Het was redelijk lenteweer, met af en toe een bui, en de gebruikelijke dertig bezoekers hadden zich weer verzameld. De modellentafel leek wat minder gevuld, misschien omdat er al aan de ESM-presentatie gewerkt wordt. De eerste resultaten waren in ieder geval al te bezichtigen.

We zagen twee schepen: de Zeven Provinciën, de nieuwste van dit oude geslacht, en een Russische kanjer, de Kirov, nog niet helemaal af. Verder een diorama in aanbouw met twee minionderzeeërs, modellen die je niet vaak ziet, en een diorama met een Citroen Mehari, ook in aanbouw. Twee oude auto's die na 40 jaar opslag zonder afstoffen waren neergezet en ze zagen er nog goed uit. Het rijdend materieel bestond uit een JS-3 tank en uit een drietal Italiaanse voertuigen uit de tijd van El Alamein, op een kleine schaal.

Vliegtuigen uiteraard in alle maten en schalen. 1:48 was ruim vertegenwoordigd: een Fokker D-21 in 1:48, twee F-84 Thunderjets in heel verschillende uitmonstering, en ook nog een Lynx. Een Star Wars X-wing is eveneens geen alledaagse verschijning. De Heinkel 219 stond er twee keer: de 1:32 versie nadert zijn voltooiing, de 1:72 versie stond nog in de steigers. Het kleinste model was de RQ-7B drone in schaal 1:72. Onderdelen voor de vacform Fokker F.VIII lieten zien dat er nog veel werk aan de winkel was.

Ondergetekende deed een verhaal over de luchtoorlog in Korea, opgeluisterd met lichtbeelden, een serie modellen en de nodige literatuur.

Dick Boogaard

 

Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +


We beginnen het fotoverslag bij de bar, waar volgens traditie de modellen van Rob Hamann staan. Op de eerste foto is de scratch 1/72 Koolhoven FK.43 te zien, waarvan de romp nu bijna compleet was. Let op de vakwerk buisconstructie in de cabine. Op de tweede foto de Daedalus 1/72 Fokker F.VIII, een geadopteerd vacform model, waarvan Rob net de cabine en cockpit had afgemaakt, met heel veel stoeltjes.

rzh-mei2017-01

rzh-mei2017-02

Een vreemde eend tussen de vliegtuigmodellen was de Revell 1/112 X-Wing van Nick van der Windt. Hij had de meeste grote decals vervangen door spuitwerk (en veel afplakwerk), en het model daarna flink verweerd zoals het origineel in de Star Wars films ook heeft.

rzh-mei2017-04

Luuk Boerman had een Airfix 1/48 Westland Lynx omgebouwd tot SH-14D, de laatste operationele variant bij de MLD. Hiervoor moesten de pylons van de achterste wielpoten worden aangepast, en ook de neus moest veranderd worden. De opgevouwen hoofdrotor en de omgeklapte staart zaten gelukkig al in de doos. De decals waren natuurlijk van zijn eigen Dutch Decal. Het echte toestel staat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Verder toonde Luuk een Tamiya 1/48 F-84G Thunderjet gebouwd als doelsleper, met de kenmerkende zwart-gele strepen aan de onderzijde. Het toestel was voorzien van afwerpbare startraketten, omdat de motor bij warm weer te weinig stuwdruk had om voldoende snelheid te maken binnen de baanlengte. De cockpitkap van de G-versie was versterkt met glasvezeltape omdat er bij de E-versie wat kappen door de cabinedruk kapot waren gegaan.

rzh-mei2017-03

rzh-mei2017-05

Jaap de Vries had een Tamiya 1/48 Republic F-84G Thunderjet gebouwd als kist van het 'Red Noses' demo-team van 314sqn op Eindhoven in 1956. Dit team vloog met vier Thunderjets, die later zijn vervangen door Thunderstreaks.

rzh-mei2017-06

Rob de Bie had zijn Attack Squadron 1/72 RQ-7B afgerond. Een minuscuul modelletje, de vleugel is ongeveer zo lang als een wijsvinger. Het modelletje had toch nog zo'n dertig onderdelen, waarvan veel van foto-ets. De kleinste waren 0,4 x 0,4 mm, en dat was gekkenwerk. Het gebruik van een loepbril bracht uitkomst. Het 1:1 toestel wordt door Amerikaanse infanterie gebruikt om het gevechtsterrein te bestuderen.

rzh-mei2017-07

Hans van Gelder had zijn Revell 1/32 Heinkel 219A-0 zo goed als af. Hij had het model eerder in verschillende bouwfases laten zien. Het was een indrukwekkend model waar wel het een en ander aan mankeert volgens Hans. Hij heeft zich flink verdiept het toestel en zag diverse punten waarbij de makers zijn afgeweken van het origineel. Waar mogelijk heeft hij dat aangepast. Hij had model eerst gespoten in een 'meander' schema, met kringelende lange strepen, om een veel gefotografeerd toestel gebaseerd op Venlo na te maken. Het resultaat beviel echter niet, en hij heeft het model helemaal opnieuw gespoten, nu met vlekjes (mottles), "vele tienduizenden" volgens Hans. Hij heeft de vlekjes in diagonale banen aangebracht. Op de neus zitten rare vlekkenpatronen, alsof de echte schilder daar eerst zijn spuitpistool uitgeprobeerd had.

rzh-mei2017-08

Patrick Verschut plaatste het kleine broertje van dezelfde Heinkel 219, een Dragon 1/72 kit, naast die van Hans. Het indertijd zo bejubelde Dragon model bleek toch wat probleempjes te hebben, zoals de paneellijnen aan de bovenzijde die niet op elkaar aansloten. Ook viel het Patrick op dat zijn kielvlakken recht stonden en die van Hans schuin naar binnen. Hij had dat niet had gezien op de bouwtekening, maar gaat zijn model nu aanpassen.

rzh-mei2017-09

Rody Verkruissen toonde zijn Special Hobby 1/48 Fokker D 21. Deze kit had hij als koopje voor vijf euro op de ESM gevonden. Het model was een Finse D.21, en om er een Nederlandse versie van te maken heeft hij Twin Wasp Junior motor vervangen door een motor van een Harvard, die een beetje lijkt op de Bristol Mercury. Verder had Rody de Trumpeter 1/48 Dauphin gebouwd in de uitvoering zoals gebruikt door de US Coast Guard, de HH-65A Dolphin.

rzh-mei2017-10

rzh-mei2017-11

Chris van Ravesteijn had twee Italeri 1/35 mini-onderzeeboten in aanbouw. Bovenaan de eenmans Biber mini-onderzeeboot (vertaald 'bever'), die in de laatste maanden van de oorlog hoofdzakelijk in de Westerschelde actief waren en 28 vrachtschepen tot zinken hebben gebracht. Onderaan de Maiale (vertaald 'varken'), een Italiaanse tweemans torpedo. Deze had aan de voorkant één of twéé torpedokoppen (het model heeft er twee) die met kettingen onder een schip werden bevestigd, waarna de rest van het vaartuig terugkeerde naar de basis. De Italianen waren er redelijk succesvol mee: in december 1941 werden in de haven van Alexandrië in Egypte twee Engelse slagschepen, een tanker en een destroyer tot zinken gebracht. De Biber staat op een Italeri 1/35 'Dock with stairs'.

rzh-mei2017-12

Rob van Basten was begonnen met de bouw van de Trumpeter 1/350 Kirov (voorheen Admiral Ushakov), maar het model was nog lang niet af. Het is volgens Rob een krankzinnig groot schip: deze nucleair aangedreven kruiser is even lang als de Yamato en maar iets korter dan de Missouri en de Titanic. Verder had Rob zijn Artitec 1/350 luchtverdedigings- en commandofregat Zeven Provinciën eindelijk helemaal af.

rzh-mei2017-13

rzh-mei2017-14

Ruud van Zoomeren had drie Italiaanse 1/72 modellen gebouwd. In het midden de Italeri 1/72 Fiat-Ansaldo M40 da 75/18 van de Semovente Divisione Corazzata 'Ariete' op de dioramaplaat van de Matchbox 1/76 Wespe. Het diorama is van de slag bij Alam el Halfa in 1942. De andere twee modellen zijn voor een toekomstig El Alamein 1942 diorama. Links nogmaals dezelfde Fiat-Ansaldo M40 tank, rechts de First-to-fight 1/72 Fiat 621 omgebouwd tot een Fiat SPA-38R, van de Divisione Carozzata 'Ariete'.

rzh-mei2017-15

Jan Edelenbos plaatste zijn Tamiya 1/35 Josef Stalin III (JS-3) tank op de modellentafel, een model dat hij een paar jaar geleden had gebouwd. Het is een al wat ouder model uit de jaren zestig, maar zoals het een Tamiya kit betaamt bouwde het heel goed.

rzh mei2017 16

Annamarie Jongbloed was bezig met een Heller 1/24 Citroen Mehari in een klein diorama. De Heller kit is heel eenvoudig, dus er moesten nog wel wat onderdelen zelf gemaakt worden, bijvoorbeeld de luchtinlaatslang van een gewoon drinkrietje. Voor het riet aan de slootkant had ze wat vezels uit een bezem getrokken. Het moet nog even een verrassing blijven van wat het diorama precies gaat uitbeelden, dat wil ze een volgende keer pas verklappen.

rzh-mei2017-17

Frans Verkruissen neemt meestal een aantal modellen mee die hij een paar decennia geleden heeft gebouwd, en sindsdien hebben staan verstoffen op zolder. Deze zolderexemplaren maakt hij dan stofvrij, repareert ze waar nodig en vervangt kwijtgeraakte onderdelen. Deze keer had hij een model meegenomen dat zo van de zolder kwam. Er lag een kaartje bij met de tekst 'Na 40 jaar op de plank - zonder afstoffen'. Onder het stof verborg zich een Airfix 1/24 Lincoln Roadster 1927. Hij had ook een gerestaureerd model meegenomen, een Airfix 1/24 Lincoln 1928.

rzh-mei2017-18

rzh-mei2017-19

Niet op beeld vastgelegd was een project van Wim Klerk: hij gaat een diorama met een filmscherm maken. Daarvoor had hij van plastic plaat en strip een omkasting gemaakt, waarin hij zijn mobiele telefoon kan plaatsen. Deksel erop en niemand zit de telefoon. Een filmpje van YouTube laden en de film kan beginnen..

Dick Boogaard gaf een interessante en bondige presentatie over de luchtoorlog tijdens de Koreaanse oorlog, ondersteund met beelden via de beamer. Op een tafel had Dick ook een tentoonstelling van relevante modellen gemaakt, en zijn literatuur neergelegd. Na de presentatie was daar veel belangstelling voor.

rzh-mei2017-20

rzh-mei2017-21

rzh-mei2017-22

Hoewel de modellentafel niet erg vol stond, waren er modellen genoeg om over te praten. Ook zien we onze modellenfotograaf eens in actie. Rody heeft er vaak aardig wat werk aan om alle modellen goed te fotograferen.

rzh-mei2017-23

rzh-mei2017-24

De 'dubbelleden' van de regio Haarlemmermeer bouwen zowat elke regioavond, en dat trekt vanzelf de aandacht van de overige aanwezigen. Menig model en techniek worden zo besproken. Echter, de regioavonden van Zuid-Holland draaien al veertig jaar vooral om gebouwde modellen, en die traditie lijkt niet of nauwelijks te veranderen.

rzh-mei2017-25

rzh-mei2017-26

rzh-mei2017-27

Tekst: Dick Boogaard & Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen & Patrick Verschut