Het weekend van 13 en 14 januari stond in het teken van de Modelspoordagen te Rijswijk, een jaarlijks terugkerend evenement in 'De Broodfabriek' waar ook de IPMS regio Zuid-Holland zijn medewerking aan verleende. Op vrijdagmiddag hebben we met een collega van een andere club alvast de tafels bedekt met onze kleden, dat staat altijd wat beter dan het kale hout van de marktkramen. Zo konden de andere leden van de diverse clubs, die ook hun medewerking verleenden, zaterdagmorgen direct hun meegebrachte modellen neerzetten. Dat scheelde weer stress.  

rzh msd2024 01

We hadden een groot aantal hobbyisten bereid gevonden om twee dagen achter de tafels plaats te nemen en onze fantastische hobby te promoten. Zo waren er van onze regio vijf leden aanwezig, met helaas twee afzeggingen. Maar de Zoetermeerse Modelbouw Club (ZMBC), de Facebook groep 'Modelbouw Koninklijke Luchtmacht - RNLAF' en Hobby Headquarters Rijswijk (inclusief een Warhammer bouwer uit regio Haarlemmermeer) leverden voldoende bouwers op om de tafels te vullen. En omdat we toch wat ruim bemeten waren konden er twee andere bouwers bij ons aanschuiven, waarvan één de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers (NVM). Samen een gemêleerd gezelschap waar we trots op mochten zijn.

rzh msd2024 02

Vanuit onze club was er een delegatie in Rijswijk neergestreken, met een grote verscheidenheid aan modelbouwdisciplines. Ik noem militaire diorama's, boten, vliegtuigen, helikopters en vracht- en personenwagens. Altijd vaste prik op zo'n beurs is eerst een goeie bak koffie met wat leuke gesprekken, voordat de roldeur om 10.00 uur opengaat en de bezoekers binnenkomen. De drukte die we vorig jaar ervaarden, bij de grote stroom aan liefhebbers even na de opening, bleef deze keer even uit. Maar omstreeks 11.30 uur werd het pas echt druk, zo druk dat je voetje voor voetje tussen de kramen werd voortgeduwd zonder de kramen met koopwaar echt goed te hebben kunnen bekijken.

rzh msd2024 03

We hadden wat werk meegenomen om aan te knutselen en om te laten zien. Mensen waren oprecht geïnteresseerd in ons werk, en ook dat van clubs die met niet aan de treinhobby gerelateerde objecten stonden, zoals vliegtuigen, boten, etc. De folders van onze club vonden gretig aftrek. Ik had de indruk dat er een aantal mensen bij waren die we een keer op een clubavond mogen gaan begroeten. Goeie zaak, waar daar zitten we ook voor, kennisoverdracht en ledenwerving.

rzh msd2024 04

Ook de zondag verliep gezellig met goede gesprekken met bezoekers, deelnemers en handelaren.

rzh msd2024 05

De 'A4 dioramawedstrijd' die dit weekend werd gehouden leverde voor ons jeugdlid Tim nog een gouden medaille op in de categorie jeugd - proficiat Tim! Zijn diorama bestond uit een lokloods, inclusief bijpassende inrichting en opstelsporen met stoom- en dieseltreinen. Het idee kwam waarschijnlijk uit het feit dat onze Tim bij de Stoom Stichting Nederland (SSN) ervaring opdoet in het stoomwezen.

rzh msd2024 06

rzh msd2024 07

Alle clubs die dit weekend hun medewerking hadden verleend, zouden ook volgend jaar weer van de partij willen zijn. We gaan het noteren, en op 11 en 12 januari 2025 zijn ze weer welkom. Wij hebben er alweer zin in. Dank aan de organisatie en alle deelnemers van de andere verenigingen die hun medewerking hebben verleend. Een extra woord van dank aan Rody, Wim, Leo, Tim, en ondergetekende. Zonder jullie enthousiasme en instelling zou het niet zo’n succes zijn geworden.

Tekst en foto's: Kees Onderwater

 

dit artikel werd gepubliceerd 12 februari door de regio ZH