Nu de regio-avonden zijn stilgelegd, houden we in de IPMS regio Zuid-Holland contact met elkaar via een webpagina, waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. Dit is het gedeelte dat in de maand juli is gepost: 13 bijdragen met 36 foto's.

 

1 juli 2020

Rody Verkruissen: "Dit is mijn Fokker RF-104G D-8101. Dit toestel is in 1970 bij Steenwijk neergestort. Het model is van Kinetic, de speciale 'Volkel' uitgave. Ik heb het gespoten met Hataka en Vallejo. De decals zijn van Dutch Decal, de stencil-decals zijn van Astra Decals. Ik heb het model omgebouwd naar de oude verkenningsconfiguratie met een 'camera-bult' achter de neuswielbak. Het model heeft grijze tanks, een overblijfsel van de tijd dat de F-104s helemaal grijs waren. Ik moet hem alleen nog bij de wieldeuren afwerken."

rzh p jul2020 01

rzh p jul2020 02

rzh p jul2020 03

 

1 juli 2020

Walle Oppedijk van Veen: "Na de Amerikaanse en Engelse MTB werd het tijd voor de Duitse variant van de Kriegsmarine uit de Tweede Wereldoorlog. Ik heb gekozen voor de Revell 1:72 doos 05162; deze kwam ik het vaakst op internet tegen en was niet duur. Verrassend was dat het model met 48 cm lengte ongeveer 1/3e groter is dan de eerder genoemde modellen. Ik heb daar eigenlijk geen show-plek voor. Het bouwen was een groot genoegen, want alles paste goed. Wat ik lastig vind dat je bij nogal wat onderdelen eerst moet schilderen om daarna te lijmen. De hechting geeft meer problemen en je kan niet lekker doorwerken. Bij tanks bouw ik eerst de tank om daarna pas te gaan verven. De vlag gaf wat problemen. Revell is nogal politiek correct bezig geweest door het hakenkruis in de vlag weg te laten. Patrick Verschut was zo goed mij een paar kruisjes toe te sturen, maar ik heb de vlag verprutst door onervarenheid. Uiteindelijk zat er meer vlag op mijn vingers dan aan het vlaggenstokje. Uiteindelijk een setje dry-transfers uit de VS laten overkomen, maar het resultaat is nog niet geweldig; nog steeds gepruts. De originele doos bevat geen marine-mannetjes. De bemanning is van de doos Revell 02525: 50 stuks waarvan er 14 zijn gebruikt waardoor het geheel er toch aardiger uitziet. Ik heb gezien dat er ook RC modellen van dit schip zijn. Ik zit aan het water en wellicht is dat iets voor een volgend jaar."

rzh p jul2020 04

rzh p jul2020 05

 

2 juli 2020

Kees Onderwater: "Ook hier in Benthuizen word er druk geknutseld. Annamarie komt maar niet los van haar Citroën modellen en had het idee opgevat om een Type HY bus van het merk Heller om te bouwen naar een pick-up model. Het idee om er kleinvee (geiten) mee te vervoeren is opgedaan bij het Citroën (eenden) museum in Andijk. In Frankrijk was dat heel gewoon. Ze heeft er een diorama van gemaakt met een Massey-Ferguson tractor (ook van Heller) waar wat reparatiewerkzaamheden aan worden uitgevoerd."

rzh p jul2020 06

rzh p jul2020 07

"Mijn grote treindiorama is klaar, op een paar kleine puntjes van verbetering na. Voor dit tweede diorama heb ik mij laten inspireren door de film 'The Train' uit 1964 met in de hoofdrol Burt Lancaster. In die film zijn beelden te zien van een seinhuis (Stellwerk). Een model van het seinhuis is in productie genomen door een Amerikaans bedrijf genaamd 'Hansa Plastics Inc'. Daarmee samenhangend het feit dat ik een model van een D-311 dubbele dieselloc in schaal 1/35 in resin heb weten te bemachtigen. Maar het model zal gezien de belabberde afgietsels een uitdaging worden. Het idee is om een diorama te maken om het seinhuis, met een D-311 die op weg was naar Sebastopol in Rusland om de 'Schwerer Gustav' (kaliber 800 mm) op zijn plaats te manoeuvreren. Het diorama vordert gestaag."

rzh p jul2020 08

rzh p jul2020 09

rzh p jul2020 10

rzh p jul2020 11

 

4 juli 2020

Patrick Verschut: "Na een reeks van flinke verbouwingsprojecten had ik behoefte aan een model in de categorie 'shake ’n bake', en dat werd de Fujimi 1/72 Nakajima Ki-43-I Oscar. Dit is een prima kit uit 1972, zonder flash, zonder gietdeuken, geen pasproblemen, maar wel aardige detaillering en fijne ingegraveerde paneellijnen. De kit laat zich makkelijk bouwen. Het geheel is gespoten met Humbrol-verf. De postshading van de paneellijnen is wat minder uit de verf gekomen. De volgende Japanner, een Nakajima Rufe, schiet al lekker op."

rzh p jul2020 12

rzh p jul2020 13

rzh p jul2020 14

 

4 juli 2020

Reinhold Bogaard: "Bij de bouw van de funny car dragsters ben ik bij de achterwielen van de Blue Max Mustang aanbeland. Dit geeft wat gepruts. Oorspronkelijk is het zo bedoeld dat beide helften van de velg door de band worden gestoken en dan aan elkaar gelijmd. Maar het rubber is weerbarstig en wil zo niet lekker op de velg liggen. Ik heb nu een stukje van een velgzijde afgezaagd en ga beide velghelften direct aan het rubber lijmen. Er is nu meer ruimte om de velgen van beide zijden passend in het rubber te drukken."

rzh p jul2020 15

"En inmiddels zijn de wielen gemonteerd en heb ik van scratch twee brandstofleidingen kunnen maken. Deze brengen het model samen met de bougiekabels meer tot leven. "

rzh p jul2020 16

rzh p jul2020 17

"Tot slot nog een bijdrage in de trant van tips en trucs. De onderkant van een resin gietstuk blijkt een mooi badkuipje te zijn om een druppel superlijm in te doen en daar de punt van je mes in te dopen. Zo kun je mooi met hele kleine hoeveelheden lijm werken. En het stukje resin zou je anders al hebben weggegooid. Met een reststukje plasticard en een stukje sprue wordt het hanteerbaar en valt het niet om."

rzh p jul2020 18

 

4 juli 2020

Brian Kirwan: "Dit is een fantasie uitvoering van een oude RV Resin 1/72 Ju 388 met een Mistel kopje van de AMT-Ertl Ju 88 Mistel. De kit van RV Resin was afgrijselijke oude meuk, maar ja, ik wilde er iets mee doen en je moet wat met Corona. Het bootje is scratch-built en de rest is puur verbeelding en geduld."

rzh p jul2020 19

rzh p jul2020 20

 

8 juli 2020

Rody Verkruissen: "De 1/48 T-38 Talon is van het merk Trumpeter. Het model is eigenlijk de Thunderbirds uitvoering, maar toen ik de decals er op wilde doen, scheurden ze aan alle kanten. Ik ben daarna op zoek gegaan in mijn onderdelendoos met decals en heb zo een trainer uit de jaren zestig gemaakt. Het model is gespoten met Tamiya wit en verder met Revell. De 1/48 CASA 2.111 een omgebouwde Revell Heinkel 111 met Lancaster motoren van Tamiya. Deze CASA is gemaakt naar de film 'Battle of Britain' uit 1969, waarin er ongeveer dertig stuks zijn gebruikt. Het model is gespoten met Vallejo."

rzh p jul2020 21

rzh p jul2020 22

 

9 juli 2020

Dick Boogaard: "Tussen de merkwaardige maar vaak lastige short run modellen door maak ik ook wel eens iets gewoons. Deze Lockheed L-212 Electra Junior is van Special Hobby. Er is materiaal voor versies met en zonder geschutskoepel. Het is geen super kit, maar hij is goed te bouwen. Minpunten zijn de onhandige propellerconstructie en de vergeling van de doorzichtige onderdelen. Verder lijken de oranje driehoeken en de oranje vlakken op de staart iets te groot, en dat is haast niet te corrigeren. De L-212 diende als trainer voor de Martin B-10 en daarom was ook de geschutskoepel aangebracht. Voor de voorgeschreven kleur 'jongblad' heb ik Humbrol 117 gekozen."

rzh p jul2020 23

 

10 juli 2020

Rob de Bie: "Na een pauze ben ik verder gegaan met het 3D-CAD model van de F-104 startkar. De sleepstang en de mand voor de luchtslang ontbraken nog, evenals een tweede versie van de brandblusser, en die onderdelen heb ik nu ook getekend. Verder heb ik nog wat kleine correcties uitgevoerd. Oud-clublid Eric Verschuur, die vroeger uitstekende kitreviews schreef voor de PIM (wie kent het nog?), zal het model nog een kritisch vergelijken met foto's. Daarna is het klaar om te printen, maar daarvoor moet het ontwerp wel weer opgebroken worden in een paar onderdelen: onderbouw, bovenbouw, uitlaat, wielen, sleepstang, brandblusser en waarschijnlijk een los instrumentenpaneel. Dit is voornamelijk om de afwerking makkelijker te maken."

rzh p jul2020 24

rzh p jul2020 25

 

23 juli 2020

Edu de Roos: "Het was weer even stil, maar ondertussen ben ik begonnen met een Russische GAZ-MM 1,5 ton vrachtwagen, een 1:35 model van MiniArt. Vanwege het gebrek aan metaal en componenten tijdens de oorlog is de militaire uitvoering van deze truck eenvoudig gehouden. Dat kan echter van het model niet gezegd worden. Alleen al een band bestaat uit zeven onderdelen, daar komt dan nog de binnen- en buitenvelg bij. Het model heeft dubbele wielen achter, en daarom ben ik blij dat ik niet aan de dubbelasser ben begonnen. Het motorblokje met versnellingsbak bestaan uit 25 onderdeeltjes. Het frame heeft meer dan 30 onderdeeltjes, sommige zijn met het blote oog bijna niet te zien, laat staan beet te pakken en verlijmen. Ik heb aan heel wat oldtimers gesleuteld: motorblokken gereviseerd, frames gelast, plaatwerk, etcetra, maar dit model van MiniArt is echt wel even iets anders, een uitdaging dus. Bijna had ik het model zo in de vuilnisbak gegooid, maar dan wil je jezelf toch niet laten kennen en ga je verder. Ik moet toegeven dat ik hier en daar een onderdeeltje van minder dan een millimeter vergeten ben; ik denk dat niemand dat ziet. Het model is nu bijna af."

rzh p jul2020 26

rzh p jul2020 27

rzh p jul2020 28

 

25 juli 2020

Rob Hamann: "Omdat het eigenlijk geen gezicht is om een drijvervliegtuig zomaar op de vaste wal te zetten, heb ik er een paar dollies onder gezet, opgebouwd uit stukjes plaat, strip en staf. In mijn documentatie kon ik geen foto's vinden van een Fokker T.VIII-W op dollies, behalve een foto van een Duitse T.VIII-W op nogal primitieve wielen. Gelukkig vond een collegabouwer op het forum van Modelbrouwers een betere referentiefoto. Met deze informatie was het een fluitje van een cent, en het resultaat was best aardig."

rzh p jul2020 29

rzh p jul2020 30

 

26 juli 2020

Wim Hoogendoorn: "De Scania is in het stadium van primer en verf aanbeland. Tijdens het drogen van de verf en primer heb ik een project opgepakt waar ik tijden geleden aan was begonnen: de 1:35 Spot-55 'fire fighting tracked vehicle'. Het is een Tsjechisch ontwerp op basis van het chassis van T-55 tank, bedoeld voor o.a. bosbranden en industriële ongelukken."

rzh p jul2020 31

rzh p jul2020 32

rzh p jul2020 33

 

31 juli 2020

Patrick Verschut: "Na een hele lange doorlooptijd is dan nu eindelijk de Airfix 1/72 Avro Lancaster afgebouwd. In de jaren negentig heb ik dit model ooit eens voor een verjaardag gekregen en een jaar of 10 later ben ik eens gestart met bouwen. Het model was door bouw- en spuitproblemen een aantal keren de kast in gegaan en er vervolgens weer uit gegaan om verder te bouwen als er weer inspiratie was. Dit is nog een echte ouwe kit uit 1958. Dus vette klinknagels, dik glas, weinig cockpitinterieur en geen afgeplatte wielen. Het interieur kon nog wat gepimpt worden met een detailsetje van Airwaves. Het model heeft een verdraaiing in het achterdeel van de romp, maar daar kwam ik pas achter toen het model al in elkaar zat. Ergernis, en het model ging weer in de kast. Ik kon het oplossen door de staartvleugels evenwijdig aan de vleugels te plaatsen. En dus scheef ten opzichte van de romp, maar met een beetje geluk zie je dat niet. Dat glaswerk is deels vervangen door Clearvax canopy. En daar zat al gelijk een hele forse uitdaging, want probeer van de rugkoepel maar de hele dunne voor- en achterzijde zonder vette lijmnaad aan elkaar te krijgen. Het model ging weer voor een tijd de kast in.. Niet gelukt uiteindelijk. Bij het spuiten moest het lege blikje Humbrol vervangen worden door een nieuwe, waardoor kleurverschil optrad. Veel gemopper en het model weer de kast in. Na lange tijd heb ik het model weer opgepakt, helemaal opnieuw bruin gespoten en eindelijk afgerond. De Airfix-decals waren al flink oud en uitgedroogd. De nieuw bij Airfix bestelde decals waren deels onbruikbaar omdat ze niet gecentreerd waren. De onderdelendoos moest uitkomst bieden, met dan aan Frits van wie ik veel decals kon overnemen. Al met al dus een model met een 'gebruiksaanwijzing'. Ik ga het maar snel vervangen door het nieuwe model dat Airfix in 2012 heeft uitgebracht."

rzh p jul2020 34

rzh p jul2020 35

rzh p jul2020 36