Regioavond Zuid-Holland augustus 2016

Ondanks het slechte weer was de zaal weer flink gevuld. Ik heb niet geteld, maar rond de dertig man en één vrouw waren er zeker. De aanvoer van overtollige kits en van nieuwe handel was dit keer niet gering. De actieve modelbouwers uit Haarlemmermeer ontbraken evenmin. 

Uiteraard weer een volle tafel met modellen, deze keer om te beginnen de rubriek 'in aanbouw'. De Scheldemusch leek bijna klaar te zijn en de Antonov An-12 was weer gevorderd evenals het slagschip Suvorov. Ongeschilderde Matchbox-modellen waren er uiteraard ook: drie helicopters, een Gladiator en een Hellcat. In volgorde van schaalgrootte komt de Spitfire MkV 1:24 vooraan vergezeld van een jongedame in een luchtig vliegpak, gevolgd een Airacobra 1:32 en dan een aantal modellen 1:48, te weten twee Meteors Mark 8, één in demo-uitvoering en één in standaard KLu-kleuren. Verder in deze schaal een Saab J21, een Mustang, een Hellcat en tenslotte een T-33 in de fraaie Blue Angels outfit. Uiteraard was 1:72 bij de vliegtuigen het meest aanwezig: een Bearcat, een Junkers Ju-188 met een merkwaardige camouflage, een Koolhoven FK-58 met civiele kentekens, een Boulton Paul PIII en een Short SC1 uit de tijd van de vele experimenten, een Meteor Mark 1 V1-jager. Ten slotte ook 1:72, maar zeker niet vliegend, een onderzeeër type Seehund. Een Airbus 320 was de enige op schaal 1:144.

Verder een paar opvallende verschijningen: een Black Widow, niet de vliegende, maar een royaal gebouwd vrouwspersoon, een spoorweg seinpaal, een klein pantservoertuigje Kfz 69 en last but not least een diorama met als titel 'Berlijn 1945'. Op de achtergrond ook nu weer activiteiten voor de ESM, geruisloos maar gestaag gaat het werk verder. Dit keer geen Hints & Tips Live, maar wel beraad over communicatie via de regiomail over onderlinge verzoeken en vragen. Conclusie: goed idee, we gaan bekijken hoe het bevalt, maar geen vragen beantwoorden met  'reply to all'. 

Dick Boogaard

 

Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor de toetscombinatie Ctrl en +

 

Het fotoverslag begint met drie 1/72 Matchbox-modellen die Leo Ripken had gebouwd zonder verf, zodat de plastickleuren zichtbaar zijn. Deze keer had hij drie helikopters meegenomen: de Wessex HU5 met Royal Navy markeringen, de SA365 Dauphin met de markeringen van de Franse luchtmacht, en het prototype van de Lynx in maritieme uitvoering. De Wessex en Lynx zijn uit de 'Orange range' en hebben drie gietramen en daarom ook drie kleuren plastic, de kleinere Dauphin zat in de 'Purple range' en had daarom maar twee gietramen en dus ook twee kleuren plastic.

rzh-aug2016-01

rzh-aug2016-02

rzh-aug2016-03

Rob Hamann was flink gevorderd met zijn scratch-built 1/72 Scheldemusch, die de vorige keer nog geen staart, decals en spandraden had. De Azur 1/72 Koolhoven FK.58 met Hispano-Suiza motor was helemaal af, maar Rob heeft later de wielpoten nog wat schuiner gezet.

rzh-aug2016-04

rzh-aug2016-05

Dick Boogaard bracht weer drie 1/72 modellen mee. Allereerst de Whirlykits (ex Maintrack) Short SC1, de eerste verticale starter, met vijf straalmotoren. Het model was massief resin met weinig onderdelen en redelijke passing. Als tweede model de MPM 1/72 Meteor Mark 1, die op het einde van de tweede wereldoorlog operationeel was en gebruikt is als 'V1 killer'. Het model was recht uit de doos gebouwd. Tot zijn schrik kwam Dick er tijdens de bijeenkomst achter dat de decals bovenop de vleugel deels zijn losgelaten en afgebroken. Als derde model had hij de Pegasus 1/72 Boulton Paul P111 neergezet. Dit is een experimenteel toestel uit 1950 om de staartloze delta configuratie van de latere Avro Vulcan te testen. Het spuitgietkitje liet zich redelijk makkelijk bouwen.

rzh-aug2016-06

rzh-aug2016-07

rzh-aug2016-08

Rody Verkruissen had de Airfix 1/24 Spitfire Mk Vb als toestel van de Battle of Britain Memorial Flight gebouwd. Daarvoor had hij wel de drieblads propeller moeten ombouwen tot een vierblads model.

rzh-aug2016-09

Edu de Roos had de Revell 1/32 P-39 Airacobra gebouwd, een model dat oorspronkelijk door Special Hobby was uitgegeven. Het origineel stond in Papoea-Nieuw Guinea in 1942, en had een opvallende beschildering van een bevallige mevrouw uitgespreid over de neus.

rzh-aug2016-10

Hans van Gelder was weer een stuk verder met zijn Roden 1/72 Antonov 12BK-PPS, die we in januari al gezien hadden. Er is heel wat plamuur- en schuurwerk nodig om het model strak te krijgen.

rzh-aug2016-11

Patrick Verschut had een 1/72 Junkers 188E-1 van Italeri meegenomen. Het was een doos uit de jaren tachtig, maar de mal was van 1974, al een oude kit dus. Hij had hem recht uit de doos gebouwd met als enige aanpassing de ombouw tot een torpedo-versie. De camouflage was een eerste poging om fijnere markeringen aan te brengen.

rzh-aug2016-12

Leo Ripken had behalve de Matchbox helikopters ook een Matchbox 1/72 Hawker Fury I gebouwd. Volgens het Matchbox-boekje van JC Carbonel was dit model in 1978 het best verkopende model van Matchbox.

rzh-aug2016-13

Roman Bussem toonde de Meng Kids Heinkel 177 met Fritz-X raketten. Het model is geen 'eggplane' zoals Hasegawa maakt, maar een karikatuur van het origineel. Meng Kids heeft ook een B-17, Lancaster en Tu-2 in deze stijl.

rzh-aug2016-14

Stephen de Ruijter presenteerde zijn Revell 1/72 F8F-1 Bearcat, een heruitgave van de jaren zestig Monogram kit. Hij had de kit recht uit de doos gebouwd, maar daarbij wel zijn eigen bouwvolgorde aangehouden. Als gevolg daarvan kwam hij er te laat achter dat de horizontale staartvlak bij aanvang van de bouw tussen de twee rompdelen geplaatst moest worden. Met wat nokjes verwijderen en een slijptolletje kon dat probleem opgelost worden. Hij heeft het model gespoten, eerst met een zwarte basis en vervolgens donkerblauw van Vallejo. De decals waren problematisch. Om zilvering te vermijden moest alles uitgesneden worden, en de decals lieten zich pas na veel soppen goed op de kit plaatsen.

rzh-aug2016-15

Frits Krieg vertelde over zijn Pilot Replica 1/48 SAAB J-21 dat het duidelijk een model van een nieuwe en dus onervaren fabrikant uit Zweden was. Zo was de bevestiging van het landingsgestel veel te kwetsbaar. Maar het was desondanks een prima model. Er moest 20 gram lood in om het geen staartzitter te laten worden. Om het neuswiel goed geplaatst te krijgen naast al het lood was enig verbouwwerk nodig. De cockpitkap werd in drie delen geleverd. Als je zoals Frits een gesloten cockpit wilt, blijkt dat de onderdelen niet lekker passen en er enig aanpaswerk nodig is. De MPM 1/48 Mustang III was recht uit de doos gebouwd, waarbij alle strepen geschilderd waren.

rzh-aug2016-16

rzh-aug2016-17

Nick van der Windt had zijn Zvezda 1/144 Airbus A320 afgerond. We hadden het model in juni al gezien, net voor het spuiten. Een prima kit volgens Nick. Het spuitwerk was gedaan met Vallejo verf, waarbij hij een wargame kleur gebruikt had voor de bijzonder kleur groen van Aer Lingus. Smaragd-groen is waarschijnlijk een redelijke beschrijving.

rzh-aug2016-18

Johan Bijl had de Hasegawa 1/48 F6F-3 Hellcat recht uit de doos gebouwd, en had geen opmerkingen over het probleemloze bouwproces. Voor de camouflage had hij een verbleekt blauw gekozen, en deze voorzien van flinke verwering. Het model staat op een kartonnen vliegdek van Verlinden, dat in een Ikea fotolijstje gemonteerd zit.

rzh-aug2016-19

Ted Spinders had twee Matchbox 1/72 kitjes van onze vaste Matchbox-bouwer Leo Ripken overgenomen, en recht uit de doos gebouwd. De Gloster Gladiator, die Ted pas nog live gezien had op Duxford, is geschilderd met Tamiya acryl. De Curtiss SBC Helldiver is daarentegen met Vallejo Metal Color geschilderd.

rzh-aug2016-20

Jaap de Vries toonde zijn Academy / Hobbycraft 1/48 T-33A, gebouwd als Navy TV-2 van de Blue Angels uit 1955, met decals van Warbird.

rzh-aug2016-21

Luuk Boerman had twee Airfix 1/48 Meteor F8s meegenomen. Hij had de eerstgetoonde als een late KLu kist gebouwd, met grotere inlaten en een andere canopy, en Nederlandse camouflage. Het tweede model was nog in RAF High Speed Silver, en had kleine inlaten. Dit kits zijn van splinternieuwe tooling van dit jaar. Luuk vond de passing over het algemeen perfect. Soms zelf te perfect, zodat het kleinste bouwfoutje pasproblemen oplevert. Je moet de bouwvolgorde van Airfix volgen, anders kom je in de problemen, bijvoorbeeld bij de plaatsing van de vleugel aan de romp. Fraai is dat je de motor na de bouw nog kan zien door de verwijderbare afdekplaat. Een kritiekpuntje is dat de neuskegel niet helemaal aansluit om de voorkant van de romp.

rzh-aug2016-22

rzh-aug2016-23

Rody Verkruissen had van het Oekraïnse merk Master Box een 'Air Force pin-up' genaamd Patty in de schaal 1/24 gebouwd. Master Box maakt zes verschillende pin-up modellen, en daarnaast een flinke reeks 1/35 militaire figuren.

rzh-aug2016-24

Edu de Roos had een 1/8 model van het Amerikaanse merk Moebius gebouwd. Het is Scarlet Johansson als de 'Black Widow' in de film 'Iron Man 2'. Ter compensatie had Edu ook een Revell 1/72 Type XXVIIB Seehund meegenomen. Deze twee-persoons mini-onderzeeërs zijn onder andere in IJmuiden gestationeerd geweest in het laatste jaar van de tweede wereldoorlog.

rzh-aug2016-25

rzh-aug2016-26

Rob van Basten was weer een stuk gevorderd met de Eastern Express (later Zvezda) 1/350 Knyaz Suvorov die hij vorige maand voor het eerst liet zien. In de detailfoto's zijn de railings te zien, die Rob meestal zelf maakt, echter deze keer is het een foto-ets set van White Ensign Models. De dikte van de materiaal en de breedte van de staafjes is ongeveer 0,1 mm. "Even onvoorzichtig bij het in model buigen of plaatsen en het zachte messing verkreukelt onherstelbaar. En mijn handen trillen toch al van de zenuwen bij dat priegelwerk" volgens Rob. Hij verwacht dat het model nog wel een keer of drie zal langskomen op de regio-avonden voor het af is.

rzh-aug2016-27

rzh-aug2016-28

rzh-aug2016-29

Annamarie Jongbloed toonde haar Matchbox 1/76 Kfz69 Krupp-Protze met een 37 mm PaK 36 anti-tank kanon. Het bodemplaatje zat ook bij het model, het schijfje hout echter niet.

rzh-aug2016-30

Jan Edelenbos had in november 2015 al het Duitse gebouw laten zien (het 'Berlin House' van Italeri), en nu had hij het afgebouwd en geplaatst in een decor van een gevechtsituatie in Berlijn in 1945. De twee Italeri T34/85 en de Panther (links om het hoekje) hadden we in april al gezien. De schaal is 1/72.

rzh-aug2016-31

Kees Onderwater toonde een Plusmodel 1/35 'Railway signal WW II', opnieuw een onderdeel van het grote treindiorama waar hij aan bezig ben is.

rzh aug2016 32

De rest van de avond bestond uit gezelligheid en modellen en handel bekijken. De mannen van Haarlemmermeer bouwden ook dapper verder.

rzh-aug2016-33

rzh-aug2016-34

rzh-aug2016-35

Tekst: Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen