De eerste bijeenkomst in de afloop van de lockdown; 1 februari konden we weer bijeenkomen in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Weliswaar beperkt door de mondkapjesplicht en de QR-controle, weerhield dit een 15-tal leden er niet van om weer present te zijn. In ieder geval leverde het veel enthousiasme op om weer eens over de gebouwde en ongebouwde modellen te kunnen kletsen. De corona-pauzepagina van Rob de Bie is een mooi en goed werkend alternatief, maar het live contact is toch net wat beter. Ted had weer handelsmateriaal meegenomen en ook de bouwtafel was weer goed bezet.

Wat was er deze keer meegenomen? Het lopend materieel betrof een 1:35 Maschinen Krieger Fireball SG. Het rijdend werk bestond uit een 1:35 Baureihe 52 trein en een M35A2 truck, beiden in aanbouw. De M35A2 was ook in 1:72 aanwezig in afgebouwde vorm. Bij de vaartuigen zagen in 1:72 een tafel vullende onderzeeër type VII. Zoals veelal gebruikelijk, bestond het grootste deel van de modellen uit het vliegend segment. Dat was vertegenwoordigd met een 1:32 Bücker 131 Jungmann. In 1:39 was er een Wright Flyer en in 1:48 waren er een P-51 Mustang en een F4U Corsair. In schaal 1:72 zagen we een Fiat BR.20, Fokker T.IX en in aanbouw een Skyhawk OA-4M, F-14 Tomcat en een MiG 15. De kleine schaal van 1:225 was vertegenwoordigd met een F-16, F-18 en een Panavia Tornado. Tegen tienen werd de bijeenkomst opgebroken en konden we terugzien op weer een mooie avond.

Patrick Verschut

 

Opmerking: De IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +

 

Dan het fotoverslag. We hadden vanavond een 17-tal modellen op de tafels staan; met name het vliegend werk en wat rijdend, varend en lopend materieel. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Rody Verkruissen: “Mijn Eduard 1/48 P-51 Mustang heb ik recht uit de doos gebouwd. Het spuitwerk heb ik gedaan met verschillende metaaltinten. De Heller 1/48 F4U Corsair is gespoten met Vallejo. Met een witte wash heb ik geprobeerd ‘m flink te verweren. De decals zijn van een aftermarket set.”

02DSC 1227

01DSC 1225

 

Edu de Roos: “De Revell 1/72 Submarine Type VII, is met circa 130 onderdelen niet echt over de top, maar door z’n lengte van bijna 1 meter best wel imposant. Een oude doos, die al een tijd op de plank lag te liggen. Je kent dat, op zoek naar het ene en dan loop je tegen het ander aan. In dit geval de Revell doos dus. Net wat vliegtuigjes en tankjes gebouwd dus werd het weer tijd voor een bootje, U-boot(je) dus in dit geval: German Submarine Deutsches U-Boot VII C "Wolf Pack"/"Die grauen Wölfe". Revell levert best goede kwaliteit voor een redelijke prijs, ik denk dat zeker 60% van mijn gebouwde modellen van Revell is. Ook in dit geval een duidelijke beschrijving je kan kiezen uit 5 uitvoeringen waarvan de laatste in een vroege- en late uitvoering. Dat is de U552 met als commandant Erich Topp, de meest gedecoreerde officier van Nazi Duitsland. Verantwoordelijk voor het zinken van 30 geallieerde schepen.  De onderlinge verschillen waren eigenlijk minimaal en ik vond de decals en kleur stelling van de U69 het leukst. Ik heb hem gebouwd met de voorste torpedoluiken open klaar om te vuren. Op 17 februari 1943 verging de U-69 na overvaren te zijn door de Britse torpedobootjager HMS Fame. Alle 46 manschappen waaronder hun commandant Ulrich Gräf, kwamen om het leven.

04DSC 1234

Mijn tweede model is de Revell 1/32 Bücker Bü 131 Jungmann. Dit Duitse dubbeldekker lesvliegtuig is gebouwd door Bücker. Echt een heel leuk vliegtuigje. Ik moest wel nog n paar keer naar de doos kijken er staat toch echt schaal 1:32, maar het leek mij eerder een 1:48 model. Op internet de afmetingen gevonden van ‘n echte Bücker Bü 131 en deze terug gerekend naar 1:32. Inderdaad het is echt een klein vliegtuigje. Er vliegen er nog een paar, onder andere in de USA in de Nederlandse uitvoering, lichtblauw met roundels, alhoewel deze Bü 131 volgens mij met een andere motor rondvliegt. Ook op Twente heeft er een gestaan in de lichtblauwe kleur die kwam van de vliegschool Soesterberg. Het model is recht uit de doos gebouwd. Revell heeft er een duidelijk boekwerkje bij gedaan en je kan kiezen uit 2 uitvoeringen. Ik heb gekozen voor de Rama-Ruska Russia 1941 uitvoering. Alles paste perfect en ook nu weer piloten aan boord. Eerst alle spandraden aangebracht en toen geverfd. Dit met emailverf van Revell, al moest ik de zwart/groene kleur zelf een beetje mengen. Ook dit keer weer al het verfwerk met de hand met de tamponeer methode en na de decals aangebracht te hebben het geheel met satijnvernis uit de spuitbus afgewerkt. “

03DSC 1231

 

Brian Kirwan: “Dit is Hasegawa's 1/35 Maschinen Krieger Fireball SG. Ik heb het samen met mijn dochter als kerstproject gemaakt. Wij hebben het originele model van de Fireball behoorlijk gepimpt met extra details inclusief de eenhoorn. Het kleurenschema is door mijn dochter bepaald en het basis-spuitwerk heeft zij gedaan. Ik heb de weathering voor mijn rekening genomen. Decals zijn meegeleverd in de kit en er zijn veel opties. Al in al zijn we vier dagen bezig geweest inclusief het bodemplaatje. Dit laatste is een omgedraaid houten schaaltje van Xenos, met XPS-schuim in lagen om het grondwerk te maken. Onderdelen uit de bekende reservedoos werden gebruikt om het aan te kleden. “

08DSC 1253

 

Patrick Verschut: “De Italeri 1/72 Fiat BR.20 is een rampmodel. Op de pauzepagina had ik in februari vorig jaar al aangegeven dat het een lastig model was, o.a. de doosvorm van het model wordt in de weg gestaan o.a. door naar binnen gebogen bodemdelen, de aansluiting neuskoepel en neus past niet lekker. Toen dat eindelijk een beetje redelijk was weggewerkt liet ik het model in de zomer uit mijn handen vallen. Daar kon het slecht tegen; een stuk van de romp bij de staart en de staartvleugel braken af. De eerste reactie was: “Naar de prullenbak met deze shitkit”. Na een tijdje heb ik ‘m toch maar weer opgepakt en de achterzijde gerestaureerd. De klinknagelhuid verdwijnt dan helaas. Op het internet kom je mooie afgewerkte modellen (in 1/48 weliswaar) tegen met een zandgele toplaag met zacht vlekkerige camo van roodbruin en groen. Ondanks heel veel geëxperimenteer met mijn Harder en Steenbeck, lukt het mij niet om dat effect te bereiken. Na consultatie van Rob de Bie heb ik het wascokrijt maar weer eens uit de kast gehaald om te kijken of dat lukt. Fijn geschuurd krijt erop tamponneren en fixeren met vernis. Ik ben wel tevreden met het eindresultaat.”

07DSC 1256

 

Leo Ripken: “Mijn Revell 1/39 Wright Flyer, daar ben ik ruim een jaar geleden mee begonnen. Het is een redelijk makkelijke kit om te bouwen. Het model is eigenlijk van Monogram uit een mal van 1958. Revell heeft ‘m in 2003 voor het eerst uitgebracht. Voor de spandraden zijn handige uitsparingen gemaakt, uiteindelijk viel de bedrading best mee. Ik twijfel nog aan de kleur, want ik vind de mengkleur die wordt aanbevolen voor het linnen eigenlijk iets te donker.“

06DSC 1258

 

Rob Hamann:  “Ik had het 1/72 model van de Fokker T.IX van Croco Models meegenomen, dat nog niet helemaal af was. De kit is best goed en tamelijk makkelijk te bouwen, de resin onderdelen zijn van goede kwaliteit, de meegeleverde decals ook. De landingsgestelpoten zijn voorzien van een metalen kern, het is dus aangepast aan het relatief grote gewicht van het model. Toch wat kleine tekortkomingen. De twee romphelften verschilden in lengte, dus eentje moest bij de staart 3 mm ingekort worden (en de paneellijnen opnieuw gegraveerd). De oranje driehoeken zijn veel te klein en de decal op de richtingsroeren passen niet goed en hebben de verkeerde vorm. Ik heb de decals opnieuw getekend en, ze samen met de pseudo KNIL-NL registratie tijdens de eerste vlucht, laten printen bij Arctic Decals (het setje is nu ook te koop bij de Luchtvaart Hobbyshop). Het grootste probleem was het zeer dunne glaswerk, moeilijk schoon te maken en vrijwel onmogelijk goed op zijn plaats te lijmen, ondanks de aanwezigheid van richeltje om het op vast te lijmen.

Het model zelf heb ik wat aangepast. De roeren zijn losgemaakt en in uitgeslagen toestand vastgelijmd en ik heb het bommenruim opengemaakt en ingericht met een tweetal 500 kg bommen. Ook het interieur heb ik wat gedetailleerd met trapjes en stoelriemen. Tenslotte ga ik van metaaldraad de lange pitot buis op de neus maken en de antennedraden van zwart vissnoer aanbrengen. Het hele model is LVA bruin geschilderd.“

05DSC 1265

 

Tim van Luijk: “Ik heb een aantal modellen meegenomen die ik nu aan het bouwen ben. Te beginnen met de AFV Club 1/35 M35A2 truck. Zijn afgebouwde broertje in 1/72 staat er naast. Daarnaast in 1/72 een Italeri 1/72 Skyhawk OA-4M, een Airfix MiG 15 en een Fujimi F-14 Tomcat. De Trumpeter 1/35 Baureihe 52 locomotief is een groot project. Ik ga bij een echte trein kijken om te zien hoe ik de dingen bij het model beter kan bouwen. En tot slot heb ik nog drie Revell 1/225 minikits meegenomen van een F-16, F-18 en een Panavia Tornado.”

09DSC 1266

10DSC 1268

11DSC 1271

12DSC 1270

 

En ter afronding nog wat sfeerbeelden uit het zaaltje van Inter Amicos.

 IMG 5278IMG 5279IMG 5280IMG 5281IMG 5282IMG 5283IMG 5284IMG 5285

 

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen, Patrick Verschut