Nu de regio-avonden zijn stilgelegd, houden we in de IPMS regio Zuid-Holland contact met elkaar via een webpagina, waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. Dit is het gedeelte dat in de maand april is gepost: 24 bijdragen met 62 foto's.
1 april 2020
Chris van Ravesteijn: "Hier een accessoire voor de nieuwe 1/200 Trumpeter Titanic. Keuze uit twee versies: waterline of full hull. Resin ijsberen en photo-etch pinguins zitten standaard in de kit. Leverbaar vanaf februari 2021."
2 april 2020
Reinhold Bogaard: "De motorkap van de Heavy Hugger begint na meerdere rondes schuren en grondlakken er langzaamaan strak uit te zien. De Cierva Autogiro is nu ook van decals voorzien."
5 april 2020
Patrick Verschut: "Van het weekeind heb ik weer eens wat tijd kunnen besteden aan modelbouw. Na verschillende langer lopende projecten met tegenvallers, mislukkingen, mede als gevolg van gebrekkige kitkwaliteit, had ik behoefte aan een wat sneller/makkelijker bouwproces. Recent had ik een 1/72 Hasegawa Mitsubishi Ki-61 Peggy op de kop getikt. Zag er zo goed uit dat ik 'm niet op de stapel kon leggen, maar meteen ben gaan bouwen. Het bleef maar roepen: "Bouw me, bouw me...". Heerlijk, even geen kilo’s plamuur te hoeven gebruiken, maar een model dat goed en strak past. Wel een bak glaswerk, dat wordt nog wat met afplakken. Vooralsnog eerst het interieur gespoten, gedrybrushed en een wash gelegd in wat naden."
8 april 2020
Rob de Bie: "Ik heb een beetje last van 'die Qual der Wahl' als ik in mijn lade kijk met vliegtuigmodellen in aanbouw. Aan welk model zal ik nou weer eens gaan werken? De Esci 1/72 KLu RF-104G, of de Hasegawa/Esci 1/72 USAF F-104C, of de oude Revell 1/72 F-16A, of de Heller 1/72 Rafale-A, of .... Ik werd ook weer helemaal blij van de blik in de doos met de Anigrand 1/72 A-12A Avenger in aanbouw. De A-12 had de A-6 Intruder moeten vervangen bij de US Navy, maar het project werd geschrapt voordat er een echt prototype afgebouwd was. Het resin model was een draak om te bouwen, maar het ergste is achter de rug. Ik ben bezig met zelfgemaakte vacform canopies die nog getint moeten worden met transparante verf van Tamiya, en rechts in de doos ligt een resin F/A-18F cockpit die ik er in wil klussen. Tot slot een nieuwe aankoop van Marktplaats: een resin model van een oude Minardi F1. Ik had nog niet eerder een model van het Japanse Club-M gezien, maar de onderdelen zien er prima uit. De handleiding is alleen in het Japans, eens kijken of ik dat vertaald kan krijgen. Ik denk dat er iets moois van te maken is."
9 april 2020
Brian Kirwan: "Dit is een 1/144 Gundam OZ-06MS Leo van de merk Bandai. Het model is ten opzichte van de bouwdoos behoorlijk gepimpt. Ik heb deze kit samen met mijn zoon Darra gemaakt. Zo hou je de kinderen bezig in deze dagen!"
10 april 2020
Rob de Bie: "Ik zat er heel wat dagen op te wachten, en nu zijn ze eindelijk geleverd: twee velletjes met zelf getekende 'custom decals', geprint door SpotModel in Spanje. Ongeveer de helft is voor andere bouwers: drie setjes voor de KLu Hercules, in de schalen 1/72, 1/128 en 1/200. De rest is voor allerlei lopende projecten van mezelf. Op het eerste vel logo's voor een set 1/72 kruisraketten in aanbouw, een 'what-if' 1/72 Messerschmitt Komet als modern zweefvliegtuig, een 1/48 Messerschmitt Komet nog met de fabrieksregistratie, een eggplane F-4 met stoere VMFA-531 markings en een 1/72 AGM-109 kruisraket. Op het tweede vel staan alleen wat proefdecals voor een speelgoed-restauratie: wie kent nog de 'Crazy Racers' van midden jaren zeventig? Het waren ~1/24 auto's die je tegen elkaar liet botsen, waarbij de onderdelen er af vlogen. Ik ben de kever ('Buggem') en de pick-up ('Tough Tom') aan het strakmaken en spuiten."
12 april 2020
Edu de Roos: "Bij de vorige meeting had ik de RAF S.E.5a 1/24 van Merit bij me in ongeverfde toestand. Ondertussen is het model geverfd in woodbrown en dark green, echter niet volgens de paint reference colour list die in de doos zat, want die slaat echt nergens op. Beetje gegoogled en hoop dat ik in de goede richting zit. Het ziet er best leuk uit en komt straks in het rijtje bij de 1/28 modellen van Revell te staan. Daar staan mannetjes (zoals Von Richthoven) bij in een eenvoudige dioramaatjes. Dus als iemand toevallig nog wat van deze 1/28 figuurtjes heeft houd ik mij aanbevolen. Terug naar de RAF S.E.5a; bij deze kit zit een ets-set met ook spandraden. Ik heb best al wat ervaring met spandraden (acht tweedekkers gebouwd), maar geëtse spandraden zijn toch wel een heel andere wedstrijd. Ja: een strijd kan je het wel noemen. Mooi spul, daar niet van, maar zie het er maar strak tussen te krijgen. De trucjes met echte draden kan je wel vergeten. En het komt er op aan dat er geen verschil in vleugel lengte links en rechts is, want dan zijn de draden aan de ene kant te kort en aan de andere kant te lang. Ik moest het er maar mee doen, door hier en daar een beetje te smokkelen. Nu alleen nog de kabels voor de richtings- en hoogteroeren van het staartvlak, en dan kan hij op een stukje hout geplakt worden. Het zou mooi zijn als ik daar nog een mannetje 1/24 of 1/28 bij kon zetten."
13 april 2020
Rob Hamann: "Even de stand van zaken. Voor de volgers van Modelbrouwers misschien geen nieuws, maar daar was ik bezig met de MPM kit van de Fokker T.VIII-W. Oorspronkelijk was het plan om dat vliegtuig recht-uit-de-doos te bouwen, maar toen ik een mailtje kreeg waarin gemeld werd dat de drijverstijlen te kort waren en bovendien zouden leiden tot een voorover hellend model, kon dat plan de prullenbak in. Die drijverstijlen zijn dus mooi verlengd en tegelijkertijd voorzien van pennetjes om ze wat degelijker aan de motorgondels te bevestigen. En, zoals op de foto al te zien is, was inmiddels ook al besloten de landingskleppen in uitgeslagen positie te monteren en de rolroeren dan ook maar. De romp zit intussen in elkaar, ook met de nodige wijzigingen nodig als je de bommenluiken open wilt zetten. Tenslotte nog de canopy. Daar moest alles ook maar open. Omdat het middendeel onder het voorste deel moet schuiven en ik dacht dat niet te redden met de originele onderdelen, heb ik een trucje bedacht: het deel dat er onderschuift gewoon te modelleren met een decal. Inmiddels 'op kleur gebracht' door er twee over elkaar te plakken. Nu ligt de T.VIII-W even stil. De oorzaak: de eerste gietsels zijn binnengekomen van het ambulance vliegtuig Fokker S.IIa. Zat werk dus."
14 april 2020
Edu de Roos: "Ik heb een beetje ruimte gemaakt in de boekenkast in het kader van de corona-perikelen. Deze kast is een oude Lundia stellingkast met planken van ongeveer 27 x 47 cm - een mooie basis voor mijn diorama's. Nu had ik er al een aantal in de kast staan, maar er moest wat ruimte gemaakt worden voor het diorama van '95th Rifle Regiment at La Haye Sainte, Waterloo 1815'. Dat diorama had ik in febrauri meegenomen naar de regioavond. Het was een mooie gelegenheid om ook iets van een achtergrond voor alle vijf diorama's te verzinnen. Een A3 is net te kort maar daar verzin ik nog wel wat op. Het staat in ieder geval al wel een stuk gezelliger zo. Nu moet ik wel verzinnen waar ik de rest van de boeken laat. Je kijkt er eigenlijk steeds minder in, maar ik vind het toch zonde om ze weg te gooien. Maar ja, het volgende diorama zit er weer aan te komen."
16 april 2020
Wim Klerk: "Vorig jaar oktober ben ik begonnen met een model van BelKits en deze week is het afgerond. De inhoud viel niet tegen. De plastic onderdelen zijn wat grof gegoten en de lijmpinnen zijn groot, maar over het algemeen zijn de vorm en de passing OK. Verder zitten er foto-ets onderdelen bij (gordelgespen, motorkap roosters, grill, remschijven en nog wat klein spul) en een maskeerfolie voor het spuiten van de ramen.De gordels zijn bijgeleverd als dunne strookjes stofband. Het decalvel is groot, bevat veel items en ziet er mooi en scherp uit. Er zitten wel een paar flinke decals bij wat altijd een uitdaging is bij het plaatsen. Het interieur is voornamelijk zwart/wit. De foto van het interieur geeft een indruk voordat de rolkooi geplaatst is. De body is gespoten in Revell wit. Bij de blauw kleur was het eerst de bedoeling om dit met een Tamiya spuitbus te doen. Helaas bleek deze verf te reageren op de de Revell verf - gelukkig op een proefstukje! Dus heb ik uiteindelijk een mengsel gemaakt van metallic blauw-paars, zwart en donkerblauw. De gele cirkels van de Red Bull logo's zijn uitgespaard door af te plakken. Na het polijsten zijn de decals geplaatst en is het geheel weer afgedekt met een laag blanke vernis. Deze is na uitharden ook weer gepolijst. De achterspoiler is zelf voorzien van carbon decal. De wielen zijn gespoten in Alclad. Al met al vind ik het een leuk model geworden."
16 april 2020
Reinhold Bogaard: "Inmiddels ben ik bij het dragster-chassis van de Heavy Hugger aanbeland. Nu wordt duidelijk dat dit echt een vintage kit is. En ook waarom Monogram en andere merken later chassisframes uit één stuk gingen maken. Vijf buigzame stukken plastic die samen een strak frame moeten worden zodat in de vitrine alle vier de wielen de grond gaan raken, hmmm.... En dan ben ik nog niet eens over de voorasconstructie begonnen. Ik heb een mal gemaakt waarin ik een en ander kan uitrichten. Het begin is er."
18 april 2020
Rob de Bie: "Op onze laatste regioavond in maart heb ik het aan een aantal geinteresseerden laten zien: mijn experimenten om te zien of de vorm van de romp van de MPM 1/72 Fokker G1 verbeterd kan worden. In mijn ogen is die romp veel te plomp en vierkant, terwijl het een sierlijke cilindrische vorm moet zijn met een smalle cockpit. Ik heb resin copietjes gemaakt van de transparante rompdelen (met dank aan Ted Spinders) en vervolgens eentje ongemodificeerd in elkaar gezet, en eentje met zaagsneden en schuurwerk aangepast. Deze is daardoor lager en spitser geworden, meer in de richting van wat ik in foto's van de echte zie. Om het effect te controleren, heb ik nu een Lego-mal gebouwd, zodat de romp tussen de rest geplaatst kan worden. Het verschil is goed zichtbaar volgens mij, maar ik heb de foto's nog niet goed genoeg met foto's van het origineel vergeleken voor een oordeel. De laatste twee foto's zijn door een bouwer met humor beschreven als 'een soort crashlanding in Legoland'.."
19 april 2020
Reinhold Bogaard: "Dit weekend heb ik de onderdelen van de voortrein onder handen genomen. Ouderwets knutselen zal ik maar zeggen. De verchroomde onderdelen vorderen ook. Niet ieders cup of tea maar bij een oude kit als deze heeft dat wel zijn charme. De Molotow chrome pen doet hier wonderen op de snijvlakken van de sprues."
19 april 2020
Rob de Bie: "Het oudste bericht op deze 'pauze-pagina' gaat over de ALE-2 chaff pod die ik scratchgebouwd had voor mijn Thunderstreak-stores project. Gisteren heb ik er een siliconenrubber mal van gegoten, en vandaag zijn daar acht mooie resin copietjes gekomen (rechts). Ik heb tegelijkertijd ook resin M116A napalmtanks gegoten, aangezien daarvoor behoorlijk wat belangstelling is (links). Overigens: de functie een chaff-pod is om radar te storen, door het uitstrooien van strookjes aluminiumfolie (dan wel gealuminiseerd glasvezel) die een zodanige lengte hebben dat ze maximaal reflecteren. De Streak is op het einde van zijn KLu-diensttijd ingezet om hiermee te oefenen."
19 april 2020
Patrick Verschut: "Recent afgerond: de Rareplanes 1/72 Northrop A-17 Nomad. Het is een vacform kit uit de jaren zeventig, die ik rond het begin van deze eeuw had aangeschaft. Het was een wat lastige kit om te bouwen, want de romp is net wat te breed voor de canopies en te smal om de motorgondel goed rond te krijgen. Niet goed geproportioneerd dus. Verder zijn de open wielbakken lastig te plaatsen in relatie tot de vleugels. De aansluiting van de romp met de vleugels vergde een flinke hoeveelheid Milliput plamuur. De motor, propeller, wielen en decals komen uit de sparesbox, want die van de kit leken nergens op. Het geheel is gespoten in Humbrol 155 (Matt Olive Drab) over 106 (Matt Ocean Gray). De volgende keer kan ik beter een MPM-versie kopen. Maar het was in ieder geval weer een aardige oefening in vacform-bouwen."
20 april 2020
Rob de Bie: "De Minardi M193 F1 kit (zie 8 april) had een handleiding die compleet in het Japans was. Nu is het geen ingewikkelde kit, dus waarschijnlijk lukt het bouwen ook zonder vertaling, maar je blijft toch nieuwsgierig wat er staat. Ik had begrepen dat het tegenwoordig mogelijk is om Japans online te vertalen. Ik ben gaan zoeken, en vond een route waarbij je de gescande tekst eerst met een Optical Character Recognition (OCR) programma omzet naar echte Japanse karakters, en daarna door Google Translate laat vertalen naar het Engels. En voila! Sommige vertalingen zijn wel wat krom (zoals 'bathe in blue'), maar meestal is wel duidelijk wat er bedoeld wordt. Het is wel veel werk..
Update: ik begrijp nu dat het met een smartphone een stuk makkelijker gaat. Met de Google Translate iOS app en de camerafunctie kun je de vertalingen 'live' doen."
20 april 2020
Luuk Boerman: "Dit is een nieuwe decalset van mij, in schaal 1/72. Het is gebaseerd op het boek 'Camouflage en Kenmerken van het ML-KNIL' door Max Schep. Het is het standaardwerk voor de liefhebber van het ML-KNIL, onze eigen koloniale luchtmacht. We waren het enige land ter wereld met een eigen koloniale luchtmacht en leger. Voor meer informatie: www.dutchdecal.nl"
21 april 2020
Frits Krieg: "Ik heb een Bloch 151 C-1 gebouwd in 1/48 van het merk Dora Wings. Dit is een vroege versie van dit toestel met serienummer 364 (Y851). Het behoorde tot Groupe de Chasse 1/8 op het 'Centre d'instruction à la Chasse' te Chartres in mei 1940. De piloot was Karel Posta. Daarna heb ik een Tamiya Bf 109G-6 gecombineerd met een conversiepakket van SBS Models om zodoende tot een Hispano HA-1109-K1L te komen. De SBS onderdelen zijn van resin, en bestaan uit een neussectie (want een andere motor), een propeller en een luchtinlaat in het midden van de vleugels onder aan de romp. Een en ander liet zich vrij gemakkelijk verwerken tot een geheel, echter wel veel passen en schuren. Ik ben nu bezig aan een Tu-2, een Russische tweemotorige torpedobommenwerper van het merk Xuntong met maar liefst 278 onderdelen. Een heel gepriegel. Nog een maandje en hij is klaar. Wordt vervolgd.."
23 april 2020
Rients Couperus: "Hij is af: de Koolhoven FK58 die ik eerder toonde in half afgemaakte staat is gereed. Ik heb hem op een stellage geplaatst die een beetje lijkt op de foto in het boek 'Koolhoven, Nederlandse vliegtuigbouwer in de schaduw van Fokker' van Theo Wesselink en Thijs Postma. Het is het eerste prototype PH-ATO dat op deze manier is tentoongesteld op de 16e 'Salon International de l'Aeronautique' te Parijs, die liep van 25 november tot en met 1 december 1938. Ik heb het toestel geplaatst op een foto van deze Salon. Na afloop van de Salon werd het toestel teruggevlogen naar Nederland maar daar is het nooit aangekomen. Tijdens de vlucht raakte de motor oververhit en moest de piloot een noodlanding maken bij Gent. Daarbij liep het toestel zoveel schade op dat het total loss werd verklaard."
23 april 2020
Erik Leijdens: "Ik zit midden in een verbouwing van mijn huis, maar gelukkig is de nieuwe hobbykamer al af. Zodoende kan ik eindelijk weer bouwen na maanden pauze. Eind vorig jaar was ik begonnen met vier F-104s tegelijk. Dit omdat ik als ik er één bouw de overige drie in de stash waarschijnlijk nooit meer gebouwd gaan worden. Het zijn vier Hasegawa 1/48 F-104Gs, tweemaal een eenzitter en tweemaal een tweezitter (waarvan 1 Eduard rebox). Inmiddels ben ik aardig op weg met drie stuks, voor de vierde wacht ik nog op de DACO set. Ook voeg ik wat schietstoelen van verschillende merken toe, en extra tanks voor onder de vleugels."
24 april 2020
Reinhold Bogaard: "Een kleine update. Het passend krijgen van de voortrein aan het frame was meer gedoe dan verwacht. Maar het gaat vooruit. Ondertussen ben ik erg enthousiast geworden over de 'sanding sticks' die ik een keer op de ESM heb aangeschaft. Ze komen in verschillende grits en zijn heel fijn te hanteren."
24 april 2020
Walle Oppedijk van Veen: "Je moet iets als vrijwillig 'quarantis'. De M46 Patton-tank stond als eerste op de wenslijst. Zo zonder aanpassingen en problemen uit de Takom-doos (#2117). Mooi gedetailleerd, maar sommige onderdelen zijn wel erg klein en lastig van de sprue te halen zonder ze te breken. Het eindresultaat is een tank zoals ik me die als kind altijd heb voorgesteld hoe die er uit zou moeten zien."
"Na de zoveelste tank wilde ik wel eens een bootje bouwen, en geïnspireerd door K. Norels verhalen over de Engelandvaarders koos ik voor een motortorpedoboot. Van Edu de Roos kon ik voor weinig de Amerikaanse variant, de PT 117 van Revell (1/72) overnemen. Een opmerkelijke doos: weinig onderdelen, niets past en alles moet bijgesneden en bijgevijld worden. Het leverde een hoop ergernis op, maar wat schetste mijn verbazing: het eindresultaat zag er voor mijn gevoel indrukwekkend uit."
"Vervolgens de ervaringen met de Revell-doos gebruikt bij de Vosper MTB van Airfix, ook 1/72. Hetzelfde laken een pak: weer veel extra buigen, plakken, vullen, schuren, bijsnijden en vijlen. Als je Tamiya modellen gewend bent is dit wel erg 'back to basic'. Maar ervaring helpt. Nog steeds hier en daar zichtbaar, hopelijk niet te opvallend, de restanten van het vulmiddel. Over het verfschema bestaat enige onduidelijkheid. Uiteindelijk de Airfix instructies gevolgd. Het uiteindelijke bootje ziet er zeker op een meter afstand mooi uit, want "snelle boten zien er altijd mooi uit". "
28 april 2020
Kees Kleijwegt: "In de afgelopen weken heb ik twee kits ongeveer gelijktijdig af kunnen maken. Het eerste model is de 1/48 Eduard Albatros D.III in de markeringen van de LVA. Dit toestel maakte in 1917 een noodlanding op Nederlands grondgebied en werd geïnterneerd. Het model is prima gedetailleerd, alleen de bevestiging van de verschillende struts had beter gekund. Daarom heb ik met stalen pinnetjes een aantal bevestigingen verstevigd. De houtnerfstructuur heb ik nagebootst door een ets maskeersetje met houtnerf. Hieroverheen heb ik nog een olieverffilter aangebracht. Ik heb behoorlijk lang gezocht naar de gewenste kleurcombinatie van houtnerf en filter. De rest van het model is geschilderd in Gunze verf. De spandraden zijn van Uschi von der Rosten met oogjes van Gaspatch."
"Het tweede model dat ik heb gemaakt is een 1/48 P-47D Razorback van Tamiya. Dit is één van de best passende kits die ik ooit gemaakt heb. Het is een Thunderbolt van de 57e Fighter Group die vloog vanaf Corsica in 1944; op Netflix is er een documentaire in kleur over te zien. De squadrons van deze group hadden bijna allemaal veel en kleurige markeringen, decals hiervoor vond ik op een decalsheet van het merk Rising Decals. Het model is geschilderd in Alclad verf voor de metalen vleugels en vooral Gunze verf voor de overige onderdelen."
Tekst en foto's: leden / redactie: Rob de Bie