Zoals elk jaar hadden we van de regio Noord-Holland ook in 2011 weer een tafel met een thema samengesteld voor De Euro Scale Modelling. Voor het thema was er deze keer gekozen om terug te grijpen op een thema wat we al eens eerder hadden uitgevoerd, en wel te weten de Aerobatic Display teams & Display Aircraft, die we in 2007 ook al eens op tafel hadden gezet. Toen Henk in 2007 tijdens Scale Model World in Telford, lid was geworden van de SIG Aerobatic Display Teams van de IPMS(UK), sluimerde bij hem al een tijd het idee om deze SIG eens uit te nodigen om naar de ESM te komen met hun display. Nadat ook ik in 2010 mij bij de SIG had aangesloten, begonnen de plannen een vastere omlijning te krijgen. Tijdens de meeting daar bleken ze zelf ook al plannen te hebben om naar de ESM toe te komen, omdat dat de enige show op het vaste land was die ze nog niet hadden bezocht. Normaliter bezoeken ze, vooral vanwege de reistijd en de benodigde tijd om de display op te zetten, alleen maar meerdaagse shows, echter na onze uitnodiging konden ze bijna niet meer weigeren. Rond de zomer werden de plannen in een definitief kader gegoten, en konden de voorbereidingen gaan beginnen. Als snel werd besloten om voor hen toch een leuk vol weekend te bieden, om op zondag een bezoek te brengen aan het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg, wat op die dag nog iets extra’s had te bieden in de vorm van de laatste dag van de Nationale Modelbouw Manifestatie. Na de tafels geregeld te hebben, hotels uitgezocht etc. kon het feest beginnen, en konden we de ploeg op vrijdagavond al in het N-B-C begroeten om een begin te maken met het opbouwen van de display. Ook was de display van de SIG Bomber Command meegekomen, die altijd een speciale relatie heeft met de SIG Aerobatic Display teams. In totaal waren er 8 man en 1 vrouw uit Engeland en Duitsland overgekomen voor de ESM.

NH ESM2011 5
Als verrassing hadden ze voor ons Nederlandse Display teams als hoofdthema gekozen, met daar omheen de andere teams uit de rest van de wereld. De SIG werd naast de tafel van de regio Noord-Holland geplaatst, met als resultaat bijna 12 meter aan kleurrijke vliegtuigen. Nadat ook de “Hospitality Suite” was ingericht, kon het feest beginnen. Dat de opzet geslaagd was bleek wel uit de vele leuke reacties die we kregen op de tafels, en het feit dat de SIG de prijs voor Best of SIG’s en Regio’s mee naar huis konden nemen. De zaterdag werd afgesloten met een zeer gezellige maaltijd bij de lokale Aziaat, waarna wij weer huiswaarts keerden en zij Utrecht nog even onveilig zouden maken.

De volgende dag was iedereen weer present voor het bezoek aan het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg, waar ze toch hun ogen uit keken. Helaas was een rondleiding of een bezoek aan de werkplaatsen niet mogelijk door de drukte, maar dat mocht de pret niet drukken. Halverwege de middag vertrokken de meesten weer huiswaarts, ofwel om de boot te halen, of omdat ze nog een aantal uren rijden voor de boeg hadden., terwijl er nog drie een dag langer bleven om nog iets meer van Utrecht te zien.

De reacties van de SIG op de ESM waren zeer lovend, en ze verbaasden zich er over dat we zo’n groot evenement in zo een korte tijd op konden bouwen, en dat er zo veel belangstelling voor is. Het plan was zeker om nog eens een keer terug te komen.