Vanavond een deels wat andere invulling van onze maandelijkse bijeenkomst in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk: de verkoop van de bouwvoorraad van twee van onze regiogenoten wier gezondheid bouwen niet meer mogelijk maakt. Bij elkaar gingen meer dan honderd kitjes in schalen 1/72 en 1/48 van Frits en Dick in de verkoop, tezamen met enige honderden boeken van Dick. De opbrengst is deels voor een goed doel. Met veertig bezoekers was de aangekondigde verkoop duidelijk een trekker. Regiocoördinator Edu was tevreden met het verkoopresultaat. Het restant zal worden aangeboden op De Start en de ESM. Voor het overige was de eerste augustus gewoon een ouderwets gezellige avond met veel modellen op de tafels en veel gesprekjes over de modellen en van alles en nog wat.

We hadden eenenderdig modellen op de tafels vanavond, geen schepen, maar wel een Hulk en een infanteriesoldaat. De voertuigen bestonden uit: een Tiger I, in schaal 1/16 die echt kan rijden, een Porsche 928 in 1/20, dan in schaal 1/24 een Bugatti 35B, een Porsche 956, een Chevrolet Monte Carlo, het chassis van een DAF CF in aanbouw en een Citroën 2CV pick-up. In schaal 1/35 zagen we een Ford Tfc armoured car, een M3 Grant en een Kübelwagen. De meeste modellen waren weer van het vliegend type, te beginnen met twee stuks Supermarine Spitfire in schaal 1/32. Voorts in schaal 1/48 waren er een Douglas SBD Dauntless, een General Dynamics F-16A, een Grumman F-14 Tomcat, een Messerschmitt Bf 108 en een North American B-25J Mitchell. Dit wordt gevolgd door in schaal 1/72 een Fairey Firefly, een Beechcraft SNB-5/ TC-45J Navigator, een Nakajima J1N1-S Gekko, een Canadair CL-415 Superscooper, een Koolhoven F.K.46S, een Blohm & Voss BV P194, een Pou du Ciel uit 1933, een Fokker Dr 1, een Morane Saulnier Typ L 1916 en een McDonnell XF-85 Goblin. In een tentoonstellingsuitvoering was er een Soyouz/ Progress in schaal 1/125 en tenslotte in schaal 1/288 was er een Ariane IV raket.

Dat was het weer voor deze maand.

Patrick Verschut

 

Dan het fotoverslag van de 31 modellen die vanavond op de tafels waren opgesteld. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Nick v.d. Windt
1/48 Italeri Douglas SBD Dauntless

1DSC 0907

 

Paul Beukema: “Dit model van de Hasegawa General Dynamics F-16A fotoverkenner in schaal 1/48 is gebouwd in 1988 toen ik als dienstplichtig techneut bij 306 squadron zat, een oudje dus. Leuke tijd gehad en veel aan de zes-zevenentwintig gewerkt, onder andere in Goose Bay. Uiteraard had ik tijdens de dienst goed mijn ogen de kost gegeven en tijdens de bouw zoveel mogelijk details vertaald naar het model. Alles scratch want aftermarket, zoals we dat nu kennen, was er nog niet veel. Zo ook de decals: dat is een allergaartje van kitdecals en IPMS-cijfers en rozetten uit de oude set. Je weet wel, waarvan je voor 1 rozet alle segmentjes nauwkeurig uit moest snijden. Het squadronembleem aan beide zijden is handgeschilderd. Het model is destijds gespoten in kleurtjes van Compucolor en Precision Paint, beide al lang niet meer op de markt. Pas jaren later heb ik een Orpheuspod van Daco gekocht en afgewerkt als pod nr. P-17 die heel kortstondig, rond de jubileumperiode van het 35-jarig bestaan van het squadron, met een vervaarlijke haaienbek was getooid. Dit was het werk van enkele dienstplichtigen maten van de MFPU (Mobile Field Processing Unit). Zij haalden de films uit de Orpheuspod en zorgden dat deze zo snel mogelijk bij de photo interpreter op de lichtbak lag. Heel soms werd er een afdrukje gemaakt maar de PI’s lazen rechtstreeks informatie af van het negatiefbeeld om deze zo sneller beschikbaar te hebben voor Intell-rapportage. Recent heb ik het model een beetje schoongemaakt en nagelopen en het leek me leuk om ook eens wat oud werk mee te nemen naar de regioavond. Voor een vroege F-16A is dit nog steeds een prima kit met goede basisvormen en gelukkig kunnen we onze modellen tegenwoordig tot in den treure behangen met de fraaiste foto ets, resin- en decalsets.
Eén van mijn favoriete marinekisten is de Fairey Firefly. Dit model van Special Hobby van de Mk IV in 1/72 heb ik recht uit de doos gebouwd, alleen de raketten zijn toegevoegd. Het is gespoten in het FAA schema van eind veertiger jaren met Xtracolor Extra Dark Sea Grey, Slate Grey en Sky Type S met een topcoating van Alclad Semi Matte. De decals afkomstig van Dutch Decal set 72076, waar vreemd genoeg geen referentiefoto van de K-59 bij zit.
De Beechcraft SNB-5/ TC-45J Navigator in schaal 1/72 van Hobbycraft is gespoten in een aantrekkelijk schema van de MLD uit begin jaren ‘70. Er zijn meerdere kits van de Beech C-45 in omloop. Er zit verschil in de vleugels en de motorgondels tussen de vroege en de late versies. Voor deze uitvoering heb je een late versie nodig. En de Hobbycraft C-45H biedt een redelijke basis. Redelijk, want het is vrij karig gedetailleerd en de neus is te klein. Wat mij verder opviel tijdens de bouw was dat het plastic knetterhard was. Al met al heb ik toch wat dingen aangepast om er een goed gelijkende Navigator van te maken. Een nieuwe neus, nieuwe wieldeuren, extra details aan de motorgondels, aan het landingsgestel en een serie antennes zijn de belangrijkste toevoegingen. Het geheel gespoten met een spuitbus Tamiya Silver Leaf TS-30 en Revell dayglo voor de oranje delen. Deze vlakken zijn aan de bovenzijde lichtjes afgezwakt met wat geel. Decals zijn een mix van Dutch Decal en Flevo Decal.“

2DSC 0901

3DSC 0896

4DSC 0898

 

Patrick Verschut: ”Recent heb ik de Fujimi Nakajima J1N-S Gekko in 1/72 afgebouwd. Van dit toestel zijn er dik 400 gebouwd, vooral bedoeld als inzet tegen de hoogvliegende B-29 Superfortess. Het model bouwde redelijk makkelijk weg. Het meeste plamuurwerk vergde de aansluiting tussen de 'huif' van het achterdeel van de romp dat op de onderzijde geplaatst moest worden. Voor de rest een net model met ingerichte cockpit en prima paneellijnen. De kit is gespoten met eigen mengsel van groen-blauw van Revell.

5DSC 0903

 

Jan de Jager: “Ik had een voor Zuid-Europa actueel model bij me, namelijk een Canadair CL-415 Superscooper. Er is er eind juli net eentje neergestort in Griekenland. En deze kisten hebben het nu al heel druk. De kist is waterscheppend weergegeven op een plaat acrylglas, met acrylmedium en aquariumfilterwatten als golfjes en schuim. De kit van Italeri (schaal 1/72) heb ik wel iets gepimpt, omdat hij ontworpen is als geparkeerd op het platform. Aanpassingen zijn: propblur propellers; bemanning toegevoegd; cockpit upgrade naar 415 standaard (de kit is grotendeels nog 215 standaard); vleugels naar de tip toe iets gelift; flaps uitgezaagd en uitgeschoven; uitlaten bekleed met folie; hoofdlandingsgestel opgeklapt; neuswieldeuren dicht en wat kleine details toegevoegd, zoals de kabel op de neus. Bij het openen van de doos bleek er een aantal onderdelen serieus krom, omdat ze klem hadden gezeten. Ik heb nieuwe gekregen van Italeri (alleen € 8 euro vrachtkosten), dus dat was gelukkig snel verholpen. Deze kit is gebaseerd op een oude Heller CL-215 kit. De zuigermotoren daarvan zitten bijvoorbeeld nog in de doos. De nieuwe 415 onderdelen zijn van ander dikker plastic. Dat geeft hier en daar wat gedoe. En het gele plastic is vrij transparant, wat bij mijn model in de luchtinlaten nog wat doorschijning tot gevolg heeft. Dus mocht je deze kit willen bouwen, dan moet je daar even op letten en de binnenkant veel lagen verf geven. Een ander punt is dat de kist een dikke staartzitter is, dus gebruik veel gewicht in de neus, meer dan Italeri aangeeft.”

6DSC 0911

 

Rob Hamann: “Ik had het net voltooide prototype meegenomen voor mijn 1/72 resin kit van de Koolhoven F.K.46S, de acrobatische versie van de standaard tweedekker trainer van de Nationale Luchtvaart School in de dertiger jaren. De kit is een verbeterde versie van de oude VAMI kit, de vleugel heeft nu de goede spanwijdte en de romp de goede lengte, er zijn twee verschillende besturingsmechanismen van de rolroeren mogelijk. Het model kan gebouwd worden met een tank onder de bovenvleugel of er bovenop en er zitten drie verschillende richtingsroeren in de kit. Alle vijf gebouwde toestellen kunnen met de kit gebouwd worden en het decalvelletje is voldoende voor zeven verschillende versies, waarvan twee militaire. De kit is redelijk eenvoudig te bouwen en na het aanbrengen van de spandraden is de fragiel ogende constructie best wel solide. Ik heb bij het prototype alle roeren losgemaakt en een uitslag gegeven. De kit is te koop bij de Luchtvaart Hobby Shop.”

7DSC 0914

 

Rogier Aulbers: “Ergens in de negentiger jaren van de vorige eeuw bracht Revell een serie vliegtuigen uit van de Luftwaffe die alleen als ontwerp op papier hebben gestaan. Het 1/72 model van de Blohm & Voss BV P194 was er zo eentje. Het model heb ik op Koningsdag bij Ted gekocht en had meteen mijn aandacht omdat het een uitzonderlijk ontwerp was, dat gebaseerd is op een ontwerp dat wel gevlogen heeft, namelijk de BV 141. Het is geen gemakkelijke kit! De romphelften passen niet precies op elkaar, de pitotbuis is te dun en brak af. Dit geldt ook voor de stang waarmee de motorkap is opengezet. Deze heb ik vervangen door staaldraad. Ook heb ik zelf in de cockpit riemen en gespen aangebracht. Decals scheurden bij gebruik van Micro Set en Sol. Bovendien waren er te veel service decals die afbreuk doen aan het model en dus overbodig zijn. De gebruikte verf is van Humbrol en Revell. Ik heb ongeveer drie maanden over het model gedaan. Ondanks de tegenslagen was het wel een bijzonder model met goede mogelijkheden om zowel de zuigermotor als de cockpit te detailleren."

8DSC 0969

 

Martin Letterman
1/72 Revell Fokker Dr 1
1/72 Aero Pou du Ciel uit 1933
1/72 Heller Morane Saulnier Typ L uit 1916
1/125 Heller Soyouz/ Progress – tentoonstelling uitvoering

10DSC 0963

11DSC 0961

12DSC 0965

13DSC 0920

 

Jan de Wit: “Mijn twee Supermarine Spitfires zijn bekende bezoekers van de regioavond; ik heb de Revell modellen in schaal 1/32 al een paar keer meegenomen. Ze zijn makkelijk te bouwen en best netjes gedetailleerd. Ik bouw ze in opdracht in een Iron Maiden uitvoering en zullen spoedig een nieuwe eigenaar krijgen. Ik vond het een heel leuk project en vind het wel een beetje jammer dat ze gaan verhuizen!”

14DSC 0924

 

Ted Spinders: “De MPM McDonnell XF-85 Goblin in schaal 1/72 kreeg ik van een clublid die zijn projecten die hij niet had afgemaakt, aan het opruimen was. Dit zeer kleine toestel was bedoeld als bescherming van de B-36 bommenwerper waar ze onder konden hangen en via een haakconstructie weer aanhaken. Bij het testen bleek e.e.a. echter zeer onstabiel door de turbulentie rond het 'moederschip' en is het project dus gestaakt. Het model is een wel heel klein kitje dat het nodige puzzelwerk geeft, de zes staartvlakken moeten bijvoorbeeld zonder dat er een locatie is aangegeven op de romp geplaatst worden. En sommige foto ets delen hadden zo een klein lijmoppervlak dat ik ze door dikker en beter te lijmen styreen heb vervangen. Het karretje waar de Goblin op staat, was al een puzzeltje op zich maar het resultaat is zo grappig, vooral als je hem naast een andere 1/72 jet plaatst. Het model is in Tamiya verf gespoten, Vallejo glansvernis voor het aanbrengen van de decals en een beetje Citadel wash (voornamelijk op de kar) en afgewerkt met satijn vernis, waarna met PVA de cockpit kap is verlijmd en het model op de kar.”

15DSC 0967

 

Johan Vester
1/35 RPM Ford Tfc armoured car
1/35 infanterie (geërfd van Wim de Jong)
1/288 Heller Ariane IV

20DSC 0929

 18DSC 0932

19DSC 0927

 

Jan Edelenbos
1/35 Academy M3 Grant
1/35 Tamiya Kübelwagen

22DSC 0934

23DSC 0935

 

Kees Onderwater: “Ik heb tijdelijk een nieuw genre gevonden in de modelbouw: figuren. En wel onze grote groene vriend: de Hulk. Het model in schaal 1/9 werd in samenwerking van Marvel met Dragon uitgegeven en is gemaakt van vinyl. Het was even zoeken naar de juiste lijmsoort, maar uiteindelijk met hard PVC lijm (voor de regenpijp) zat het figuur stevig in elkaar. Na eerst de primer te hebben aangebracht, was het daarna toch even zoeken naar een geschikte groene kleur. Deze werd gevonden in Interior Green van Vallejo. De hoger gelegen lichaamsdelen werden geaccentueerd met geel. De display was wat saai en van XPS hardschuim blokken heb ik een afbrokkelend muurtje gemaakt en de bodem met zand bestrooid. Daarna is alles met de airbrush gespoten. Het volgende figuur is ook al in de maak, daarover in het volgende verslag meer.”

25DSC 0938

 

Rody Verkruissen
1/24 Monogram Bugatti 35B
1/24 Tamiya Porsche 956
1/24 AMT Chevrolet Monte Carlo
1/48 Academy Grumman F-14 Tomcat

26DSC 0941

27DSC 0944

28DSC 0947

29DSC 0974

 

Wim Hoogendoorn: “Vanavond heb ik meegenomen mijn model in aanbouw van de DAF CF van A&N Truck modeling in schaal 1/24. Het chassis is foto ets met resin delen.”

31DSC 0958

 

Jörgen van ‘t Wel: “De Porsche 928 is mijn favoriete auto-ontwerp aller tijden; hij is geweldig geproportioneerd. Destijds was het een sensatie in de conservatieve autowereld, maar niet iedereen kon de gladgetrokken styling waarderen. Voor dit 1/20 Tamiya model heb ik bij De Boer Autolakken een originele Porsche kleur laten mengen in een spuitbus. Het is er redelijk strak opgekomen. In het interieur heb ik het Pasja-design nagemaakt met huisgemaakte decals. Het waren een hoop blokjes om te tekenen.”

30DSC 0951

 

Annamarie Jongbloed: “Dit is een al eerder meegebracht model van een Citroën 2CV pick-up in schaal 1/24 van Ebbro. Het model heb ik omgebouwd naar een versie voor de Engelse Royal Marine Service, o.a. door de stuurinrichting rechts te plaatsen. Voorts heb ik de auto een crèmekleurig uiterlijk gegeven en verder wat kleine aanpassingen gedaan. En de nummerplaten zijn zelf vervaardigd.”

32DSC 0956

 

Luuk Boerman
1/48 Eduard Messerschmitt Bf 108
1/48 HK Models North American B-25J Mitchell

33DSC 0976

34DSC 0979

 

Tim van Luijk
1/16 Taigen Tiger I late – RC

35DSC 0954

 

En dan nog wat sfeerplaatjes uit Inter Amicos.

IMG 6230

IMG 6232

IMG 6233

IMG 6234

IMG 6235

IMG 6236

IMG 6237

IMG 6238

IMG 6239

IMG 6240

 

Tekst: leden. Eindredactie: Patrick Verschut. Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut