We laten de introductie over aan het museum zelf, zoals gepubliceerd op de website:

Na vijf jaar openstelling op het Lucas Bols terrein in Nieuw-Vennep, sluit het Transportmuseum na het weekend van 4 en 5 maart haar deuren. Tijdens dat laatste weekend staat modelbouw centraal. Door het hele museum zijn er verschillende modelbouwopstellingen te zien. Zo zijn er diverse opstellingen met modelspoorbanen, wordt er geracet met radiografisch bestuurbare raceauto’s, en is er een opstelling met rijdende modelvrachtwagens. Op de modelspoorbanen laten diverse clubs hun modeltreinen rondrijden over de zelfgebouwde diorama's op verschillende schalen. Op een mini-racebaan 'a la circuit van Zandvoort' strijden schaalmodel-raceauto's met grote snelheid om de dagwinst, net zo enerverend om te zien als een echte Formule-1 wedstrijd met Max Verstappen. Radiografisch bestuurde vrachtwagens rijden af en aan op een industrieterrein in het havengebied om hun goederen te laden en te lossen op de plaats van bestemming. Een interessant spektakel waarbij je ogen en oren te kort komt! Op de stands geven de zelfbouw-hobbyisten uitleg en vertellen over hun passie.

We stonden er natuurlijk niet alleen, er waren ook stands van de SIG Airliners & Civil Aviation, de SIG Falklandsoorlog (vertegenwoordigd door Henk de Jong) en de Zoetermeerse Modelbouw Club (ZMBC). De regio Haarlemmermeer zat voor de laatste keer op hun mooie plek in het gebouw, op de eerste verdieping, een heel eind lopen vanuit het museum op de begane grond.

Het fotoverslag begint met een fraaie overzichtsfoto. We hadden een schitterende plek: voor en bijna onder de DC-2 van het museum, met een korte tafel links en een lange tafel rechts. Echter, de standbemanning is grotendeels gevlogen, zo te zien..

rzh ntm2023 01

De linker tafel werd ingevuld door Rob de Bie (alleen op zaterdag) en Rody Verkruissen. Rob had siliconenrubber mallen en resin gietstukken uitgestald, samen met de Thunderstreak met alle tanks en bewapening met magneetjes, en wat half-gebouwde modellen. Rody had zes grote 1/32 modellen meegenomen: drie Spitfires, een P-40, een Tiger Moth en een Swordfish. Hij heeft ook demonstratief zitten bouwen aan een Hurricane. Op een laptop draaide een 'slide show' over de regio.

Rob: "Het publiek was geïnteresseerd, en soms ook zelf modelbouwer. Mijn Thunderstreak met magneetjes viel duidelijk in de smaak, men vond het mooi om verschillende configuraties te bouwen. Ik ben bijna de hele dag beziggehouden door de bezoekers, en heb zodoende weinig of niets van het museum gezien, wat wel jammer is. Wel heb ik nog even een blik geworpen op de Superbus van Wubbo Ockels, waarvan ik een jaar hoofd composietproductie ben geweest. We hebben een familie met drie jonge kinderen ook nog blij kunnen maken met een Italeri 1/32 Bo 105 helicopter inclusief verf en lijm, een donatie van Rob Hamann. Op het einde van de dag hoorde ik dat Haarlemmermeer een enorme collectie boeken en tijdschriften in de aanbieding had. Het was indrukwekkend veel, en ik ging naar huis met een bananendoos vol met Fine Scale Modeler, mijn favoriete modelbouwblad."

rzh ntm2023 02

Rody: "Er was veel interesse voor de Spitfires. Ik had ook veel bekijks met de Swordfish omdat deze zo groot is vergeleken met de jagers. Bij de handel had ik geluk met een Airfix 1/48 Lynx helicopter, die ik voor 5 euro mee mocht nemen, omdat er al iets aan gebouwd was. Later heb ik ook nog de nieuwe Airfix 1/48 Anson gekocht."

rzh ntm2023 03

Een overzichtsfoto van de rechter tafel, met als bemanning Onno Oostveen, Edu de Roos, Tim van Luijk, Leo Ripken en Rogier Aulbers. Kees Onderwater en Annamarie Jongbloed bemanden de stand van de Zoetermeerse ModelBouw Club aan de overkant van het gangpad. Chris van Ravesteijn was ook aanwezig op de zondag. Hij had twee tafels voor de verkoop, maar zat aan de andere kant van het museum.

Onno: "Om negen uur kwamen wij aan bij het museum. Na wat schermutselingen bij de ingang voor de standhouders konden wij onze spullen uitladen en naar onze stand brengen. Wat een mooie plek, zo onder de DC-2 uit Nederlands-Indië! Na het inrichten van stand was het tijd voor een kop koffie. De warme koffie was ook wel nodig want de kachels in het museum stonden niet aan, en gingen ook niet aan tijdens het hele weekend. Om tien uur gingen de deuren open voor publiek, en kregen onze stand veel aanloop, aangezien we vlak na de kassa zaten. Ouders met kleine kinderen hadden het zwaar; vaak hoorden we de opmerking "Kijken doe je met je ogen en niet met je handjes". Gelukkig hebben onze modellen het overleefd. Uiteraard hebben we geprobeerd jongeren te enthousiasmeren voor de modelbouw door o.a. het boekje 'Plastic Modelbouw - Iets voor jou' mee te geven. Het was leuk geweest als wij bij enkele enthousiastelingen een bouwdoosje hadden kunnen meegeven. Een klein hoogtepunt voor mijzelf was het van binnen bekijken van de DC-2. Er gaat niets boven schaal 1 op 1 !"

rzh ntm2023 04

We bekijken de rechtertafel, te beginnen aan de linkerkant, met de tankmodellen van Edu: een Diamond T M20 trekker met een M5 Stuart tank op de trailer, twee M26 'Dragon Wagons' met een LVT4 Water Buffalo op de trailer, en een Dodge WC54 Ambulance. Edu heeft gebouwd aan een Bedford QLR Wireless, een radiowagen.

Edu: "Mijn eerste indruk als je dit museum binnen loopt was: wat een bij elkaar geraapt zooitje... En dat is dan ook gelijk de charme van dit museum. Er staat werkelijk van alles wat, in het echt, en in modelvorm in vitrinekasten. De IPMS regio Zuid-Holland had een plekje gekregen bijna onder de Uiver, nou ja, het was in ieder geval een DC-2. Tegenover ons stond de Zoetermeerse Modelbouw Club. Dat had Kees goed geregeld, het was net een modelbouwstraatje. Jammer dat het een beetje aan de frisse kant was, maar ik moet zeggen: we werden goed verzorgd door de NTM medewerkers. Ze kwamen langs met koffie en thee en we kregen muntjes waarmee we drankjes en/of broodjes konden krijgen. Zeker op zaterdag werd dit laatste NTM-weekend goed bezocht, op zondag was het iets minder. Het was leuk om deel te nemen en hebben we op beide dagen veel mensen gesproken. Hopelijk in de toekomst nog een keer, op een nieuwe locatie."

rzh ntm2023 05

Vervolgens de modellen van Tim. De Heng Long 1/16 Leopard 2A6 (radiografisch) en Italeri 1/35 M4A3E8 'Fury' zijn in de foto boven te zien. Onder zijn de treinmodellen te zien: de Revell 1/87 Baureihe 43, een Roco H0 diesel-locomotief, achteraan de Trumpeter 1/35 Baureihe 52 en vooraan de Kitmaster 1/76 Baureihe 23.

Tim: "Ik vond het NTM een best apart museum: ze hebben er letterlijk alles wat je kan bedenken als je het hebt over transport. Zelf heb ik voor het grootste gedeelte bij de treinen gekeken. Ik kreeg een rondleiding in het TEE-treinstel, zelfs in de voor publiek afgesloten treinstellen, dat is het fijne als je bij een andere museumspoorclub zit. Het was een leuk weekend bij het NTM, en ik hoop dat ze een mooie plek vinden."

rzh ntm2023 06

Leo had ook twee oude treinen meegenomen: de Rocket van Stevenson uit 1829, en de allereerste trein van Trevithick, de 'Coalbrookdale Locomotive'. Tot slot de Benz 'Patent-Motorwagen Nummer 1', de eerste auto, uit 1885.

Leo: "Ik vond het bijzondere ervaring om onder een DC-2 te zitten. De zaterdag was gezellig druk, behoorlijk veel aanloop. 's Zondags was het wat minder. Maar het was wel koud. Ik heb daarom weinig gebouwd, vanwege koude handen. Het was sympathiek dat het museum met koffie langskwam. Het was gezellig achter de stand, met Rogier en Tim als buren. Ik mocht ook even bij het kacheltje van Kees te zitten. Het museum is een beetje een allegaartje, maar daarom leuk. Bij Haarlemmermeer heb ik nog wat boeken gescoord."

rzh ntm2023 07

Leo had naast de oude treinen ook een Wright Flyer en de RMS Mauritania tentoongesteld.

rzh ntm2023 08

Tot slot nog een aantal 1/72 Amerikaanse vliegtuigen. Het KC-97 tankvliegtuig, de F-100 Super Sabre en de F7U Cutlass waren van Leo; de B-57 Canberra en de F-89 Scorpion waren van Tim. De snijmat was van Rogier, die daar het een oude Novo 1/72 Airspeed Oxford Mk2 aan het bouwen was (maar nu even niet).

Rogier: "Ik was er twee dagen, samen met Leo. De eerste dag was koud, maar de tweede dag was goed te doen. Ik heb niet zo veel gebouwd, maar wel veel rondgekeken in het museum. Heel jammer dat het weg gaat, want het is een prachtig museum. Ik vond vooral de Catalina mooi, en heb lang met de suppoosten gepraat. Veel van de bezoekers kwamen uit de omgeving, met kinderen, mogelijk omdat het de laatste mogelijkheid was om het museum te bezoeken. Ik werd ook geïnterviewd door de lokale radiozender. Behalve de modelbouwclubs was er ook aardig wat handel. Ik heb een MiniArt 1/35 Cierva C.30 Autogiro, verf en een decalvelletje voor mijn Matchbox 1/32 SBD-5 Dauntless gekocht."

rzh ntm2023 09

Kees zat dit weekend niet onder de IPMS vlag, maar die van de Zoetermeerse Modelbouw Club.

Als je een keer mee wilt doen aan een regiotafel op een beurs of museum: schroom niet en meld je aan als er een oproep rondgestuurd wordt. Er wordt gezorgd voor polsbandjes zodat je binnen kunt, en soms regelt de organisatie koffie of zelfs een lunch.

Tekst: Rob de Bie en de deelnemers, foto's: Kees Onderwater en Onno Oostveen