Regioavond Zuid-Holland juni 2016
Onze coördinator telde 34 bezoekers en wie ben ik om dat te betwijfelen? Ondanks het fraaie lenteweer een volle bak dus, ook wat betreft de modellen. De uitbater had de zaal anders ingedeeld en het leek of er meer ruimte was voor de meegebrachte producten.
Een eenzaam klein bootje, een admiraalssloep, was het enige varende model. Vierwielers waren er meer. Een leuke serie Renault 4CV, voor de ouderen, het type met de motor achterin, in verschillende schalen. Verder een Bedford vrachtwagen. 1:24, niet vaak te zien. Zeer actueel was een Syrische T-55 tank. Een tweetal diorama’s, een met een Vietnam-scene, de andere in Frankrijk 1940. Als laatste in de niet-vliegtuigafdeling waren twee gamefiguren opgesteld. Mijn ontbrekende kennis van dit soort games laat niet toe dat ik er iets over kan zeggen, behalve dat ze er dreigend uitzagen.
Vliegtuigen waren er uiteraard in alle soorten. Rob Hamann had zijn totale verzameling Koolhoven en andere tweedekkers uitgestald, een indrukwekkende verzameling met daarnaast de VFW614, nu helemaal compleet met deur/trap. Een drietal zeer verschillende blusvliegtuigen was een kleurige verschijning, een CL-415, een Privateer en een A-26 Invader. Voor het eerst op de regioavond te zien was de Fokker T-V van Valom en ik vermoed dat er nog wel meer zullen volgen. Een fraaie F-100 Super Sabre in Thunderbird outfit 1:48 was het zoveelste model in demokleuren van Jaap de Vries. In aanbouw deze keer maar een model, een Airbus A320 in 1:144. Een Apache, een Dornier Do 26, een P-47 in Russische kleuren, een Cant 1007 en een V2 vulden de rest van de tafel.
Tijdens de avond werden ook weer stukken van de ESM-presentatie getoond en het zag er prima uit.
Dick Boogaard
Het fotoverslag begint met Rob Hamann, die een indrukwekkende tentoonstelling had gemaakt van al zijn 1/72 Koolhoven-modellen. Linksboven beginnend zien we: Armstrong Whitworth FK.8 'Big Ack' van Pegasus, Armstrong Whitworth FK.10 van Czech Master Resin, BAT FK.23 'Bantam I' van Libra Models, BAT FK.26 'Commercial' scratch built, NVI FK.31 van Omega Models, FK.41 / Desoutter Mk I van Dujin Models, FK.41 / Desoutter Mk II van Dujin Models, FK.46 van Vami Models, FK.51 van Special Hobby, FK.51 (single seater) van Steelwork, FK.52 van Alliance, FK.56 van Dujin Models, en als laatste de FK.58 (Gnome & Rhone) van Broplan. Rechtsonder de grote Airmodel 1/72 VFW-614 die nu helemaal af was, en in wit plastic de scratchbouw 1/72 De Schelde Scheldemusch in aanbouw. De laatste is waarschijnlijk Robs kleinste scratchbouwmodel tot nu toe.
Ruud van Zoomeren had het Matchbox 1/72 P-47D model gebouwd als een van de Thunderbolts die in een kleine serie in 1944 aan de USSR geleverd waren. De Supermodel 1/72 Cant Z1007 Monoderiva was nog in aanbouw, maar de gele basiskleur was helaas verkeerd gekozen, en Ruud gaat het model opnieuw schilderen.
Patrick Verschut had de Condor 1/72 V2 in een splinterschema geschilderd. Het is een eigenaardig idee dat deze apparaten een paar kilometer verderop in Den Haag werden gelanceerd in 1944 en 1945.
Dick Boogaard toonde de fraai gelijnde Mach 2 1/72 Do-26 in Lufthansa kleuren. De Do-26 is naar wensen van de Lufthansa ontworpen voor transatlantische diensten, en er zijn er zes van gebouwd. De getoonde 'Seefalke' is in mei 1940 aan zijn einde gekomen tijdens de strijd on Noorwegen.
Jaap de Vries had de Trumpeter 1/48 F-100F gebouwd als een Thunderbird uit het jaar 1968. Het was een mooie kit, en opvallend was de hoofdsteun van de voorste stoel, deze roteerde bij het openen van de canopy. De Trumpeter decals voor de rood-wit-blauwe 'scallops' waren niet correct qua vorm en kleur, dus die heeft Jaap zelf afgeplakt. De decal voor de 'dondervogel' op de onderzijde was ook niet correct. Hij had deels CAM decals gebruikt, maar die waren ook niet geweldig.
Rody Verkruissen had de Valom 1/72 Fokker T-V al gebouwd, die net een paar weken uit was. Daarnaast stond zijn Academy 1/72 AH-64D in KLu kleuren.
Nick van der Windt was bezig de Zvezda 1/144 Airbus 320 te bouwen, en was tot net voor het airbrushen gekomen. Zijn Revell (Heller) CL415 was daarentegen bijna klaar. Nick vertelde dat de kleur heel lastig was om dekkend te spuiten. Hij had een preshade gebruikt wat het niet eenvoudiger maakte. "Niet kopen!" was Nicks advies voor wat betreft het model zelf, hij vond de passing slecht.
Frans Verkruissen toonde twee blusvliegtuigen die hij 15-20 jaar geleden gebouwd had. De Matchbox 1/72 PBY-2G Privateer was omgebouwd tot een toestel van 'Hawkins & Powers Aviation'. De geschutskoepel aan de voorkant is vervangen door nieuw transparant deel dat met plugvormen gemaakt is. De motorgondels zijn ook zo gemaakt, en onder de romp zaten luiken voor het dumpen van het bluswater. De markeringen zijn geen decals, maar zelf geschilderd met afplaktape. De drie kleuren over de romp lijken wat veranderd te zijn in de loop der jaren, er zat vroeger meer verschil in. De Airfix 1/72 A-26 Invader was omgebouwd tot een kist van de firma 'Airspray'. Bij dit model was de belettering handgesneden uit vinyl tape.
Chris van Ravesteijn was net begonnen aan een Foresight / Seals Model 1/144 IJN admiraalssloep.
Joost Hijdra had een Games Workshop 28 mm Space Marine (Beast Hunter) meegenomen.
Ted Spinders had zich met verf en verwering flink uitgeleefd op een Games Workshop 28 mm Imperial Knight. Het model was in verschillende standen poseerbaar.
Johan Bijl had Tamiya's 1/35 T55A als Syrische tank gebouwd zoals gebruikt in de Yom Kippur / Harb Uktobar oorlog in oktober 1973, in een driekleurige camouflage. De decals zijn van Star Decals, het koepelnummer is 017 voor wie geen Arabische cijfers kan lezen. Let op de realistisch doorhangende rupsbanden.
Jan Edelenbos had een 1/35 diorama getiteld 'Blitzkrieg in France' meegenomen. Het is gebouwd rondom de Trumpeter Hotchkiss 35/38 die we in mei al gezien hadden.
Kees Onderwater had met de Tamiya 1/35 M113 Armored Personnel Carrier en de M577 Armored Command Post Car een jungle diorama gebouwd. Plaats van handeling is Zuid-Vietnam in 1967.
Annamarie Jongbloed was nog steeds in de ban van de Renault 4CV, en had Heller modellen in de schalen 1/24, 1/43 en 1/87 meegenomen.
Wim Hoogendoorn had de Emhar 1/24 Bedford OLDB gebouwd. 'OLDB' staat voor O-serie, Long Wheelbase Dropside. Een mooi en goed model volgens Wim, het had alleen veel uitwerppennen. De kleuren zijn die van British Railways. Er zijn nog drie andere uitvoerigen van deze kit te koop.
Verder werd er gebouwd en natuurlijk gezellig gekletst.
Tekst: Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen