Op 6 juli was de eerste regioavond na acht maanden gedwongen sluiting. Het voelde gelukkig helemaal als vanouds in het clubhuis van speeltuinvereniging Inter Amicos; al sinds 2005 het onderkomen van regio ZH. Er waren iets meer dan dertig leden te tellen, waaronder ook weer een 'nieuw gezicht', altijd leuk. Afwezig was één clublid die nog herstellende was van Covid-19, beterschap Rein! Vanzelfsprekend had iedereen het druk met het uitwisselen van de avonturen (of het gebrek er aan) van de afgelopen maanden.

We hadden vier tafels klaargezet voor de oogst van vele maanden productie, maar al snel moest er zelfs een vijfde tafel bijgezet worden. Ik telde 38 modellen. De verdeling over de categorieën volgde grofweg het bekende patroon.

Welke modellen waren er te zien? We beginnen met de vliegtuigen van groot naar klein. In schaal 1/12 was er een Nieuport 17. De schaal 1/32 deed mee met Supermarine Spitfire Mk IX. In de schaal 1/48 zagen we veel toestellen: 2x Republic F-84F, een Gloster Meteor T-7, Cessna 337,  Curtiss P-40N, Hawker Hurricane, Focke Wulf Fw 187 Falke, Messerschmitt Bf-109E, Bf-109G-0 v48 en Me 262A-1/U1, de Havilland Mosquito XIII en een Grumman F-14A Tomcat. In schaal 1/72 waren er een Fokker Super Universal, Kayaba Ku-4, Kalinin K-12 en een Spacecraft & spacewalker. En tenslotte in schaal 1/144 op tafel een SpaceShip Two & WhiteKnight Two.

De modellen met wielen waren, hier ook van groot naar klein, in schaal 1/12 een Vincent Black Shadow. In schaal 1/24 stonden op de tafels een Trabant-in-Berlijnse-muur-diorama, een Ford F350, General Lee en een Brian James trailer. In schaal 1/35 een Tiger 2, een M42 Patton, een Berlijn 1945 diorama en een diorama met o.a. een Jagdpanther.

Wat zagen we nog meer op de tafels? Een 1/12 Wright Cyclone motor, een US Navy Seal, een 1/9 buste van een Duitse officier en fantasy modellen van The Commissar of Grievance, de Demon Vampire en een Colonial Viper Mk I.

Kortom, er was genoeg om te bekijken. Het biljart stond ook weer goed vol met handel, en diverse dozen wisselden van eigenaar.

Halverwege de avond werden de clubactiviteiten besproken. Allereerst de verkiezing van het thema voor de regiotafel op de ESM. We hadden al een eerste verkiezingsronde per e-mail gedaan, met maar liefst 24 onderwerpen om uit te kiezen. In de tweede ronde zouden we kiezen uit eerste drie van de verkiezing. Eén thema had in de eerste rond zo veel stemmen gekregen dat het een gelopen race leek te zijn. Maar toen ontstond er toch aarzeling, omdat het thema waarschijnlijk niet aantrekkelijk zou zijn voor de kijkers. De nummers 2 en 3 werden opnieuw bekeken, en nummer 2 was wel leuk voor de kijkers, en bleek ook haalbaar te zijn in de tijd die nog resteert. Er meldden zich ook vrijwilligers voor de 'trekkersrol' voor de tafel, en ze gaan aan het werk. Daarna werd de deelname aan de beurzen in Rosmalen en Rijswijk besproken, waarvan de eerste al weer achter de rug is, en een succes was.

Samenvattend was het goed om te zien dat de regio niet veel schade heeft opgelopen door de maanden dat we hebben stilgelegen. Maar we hebben dan ook onze best gedaan om het clubgevoel warm te houden, voornamelijk door de pauze-webpagina waar iedereen zijn bouwactiviteiten kon delen met de rest van de club. Hopelijk kunnen we nu weer een paar maanden op de 'ouderwetse' manier verder.

Rob de Bie

 

Het fotoverslag toont maar liefst 38 modellen die deze keer te zien waren. Waar geen informatie is ontvangen, hebben is alleen de bouwer vermeld. Van recht naar links zien we over de tafels de volgende modellen.

Roelof Timmerman: “Deze Revell 1/144 SpaceShip Two & WhiteKnightTwo zijn voor de coronaperiode 'geplakt' en ergens vorig jaar afgemaakt. Dat ik hem nu meenam had meer te maken met het spiegelplateau dat ik er recent voor gekocht had bij de Action, dan met de recente vlucht. In de basis een nette kit en goed te bouwen. Voor de vele kleine raampjes heb ik vloeibare mask gebruik van Vallejo, wat goed is bevallen. De grote decals aan de onderkant beschadigden bij het plaatsen, dus daar heb ik wat reparatiewerk aan gehad. De pitotbuis heb ik zelf toegevoegd want die zat niet bij de kit. Het geheel heb ik geairbrushd met Vallejo voor het wit en verder de kleine potjes die bij de kit zaten."

DSC 0728

"De Dragon 1/72 Gemini Spacecraft & spacewalker is een leuke kit die recent opnieuw is uitgebracht door Dragon. Ik heb hem gebouwd als Gemini IV met Ed White als eerste Amerikaanse ruimtewandelaar. De hand-held manoeuvring unit of 'zip-gun', waarmee White zich kon verplaatsen in de ruimte, was niet erg gedetailleerd. Hier is de buis met nozzles en de camera toegevoegd. Verder zijn de neus van het ruimtevaartuig aangepast aan de missie, horizonscanner toegevoegd, videocamera bij het luik toegevoegd en de ramen in de luiken open gemaakt. De fijne zwarte strepen achterop heb ik met zwart gespoten koperdraad van 0,25mm gemaakt en gelijmd met houtlijm, nadat eerdere schilderpogingen niet het gewenste resultaat gaven. Voor de bouw veel gehad aan 'Space in Miniature 9: Building Gemini' van Mike Mackowski, hoewel deze vooral gaat over de Gemini modellen in 1/24 en 1/48. Geschilderd met Vallejo Model Air uit airbrush en met de kwast.”

DSC 0726

 

Dick Boogaard: "Ik heb een Mikromir 1/72 Kalinin K-12 meegenomen. De Russische ontwerper K.A. Kalinin was bezeten van de bouw van een staartloos raketvliegtuig. In de jaren dertig ontwikkelde hij de K-12, eerst als zweefvliegtuig op halve schaal, en na vele succesvolle vluchten werd een prototype op volle schaal van deze bommenwerper/verkenner gebouwd. De proefvluchten waren zo succesvol dat tot serieproductie werd besloten. Helaas viel Kalinin bij Stalin in ongenade (daar was niet veel voor nodig) en verdween. De productie van tien stuks werd gestaakt.

De kit is van het merk Mikro Mir ('kleine wereld') en redelijk goed te bouwen. De pasvorm is redelijk goed. Een aantal onderdelen is in duplo aanwezig hoewel dat niet nodig is. De wielpoten moeten koud onder de romp gelijmd worden en dat is even lastig. De scharnieren van de vleugelkleppen bestaan uit vreselijk dunne friemeltjes, die je niet goed van de sprues af krijgt. Voor de glasdelen zijn maskers bijgevoegd. Verder zit er een groot decalvel bij, waarmee het hele toestel bedekt kan worden met een soort witte vogels. Ik durfde het niet aan, maar op de ESM van vorig jaar schijnt een model in die uitvoering gestaan te hebben. Kortom, weer een leuke aanvulling voor de verzameling vreemde vogels."

DSC 0733

"Het andere toestel is een Meng 1/72 Kayaba Ku-4, een Japans ontwerp met een Duitse straalmotor, bedoeld als een soort verbeterde Ohka. Het is niet verder dan een prototypestadium in 1941 gekomen en heeft nooit gevlogen."

DSC 0730 copy

 

Leo Ripken.
Monogram 1/12 Wright cyclone motor

DSC 0740

Matchbox 1/12 Vincent Black Shadow

DSC 0686

Hawk 1/48 Cessna 337 Super Skymaster

DSC 0725

 

Rob Hamann had een Aeroporto Modellos 1/72 model van de Fokker Super Universal meegenomen. “De Super Universal was het grootste commerciële succes van de Amerikaanse Fokker fabrieken; er werden er in totaal zo’n 195 stuks gebouwd. De uitvoering die ik gebouwd heb is die van het eerste serieproductiemodel, dat gekocht is door admiraal Byrd voor zijn Zuidpoolexpeditie in 1929. Het toestel is op het ijs geassembleerd en heeft twee vluchten gemaakt. Op de tweede vlucht werd het op de grond door een sneeuwstorm vernield en moest de bemanning door een ander vliegtuig van Byrd gered worden. Het wrak is een paar jaar geleden weer gevonden en wordt nu geborgen om het in een museum tentoon te stellen.

De resin kit is uitsluitend verkrijgbaar via de Luchtvaart Hobby Shop. Het gietwerk is van goede kwaliteit, behalve de transparante onderdelen, die ongeveer matglas zijn en slecht zijn te polijsten. Het landingsgestel is uitgevoerd in zwart, zeer stevig, resin. Er worden wat accessoires bijgeleverd, waarbij de twee figuurtjes in poolkleding wat aan de grote kant lijken. Er zijn specifieke onderdelen aanwezig om de Byrd-versie en een gewone passagiersversie te bouwen. De kit is gemakkelijk te bouwen. Ik heb de volgende aanpassingen gemaakt: voetenstuur en stuurknuppel toegevoegd, deur open gemaakt en messing toegangstrap gemaakt, stoelriemen toegevoegd, uitlaat gecorrigeerd, roeren losgemaakt, stuurkabels, venturi en pitot buis toegevoegd. De canopy en ramen heb ik samengesteld uit stukjes transparant plastic. Ik heb het model op een grondplaatje met sneeuwlandschap geplaatst met de beladen slee en een brandstofvat er naast.”

DSC 0737

 

Frits Krieg: “Mijn model is de resin MPM 1/48 Focke Wulf Fw 187 Falke. Ik heb hem geverfd met Valejo verf. Het is een vrij duur model door de beperkte oplage. De bouwtekening bij het model is duidelijk op het cockpitinterieur na. Vaak passen en meten. Het model is niet geschikt voor beginnende bouwers. De Fw 187 was een prima tweemotorig vliegtuig. Na de bouw van een aantal prototypes bereikte het laatste prototype een topsnelheid die groter was dan de snelste jager in 1939, ondanks het feit dat de Fw 187 veel zwaarder was. De productie bleef steken op 3 toestellen. De Me 110 had de voorkeur om in grote aantallen te worden geproduceerd. De 3 gebouwde toestellen vormden de verdediging van een Industrie-Schutsstaffel in Bremen. Er werden meerdere "vijanden" mee neergeschoten. Later in de oorlog werden de 3 toestellen overgebracht naar een Jagdstaffel in Noorwegen."

DSC 0722

 

Jan de Wit: “Mijn bijdrage betreft een Tamiya 1/48 Messerschmitt Bf 109E-3 die vloog in de Battle of Britain. Het was in een camouflage gespoten die uniek was voor dit staffel. De basis van waar af deze machine opereerde was Coquelles; nu een wijk in Calais en wel precies waar nu de terminal van de kanaaltunnel staat. Het model was makkelijk te bouwen. Daarnaast heb ik een Dragon 1/16 US Navy Seal meegenomen.”

DSC 0779

DSC 0768

 

Rody Verkruissen:  “Mijn model is een Revell 1/32 Supermarine Spitfire Mk IX in KLu uitvoering. Het toestel heeft een draaiende motor en verlichting, het is gespoten met Revell aqua color. De  decals zijn een mengeling van Dutch Decal en Flevo Decals. Mijn vader heeft de trolley gemaakt die er bij staat. De piloot is van de Matchbox Westland Lysander en het grondfiguurtje is een verbouwd exemplaar van Airfix.”

DSC 0671

 

Erik Leijdens
Gartex 1/48 Messerschmitt bf 109G-0 v48

DSC 0719

Tamiya 1/48 de Havilland Mosquito Mk XIII

DSC 0709

 

Arjan van Luijk
Revell 1/48 Grumman F-14A TomcatDSC 0704

 

Edu de Roos: "Ik kondigde begin mei aan dat ik een Sanger 1/24 Nieuport Ni17 was begonnen. Maar het heeft alles bij elkaar wel erg lang geduurd voor ik dit monster onder de knie heb gekregen. Met een peesirritatie van De Quervain (bij de overgang van pols naar duim), met uiteindelijk een operatie tot gevolg, mag ik nog van geluk spreken de Nieuport af te hebben gekregen. Dit 1/24 vacuform model van Sanger (nooit eerder van gehoord) uit Groot-Brittannië is een typisch Engels model. Het is een vrij grove vacuform, met witmetalen delen, wat onduidelijke onderdeeltjes, asjes, twee vellen met instructies en tot slot onmogelijke decals, die al scheurden als je ernaar keek. Al met al een uitdaging. Ook had ik meegenomen een wat ouder Tamiya 1/35 diorama mee. We zien Germans on the move, met een Jagdpanther met motorpech, een reparatieteam met een Kübelwagen (Volkswagen Typ 82), verkenners met een Sd.Kfz.251 halftrack, een Kettenkraftrad met aanhanger, BMW motorfiets met zijspan en wat infanterie. Allen van Tamiya en wat ruïnes van Italeri.”

DSC 0782

DSC 0703

 

Ted Spinders: "Mijn Revell 1/32 Colonial Viper Mk I is de oude kit uit de jaren ‘80 bekend van de tv serie Battlestar Galactica. Het model heeft een goede gelijkenis, maar mist details als een transparante cockpit met interieur en werd geleverd op een standaard. Ik heb zelf met styreen een landingsgestel scratch gebouwd. Het model isgespoten met Tamiya verf en verweerd met producten van Citadel en Mig."

DSC 0771

 

Brian Kirwam: “Het bestand van dit figuurtje (Demon Vampire) is als voorbeeld meegeleverd met mijn nieuwe Longer Orange SLA 3D-printer. Ik heb het als proef afgedrukt, wat zeven uur heeft geduurd. Qua schilderwerk heb ik eerst alles zwart geschilderd om een egale basis te maken. Ik heb een groene kleur gemengd op basis van Tamiya IJN Green en een paar druppels Forest Green. Voor de horens heb ik dit mengsel lichter gemaakt met lichtgrijs, en met een penseel aangebracht. De rest van zijn huidskleur is met olieverf in diverse kleuren en tonen van groen gedaan. Ik meng op het oog en ga door met 'blenden' (in elkaar laten overlopen) tot dat er balans tussen de lichtere en donkere tonen is. Daarna laat ik alles een week drogen voordat ik het laatste detailwerk met een penseel doe. Als laatste is de 'Demon Vampire' op een houten voetstuk geplaatst, en voilà!"

DSC 0757

"De tweede is een diorama met titel ' Commissar of Greviance'; een 100% scratch-built fantasie vliegtuig/raket met half-mens half-machine piloot. Het begon als een 1/48 pilot figuurtje geplaatst op een afgezaagde brandstof tank van een 1/72 B-58 Hustler en is uitgelopen tot een ... dingetje. Het was erg leuk om gewoon te beginnen met onderdelen aan elkaar te plakken zonder echt te weten waar ik uit zo komen. De Commissar vluchtte van een monster uit ondergronds tempel met verlichting en rook. Dit allemaal gezien worden door een zwerver wie te diep in de glas heeft gekeken. Ik heb zilveren medaille hiervoor gekregen bij de ESM 2020 online wedstrijd."

DSC 0755


Annamarie Jongbloed
Heller 1/24 HY Citroen /MF tractor

DSC 0774

Revell 1/24 Trabant + Berlijnse muur

DSC 0772

Verlinden 1/9 Duitse officier

DSC 0776

 

Kees Onderwater
Dora Models 1/35 Wehrmachtslokomotiv

DSC 0786

 

Wim Hoogendoorn: "De Meng 1/24 Ford F350 met aanhanger was na wat mislukte airbrush- en afplakperikelen klaar. Alleen de geplande Fujimi 1:24 Ford GT40 ontbrak nog. Maar die GT40 is in de vuilnisbak beland: het was een zeer slecht passende kit, en de eerste decal die ik probeerde brak in zes stukken. Ik heb nu de Revell/AMT 1/24 General Lee (een Dodge 1969 Charger) op de aanhanger (Aoshima 1/24 Brian James trailer)  gezet."

DSC 0681

DSC 0683

 

Jan Edelenbos
Diorama 1/35 Berlijn 1945

 DSC 0760

 

Kees Kleijwegt: "Hopelijk is dit het laatste model dat ik in de coronatijd heb moeten maken. Het is het persoonlijke toestel van majoor Maurenbrecher van 120sqn ML-KNIL. De basis voor dit model is de Hasegawa 1/48 Curtiss P-40N, wat een prima kit is. Wel heb ik de kit volledig voorzien van klinknagels, en verschillende aftermarketsetjes gebruikt, zoals een resin cockpit met stoelriempjes van HGW, uitlaten en kleppen voor het landingsgestel van Quickboost, open spaakwielen van True Details, kanonloopjes van Master en (alleen voor het schuivende deel) een vacuümgevormde cockpitkap van Rob Taurus. De meest complexe aanpassing waren de open flaps, middels een etsset van Eduard. Het model is gespoten met diverse kleuren van Gunze uit de Mr Color reeks en voor het metaal heb ik Alcald gebruikt. Als 'verhaal' in dit model heb ik de blankmetalen P-40N met registratienummer C3-546 voorzien van een gecamoufleerde droptank van een ander toestel uit het squadron, de C3-510. De decals zijn afkomstig uit een set van Luuk Boerman."

DSC 0710

"Het andere model is een Hasegawa 1/48 Hawker Hurricane.

DSC 0713

 

Arne vd Burg
Hobbyboss 1/48 Messerschmitt Me 262A-1/U1

DSC 0716

 

Rob de Bie:De Monogram 1/48 Republic F-84F Thunderstreak heb ik gebouwd als onderdeel van een historisch onderzoek naar het wapenpakket van de Thunderstreak van de Koninklijke Luchtmacht. Over een periode van drie jaar heb alles gebouwd wat er onder de Streak werd gehangen. Grofweg de helft van de tanks, bommen en raketten waren te vinden in de kit, of als resin aftermarketonderdelen. De andere helft moest ik scratchbouwen of kitbashen. Alles werd voorzien van kleine magneetjes (2x2 en 1x1 millimeter), zodat elke gewenste configuratie onder het model kon worden gehangen. Dat laatste deed ik met het idee om voormalige Streakvliegers te interviewen, waarbij dit mogelijk gaat helpen om herinneringen op te roepen. In de achterste rij zijn vier soorten brandstoftanks te zien. In de middelste rij liggen bommen: nucleair, conventioneel en napalm. In de voorste rij al het andere: oefenbommen en oefenbomrekken, starthulp (Assisted Take Off), een doelsleeprek, HVAR raketten en chaff-pods. De F-84F is als 'solid model' gebouwd: weinig details, geen doorzichtige cockpit en het model is gevuld met giethars. Dit was mijn omvangrijkste modelbouwproject ooit, en ik ben blij en tevreden dat het af is. En nu maar eens zien wat de oude vliegers er nog van weten!”

DSC 0701

 

DSC 0766

 

Jaap de Vries: “Het eerste model is een Monogram 1/48 Republic F-84F Thunderstreak. Het is redelijk passend, met opliggende panellijnen en gebouwd in kleuren van het demo-team Whiskey Four 67. De kleuren zijn hetzelfde als het vroegere team met de T-33. Voor de eerste demonstratie in 1967 verongelukte een F-84F bij de vliegbasis Eindhoven. Het team werd daarna ontbonden."

DSC 0677

"Het tweede model is een Classic Airframes, 1/48 Gloster Meteor T-7.  Daar is een goed model van te maken met decals van Flevo. Het is een Marine Luchtvaart Dienst trainer (voor instrument-vliegen) uit de jaren 1958-1961."

DSC 0676

 

Tim van Luijk
Takom 1/35 Tiger 2(H)

DSC 0692

1/35 M42 Patton

DSC 0691

Een paar sfeerbeelden.

DSC 0749DSC 0751

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen