredacteur vliegtuigen)
 • Hugo Petiers (vakredacteur vliegtuigen)
 • Sacco de Vries (vakredacteur vliegtuigen)
 • Maarten Schönfeld (vakredacteur schepen en militaire voertuigen)
 • Walter Sonderman (vakredacteur schepen)
 • Henk Hirs (vakredacteur Science Fiction)
 • John Broekman (vakredacteur militaire voertuigen)
 • Geert Heijl (vakredacteur civiele voertuigen)
 • Gien Fortuin (Tips en Trucs)
 • Peter Booij (reporter)
 • Meindert de Vreeze (webmaster, website en agenda)

en wordt ondersteund door....

 • Louis Charmant (distributie IPMS recensiedozen)
 • Hans Boon (taalkundige)
 • Bert van den Broeke (taalkundige)
 • Michiel (Vormgeving MIP)

Het centrale email adres voor alle redactieleden staat hier onder.

 


 Kopij insturen

Kopij voor de MIP is heel welkom en krijgen we het liefst natuurlijk elektronisch.

(1) Zend kopij met grote bestanden en foto's via WeTransfer naar ons email adres.  

HANDLEIDING :   WeTransfer-handleiding-2020.pdf pdf-logo

De website zelf:  WeTransfer.com  [ externe link ].

(2) of per email kopij tekst naar dit email adres:

  mail-ipms-redactie

(3) Kan het niet anders, per post kan ook. Het postadres staat in Colofon MIP (meestal op pagina 3 van iedere MIP) en hieronder bij.....

Vragen?   Neem contact op.....

 


Iets over recensies ("reviews") van modellen

Recensies zijn welkom van iedere IPMS'er. Schrijven is leuk, gebruik de Schrijftips zoals hieronder vermeld. De vakredacteur is daarbij je aanspreekpunt.

Meestal heb je zelf een bouwdoos gekocht, mooi als je een recensie wilt maken voor de MIP. Daar doe je lezers een plezier mee.

Ook komt het voor dat de IPMS bouwdozen verkrijgt ter recensie van fabrikanten en importeurs. Deze aangeboden modellen staan op ons IPMS forum. Je kunt je als IPMS lid vervolgens aanmelden voor het maken van de recensie en krijgt dan de bouwdoos gratis. Maar “voor wat, hoort wat”. De schrijver zegt toe de gratis bouwdoos volgens de recensiehandleiding binnen redelijke termijn aan de IPMS redactie te mailen zodat deze gepubliceerd kan worden. In de praktijk is dat binnen 3 maanden na ontvangst. Uitzonderingen zijn er altijd: bijvoorbeeld bij een groot bouwverslag of als een bouwdoos zo opzienbarend is dat het artikel in de eerstvolgende MIP moet verschijnen.

Het aanbod staat dus op het IPMS forum , meestal in een berichtje "nieuwe recensie modellen". Kijk dus regelmatig op ons IPMS forum .

De MIP vakredacteur kijkt wie zich hebben aangemeld voor een IPMS bouwdoos en maakt een keuze. Er wordt onder geen beding "gereserveerd" ! De vakredacteur neemt als je de doos toegewezen krijgt contact op per email of telefoon. Dan wordt ook bekeken hoe je het handigst de bouwdoos kan thuis kan krijgen.

afv-centurion  airfix-f86f-box


Lees meer over de MIP hier.... En bent u (nieuw) IPMS lid en wilt u oude MIP artikelen bekijken? U kunt alle MIPs online bekijken en zelfs downloaden! Daartoe moet u wel inloggen als lid en daarna is in het MIP archief alles te vinden!