Op 24, 25 en 26 september werden de traditionele Modelspoordagen weer gehouden in Rijswijk. Sinds een aantal jaren neemt de IPMS regio Zuid-Holland deel aan deze beurs, om de hobby te promoten (zie ook het verslag van 2016). De regio had dit jaar een enorme stand toegewezen gekregen, van 27 meter lengte, ofwel 3½ maal de lengte van een standaard ESM regiotafel! In voorgaande jaren schoof de regio Haarlemmermeer ook aan, maar die hadden dit weekend andere verplichtingen. Zodoende moest de regio aan het werk om deze stand te vullen en bemannen.

Het was fijn om na de corona-beperkingen weer een beurs te kunnen doen. De Broodfabriek had de ventilatie op maximaal staan (zo voelde het soms) om besmettingsgevaren zo veel mogelijk te beperken. We stonden in een rustig gedeelte van de beurs, en alles was daar ruim ingedeeld. Op de vrijdag was het wat rustiger dan op de zaterdag en zondag.

Het fotoverslag begint met drie aanzichten van de stand, die bestond uit een groot vierkant van marktkramen met extra lampen onder de kappen.

rzh msd2021 01

rzh msd2021 02

rzh msd2021 03

We beginnen het rondje rondom de stand bij het gedeelte van Chris van Ravesteijn, die merendeels schepen en tanks had meegenomen. Chris heeft drie dagen zitten bouwen.

Chris: "We stonden weer op de vertrouwde plek op de Modelspoordagen, die deze keer maar liefst drie dagen duurde. De vrijdag was toegevoegd om het publiek beter over de dagen te spreiden. Alle drie de dagen was het bezoekersaantal goed te noemen en vonden een hoop bezoekers de weg naar onze tafels. We hadden zowat 30 meter tafelruimte met afdak en verlichting waardoor onze stand er gelikt uitzag. We hebben met een aantal leden weer flink zitten bouwen en we hadden de nodige gebouwde modellen en diorama's uitgestald. De belangstelling voor onze stand was weer goed, een hoop mensen weten nog steeds niet dat er in hun omgeving een modelbouwclub actief is. De reacties om een kijkje te komen nemen op een regio-avond waren veelbelovend, en we hopen dan ook op volgende regioavonden een paar nieuwe leden te kunnen begroeten. Eén tafel hadden we gereserveerd voor de Hobby Headquarters Club van de Hobbyshop Rijswijk zodat we meer bezoekers naar onze stand trokken. Het was jammer dat deze keer de Regio Haarlemmermeer er niet bij was, dan had het er voller uitgezien qua aantal bezetting en modellen. Er was hetzelfde weekend ook een modelbouwbijeenkomst in Friesland waarvoor zij al afspraken hadden staan. Al met al was het zeker een geslaagd lang weekend waarin we lekker gebouwd hebben en hopelijk weer wat nieuwe regioleden geworven hebben."

rzh msd2021 04

rzh msd2021 05

Vervolgens komen we bij het gedeelte van Rody Verkruissen, die vooral 1/32 KLu Spitfires meegenomen had. Die trokken behoorlijk veel aandacht, het is en blijft een geliefd toestel. Ook Rody heeft lekker zitten bouwen.

Rody: "Ik kreeg best veel vragen over mijn Spitfires. Bijvoorbeeld of de volledig groene (rechts op de foto) echt bestaan heeft in die kleur. Het antwoord was ja, zo vloog deze in Indië. En hetzelfde over de tweezitter (links op de foto), heeft die echt bestaan? Ja, die ook!"

rzh msd2021 06

rzh msd2021 07

Leo Ripken zagen we in de vorige foto's al over de schouder van Rody kijken. Leo was de volle drie dagen op de stand, en had Matchbox modellen en klassieke modellen meegenomen. Voorbeelden zijn de Lindberg 1/64 Convair B-58A Hustler, een serie Matchbox 1/32 auto's, drie scheepsmodellen (Mauretania, Missouri, United States), een Blue Angels formatie, etcetera. Ook lagen er wat eenvoudige Matchbox-kitjes klaar voor kinderen die wilden bouwen, maar ik geloof niet dat het daarvan gekomen is. Leo heeft wel zelf een beetje zitten bouwen.

Leo: "Het was een prima beurs, hartstikke leuk! Je ziet weer eens wat anders dan anders. Het is een ook ander publiek, waaronder gezinnen met kinderen. Dan hoor je "Hee opa, een vliegtuig!", en dan volgen vaak leuke gesprekjes. Ik heb ook een paar Matchbox modelletjes aan kinderen meegegeven. Het weer was te mooi, waardoor het niet zo druk was. Een paar jaar geleden was het later in het jaar, en slechter weer, toen hadden we de hele dag aanloop."

rzh msd2021 08

rzh msd2021 09

Kees Onderwater en Annamarie Jongbloed bemanden het volgende gedeelte, met hun mooie collectie diorama's. Waarschijnlijk trok dat gedeelte van de stand de meeste aandacht.

Kees: "We waren echt aan de modelspoordagen in Rijswijk toe, eindelijk weer eens een volwaardige beurs. Op donderdag had ik met Leo Ripken afgesproken om hem met onze en zijn modellen op te halen en alles te gaan klaarzetten in de Broodfabriek. Bij aankomst was er al veel bedrijvigheid, zo te zien waren wij niet de enige die er veel zin in hadden. Er was voor ons een ruime carré opstelling klaargezet, wat het voordeel is dat je van vier zijden de geïnteresseerden te woord kan staan. De organisatie goed geluisterd naar de deelnemers van de afgelopen jaren: in onze kramen hadden ze een snoer met lampen laten opgehangen wat zeker de belichting van onze modellen te goede kwam, chapeau. Op vrijdagochtend al vroeg op pad om een gewaardeerd lid van onze andere club (de Zoetermeerse Modelbouw Club - ZMBC) mee te nemen, die ook twee dagen op de beurs heeft plaatsgenomen. Om 10.00 uur ging de beurs open en kwamen de eerste treinliefhebbers binnen. Over de drie dagen genomen was er genoeg belangstelling bij ons deel van de stand. De meegebrachte diorama’s vielen bij velen in de smaak. Voor de creativiteit en weathering was dan ook veel belangstelling. Ook de andere leden hadden mijns inziens niet te klagen over belangstelling aan hun deel van de stand. Er was veel diversiteit op onze stand en zeker op de gehele beurs aanwezig, ook in leeftijd, oud maar ook jong. Ons jongste lid Tim is een gepassioneerd modelbouwer, en heeft twee dagen de bezoekers, zeker de jeugd, verteld over onze fantastische hobby. Zo willen we het graag zien: jong en oud die elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren over de modelbouw. Kortom een fijn begin van wat zeker volgend jaar een vervolg gaat krijgen. En dank aan iedereen om zijn enthousiasme en die zijn of haar medewerking heeft verleend om deze beurs tot een succes voor de IPMS te maken."

rzh msd2021 10

rzh msd2021 11

rzh msd2021 12

De volgende stand was van Ted Spinders (niet op de foto) van Hobby Headquarters Rijswijk, met merendeels warhammer en fantasy modellen.

Ted: "Hobby Headquarters Rijswijk, waarvan ook aantal IPMS regio Zuid-Holland leden lid zijn, had een eigen stand in het blok. We hadden alle disciplines van onze vereniging meegenomen: statische modelbouw met een aantal modellen, een opstelling van twee kleine warhammer legers, en Dungeon & Dragons figuren in een 3D geprinte omgeving. Daarnaast veel 'foam scenery' waarvan de club binnenkort weer een workshop zal geven. Op een draaiplateau stond een spoorbrug die speciaal voor deze beurs was gemaakt: een zijde keurig was geschilderd en verweerd en de andere zijde gedeeltelijk bewerkt XPS-schuim."

rzh msd2021 13

rzh msd2021 14

rzh msd2021 15

Halverwege de wandeling rondom de stand komen we bij Rogier Aulbers, die ook demonstratief zat te bouwen. Zijn Wallis WA-116 autogiro trok veel aandacht.

Rogier: "De Modelspoordagen in de Broodfabriek waren naar mijn idee rustiger dan anders. Ik heb op zaterdag en zondag heel prettig aan een diorama kunnen knutselen en zo af en toe een praatje met bezoekers gemaakt. Ik was er verbaasd over dat veel mensen interesse in de autogiro hadden die ik meegenomen had. Het diorama heb ik kunnen afmaken en neem ik mee naar de regioavond."

rzh msd2021 16

Rob de Bie had, om de 27 meter te helpen vullen, een aantal modellen in aanbouw meegenomen en uitgestald met hun dozen. Daarnaast lagen twee research-projecten: alle bewapening van de KLu F-84F en een gedetailleerde nieuwe tekening van de Pander Postjager. Verder een 1/10 autochassis en een groot aantal siliconen gietmallen en polyurethaan gietstukken.

Rob: "Het was niet erg druk aan de stand, maar er was voldoende belangstelling voor alles wat er te zien was. Het was leuk om waardering te krijgen van niet-modelbouwers, dat gebeurt eigenlijk niet zo vaak. Ik vond het ook mooi om te zien met hoeveel interesse en liefde de treinenhobby bedreven wordt; er is *zo* veel te koop. Verder heb ik nog wat treinenboompjes kunnen kopen, dus tevreden het weekend afgesloten."

rzh msd2021 17

rzh msd2021 18

rzh msd2021 19

De vierde zijde van de stand was gevuld met modelbouwdozen, die de grote variatie van modellen toonde.

rzh msd2021 20

rzh msd2021 21

Op de foto's ontbreekt een overzicht van de modellen van Tim van Luijk, die op de vrijdag nog niet aanwezig was vanwege school. Tim had een aantal imposante modellen meegenomen, die veel aandacht trokken. Daaronder een 1/72 Convair B-36 en een Boeing B-47, een 1/24 Bf 109 en een 1/32 Fw 190. Tim had deze modellen overgenomen van een oudere bouwer die naar een verzorgingshuis verhuisd was. Het was goed om te zien dat deze fraai gebouwde modellen terecht zijn gekomen bij iemand die er waardering voor heeft.

Tekst en foto's: Rob de Bie