Het parkeerbeleid van de gemeente Rijswijk weerhield ook nu een dertigtal bezoekers niet de weg te vinden naar Inter Amicos. De modellentafel leek iets minder gevuld, wellicht omdat een deel van de inspanningen gericht was op de komende ESM, waarover dus geen details!     

Als eerste moet genoemd worden het diorama van Annemarie dat in Antwerpen in de prijzen viel. In dezelfde hoek stonden ook een Flak-bunker, een 2CV besteleend in een dioramaatje en een opgeblazen soort jeep. Drie klassieke oldtimers op een spiegel, naar mijn schatting jaren dertig van de vorige eeuw, vormden een fraai trio. Maar één schip deze keer, maar dan wel een historisch gegeven, de USS Missouri.

We komen dan bij de vliegtuigen, toch altijd de meerderheid. In aanbouw stonden een Avenger, een Meteor F.8, Fokker F.VIII en een Koolhoven F.K43. Compleet gebouwd was er weer een breed assortiment: twee Seversky’s, een P-35 en een P.35a, een Mitsubishi F1, een Harrier GR.3 en de Amerikaanse AV-8, een Fairey Gannet, een DH-88, een Fokker Universal en een Koolhoven FK.41. Verder een Fouga Magister in demokleuren (1:48), en een Boeing 737 (1:144), twee Spitfires in Nederlandse outfit (in 1:32 en 1:48). Ten slotte een Meteor F.8 en een MiG-15, beide 1:48 en gedeeltelijk opengemaakt voor onderhoudswerk.

In breed overleg werden de taken verdeeld voor de regiopresentatie op de ESM.

Dick Boogaard

 

Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +


Onze vaste fotograaf Rody Verkruissen was zijn standaardlens vergeten mee te nemen, zodoende zijn alle modellen met een telelens gefotografeerd. En misschien was dat een geluk bij een ongeluk, want de modellen staan er mooi op, met weinig perspectivische vervorming die je wel hebt bij een korte lens. Vooraan op de modellentafel stonden traditiegetrouw de modellen van Rob Hamann. Allereerst de VLE Models 1/72 Fokker Universal, een vacform model van het eerste Fokker-ontwerp dat in de Verenigde Staten werd gebouwd. Vervolgens de resin Dujin 1/72 Koolhoven FK41, die in Groot-Brittannië in licentie als de Desoutter Mk1 gebouwd is. In de derde foto staan twee projecten in aanbouw. Vooraan de Daedalus 1/72 Fokker F.VIII, een gekregen vacform model dat Rob aan het herbouwen en verbeteren is, en dat is geen makkelijke klus. Bovenin de foto is Robs scratch 1/72 Koolhoven FK43 'Fokhoven' te zien. Dit is een uniek ontwerp: een vooroorlogs ontwerp van Frits Koolhoven dat na de oorlog in een kleine serie door Fokker gebouwd is. Waarschijnlijk draaiden zowel Anthony Fokker als Frits Koolhoven zich om in hun graf, want het waren grote concurrenten van elkaar. De vorderingen van beide projecten worden in detail beschreven op het Modelbrouwers forum.

rzh-apr2017-01

rzh-apr2017-02

rzh-apr2017-03

Rody Verkruissen Airfix 1/72 DeHavilland DH88 Comet. Het origineel versloeg de KLM DC-2 'Uiver' in de London-Melbourne race in 1934. Het Airfix model is al een oudje, uit 1957, maar met de decals van de uitgave van 2014 is het toch een leuk model.

rzh-apr2017-04

Rob Hoekmeijer had twee 1/48 straaljagers van de eerste generatie meegenomen. Allereerst de nieuwe Airfix 1/48 Gloster Meteor F8. Rob had de linker motorgondel open gebouwd zodat de motor zichtbaar was, de rechter motorgondel was leeg en de motor stond voor het model op een standaard. De kit heeft hij gespoten in de nieuwe glansprimer van Vallejo en afgewerkt met Vallejo Metal Color. Daarnaast had Rob een Tamiya 1/48 MiG 15bis van de Chinese luchtmacht meegenomen. Hij wilde deze kit tijdens onderhoud laten zien, en daarom heeft hij de rompachterzijde los gebouwd en op een standaard geplaatst. Een flinke bout zorgt ervoor dat de staart niet achterover kiept, en een nagemaakt zeiltje zorgt ervoor dat je de bout niet ziet. Ook deze kit was met Vallejo gespoten. De manier waarop de motoruitlaat met verlopende transparante kleuren (geel, rood en blauw) gespoten kan worden had hij op YouTube gezien. 

rzh-apr2017-05

rzh-apr2017-06

Jaap de Vries liet zijn Kinetic 1/48 Fouga CM170 Magister zien, gespoten in de kleuren van de Patrouille de France. Dit Franse team heeft de Magister van 1964 tot 1981 gebruikt. Jaap vertelde dat de Kinetic kit makkelijk bouwde, en met voldoende lood in de neus werd staartzitten voorkomen. De witte vlakken waren wel een uitdaging om goed dekkend te krijgen.

rzh-apr2017-07

Johan Bijl had ook een Airfix 1/48 Gloster Meteor F8 meegenomen, dezelfde kit als Rob Hoekmeijer had gebouwd, echter die van Johan was nog in aanbouw. Johan vertelde dat de passing soms heel erg strak is, net als bij andere nieuwe Airfix kits. Met name bij de vleugelwortel, achter aan de bovenzijde, moet veel droog gepast worden. Een foutje in het model is dat één van de wielen niet goed ontworpen is: de remmen zitten op beide wielen aan dezelfde kant, in plaats van dat ze gespiegeld zijn. Voor de rest vond Johan het een erg leuke kit.

rzh-apr2017-08

Luuk Boerman bracht twee Spitfires mee, voorzien van zijn eigen Dutch Decals. Bovenaan de Eduard 1/48 Spitfire LF Mark IX in na-oorlogs 'silver dope' met de code '3W' van 322 squadron, nog in aanbouw zonder propeller en wielen. Een maat groter was de Tamiya 1/32 Spitfire Mk XVI in de markingen van het Nederlandse RAF squadron 322. De squadronmascotte, de grijze roodstaart papagaai Polly Grey, is op de neus geschilderd.

rzh-apr2017-09

rzh-apr2017-10

Ken van Es liet zijn Revell 1/72 Fairey Gannet T5 zien, zijn eerste voltooide model na een bouwpauze van meer dan vijftig jaar. De regiobijeenkomsten hadden hem gestimuleerd om een airbrush-cursus te doen, en het geleerde heeft hij toegepast op de Gannet. Vooral de oranje vlakken waren een uitdaging om goed dekkend te krijgen. Ook liet hij zijn Hasegawa 1/72 TBM-3S2 Avenger in aanbouw zien. Dit moet een Nederlands toestel worden. De passing van de cockpitdelen was nog wel een 'dingetje' en ook het landingsgestel was lastig.

rzh-apr2017-11

rzh-apr2017-12

Leo Ripken had zijn Smer 1/48 Macchi-Castoldi MC72 van februari nogmaals meegenomen voor een proefpassing voor toekomstig ESM-project. We kunnen alleen melden dat de proefpassing zeer geslaagd was.

rzh-apr2017-13

Dick Boogaard bracht zoals gewoonlijk drie 1/72 gevechtsvliegtuigen mee. Allereerst de Hasegawa 1/72 AV-8B, vervolgens de Airfix 1/72 Harrier GR3 Hasegawa van No 1 squadron in tijdelijke wintercamouflage, en als laatste de Hasegawa 1/72 Mitsubishi F1, een soort Japanse SEPECAT Jaguar.

rzh-apr2017-14

rzh-apr2017-15

rzh-apr2017-16

Ruud van Zoomeren toonde twee eerder gebouwde Academy 1/48 kits van een P-35 en een P-35A in een diorama, met posters op de achtergrond. Het voertuig is een Tamiya Dodge in dezelfde schaal.

rzh-apr2017-17

Frans Verkruissen had drie oude Aurora 1/32 automodellen herbouwd, en in de originele staat teruggebracht, minus decals. Van links naar rechts: de 'Meat Wagon', een 1937 Packard ambulance die tot een gechopte hot-rod verbouwd was, de 'Hot Surfer', een 1930 A-Ford brandweerwagen die tot surf-auto was verbouwd, en de 'Get-away car', een 1924 Buick die als vluchtauto voor gangsters diende. De eerste twee zijn fantasie-ontwerpen van Aurora zelf. Frans had ook een manier gevonden om onderdelen te kopiëren, en wel met Fimo-klei. Eerst wordt van kneedbaar twee-componten siliconenrubber een malletje gemaakt, daarna kan in die mal een Fimo-onderdeel gemaakt worden, dat gebakken moet worden om stevig te worden. Dat kan eventueel in de mal (het rubber kan er tegen) of het onderdeel kan voor het bakken voorzichtig uit de mal gehaald worden.

rzh-apr2017-18

rzh-apr2017-19

Annamarie Jongbloed had haar Ebbro 1/24 Citroen 2CV besteleend afgemaakt, en wel in Michelinkleuren. De basis van dit model is van Tamiya, Ebbro heeft er een nieuwe body aan toegevoegd. De passing daarvan was niet geweldig. Annamarie had haar boerderijdiorama van vorige maand nog een keer meegenomen, maar nu kon ze er de eerste prijs in het Flanders Modeling Festival in Antwerpen bij laten zien (de medaille is rechtsonder nog net te zien). Terecht trots trakteerde Annamarie de aanwezigen op gevulde koeken.

rzh-apr2017-20

rzh-apr2017-21

Jan Edelenbos had een 1/35 Flak-stelling in een aarden bunker gebouwd. Een deel van de bemanning was aan het lunchen.

rzh-apr2017-22

Leo Ripken liet zijn Revell 1/535 model van de USS Missouri zien. Het model stamt uit 1953, en was Revells eerste grote schip. Leo vertelde dat de bouwbeschrijving niet optimaal was, omdat het schip in één kleur grijs werd weergegeven, terwijl er in werkelijkheid verschillende grijstinten waren toegepast. Op het origineel was de Japanse capitulatie in 1945 getekend, en in 1955 was het uit dienst genomen. Tijdens de Reagan-jaren werd de vloot flink versterkt, en de Missouri na bijna dertig jaar opnieuw in dienst genomen. Het schip heeft daarna dienst gedaan in Libanon in de jaren tachtig en de Golfoorlog in 1991. Ook memorabel is dat Cher er in 1989 de videoclip van 'If I could turn back time' opgenomen heeft.

rzh-apr2017-23

Twee modellen zijn op de één of andere manier overgeslagen: Jan de Wit zijn Airfix 1/144 B737-200 en Ted Spinders zijn Tamiya 1/10 Wild Willy. Vincent Widdershoven had ook een diorama-in-concept meegenomen, maar dat zou onze ESM-plannen voortijdig bekend maken, en daarom kan de foto ervan helaas niet gepubliceerd worden.

De avond werkt ook gebruikt om de ESM-plannen voor dit jaar verder uit te werken. Er werd een concept van tafelgrootte bestudeerd, hetgeen tot enige hilariteit leidde. Daarna volgde een vruchtbaar groepsoverleg (ondanks de serieuze gezichten), en vijf clubleden gaan met het ESM-plan aan de slag.

rzh-apr2017-24

rzh-apr2017-25

Luuk Boerman brengt altijd een koffertje vol met Dutch Decals en Dutch Profiles mee, en er werden weer diverse boeken voor weinig of niets aangeboden. Een proefmodel van een toekomstig ESM-plan, voor 2018 of zelfs later, viel ten prooi aan de censuur, want ook dat plan willen we nog niet verklappen.

rzh-apr2017-26

Tekst: Dick Boogaard & Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen & Patrick Verschut & Rob de Bie