Regioavond Zuid-Holland april 2022 

Dinsdag 5 april wisten weer zo’n 25 mensen de weg te vinden naar het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk.  Ook deze avond weer flink bijkletsen over de modellen, over de handel of gewoon even frisje of een biertje aan de bar pakken. Aan de bouwtafel werd, zoals gebruikelijk, weer lekker gebouwd.

Vanavond hadden we 25 modellen op de tafels staan; de helft van vorige maand en dat scheelde in het werk voor de fotograaf en de verslaglegging. Wat stond er op de tafels? Te beginnen met drie figuren: een Duitse officier in aanbouw in 1/16 en in 1/32 een Poolse lansier en een Russische soldate. Varend was er alleen in 1/144 het oorloggschip Ping Yuen. Het rijdend werk begint met een flinke Leopard 2A6 in 1/16 die verbouwd wordt. In 1/24 zagen we een Scania R500, in 1/35 een diorama met een Br2-152mm kanon en een diorama over Stalingrad in 1942, in 1/50 een Type 9608 stoomtrein. Tenslotte was schaal 1/72 vertegenwoordigd met een Renault FT17 Mitrailleuse, een Renault R35 en een PT-76B.

Het vliegend materieel in 1/48: een Hawker Tempest, een Grumman Tracker, een knalrode Spitfire mk XIV en een Thunderstreak. Het smaldeel van 1/72 bestond uit een MiG-21PF, een AQM-34 Firebee, een Sea Harrier, een MiG-29, een hele flinke Boeing B-50, een Grumman J2F6 Duck, een Gloster Meteor mk IV, een Ilyushin Il-10 en een Grumman J4F Widgeon. Tegen tienen konden we weer terugkijken op een genoeglijk samenzijn.

Patrick Verschut

 

Opmerking: De IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +

 

Dan het fotoverslag.

We hadden vanavond 25 modellen op de tafels staan; met name het vliegend werk en wat rijdend, varend en lopend materieel. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Frits Krieg: “Ik heb een Hawker Tempest Mk II gebouwd in 1/48. Ik heb 2 dozen met elkaar gecombineerd, t.w. Special Hobby Hawker Tempest II en een Esci/ERTL Hawker Typhoon Mk V. Nadat mijn Special Hobby model was mislukt en ik deze in de vuilnisbak wilde gooien, bedacht ik mij dat ik ergens nog een Esci model had liggen. Van dit model heb ik het rompgedeelte gelijmd en vervolgens heb ik in beide modellen de zaag gezet. Met plamuren en vijlen/schuren is dit het resultaat geworden. Niet volgens het boekje maar daarom heb ik maar een prototype van gemaakt. Wel leuk om te doen. "

1.DSC 0091

 

Rob de Bie: “De Matchbox 1/72 MiG-21PF heb ik van Leo Ripken kado gekregen, om ook eens een Matchbox model in plastickleuren te bouwen. Je moet erg nauwkeurig werken om lijmvlekken te voorkomen, en het voelde onnatuurlijk om spleetjes en lijmnaden ongemoeid te laten. Het decalvelletje bleek niet bruikbaar te zijn omdat het beschermvel vastgeplakt zat, maar gelukkig had ik een SuperScale MiG-21 setje met onder andere Oost-Duitse decals. Die staan het model ook prima denk ik. Omdat het landingsgestel erg dunne pootjes had, heb ik voor een 'vliegend' model gekozen, op het klassieke Matchbox standaardje. Het was leuk om dit een keer te proberen!

2.DSC 0082

De AQM-34 Firebee is een van mijn langst lopende modelbouwprojecten. Ik heb lang geleden een Italeri 1/72 BQM-34A Firebee doelvliegtuigje omgebouwd tot de langere AQM-34K/L/M fotoverkenner uit de Vietnamoorlog. Daar heb ik een siliconenrubber mal van gemaakt, en resin kopietjes van gegoten. Ik heb zeven testmodelletjes gebouwd om zelf getekende decals en extra details op uit te proberen, en een paar kitjes naar Amerikaanse correspondenten gestuurd. Dit is eigenlijk het eerste 'echte' Firebee model dat ik gebouwd heb, dat dus geen experiment meer is. Ik stuur het binnenkort op naar de toenmalige crewchief van het echte toestel. Dat toestel, met de bijnamen 'Orange Crush' en 'Earth Seeking Missile'  werd rond 1978 gebruikt als trainingstoestel, om het lanceren vanaf een DC-130E Hercules mee te oefenen. De Firebee werd daarna door een CH-3 of CH-53 helikopter uit de lucht geplukt, terwijl het aan een grote parachute daalde. Dat klinkt wat onwaarschijnlijk, maar ging eigenlijk redelijk makkelijk. “

3.DSC 0085

 

Ted Spinders: “De 1/72 Matchbox Sea Harrier is bijna zo uit de doos gebouwd. Voor een dashboard en de bovenkant van de schietstoel heb ik materiaal uit de sparepartsdoos gebruikt. Tijdens de bouw en het spuiten braken de tipwielen af, dus die zijn vastgemaakt met een stukje koperdraad en secondelijm. De Harrier is gespoten met Tamiya verf en met een lichter aangemengde kleur ge“post shaded”. Na de glanzende vernis van Vallejo en ammo panelline wash gingen de decals erop en is hij afgewerkt met een laagje matte vernis.

4.DSC 0094

De 1/72 MiG-29 van ICM is een uitvoering met Oekraïense decals. Dit omdat ik “The ghost of Kiev” wilde maken na de internet speculaties over de Oekraïense ace. Omdat dit onbewezen of zelfs ontkracht werd, had ik vrijheid in het kiezen van een camouflageschema. De kit was eigenlijk niet bedoeld om op een (Airfix) standaard te plaatsen, dus ik moest de wielluiken sluitend krijgen. Dat vroeg veel aandacht om het passend te krijgen. Een piloot ontbrak en een reserve exemplaar paste niet in de stoel met gordels. Na het nodige schuurwerk paste het wel. Ik heb het toestel gespoten met Tamiya verf. De blauwe kleur die ik zocht, is zelf gemengd. Daarna glansvernis, decals en matte vernis er overheen. Een lakstift heb ik gebruikt voor de tekst op de standaard.”

5.DSC 0080

 

Leo Ripken
1/72 Academy Boeing B-506.DSC 0079

 

Jos v.d. Sluijs
Trumpeter 1/48 Grumman S-2 Tracker

7.DSC 0111

 

Edu de Roos
Bronco 1/ 144 Ping Yuen
Wargamer 1/32 Polish lancer
Wargamer 1/32 Russian soldier

8.DSC 0108

9.DSC 0106 10JPG

 

Ruud van Zoomeren: “Vanavond 2 tankjes. Allereerst de RESIN NB 1/72 Renault FT17 Mitrailleuse, tourelle ronde, gebruikt in de Winteroorlog van 1939-1940. Er zijn slechts een stuk of 15 onderdelen nodig om dit resin model te bouwen. Daarnaast is er nog de de mitrailleur in white-metal. De passing van de onderdelen was prima. Ik heb het model uitgevoerd in een bruin/groene camouflageschema met extra whitewash voor gebruik in de sneeuw. De Finnen groeven ze in als bunkers in de Mannerheimlinie. Hiermee probeerden ze de kwetsbare sectoren wat ruggengraad te geven.
Het andere model is een Renault R35 in 1/72 van merk is First-to-Fight uit Polen, in een uitvoering van Bulgarije. Het model is maar 5,5cm lang en goed gedetailleerd, dus hele kleine onderdelen. Alleen de koepel heeft al 12 onderdelen! Het was een klein feestje om het model te bouwen. Het kleurenschema is grijs met een wit vlak met het Bulgaarse Andreaskruis. Ze zijn gebruikt in Trakia in Griekenland en bij de verdediging van Bulgarije in 1944.Omdat ik heel snel kan bouwen zaten ze binnen het uur in elkaar en verven ging ook vlug met de kwast. De decals zijn van Aleran.”

12.DSC 0056

11JPG

 

Rody Verkruissen: “Mijn Airfix 1/48 Spitfire mk XIV, G-FIRE, is recht uit de doos gebouwd. Ik heb het toestel zelf nog gezien op het vliegfeest op Zestienhoven in 1985 ter ere het 40 jarig jubileum van de bevrijding.”

13.DSC 0067

 

Rients Couperus: “De KP 1/72 Ilyushin Il-10 had ik al een keer gedeeld in de corona wintertijd via de pauzepagina van Rob de Bie. In principe bouw ik altijd recht uit de doos en verf (enamel) ik met de kwast.
In een klein diorama heb ik de  Airfix 1/72 Grumman J4F-1 Widgeon van de U.S. Coast Guard en Airfix 1/72 Grumman J2F6 Duck geplaatst. Beide zijn in een kleurig schema. Waarschijnlijk samen nooit in het echt zo dicht bij elkaar op de helling, maar zo kan je mooi het verschil in formaat zien, waarbij de Widgeon duidelijk veel kleiner oogt ondanks dat deze 2-motorig is. Bij beide kisten heb ik extra spandraden aangebracht. Bij de Widgeon bij de drijvers en de Duck heeft een complex spandraden patroon tussen de vleugels en romp.
De laatste is de Novo 1/72 Gloster Meteor F Mk 4 van het 323 Squadron, gestationeerd in Leeuwarden. Deze heeft het opvallendste kleurschema, maar ook blijft het aluminium dominant. Het aluminium heb ik met toevoeging van wat grijs aan de verf wat variatie gegeven.”

15.DSC 0098

14.DSC 0101

 

Chris van Ravenvestijn: “De Tamiya 1/16 Leopard 2A6 Static Display versie ben ik aan het ombouwen naar een 2A4 versie. Aan de hand van foto’s en een 1/35 model maak ik verschillende onderdelen voor de toren en de bovenzijde van de romp. De aandrijvingen en elektronica die nodig zijn om er een Full Option RC van te maken, zijn al aanwezig. Die delen komen van een Full Option Tamiya Leo 2A6 die een ''ongelukkige  ondersteboven noodlanding” heeft gemaakt en waarvan ik de resten met die RC onderdelen heb kunnen overnemen.''

16.DSC 0062

 

Annamarie Jongbloed: “Ik begin de smaak te pakken te krijgen van het schilderen van figuren. Zo ook deze 120 mm grote Duitse officier uit WWII van het befaamde merk Verlinden. Van het merk AK heb ik mijzelf een nieuw setje verf, Black Uniforms, cadeau gedaan. Het gezicht is weergeven met een bepaalde expressie erin probeert ze deze keer met water gedragen verf van Vallejo. Meestal gebruik ik olieverf, nu maar eens hier mee experimenteren. Het figuur zal, als het volledig is geschilderd en geseald met matte verf, op een display van Kees komen te staan met een PzKpfw III uitvoering B in schaal 1/16.”

17.DSC 0120

 

Tim van Luijk
Revell 1/72 PT-76B
Otaki  1/50 Type 9608 modern steamtrain

18.DSC 0049

 19.DSC 0052

 

Wim Hoogendoorn: “De Scania R500 vrachtwagen zie ik een paar keer per dag op mijn werk. Die versie heb ik nu nagebouwd. De eigenaar van de wagen wist dat ik hem aan het nabouwen was, maar ik had niet verteld dat ik er 2 ging bouwen en ik heb er hem dan ook 1 als verrassing aan hem gegeven. Het model is in 1/24 van Italeri, waarbij ik er een extra achteras (voorloopas ) heb bijgebouwd van Kit Form Services. De decals heb ik zelf gemaakt met CorelDraw en geprint. De wagen is gespoten met Tamiya lak en afgelakt met Zero Paint 2K blanke lak. De bouwtijd van deze twee modellen was een maand of vijf.”

20.DSC 0046

 

Kees Onderwater: “Ik heb mijn eerder getoonde Russische diorama meegenomen, nu volledig met aanduidingbordjes. Het gaat hier om een Br2 - 152MM Gun M1935 en de Voroshilovets tractor in schaal 1/35. Het geheel aan voertuigen en figuren komt uit de bouwdozen van Trumpeter. De figuren moeten nog wel een finetuning krijgen, maar daar strik ik Annamarie meestal voor. De ketels komen uit het Modeltrein H0 segment, die heb ik verbouwd en verbonden met plastic rietjes dat het voor mij een realistische indruk geeft. De lorriekar in schaal 1/35 moest ik Kees qua spoorbreedte moeten aanpassen. Het aangebrachte puin is een stuk kleingeslagen baksteen, die ik eerst in een oude doek heb gewikkeld. Ik werk veel met airbrush en pigmenten, dat geeft een bevredigend resultaat. De bijnaam van het imposante geschut was “The Hammer of God”. “ 

21.DSC 0118

 

Jan Edelenbos
1/35 diorama Stalingrad 194222.DSC 0115

 

En ter afronding nog wat sfeerbeelden uit het zaaltje van Inter Amicos.

 24.IMG 5362

 25.IMG 5363

 26.IMG 5364

 

27.IMG 5365

 

29.IMG 5367

 

23.IMG 5361

 

32.IMG 5372

 

31.IMG 5371

33.IMG 5373

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen, Patrick Verschut