Regioavond Zuid-Holland februari 2016
Er waren 34 bezoekers, waaronder een jongeman. Deze avond was er erg veel handel: kennelijk hadden een paar mensen tegelijk een vroege voorjaarsopruiming gehouden.
Modellen waren er uiteraard ook. Opnieuw een aantal antieke auto's in schaal 1:32 met beroemde namen. Verder in het autosegment nog meer nostalgisch werk: 2CV's in diverse uitvoeringen, een Traction Avant en twee Renault 4CV's. Ten slotte stond er nog een (uiteraard) rode Ferrari 1:24.
Schepen waren er dit keer niet, maar des te meer vliegtuigen. In aanbouw waren een C-47 met invasiestrepen, een Corsair en heel apart een VFW 614. Er waren ook weer twee ongeschilderde Matchbox modellen: een MiG-21 en een Halifax. Een 1:48 Typhoon met drijvers, Monsoon geheten, was een apart prototype, evenals een soort tweemotorige Spitfire, de Supermarine 327. In 1:48 zagen we een A-4 Skyhawk, een Thunderflash, een Sea Fury en een Beaufighter nachtjager. In 1:72 twee versies van de Koolhoven FK-51, een Pilatus PC-21, een Lancaster en de Avro Anson in twee versies.
Rob de Bie gaf een lezing met lichtbeelden over het werken met transparante onderdelen, de risico's en de mogelijkheden. Tenslotte werd een voorstel voor het regiothema voor de ESM besproken en goedgekeurd, zodat de verdere uitwerking kan starten.
Dick Boogaard
De modellentafel stond deze keer niet zo vol als anders, maar er was genoeg om te bekijken. Het fotoverslag begint met Rob Hamanns modellen. Hij was bezig een Airmodel 1/72 VFW-614 vacform te bouwen, en dat was een hele klus. Er komt een compleet interieur in dit passagierstoestel, alle raampjes moeten worden uitsneden en uitgevijld, en de cockpitramen vormden eveneens een interessant pasprobleem. Daarnaast had hij twee 1/72 Koolhoven FK 51s afgerond: van Steelwork een Spaanse eenzitter en van Special Hobby de standaard Nederlandse tweezits uitvoering. De eerstgenoemde was was grotendeels verbouwd met een resin motorblok, cowling en romp, alleen de spuitgiet vleugels had Rob gebruikt.
Luuk Boerman had twee Chinese 1/48 modellen gebouwd om zijn eigen decals op te testen: de Trumpeter Hawker Sea Fury en de Hobby Boss F-84F. Luuk had de 'Streak' in de Volkelse asymmetrische strike configuratie gebouwd: drie droptanks en een lege linker inboard pylon, waar een atoombom gehangen kon worden.
Dick Boogaard had een MPK Modellbau 1/72 PC-21 in de kleuren van de Zwitserse luchtmacht gebouwd. Verder liet hij een Unicraft 1/72 Supermarine 327 zien, een papieren ontwerp van een soort-van tweemotorige Spitfire. Unicraft is een redelijk berucht merk als het om resin modellen gaat, met erg ruwe onderdelen en matig gietwerk.
Patrick Verschut is al enige jaren bezig met zijn 'Nieuw voor oud' vervangingsprogramma, en in dat kader had hij twee Airfix 1/72 Ansons meegenomen. De oude is vele tientallen jaren geleden gebouwd, de nieuwe is voorzien van een scratchbuilt interieur inclusief buizenframe. De canopy is vervangen door een Falcon Clearvax canopy om het interieur zichtbaar te maken, echter die canopy was bijna een millimeter breder dan de romp, zodat het een hele uitdaging was om dit passend te krijgen.
Jaap de Vries had een Hasegawa 1/48 A-4L voorzien van decals van Eagle Strike zodat het model in zijn thema van demo-teams zou passen. Het 'Air Barons' team van VA-209 bestond uit reservisten, en vlogen hun shows altijd met droptanks. In 1970 en 1971 gebruikten ze de A-4L, daarna werd het team ontbonden.
Frits Krieg had een Tamiya 1/48 Beaufighter II met CMK resin motoren en eigen onderdelen omgebouwd tot een Mark V met een Boulton Paul geschutskoepel achter de cockpit. Zo'n toestel is in 1941 gebouwd en operationeel getest bij 29 squadron (RAF) en 406 squadron (RCAF). Ook had hij een 1/48 Typhoon meegenomen, voorzien van drijvers, om een hypothetische 'Monsoon' te maken. Het model heeft de markings van het South East Asia Command.
Stephen de Ruijter was bezig een Italeri 1/72 C-47 Dakota te bouwen, en was nu bezig met het spuitwerk. Het groen had hij met veel dunne laagjes acryl gedaan, en het afplakwerk laat zien dat er nu invasiestrepen op de vleugels komen..
Thijs de Ruijter was een Revell 1/72 Vought F4U-1A aan het bouwen, met wat hulp van zijn vader, en het model was al grotendeels gespoten. Het was Thijs zijn tweede model.
Leo Ripken toonde weer twee ongeschilderde Matchbox 1/72 modellen. De MiG-21PF is normaal van groen en geel plastic, maar deze was in zilver en lichtgrijs, wat meer aansluit bij de 'echte' kleuren van de meeste MiG-21PFs. De Halifax was lastig om te bouwen omdat het vele glaswerk niet geweldig paste, en dat terwijl Leo geen plamuur kan gebruiken bij deze modellen.
Rody Verkruissen had een Revell 1/72 Lancaster in aanbouw meegenomen. Het model wordt een van de toestellen die bij operatie Manna werd gebruikt, de voedseldroppings begin ’45. Daarvoor had Rody het bommenruim opnieuw ingericht.
Frans Verkruissen heeft nog genoeg Pyro 1/32 automodellen die we nog niet gezien hebben. Ze zijn alle een jaar of veertig geleden gebouwd, en hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ze worden goed van stof ontdaan en kleine reparaties van afgebroken bumpers en spiegels worden uitgevoerd. Deze keer toonde hij de Duesenberg SSJ Roadster 1936 (rechtboven, geel en zwart), en dan met de klok mee de Lincoln Convertible 1932, de Chrysler Imperial Roadster 1932 en de Mercedes SSK Sports. In de tweede foto kunnen we een blik werpen op de achtcilinder lijnmotor van 6 liter en 125 pk van de Chrysler.
Annamarie Jongbloed had vijf modellen van Franse auto's van Heller meegenomen. Links de 1/24 Renault 4CV, daarnaast zijn 1/43 broertje, gevolgd door twee 1/43 Citroen 2CVs (waarvan eentje omgebouwd) en als laatste een 1/43 Traction Avant. Heller modellen passen soms slecht, en daar hadden deze kits ook last van. De verdwenen motorkap van de grote Renault 4CV is inmiddels door Wim Hoogendoorn opnieuw gegoten.
Wim Hoogendoorn had een Tamiya 1/24 Ferrari Mythos gebouwd. De Mythos is een conceptauto uit 1989 op basis van een Testarossa. Volgens Wim was de pasvorm perfect, zoals je kunt verwachten bij Tamiya, en heeft alleen een vierpunts gordelset van Eduard toegevoegd. Het model is gespoten met Zero Paints Ferrari rood en afgelakt met Zero Paints 2-componenten blanke lak.
Rob de Bie gaf met de beamer een presentatie over het werken met transparante delen, zowel de standaard spuitgietplastic canopies als ook vacform en resin transparante delen. Het publiek had ook goede aanvullingen op het verhaal.
Behalve het biljart waren ook extra tafels geplaatst voor de handel van één van de leden die opruiming aan het houden is. Diverse modellen vonden nieuwe baasjes.
Verder was er natuurlijk ook tijd voor gezelligheid, modellen bouwen, en elkaars modellen in aanbouw bekijken.
Tekst: Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen