Regiocoördinator Chris telde 24 bezoekers tijdens onze bijeenkomst op dinsdag 5 juli 2022 in de zaal van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Dat aantal lag iets lager dan in de voorbije maanden, maar zal wel wat met de aanstaande vakantie te maken hebben. Drie nieuwe bezoekers vanavond, die werden welkom geheten. Twee van hen hadden ook modellen meegenomen. Heel goed! Er was wat handel, van in ieder geval Ted en Chris en aan de bouwtafel bouwden Leo en Tim weer stug door aan hun modellen. Vanavond geen presentatie in het kader van “Hints en tips live”, dus genoeg tijd voor een goed gesprek bij de modellentafels of gewoon lekker hangend aan de bar (voor de prijs van de consumpties hoef je het niet te laten!). Het lekkere weer maakte dat de schuifpui open ging en we dus ook het terras van de speeltuin konden gebruiken. Minder bezoekers betekent vanavond ook wat minder modellen, maar toch nog wel 29 stuks. Bijna de helft ervan betrof een vliegtuig in schaal 1/72. Er is dus lekker doorgebouwd de afgelopen periode. Wederom waren er drie voertuigdiorama’s in schaal 1/35 te bezichtigen, van een Duits medisch team, van een Aufklärungspanzer Sd. Kfz 240 en van een M5 Stuart. De laatste twee waren in aanbouw. Slechts 1 vaartuig vanavond; een piratenschip in schaal 1/72. Dan het rijden materiaal, daar waren er al wat meer van. In schaal van groot naar klein: in 1/24 een Bugatti Royale en een DAF XF-105. In schaal 1/32 zagen we een scratch gebouwde Regal 1912. In schaal 1/35 was er de M4A3-E8 uit de film 'Fury'. En tenslotte in 1/72 waren er een JGSDF Material Carrier Vehicle, een JGSDF Type 99 Howitzer, en een JGSDF Type 81 Fire Control Systems Vehicle.
Het vliegend werk was het best vertegenwoordigd vanavond; in schaal 1/32 met een Fairey Swordfish in MLD uitvoering. In 1/48 waren er vier P-51 Mustangs, een Nakajima K-27 'Nate' en een  P-40N Warhawk. Tenslotte in schaal 1/72 zagen we een F-89D, een SR-71 Blackburd, een B-57G, Bede BD-5, een Pitts S2B, een North American B-45 Tornado, twee Fokker V.23 en een De Schelde S.20. Zij werden gevolgd door Nederlandse uitvoeringen van een Fairey Firefly T Mk 1, een Sikorsky S-51 en een Supermarine Sea Otter.

Patrick Verschut

Dan het fotoverslag. We hadden vanavond 29 modellen op de tafels staan; flink wat vliegend werk en wat rijdend, varend en een paar diorama’s. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.


Frits Krieg:Mijn Curtiss P-40N Warhawk is van het merk Mauve in 1/48. Ik heb het model recht uit de doos gebouwd, zonder problemen. Het hele vliegtuig is geverfd met Olive Drab aan de bovenkant en Natural Grey aan de onderzijde. Alles in verf van Valejo. De doos lag al 25 jaar in de kast lag en daarom waren de decals niet meer zo goed. Ik heb ze weggegooid en er een andere versie van gemaakt.  De Hasegawa 1/48 Nakajima Ki-27 Nate is een wat ouder model. De pasvorm is uitstekend en de decals waren, na die jaren in de kast liggen, nog steeds goed. Het hele model is geverfd met Valejo. Het was een leuk modelletje om te bouwen.”

01kDSC 0023

02kDSC 0027


Leo Ripken. Valom 1/72 North American B-45 Tornado03kDSC 0030


Tim van Luyck.
Revell 1/72 North American F-89D Scorpion
Revell 1/72 Lockheed SR-71 Blackbird
Italeri 1/72 Martin B-57G Canberra
Italeri 1/35 M4A3-E8 Sherman uit de film 'Fury'
04kDSC 0059

05kDSC 0036

 07kDSC 0028

 08kDSC 0074


Rody Verkruissen: “ Deze Trumpeter 1/32 Fairey Swordfish heb ik gebouwd in een versie van de Militaire Luchtvaartdienst (MLD). Het model is gespoten met Vallejo. De decals zijn uit de doos, maar wat aangepast, de oranje driehoek is van Dutch Decal. De spandraden heb ik gemaakt van dunne evergreen strips.”

09kDSC 0058

Thomas Hamann.
Aoshima 1/72 JGSDF Material Carrier Vehicle
Aoshima 1/72 JGSDF Type 99 Howitzer
Fujimi 1/72 JGSDF Type 81 Fire Control Systems Vehicle
10kDSC 0042


Jan Edelenbos. Diorama 1/35 German Medical Team11kDSC 0068

 

Paul Beukema: “Ik heb vanavond een trio gele MLD-kisten uit ongeveer dezelfde periode rond de Watersnoodramp van 1953 meegenomen. De Special Hobby 1:72 Fairey Firefly T.Mk.1  is een shortrun multimedia kit met transparante spuitgietdelen en behoorlijk wat resinonderdelen van uitstekende kwaliteit. Hoewel de bouw de nodige aandachtspunten kent, valt hier met wat passen, meten en plamuren een goed gelijkend model van de trainerversie van te maken. Decalversies zijn bijgeleverd voor een Engelse en Nederlandse MLD-kit. Na een zandkleurig basislaagje heb ik met een potlood de paneellijnen erop getekend en vervolgens het model rondom in de Xtracolor X106 Insignia Yellow gespoten. Het geel is wat doorschijnend waardoor de potloodlijnen subtiel zichtbaar blijven.
De Supermarine Sea Otter is een superleuke kit om te bouwen. Het model is van Azur in schaal 1:72. Ook hier komen wel weer typische shortrun zaken naar voren, zoals we die kennen van zusje Special Hobby zoals lompe uitstoterafdrukken en dikke vleugel achterlijsten. De bijgeleverde resinmotor past net niet lekker in de motorkap. Ook even opletten met de positie van de luchtinlaten en de V-stelling van de vleugels. Het model is verder aangekleed met o.a. reling uit ijzerdraad, hijsogen van een fotonegatief en landingslichten van sellotape. De spandraden van visdraad heb ik eerst aangebracht en daarna de bovenvleugel aan de romp gemonteerd. Het toestel is afgewerkt in Xtracolor Insignia Yellow en de decals komen uit de kit.
Tenslotte de Sikorsky S-51 van Mach2 + LF Models  in 1:72. Tja, wat zal ik hier van zeggen: niet aan beginnen. Eigenlijk weet je het al als je de doos opentrekt; je hebt nog een enorme stapel te bouwen kits en dan neem je deze..? Brokkelig, ruw gietwerk en glaswerk om te huilen zo slecht. Even was ik blij toen LF Models de S-51 uitbracht, maar dat is qua rompvorm een absolute deceptie. Daarnaast hebben de rotorbladen van LF een veel te grote koorde en zijn daarom veel te lomp. Bij Mach2 bleek dit allemaal wel behoorlijk goed te kloppen… en ik wilde een S-51. Dus besloten om te gaan crosskitten en de Mach2-kit aan te kleden met onderdelen van LF-Models. Interieur is gescratcht, dus dan is het wel zo leuk om meteen maar een deur open te zetten. Verder veel werk gehad aan de cockpitbeglazing en de rotorkop. De zelfgemaakte lier en wielpoten zijn van messingbuis gemaakt, het zoeklicht en de geopende louvres onder de rotor completeren deze “Jezebel”. Gespoten met spuitbus Tamiya TS-34 en voorzien van opschriften uit de set 72089 van DutchDecal. Een draak van een kit maar er staat nu wel een gelijkende S-51 in de vitrine. “

12kDSC 0048

13kDSC 0049

14kDSC 0054


Rob Hamann: “Ik had twee 1/72 resin modellen van de Fokker V.23 meegebracht, eentje van Omega Models en een van CS Resin. De laatste is heel simpel met weinig details, de eerste is wat dat betreft een stuk beter. Bij de bouw bleek de romp echter nogal scheef en dat heb ik niet tijdig gemerkt, zodat het eindresultaat niet overhoudt.
Verder had ik ook de masters voor een 1/72 kit van de De Schelde S20 meegebracht. Die wacht nog op het vacuform cabine dak voordat de productie kan beginnen. Ergens eind dit jaar moet de kit klaar zijn."

15kDSC 0066

16kDSC 0043


Jaap de Vries: “Beide mijn modellen zijn van LS models in schaal 1/72. In het echt zijn ze al niet groot, maar op deze schaal moest je echt zoeken. Het zijn een Pitts Special S2B van de Canadian Reds en een BD-5, een 1-persoons propeller vliegtuigje. Daar is ook een jet uitvoering van geweest. Ook gebruikt door James Bond in de film Octopussy uit 1986.”

17kDSC 0062

 

Wim Hoogendoorn: “Mijn Italeri 1/24 DAF XF 105 heb ik volledig vanaf foto’s nagebouwd voor de weduwe van de chauffeur/eigenaar van de DAF ter nagedachtenis aan hem. Aan het chassis had ik redelijk veel werk, want dat gewoon klopte niet. Italeri dacht waarschijnlijk lekker goedkoop te doen door het chassis van de DAF 95 te nemen en er een cabine op te zetten van de XF. Fout dus. Ik heb er veel werk aan gehad om het aan te passen om het gelijkend te krijgen met het origineel.
Het spuitwerk was een uitdaging, maar met wat proberen en experimenteren is het geheel afgeplakt en gespoten met verschillende lakken zoals Humbrol, Revell, Tamiya en Zero Paints. De decals op de wagen heb ik zelf gemaakt met Corel Draw. En daarna de cabine afgelakt met 2k Zero Paint blanke lak. Het model heb ik inmiddels afgeleverd bij de weduwe van de chauffeur die is heel blij met de wagen. Hij gaat een mooi plekje krijgen in de huiskamer. “

18kDSC 0073


Pieter Spoelstra: ”Dit diorama krijgt die titel ‘sniper alert’ en komt in een wintersetting ergens in Duitsland/België begin 1945. Ik heb me hier ook weer laten inspireren door foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. In het diorama staat mijn M5 Stuart in schaal 1:35. De Amerikaanse schutter op de tank heeft de Duitse sluipschutter ontdekt en bedoeling is dat er nog twee soldaten van de schrik terug komen rennen. De tank is voorzien van een upgrade setje met bepakking. Er moet nog flink verweerd worden en de figuurtjes moet ik nog schilderen. Tot nu toe is de verwering gedaan met olieverf, filters en washes. De schuur en bestrating is zelf gemaakt. De sneeuw is grotendeels gemaakt van Knauf Renoband en van Krycell."

19kDSC 0077


Kees Onderwater: “Dit 1/35 model is een Aufklärungspanzer 38 (t) Sd. Kfz 140/1 van het niet meer bestaande merk VM Co LTD uit Rusland. Het model had ik al wat langer op de plank liggen en wilde  ik graag een keer gaan bouwen. Dus zo gezegd, zo gedaan. De koepel van dit voertuig had ik gebruikt bij de Sd. Kfz 234/1  2 cm KWK kanone. Om het detail wat te verbeteren heb ik een koepel update setje gekocht van Aber. Voor het diorama had ik in de schuur nog een mooi grillig stuk boomstam liggen van onze gesneuvelde pruimenboom. Daarop bevestigde ik een verhoute spuitenstronk en heb het gedeeltelijk gespoten. De boomstam heb ik geprobeerd door drybrushen een granieten uiterlijk te geven. De spruitenstronk heb ik bewerkt met Krakelee verf van Citadel en wat fijn mos. Het geheel moet nog wat verfijnd worden en de Panzer afgebouwd. Maar dat is voor een van de volgende regieavonden.”

20kDSC 0079


Jan van de Heul.
Tamiya 1/48 North American P-51B Mustang
Eduard 1/48 North American P-51D-5-NA Mustang
Accurate Miniatures 1/48 North America P-51 Mustang 

06kDSC 0011

21kDSC 0014

22kDSC 0015

23kDSC 0019Jos van der


Jos van der Sluijs: “Dit piratenschip in schaal 1/72 is een bijzonder mooi model en de kwaliteit is zodanig dat ik zelfs twijfelde of het wel van Revell was! Gelukkig zat er een uitstekende bouwbeschrijving bij. Een galjoen bouwen is zeker geen kinderspel en vergt heel veel tijd, heel veel geduld en heel veel studie. Dit schip heb ik uitgekozen om eens wat anders te maken. De piratenschepen waren veelal gejatte koopvaardijschepen. De kleuren heb ik na wat onderzoek en naslagwerk zelf samengesteld. Ik heb er al een jaar aan gewerkt en hij is nog steeds niet af. Eerst de boot bouwen, dan de masten, daarna het tuigwerk en de zeilen. De zeilen van de tweede mast, de tussenzeilen en de achterzeilen met katrollen en tuigwerk moeten nog gemaakt worden. We zijn dus nog wel even bezig…..".

24kDSC 0080

Hans Kersbergen.
Scratch gebouwd 1/24 Bugatti Royale
Hudson/Revell 1/32 Regal 1912

25kDSC 0008

26kDSC 0009

 

Als afsluiting een paar sfeerplaatjes uit Inter Amicos.

30kDSC 0033

31kDSC 0035

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen