29 augustus 2020 zou het de 17e keer zijn geweest dat Regio Noord Holland de Start zou hebben georganiseerd maar zoals vele evenementen gooide corona roet in het eten. Het was eigenlijk geen jubileum maar om toch iets van de Start te laten zien een overzicht van 17 jaar. 

In 2001 gaf Pat Beentjes aan dat zijn jaarlijkse modelbouw dag in zijn tuin en schuren in 2002 voor het laatst zou worden gehouden. Omdat deze dag toch altijd wel heel gezellig was en jammer dat dit zou gaan verdwijnen staken enkele IPMSers de koppen bij elkaar om toch een soort van vervolg hier aan te geven. Regio Noord Holland nam de organisatie voor zijn rekening.

Foto 1 de eerste aankondiging

Er werd een locatie gevonden een klein zaaltje in het plaatsje Rozenburg bij Schiphol vlak bij een van de startbanen wat de naam van het zaaltje gelijk duidelijk maakte namelijk de Startbaan. En omdat deze nieuwe traditie toch een naam moest hebben werd het de Start, naar het gebouwtje waar we zaten en het begin van het modelbouwseizoen zo aan het eind van de zomervakantie.

En om de dag wat bijzonder te maken werd het idee kofferbakverkoop geïntroduceerd. IPMSers die er achter waren gekomen dat hun voorraad toch echt veel te groot was geworden konden hier hun overtollig doosjes en decals verkopen.

Ook was er een grote BBQ georganiseerd bij de eerste Start maar dat bleek niet zo’n succes dus deze activiteit werd geschrapt.  Hier is de Start driemaal georganiseerd want in 2006 bleek dat onze locatie ging verdwijnen door de uitbreiding van Schiphol.

Foto 3 Gebouw de Startbaan

Foto 4 koffiecorner

Foto 5 kofferbak startbaan

foto 6 de tafels

Gelukkig had iemand van ons team contacten met de stichting Crash, een groep die zich inzet voor de geschiedenis van de luchtoorlog en verzet in de Haarlemmermeer. Crash had zijn museum in een grote bollenschuur in Lisserbroek en daar voor het museum konden we weer de kofferbak verkopen organiseren, en de iedereen kon gelijk het museum bezoeken.

En hier begon voor de organisatie het fenomeen parkeerbegeleiding omdat al heel snel de verkoopplekken vol stonden. Zo hier begon de traditie van de twee broers die dit trachten in goede banen leidden.

Foto 9 Locatie Lisserbroek

Foto 10 Parkeerbegeleiding

De eerste keer in Lisserbroek was gelijk een goede dag. Niet te warm maar lekker zomerweer. Het jaar erop was het anders. Prachtig weer, bloedheet op het beton voor het museum. Dus al snel was de catering van het museumwinkeltje in paniek en moesten de voorraden worden bijgevuld. Dus ook een goede dag voor de plaatselijke buurtsuper. Het was een prachtige locatie met een leuk museum erbij maar Crash ging verhuizen in 2008 naar het Fort bij Aalsmeer.

Foto 11 open kofferbakken

Foto 14 over welk doosje zou het gaan

Het Start team van Noord Holland ging op verkenning en deze nieuwe locatie was nog mooier dus de Start verhuisde mee naar Aalsmeer. Echt een hele mooie locatie waar nog meer auto’s voor de kofferbak verkoop konden staan. En in de buurt van Schiphol en een overbekende luchtvaartwinkel dus velen maken er een dagtripje van. Eerst geld uitgeven bij de Start en dan nog meer geld uitgeven in de shop bij de molen.

Foto 19 Het Fort voor de Start

De organisatie is doordat we het al jaren doen eigenlijk heel makkelijk en snel gedaan. Twee keer gaan we bij Crash op bezoek om de datum vast te stellen maar dit is echt een formaliteit en we spreken de prijs af.

Dan de dag van de Start zelf komt het team rond half negen bijeen bij het Fort. Diegene die nog wat handel hebben zetten hun auto op de verkoopplaats, de rest zet hun auto achter het Fort.

Dan worden de pylonen geplaatst, wordt er voor wisselgeld en heel belangrijk koffie gezorgd en is de dag begonnen.

Alle jaren Start stond in alle aankondigingen dat we pas om tien uur open gingen maar meestal komen de eerste deelnemers om negen uur al de parkeerplaats oprijden. Daar ontstaan al de eerste gesprekken en zo duurt het wachten toch voor het gevoel niet echt lang. Zeker omdat we vaak bij het Fort eerder klaar zijn en het oprijden dus eerder kan beginnen.

Foto 20 De start van boven

Foto 25a mooi weer

Foto 25 drukte en mooie weer

Leuk is te zien dat in korte tijd vele auto’s met hun kofferbak openstaan en de doosjes van eigenaar verwisselen. Het enige wat jammer is dat in de loop van de jaren het aantal gebouwde modellen die worden tentoongesteld steeds minder worden. Stonden de tafels bij de eerste edities helemaal vol. In 2019 was slechts 1 tafel bezet door modellen.

En zo verstrijken er leuke dagen bij het Fort. Het ene jaar in prachtig weer en het andere moet er af en toe geschuild worden voor een verfrissende bui.

Foto 27 in de regen

Soms wordt er wel eens gezegd dat de Start ieder jaar eerder stopt maar dat lijkt maar zo. Alle jaren vertrekken de meeste deelnemers rond een uur of drie omdat ze nog even naar de shop willen gaan.

Dan is het voor het team rustig afbouwen en nog een drankje met de mensen van Crash en dan verhuisd het team naar Amsterdam voor de debriefing bij Peter. Al sinds de tweede Start gaan we naar Peter om onze eigen aankopen te bekijken en daarna lekker te genieten van de BBQ. Vaak gaan we pas in de vroege uurtjes van de zondag naar huis.

En ook bij de BBQ zitten we soms de hele avond buiten maar we hebben ook wel binnen gezeten vanwege de regen maar dat mag de pret niet drukken.

Dit jaar zou het dus de twaalfde Start bij het Fort zijn geweest.

Het team dat door de jaren heen de Start heeft georganiseerd:

Meindert, Peter, Joop, Ineke, Michel, Henk,  Sjaak, Cees, Erwin, Richard, Danielle.

Tot de laatste zaterdag van augustus 2021

Het Start team

 

dit artikel werd gepubliceerd 8 januari 2021