Het weekeind van 1 en 2 juli stond onze regio met een vertegenwoordiging op zomereditie van de Modelbouwshow in het Autotron te Rosmalen.

De autorit vanuit het westen duurt een goed uur, maar wil je op de eerste dag een goed plekje hebben om de auto uit te laden, moet je er toch al vroeg bij zijn. Vanaf 08.30 uur was er al gelegenheid om onze stand op te bouwen. Bij het betreden van de hal was er helaas wat verwarring over de polsbandjes, maar naar enig heen en weer gebel met de organisator van regio Zuid-West was dit euvel snel opgelost. De stand waar wij mochten plaatsnemen, was net als vorig jaar op korte loopafstand van de overheaddeur, waar alles al klaar stond.

Er was er weer een fantastisch team van de diverse clubs, zoals IPMS regio’s Zuid-Holland en Zuid-West, de Zoetermeerse Modelbouw Club (ZMBC) en de van Modelbouwers en Wargamers Haarlemmermeer (WMVH), dat zich bereid had gevonden om de bezoekers op al hun vragen over modelbouw en dan voornamelijk de statische modelbouw een antwoord te geven. We hadden de mooiste creaties meegenomen om te tonen, en projecten om zelf aan te werken. Voor mij was het weer een feest van herkenning: fijne modelbouwcollega’s waar je twee dagen mee optrekt om onze fantastische hobby te promoten. Onze regio-vertegenwoordigers waren Rogier Aulbers, Leo Ripken, Tim van Luijk, Kees Onderwater, Pieter Spoelstra en Rody Verkruissen.

Na eerst een goede bak koffie achterover te hebben geslagen met de gebruikelijke begroetingspraatjes en de ‘hoe-ga-ik-mijn-modellen-en-mezelf-installeren-op-2-meter-tafel-vragen' kijk je op je horloge en zie je dat het toch tijd wordt om eens iets te gaan knutselen. Om 10.00 uur ging de kassa open en stroomden de bezoekers binnen. Ondanks dat dit evenement een hoog radiografisch (RC) gehalte heeft, was er voor mij als modeltreinenliefhebber genoeg te zien en te beleven. Er waren veel nieuwe modeltreinspoorbanen, de een nog mooier als de ander. Treinenfabrikant LGB met mooie creaties, O- spoor, H0 en N-spoor heb ik gezien. Ook andere vormen van modelbouw waren hier ruimschoots aanwezig. Zo stond de eerste verdieping geheel in het teken van Lego, het tijdloze speelgoed, met een ruim aanbod van handelaren. Ook ‘klonen’ die in bepaalde opzichten afstammelingen waren van Lego. Het vroegere ‘Knex’ en 'Mecano’ was aanwezig in schitterde bouwwerken. Een gewaardeerd lid van onze ZMBC dat zich bezighoudt met RC brandweerauto’s was ook van de partij.

De zaterdag werd druk bezocht, zeker ook de zondag. In het modelbouwwereldje spreken we dan meestal van 'zondag-familiedag' en dat was goed te zien. De jeugd heeft de toekomst, zo luidt het spreekwoord. Maar willen we jeugd vinden die ons in de toekomst gaat opvolgen, dan moeten we er nu aan gaan werken om ze binnen te halen. En ik ben er van overtuigd dat dit weekend onze deelnemers zich tot het uiterste hebben ingespannen om hier een begin mee te maken.

En voor je het in de gaten hebt zijn de twee dagen weer om en is het weer inpakken geblazen. Snel nog even de auto wat dichter bij het gebouw zetten, hoef je niet zo veel te slepen. De kleden weer opgevouwen, tafelbladen en schragen weer opgestapeld, dit alles werd door de leden van de WMVH snel geklaard.

Dank aan een ieder die dit evenement weer tot een succes hebben gemaakt. Zeker de organisator van regio Zuid-West die alles weer piekfijn op orde had. Ook dank aan alle leden van IPMS, ZMBC en VMWH voor hun inzet en enthousiasme. We hebben de statische modelbouw ook hier weer op de kaart gezet. Ik heb me voor volgend jaar alweer opgegeven. En tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Hierna zie je wat foto’s van onze bouwers en modellen.

7bIMG 1111

6bIMG 1041

5bIMG 1039

4bIMG 1038

3bIMG 1032

2bIMG 1031

1bIMG 1030

Tekst en foto’s: Kees Onderwater, eindredactie: Patrick Verschut