Regio Zuid-Holland op de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk, 9 en 10 januari 2016

Op 9 en 10 januari 2016 waren de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk, een evenement voor de rechtgeaarde treinenliefhebber. Ook treinenliefhebbers willen wellicht wel eens wat afleiding, zodoende was onze regio uitgenodigd om één van de stands te bemensen en daar onze hobby uit te dragen en te promoten. De crew bestond uit Chris van Ravesteijn, Rody Verkruissen, David Kirton, Annemarie Jongbloed & Kees Onderwater, Johan Vester, Leo Ripken en Ruud van Zoomeren. Helaas was Chris op het laatste moment verhinderd wegens verhuisperikelen. Op zich geen ramp, ware het niet dat Chris de tafelkleden in beheer heeft, zodat we het zonder moesten stellen. Door zulke kleinigheden laten wij ons niet ontmoedigen natuurlijk. Wij werden welkom geheten door de floormanager. Een zeer charmante verschijning, die zelfs de meest geharde modelbouwer zijn hobby tijdelijk kon doen vergeten. Ze was helaas niet als bouwmodel verkrijgbaar. Dit tot grote teleurstelling van enkele heren. Bovendien had ze zelfs belangstelling voor onze bezigheden. Een goed begin.

Onze tafel was goed gevuld met schepen, vliegtuigen, voertuigen en een aantal diorama's, en ook was er een hoek met een kleine expositie van Finland in de Tweede Wereldoorlog. Al met al een kleurrijk en daardoor voor het publiek aantrekkelijk geheel. Daarachter waren wij bezig met onze hobby. Om 10:00 gingen de deuren open en er ontstond een gezellige drukte, ook bij onze kraam. Omdat de beurs in onze contreien plaatsvond, waren er veel bekenden, waar onder Cees den Hartogh uit Vlaardingen en Erwin Stam van de LHS. De laatste herinnerde mij er fijntjes aan dat het onderstel van een Curtiss A75 andersom gemonteerde diende te worden.. Altijd fijn, die goede raad. Helaas moest Kees Onderwater ons al snel verlaten, vanwege niet ingeplande klandizie, maar op zondag was hij er gewoon weer bij. Het publiek wist onze stand goed te vinden en er waren veel vragen te beantwoorden en er was veel te vertellen. Zoveel, dat we bijna niet toekwamen aan het bouwen. Wel een heel verschil met vorige beurzen, waar je op een dag twee vliegtuigen bijna in elkaar had gezet. Het geheel viel bijzonder in de smaak en de dagen vlogen om. De sfeer was voor en achter de tafels voortreffelijk te noemen.

Op een treinenbeurs heb je als modelbouwer eigenlijk niet veel te zoeken. Er is weinig voor ons te koop, eigenlijk alleen gereedschap en wat materiaal voor dioramabouw. De aangeboden huisjes van Faller en dergelijke zien er toch een beetje nep uit en de 1/72 figuurtjes van onze hobby zijn reuzen vergeleken met de figuurtjes van Preiser. De schalen matchen nu eenmaal niet, best jammer eigenlijk. Overigens zijn treinfanaten net zo bezeten van hun hobby als sommigen van ons.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Vele bezoekers hebben kennis genomen van de IPMS en onze regio Zuid-Holland. Tevreden keerden we terug naar huis. Toch kreeg de Modelspoordagen voor mij een wrange nasmaak: thuis aangekomen deelde mijn vrouw mij mede, dat er die ochtend 767 voertuigen waren bekeurd op de nieuwe A4..

Over naar de foto's. We wandelen langs de tafel, met allereerst de helicopters en de Airfix modellen van Shaun the Sheep van David Kirton. Helaas dus op de kale tafelplanken in plaats een mooi tafelkleed.

rzh-msd2016-01

rzh-msd2016-02

Johan Vester had een collectie schepen meegenomen, en was een nieuw model aan het bouwen.

rzh-msd2016-03

Leo Ripken had schaalmodellen van diverse stoommachines, auto's, vliegtuigen en helicopters meegenomen. 

rzh-msd2016-04

rzh-msd2016-05

Rody Verkruissen toonde een flinke collectie 1/48 RAF fighters uit de tweede wereldoorlog. 

rzh-msd2016-06

Kees Onderwater en Annamarie Jongbloed hadden diverse 1/35 diorama's meegebracht. 

rzh-msd2016-07

Ruud van Zoomeren had rond zijn thema 'Finland in WO2' een kleine tentoonstelling gemaakt.

rzh-msd2016-08

rzh-msd2016-09

Het bouwen werd ook gedemonstreerd aan het publiek.

rzh-msd2016-10

rzh-msd2016-11

Tekst Ruud van Zoomeren / Foto's Rody Verkruissen