Het weekend van 25 en 26 augustus 2023 stond in het teken van de Smalspoormodelbouwdagen in het Smalspoormuseum te Valkenburg bij Leiden. Een kleine delegatie van de IPMS regio Zuid-Holland, met medewerking van de Zoetermeerse Modelbouw Club, was bereid gevonden om achter de tafels plaats te nemen. Op vrijdagmiddag waren de tafels, stoelen, reclamemateriaal, etc. al door een aantal leden klaargezet. Ook een deel van de modellen en diorama’s vond vrijdag al een plekje op de met zwarte kleden gedekte tafels. Nu was het rijden naar de locatie vanuit Rijswijk en niet echt een probleem, maar we waren er liever op tijd bij zaterdagochtend. Dus toch maar vroeg vertrokken om ook de andere deelnemers op te vangen met hun modellen.

Om 10.00 uur begon het evenement en was er direct al een prima aanloop. Ondanks het toch met modelspoorbanen en trein gerelateerde doorspekte evenement, was er ruim aandacht voor onze vliegtuig-, boten- en papiermodellen. De bezoekersaantallen goed te noemen, ondanks de weersvoorspellingen met zo af en toe een fikse regenbui. Op zaterdag hoorden we dat er omstreeks 865 bezoekers de kassa waren gepasseerd en zondag om en nabij de 750. Niet slecht toch.

Er was voor de deelnemers het gehele weekend gratis koffie en thee. Tussen 12.15 en 12.30 uur konden we een lunch ophalen, die je zelf kon samenstellen, incluisef fruit. En nadat alle bezoekers omstreeks 17.30 uur het museum hadden verlaten kregen we een heerlijke Chinese maaltijd aangeboden met een lekker drankje naar keuze. Als je met honger en dorst die avond naar huis bent gegaan, was het je eigen schuld. Nadat het eten wat ingedaald was, hoorden we de stoomfluit buiten: tijd om een ritje te maken met de gereedstaande stoomtrein om het Valkenburgermeer. Sinds vorig jaar is dit nu mogelijk. Wat een fijne afsluiting van de eerste dag.

Al met al een zeer leuk weekend waarbij al onze leden een grote pluim geven aan de organisatie. Het ontbrak ons aan niets. Misschien tot volgend jaar, al was het alleen maar om de gezelligheid en het contact met alle mede-modelbouwers. Niets dan lof ook van onze deelnemers vanuit de IPMS. Het voelde aan als een grote familie dit weekend. En fijn dat een samenwerking van modelbouwclubs kan, en zeg nu zelf, we dragen toch allemaal dezelfde liefde uit voor modelbouw.

Kees Onderwater

 

rzh ssm2023 01

rzh ssm2023 02

rzh ssm2023 03

rzh ssm2023 04

rzh ssm2023 05

rzh ssm2023 06

rzh ssm2023 07

rzh ssm2023 08

rzh ssm2023 09

Foto's: Kees Onderwater