Noot: dit is welgeteld het 100e verslag van een regioavond van de regio Zuid-Holland op de IPMS website! We zijn er in 2007 voorzichtig mee begonnen, en sinds 2014 maken we van elke regioavond een volledig verslag. We hebben enkele duizenden modellen voorbij zien komen, bijna ongelofelijk als je het bij elkaar zou zetten.   

Ik telde dinsdag 7 juni 29 bezoekers bij onze regiobijeenkomst in de zaal van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Vanaf 19:00 druppelden de mensen langzaam binnen. Daarbij waren enkele nieuwe mensen, ook zij brachten modellen mee. Tim spande de kroon door maar liefst acht modellen op de tafels te plaatsen, in aanbouw en in afgeronde staat. De grote B-29 varianten vulden de tafels lekker, tezamen met de 1/32 Junkers 52 die Edu verder had gebouwd. Ted had weer wat handel meegenomen en Leo en Tim waren weer goed bezig aan de bouwtafel. Bij de modellentafels werd gezellig gekletst en soms druk gediscussieerd over al het verrichte werk.

In het kader van 'Hints en tips live' hadden we, na een lange coronapauze, vanavond al weer de 66e presentatie. Om kwart voor negen startte Rob de Bie, ondersteund door Powerpoint, zijn verhaal over de mogelijkheden van het gebruik van magneetjes in de modelbouw. Hij liet onder meer zien waar je magneetjes zoal voor kan gebruiken bij de verschillende soorten modellen en welke soorten magneetjes er verkrijgbaar zijn. Hij experimenteert er al een tijd mee door verschillende ladingen onder verschillende pylons onder een F-84F Thunderstreak te hangen. Als voorbeelden had hij ook een van magneetjes voorziene Apollo 11 Command & Service Module plus Lunar Module beschikbaar. Geïnteresseerden konden nog even 'spelen' met het beschikbare testmateriaal en de tank van Chris bekijken die voorzien was van magneetjes. Na afloop van de presentatie bespraken we onder leiding van Chris, Edu en Brian de vulling van de regiotafel voor de komende ESM. De plannen lagen nog klaar van de geannuleerde editie van vorig jaar.

Er viel weer heel wat te zien deze avond. Met 38 kleinere en grotere modellen waren de tafels weer lekker gevuld. Er waren drie voertuigdiorama’s in schaal 1/35: operatie Barbarossa, een Saint Chamond tank en een BMP-3E. Figuren hadden we in schaal 1/6 van een officier uit de tweede wereldoorlog, in 1/18 met de titel 'sexy lady' en een viertal figuren in 1/35, nog in bewerking. We zagen vaartuigen een kotter in 1/87, de USS Arizona BB-39 in 1/200 en in schaal 1/1200 de USS Hornet CV-8 en de USS New Jersey. Het rijdend materieel bestond uit achtereenvolgens een 1/24 Maserati Bora en een Lamborghini Countach 5000, in schaal 1/32 een MG K3 Magnette en een Bugatti 35B. In 1/35 waren er een tractor type D8500 Mod.1938, een M3 'Stuart ‘Honey', een M50 Sherman en een Demag D7. In schaal 1/72 ten slotte zagen we de verder gebouwde BR 52 Kriegsloc en een Skoda 35T.

Dan het vliegend werk. In 1/32 was de vacform Junkers Ju 52/3M weer een stapje verder en waren er een afgebouwde Curtiss Hawk 75 en P-51B Mustang in aanbouw. In schaal 1/48 zagen we een flinke resin Blohm & Voss 138 C-1, een F-16A en een Grumman HU-16 Albatross. Gevolgd door in schaal 1/72: een Piper L-4J Cub, een RF-84F Thunderflash, een Lockheed P2V-5 Neptune, een Nieuport-Spyker XI.c, Lavochkin La-174, Boeing KC-97G tanker en twee toestellen in aanbouw een Boeing B-29A Superfortress Enola Gay en een Boeing B-50D Superfortress. We sloten af met in schaal 1/144 een Rockwell B-1B Lancer en een, volledig van werkende verlichting voorziene, Airbus A350.

Vanaf 21:30 werden de tafels weer langzaam wat leeg geruimd. ’t Was weer een mooie bijeenkomst.

Patrick Verschut

 

Over naar het fotoverslag. We hadden vanavond 38 modellen op de tafels staan; flink wat vliegend werk en wat rijdend, varend en lopend materieel en een paar diorama’s. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Rody Verkruissen: Airfix 1/32 MG K3 Magnette, Airfix 1/32 Bugatti 35B, Special Hobby 1/32 Curtiss Hawk 75

01

01

01

Frits Krieg: "Mijn model is de MPM 1/48 Blohm & Voss 138 C-1 in resin. Een groot, maar ook moeilijk model. Ik heb er in totaal drie maanden aan gebouwd. Bij het maken van een resinmodel is het gebruik van een Dremel onontbeerlijk. De pasvorm was over het algemeen goed. Hier en daar moest er het e.e.a. worden weggeslepen om het passend te maken. Er is eigenlijk maar weinig plamuur gebruikt. De bijgeleverde decals waren goed van kwaliteit. Het model was een lust om te maken. Ik heb alles verdeeld in een aantal stukken, de romp met opbouw, de vleugels, de staartbomen en het tussenstuk in de staart. Alles volledig geverfd en voorzien van decals en daarna pas alles in elkaar gelijmd. Later zijn de kleine onderdelen er aan gelijmd."

01

Jaap de Vries: "Deze keer heb ik een Hasegawa 1/48 F-16A van onze Koninklijke Luchtmacht meegenomen, en wel van het 313 sq. Vliegbasis Twente (nu Volkel). Deze F-16 had een speciaal voor de Tigermeet in 1991 te Fairford beschilderde staart en brandstoftank. Het model is recht uit een wat oudere Hasegawa doos gebouwd. De decals komen daar ook vandaan."

01

Paul Beukema: "Vanavond heb ik vier toestellen meegenomen. Allereerst de KP 1/72 Piper L-4J Cub. Het is een eenvoudig te bouwen en goed gelijkend model, mede dankzij de goede 1:72 maattekening die is opgenomen in de bouwbeschrijving. Die heeft flink geholpen bij het vervaardigen van nieuwe onderdelen uit ijzerdraad en Albionbuis voor o.a. het cockpitframe, het landingsgestel en de vleugelsteunen. Die zijn vaak niet fijn genoeg in spuitgietkwaliteit op deze schaal. De kenmerkende kappen over de motorcilinders zijn uit een colablikje geknipt en in vorm gevouwen. De onderzijde is in Neutral Grey 43, bovenzijde in Olive Drab 41, alles van Xtracolor. Met behulp van een papieren spuitmasker zijn de Medium Green 42 vlekken gespoten in WEM Colourcoats ACD 06. De naden van de roeren, de motorkap en de cockpitdeur zijn ingevuld met een donkerbruine wash. Ik wilde graag een ML-KNIL kist met NL-vlaggen met witte randen. DutchDecal set 72-067 voorzag hier in. Als eindcoating heb ik over de decals een laagje Alclad II Lacquer Klear Kote Semi-matte ALC312 aangebracht."

01

"Dan de Sword 1/72 Republic RF-84F Thunderflash. De bouwtekening is niet heel duidelijk over de positionering van onderdelen zoals de droptanks. Er zitten geen paspennen of andere locatiemarkeringen op de onderdelen. Dit vraagt dus extra aandacht bij het uitlijnen van de onderdelen. Ook de cameraruimte is een aandachtspuntje. Hier heb ik wat extra schotjes geplaatst tegen inkijk. De bedieningsinstrumenten en de speedbrakes zouden iets zwaarder gegraveerd mogen worden. De cockpit heb ik voorzien van wat extra detail omdat ik de kap in geopende stand wilde hebben. De vroege versie had nog geen ruimte voor de remparachute waardoor de bult onder de staart anders van vorm is. Verder heb ik nog wat details aangepast. Vooral het neuswiel is een blikvanger. De wingfences zijn de helft dunner geschuurd, gunports uitgeboord, trimtabs op ailerons uit fotonegatief, swaybraces bij de droptanks aangebracht, en ten slotte een pitotbuis uit messingbuis 0,5 en 0,3 mm aangebracht. De afwerking in Alclad Polished Aluminium met rode vlakken Revell 36 en Alclad Klear Kote Semi-matte als eindlaag. De decals zijn een allegaartje van DutchDecal. Als je dit schema wilt maken, let dan even op bij de rode vlakken rond de air intakes: het rood zit alleen aan de bovenzijde."

01

"Voorts de Hasegawa 1/72 Lockheed P2V-5 Neptune. Omdat de P2V-5 tamelijk veel afwijkt va de P2V-7 is een omvangrijke conversie nodig. Ik heb de Lockheed P2V-7 Neptune-kit uitgebreid met de resinconversieset Neptune P2V-5/ Neptune MR.1 van het Engelse Blackbird Models. De uitdaging zit ‘m vooral in het samenstellen van de romphelften uit de gietharsneus uit de Blackbirdset en de polystyreen romp van Hasegawa. Ook de transparante delen zijn uit resin en moeten zorgvuldig passend gemaakt worden. Het glaswerk is niet heel helder en de cockpitraamstijlen zijn niet helemaal correct weergegeven. Afschuren en polijsten dus. Het model is gespoten met Tamiya TS-26 Pure White en Xtracolor X3 Medium Sea Grey. Transparante eindafwerking met Alclad II Klear Kote Semi-Matte. Dit was een behoorlijke klus met een bouwtijd van ruim 150 uur maar ik heb er veel bouwplezier aan gehad."

01

"Ten slotte de Eastern Express 1/72 Nieuport-Spyker XI.c. De kit is redelijk gedetailleerd, de motor zou iets fijner kunnen en de as van het landingsgestel is veel te dik, maar verder is het allemaal wel in proporties. Het meegegoten windscherm heb ik eraf gezaagd en vervangen door een stukje blisterverpakking en een instrumentenpaneeltje completeert de cockpit. De vleugelsteunen zijn dunner geschuurd en de staartsteunen zijn vervangen door strip. Het modelletje is gespoten in XtraColor X12 PC10 RFC Green. De onderzijde van vleugels en staart in ongebleekt linnen Humbrol H148. De wielpoten zijn afgewerkt in een lichte metaalkleur. DutchDecal set 72071 leverde de oranje bollen en de registratie. De bollen in de set hebben andere diameters dan nodig voor de Nieuport en zijn verkleind met een cirkelsnijder. Het Spykerlogo op het richtingsroer is met de hand geschilderd. Het kistje heb ik in de gewenste glansgraad afgespoten in een mix van Alclad Klearcote Semi-matte en Gloss. De stuurkabels en spandraden zijn gemaakt van de elastische superfijne draad van Uschi von der Rosten. Ik heb ervoor gekozen om na het spuitwerk eerst de spandraden aan te brengen en tot slot de volledig afgewerkte bovenvleugel te plaatsen."

01

Dick Boogaard: "De Amodel 1/72 Lavochkin La-174 is een klein model, maar toch eentje met een verhaal. Lavochkin is een ontwerper die er altijd naast grijpt, om te beginnen de La-15, die beter presteerde dan de MiG-15 en toch verloor. De La-174 werd ontworpen in 1948 rond de Derwent motor. Jakovlev kreeg de zelfde opdracht, wat de Jak-23 opleverde. De La-174 presteerde het beste, maar de Jak was een half jaar eerder klaar en won. Het bleef voor wat betreft Lavochkin bij een prototype. De bouw van het model was prima te doen."

01

Edu de Roos: "De dame (nou ja dame..) gekleed in een rode huzarenjas en met een kolbak ('berenmuts') met rode kolbakzak ('flap'). Ze is waarschijnlijk aan de boemel geweest met een 'chasseur a cheval' in grande tenue zoals dat gedragen werd tussen 1807 en 1815. Het resin figuurtje is oorspronkelijk van Phoenix, maar ik heb dit via AliExpress gekocht, dus ik vermoedt dat dit een copie is. De schaal is 1/18, zo’n 100 mm groot. Het figuurtje bestaat uit een tiental onderdeeltjes en is geverfd met Humbrol en Revell enamel / email colors."

 "Dit 24 cm lange, 6 cm brede en 18 cm hoge (vanwege de grote mast) Noors vissersscheepje 'Framtid 1' heeft een romp van massief resin, en ook een groot gedeelte van alle onderdeeltjes is van resin. Het model is rijkelijk voorzien van ets-materiaal, dat soms een beetje te fragiel was, zodat ik hier en daar nog wat messing staf materiaal heb gebruikt. Dit Artitec bootje is zowel in volromp als als waterlijn (voor bij de spoorbaan) te verkrijgen, vandaar ook de 1/87 (HO) schaal. Het model was leuk om te bouwen. Ik heb wel wat strijd gehad met de hele kleine onderdeeltjes en de altijd weer lastig te gebruiken secondelijm, die soms pas na een minuut vastzit, en soms al aan je vingers of pincet vastzit voordat je zelfs maar in de buurt van het te lijmen plekje komt. Ook hier heb ik geverfd met Humbrol en Revell email colors. Het dek kreeg een nabewerking met verdunde olieverf voor het betere houteffect."

01

"Na wat zoeken op Google heb ik nu toch achterhaald wie deze 1/32 Ju 52/3m op de markt gebracht heeft: Hobbymodellbau Schmidt. Ook de bijbehorende tekening gaf was soelaas, daar deze gesigneerd is met '87 Smidt'. Hij of moet ik zeggen zij, per slot van rekening is de bijnaam 'Tante Ju', is nog lang niet klaar. Ik moet veel op Google zoeken hoe de flaps nu eigenlijk aan vleugels zitten; zitten ze nu lager of hoger? Blijkt achter hoger en voor lager. De romp was al gedeeltelijk geschilderd met Humbrol 30 donkergroen, zodat ik straks de ramen niet af hoef te plakken. Wordt vervolgd, maar het bouwen zal nog wel even duren."

01

Tim van Luyk: Monogram Luminators 1/144 Rockwell B-1B Lancer, Revell 1/32 North American P-51B Mustang, Academy 1/72 Boeing B-50D Superfortress, Academy 1/72 Boeing B-29A Superfortress 'Enola Gay', Revell 1/1200 USS Hornet CV-8, Revell 1/1200 USS New Jersey, Okami 1/50 C62, Trumpeter 1/72 BR 52 Kriegsloc

01

01

01

01

01

01

01

Leo Ripken: "De Academy 1/72 Boeing KC-97G tanker liet zich gemakkelijk bouwen. De opbouw en passing van het model is zodanig dat je de vleugels los kan laten, zodat het model makkelijker vervoerbaar is en je toch niet ziet dat de vleugels niet vastgelijmd zijn. Ik heb het model gespoten met een spuitbus van de Praxis. Dat geeft een wat grove korrel, maar dat heb ik vervolgens glad gepolijst met tandpasta (en dan ruikt het model nog lekker ook). Dat werkt net zo goed als de polijstpasta van Tamiya. De decals zijn heel teer, het aanbrengen ervan was dus een spannende zaak."

01

Ruud van Zomeren: First-to-fight 1/72 Skoda 35T Slowakije 1944

01

Chris van Ravesteijn: "Mijn 1/200 USS Arizona BB-39 in radiografische uitvoering kwam tot stand doordat SWN (een oudere naam voor Trumpeter van voor 2000) zijn scheepkits met een elektromotortje uitrustte om er mee te kunnen varen in de vijver, zeer populair in China. Ze namen de gewone statische kit van de Arizona flink onderhanden nam om er een radiografisch schip van te de maken. De romp werd uitgevoerd als een complete unit met de aandrijvingen voor de schroeven én de geschutstorens. In de romp hoeven eigenlijk alleen nog maar de elektronica-componenten zoals Electronic Speed Control besturing en accu geplaatst te worden, en een stukje voordek en stukje achterdak opgeschroefd te worden. De gehele superstructure volgt weer de gewone statische kit , met uitzondering dat er nu in de schoorsteen een rookontwikkelaar zit en verlichting op de brug en de uitkijkmasten en draaiende geschutstorens en geluid van kanonschoten. Het model is overgenomen van een andere bouwer, en er moet nog een hoop aan gebeuren. De foto-ets railing moet er nog allemaal op, evenals de lijnen voor de vlaggen. Radiodraden van de masten naar voor en achterkant kan wel, maar moeten dan wel met dunne / slappe veertjes bevestigen omdat diverse delen van het schip los moeten gehaald kunnen worden vanwege onderhoud en reparaties van de elektronica. Het houten dek moet zeer goed verlijmd worden en geseald vanwege spatwater wat niet goed samengaat met heel dun hout."

01

Annamarie Jongbloed: "Mijn Verlinden 1/16/120 mm WW2 officier is in de matte vernis gezet en dus geheel klaar. Ik heb ‘m met dunne laagjes Vallejo-verf opgebouwd en verfijnd. Het model zal een mooi plekje krijgen op een diorama met een 1/16 Panzerwagen 1.

01

De German Agricultural Tractor type D8500 Mod. 1938 is in schaal 1/35 van Miniart. De Lanz Bulldog zoals de tractor officieel heet, is een mooi model om samen te stellen. Ik heb het model wat verfijnd met leidingen van koperdraad gemaakt de gebruikelijke manier bewerkt met de airbrush en kwast."

01

Brian Kirwan: "Lelijk en onpraktisch: de St Chamond stamt uit de tijd van de eerste wereldoorlog. Het conventioneel tankontwerp zoals wij dat kennen was nog niet uitgevonden en men was duidelijk zoekend naar een werkende configuratie. De Takom 1/35 Saint Chamond Early Type tank kit dateert uit 2013 is een mooi gedetailleerd model. Het was erg leuk om te bouwen maar het onderstel aan de onderkant was wel behoorlijk lastig. De kit heeft twee opties qua decals en het is moeilijk te kiezen; deze Franse tanks zijn namelijk erg kleurrijk. Ik koos voor de tank met de naam 'Fantomas' van de eenheid AS31, waarvan originele foto’s online te vinden zijn. Ik wilde het in een onwaarschijnlijk vorm presenteren door een klein diorama te maken. De bodem was een hout kistje van de Action en met de decoupeerzaag kon ik de omtrek van een heuveltje creëren. Het grondwerk is met oase van de bloemist gemaakt en aangekleed met een zelfgemaakte boom, verschillende plantjes uit mijn dioramavoorraad en prikkeldraad natuurlijk. Om de scene wat verder sfeer te geven heb ik twee figuren uit ICM’s 'French Infantry 1916' en voor de bemanning Mini Art’s 'French tank crew' gebruikt. De tank werd afgewerkt met scratch-built belading op basis van foto’s en alles verweerd en lekker smerige gemaakt met diverse AK-producten, en voila!"

01

Danny Kikkert: "Met mijn diorama van een scene in Oekraïne met een kapot geschoten BMP wil ik de waanzin van de situatie aldaar laten zien. Ik kwam beelden tegen van een kunstenaar, Maxim Kilderove, die uitgeschakeld materieel met een spuitbus omvormt tot kunst. Dat zie je terug op de BMP. Ook voorkomende zaken als het gebruik van drones, vechtende vrouwen, kapotgeschoten speeltoestellen en restanten van clustermunitie die nog in de grond steken, heb ik opgenomen. Gewoonlijk kies ik niet voor zo een onderwerp, maar ik was gegrepen door de hele situatie. De bouw begon met de Trumpeter 1/35 BMP-3E en naarmate het nieuws over oorlog vorderde heb ik elementen aan het diorama toegevoegd. Het voertuig is recht uit de doos gebouwd en met een airbrush gespoten. Sommige details zijn met de kwast toegevoegd. De decals horen bij de kit. De figuren zijn van resin en het materiaal om de BMP heen als het speeltoestel en de clustermunitie zijn scratch gebouwd. De bouw van het hele diorama kostte twee maanden. Meestal bouw ik voertuigen uit de tweede wereldoorlog of eens een jet als en F-16 of een Phantom, nu eens iets afwijkends."

01

Pieter Spoelstra: "Mijn Academy 1/35 M3 Stuart Honey is nog niet helemaal klaar. Honey is de bijnaam die de tank kreeg omdat die gemakkelijk in onderhoud was en zich gemakkelijk een weg baande in de woestijn. De bodemplaat is in de vorm van een honingraat en de figuren moeten nog toegevoegd worden. De bedoeling is dat de bemanning thee drinkt tijdens een rustpauze en de titel van het diorama wordt ‘tea with honey’ en speelt zich af tijdens de slag om Bir Hakeim in Libië in mei/juni 1942. De uitvoering van de tank is van de King’s Royal Hussars. De uitrusting is deels zelf gemaakt en deels afkomstig van upgrade-setjes. De verwering heb ik gedaan met olieverf, filters en washes. Het model is niet recht uit de doos gebouwd, maar is op een aantal onderdelen verfijnd, zoals de koplampbeschermers, de spatschermen, trekkabel en verschillende handvatten. Decals zijn deels geplakt en deels met airbrush aangebracht."

01

Wim Hoogendoorn: "De Aoshima 1/24 Lamborghini Countach LP5000 Quattrovalvole Injection heb ik in een week of vier gebouwd. Bij de kit zaten wat kleine foto-ets onderdelen en metaalstickers. Ik heb ’m geheel in kleur gespoten met Tamiya lak en afgelakt met Zero Paint 2K glanslak."

01

Mart Bolleboom: "Ik heb een 1/35 Israëlische M50 Sherman tank meegenomen. Het is een samengesteld model, waarbij het onderstel van Tamiya is en het bovendek en de koepel van MP Models zijn. De decals en accessoires zijn van Verlinden. De bemanning komt uit een Russische WO2 tank; de Israëli's droegen in 1956 de Russische 'worst'-helmen nog. Het is een Sherman uit de periode van de Suez-crisis 1956, operatie "Kadis", de veldtocht door de Sinaï. Om herkenbaar te zijn voor hun eigen luchtmacht werd er een blauw kruis op het motordek geschilderd. Ik heb altijd een zwak gehad voor de Israëlische tankmodellen, die vaak samengesteld waren uit allerlei verouderde tanks.

01

Jörgen van ’t Wel: "Deze Revell 1/24 Maserati Bora heb ik meegenomen omdat ik de kleur van het spuitwerk erg mooi vind en omdat het ondanks zijn gevorderde leeftijd (uit 1978) en ondermaatse kwaliteit toch nog wel een toonbaar model is geworden. De plasticsoort is erg zacht en bros, het chroomwerk grof, de detaillering van interieur en motorblok matig en de passing van de opengewerkte achtertrein is een drama. Er zitten wel leuke details op, zoals de opklapbare lampen en openslaande deuren. Ik had er zoals je begrijpt veel werk aan. Eerst heb ik alle chroomdelen kaal gemaakt met ovenreiniger. De bumpers, raamstijlen, wieldoppen van de lichtmetalen Campagnovelgen en het dak zijn met Bare Metal Foil bekleed. Bij het dak heb ik het BMF met heel fijn schuurpapier bewerkt om het ongelakte geborstelde roestvrijstaal van het origineel te benaderen. De carrosserie is eerst gespoten met zwarte glanslak en daarna met Humbrol Multi-effect spuitverf (volgens hun website nog verkrijgbaar bij Meijer & Blessing). Als je de auto vanuit verschillende hoeken bekijkt, verandert de kleur van metallic groenblauw naar paars. Dat is geen originele carrosseriekleur maar wel passend bij dit model, volgens mij. Maserati introduceerde de Bora in 1971. Het was een supersportwagen met in het midden geplaatste V8 die zorgde voor een top van 270 km/h. In zeven productiejaren zijn er maar 524 van gemaakt, wat hem vandaag de dag exclusief maakt. Voor een echte moet je € 170.000 meebrengen, de mijne kostte een paar tientjes."

01

Kees Onderwater: "Twee modelsets vandaag. Enerzijds de Italeri 1/35 Demag D7, die wat al wat langer half afgebouwd bij me op de plank stond. Die moest maar eens afgebouwd worden en een mooie prominente plek krijgen geven in mijn winterdiorama. Ik heb het voertuig voorzien van nieuwe achterspatborden en van een canvasdak van aluminiumfolie, afkomstig van een fles wijn. Onder het canvas zeil zit een zelf gesoldeerd frame van koperdraad. Aan de achterzijde heb ik een prikkeldraadhouder gemaakt van koperdraad en messing. De Demag moet nu nog verder afgeschilderd worden en wat veroudering krijgen. Het is de bedoeling dat er achter de Demag nog een aanhanger komt te hangen met een Nebelwerfer installatie erop."

01

"Anderzijds had ik vier figuren in winteroutfit in schaal 1/35 van Tamiya meegenomen die ik zelf had samengesteld en wat verfijnd heb met wat etsdelen. Het geheel staat in de primer. Deze figuren krijgen een mooie plek met twee andere in het winterdiorama-in-aanbouw dat ik in mei heb laten zien."

01

Nick van der Windt: "Deze Revell 1/144 Airbus A350 XWB is gebaseerd op de A350 demonstrator van Airbus en is de tweede A350 gebouwd door het concern. Het model is volledig voorzien van LED-verlichting met een eigen ontworpen printplaat en daardoor voorzien van alle lichten zoals het origineel. Voor verf is voornamelijk Tamiya en Vallejo gebruikt. De decals zijn afkomstig van Nazca decals en waren een verschrikking om mee te werken. De passing was slecht en de decals wilden niet vormen. Uiteindelijk met handschilderwerk toch tot een tevredenstellend resultaat weten te komen. De bouw heeft met tussenpozen zo’n jaar geduurd."

01

Jan Edelenbos: diorama 1/35 Barbarossa

01

Jos van der Sluijs: "De Trumpeter 1/48 Grumman HU-16 Albatross was een feest om het te bouwen, perfect! Een aandachtspunt bij de bouw is wel het landingsgestel. Met een prijs van € 106 was het geen goedkope kit. Er zijn er 466 van gebouwd tussen 1949 - 1961. Die in dienst zijn geweest bij de Amerikaanse marine, luchtmacht en kustwacht. Zoals je kan zien, heb ik gekozen voor de uitvoering van de marine. Ik heb het toestel gespoten met Vallejo."

01

En ter afronding nog wat sfeerbeelden uit het zaaltje van Inter Amicos.

01

01

01

01

01

01

01

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen, Patrick Verschut