Vanavond, aan de vooravond van Bevrijdingsdag, gaf regiocoördinator Edu de Roos de aanwezige bezoekers een geschiedenisles over de Duitse aanval op Den Haag in mei 1940. Deze presentatie, voorzien diverse landkaarten en foto’s, geeft hij ook op lagere scholen aan leerlingen. Ook had hij enkele modellen meegenomen als voorbeelden van gebruikte toestellen in de aanval, waaronder een flinke Junkers Ju 88 in schaal 1/32. Misschien geeft dit toch weer een stukje aantrekkelijkheid aan onze bijeenkomsten. In ieder geval hadden we 34 bezoekers in ons stamlokaal van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk, op deze dinsdag 4 mei 2023. Weer een mooi aantal, waaronder twee nieuwe bezoekers die welkom geheten en wegwijs gemaakt werden.

De biljarttafel was voorzien van handel van Ted, Chris en Kees. En de bouwtafel werd weer bemand door Tim en Leo. Bij de modellentafels was het een drukte van jewelste met het bespreken van de verschillende afgeronde en nog niet afgeronde modellen.

De modellentafels lieten weer veel vliegtuigen zien: bijna de helft. Dat werd wel weer goedgemaakt door het schip HMS Amethyst in schaal 1/96, een model dat je niet over het hoofd kon zien. Walle had er een slimme transportkoffer voor gemaakt. In de categorie 'overige modellen' zagen we een aantal benzinepompen in schaal 1/32, een melkblik in schaal 1/35 en de M577 'Bugstomper' in schaal 1/56. De voertuigen bestonden in schaal 1/20 uit een Tyrrell P34 en een Brabham BT46, in schaal 1/24 uit een verder gebouwde Mitsubishi Fuso FV-214JR trekker en in schaal 1/25 uit een Corvette C5R. Voorts in de populaire schaal 1/35 waren er een Panzer IV Lang 70, een Panzer IV Ausf. D, een Sherman M4A1, een M32 Recovery Vehicle, een T34/76 in de uitvoering van 1942, een E100 Super Heavy Tank en een Landsverk M38 pantservoertuig. Ten slotte bij de vliegtuigen beginnen we met een zelf gebouwde Sputnik in schaal 1/144 en een Supermarine Spitfire Mk IX in schaal 1/24. We vervolgen in schaal 1/32 met een Junkers Ju 88, een Fokker D.XXI en een Messerschmitt Bf 109E/F. In schaal 1/48 zagen we een Vought F7U Cutlass en een Lockheed T-33A Shooting Star. In de kleinste schaal 1/72 waren er een Sikorsky Ilya Muromets, een Sikorsky S-XVI in uitvoering van 1915, een Lockheed F-80C Shooting Star, twee Fokkers D.XXI, een F.K. 23 Bantam I, een F.K. 26 Commercial en een Mitsubishi J2M Jack.
Zo, dat was weer een gezellig samenzijn.

Patrick Verschut

 

In memoriam Rob van Basten 1937-2023

 00rzh dec2011 18 800 pixels

Eind april bereikte ons het bericht dat Rob van Basten recentelijk was overleden, in zijn woonplaats Zwolle. Rob was een langdurig lid van onze regio en vaak aanwezig tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten. In februari 2018 was hij voor het laatst op een van onze regioavonden, want daarna verhuisde hij naar Zwolle verhuisde om dichter bij familie te zijn. Daar was hij actief in de regio Oost en de SIG Warships. Rob bouwde vooral scheepsmodellen, maar ook vliegtuigen en hij bracht vaak fraaie modellen mee. Hij heeft ook vier presentaties gegeven: 'Foto-ets' en 'Verspanning tweedekkers' in 2011, 'Water maken voor diorama's' in 2012, en 'Plastic in hout veranderen' in 2015. Bij aanvang van de laatste presentatie vertelde hij bloedserieus dat hij vanuit Stockholm gebeld was, omdat hij in aanmerking kwam voor een Nobelprijs voor zijn baanbrekende werk om hout te maken uit plastic :-) We herinneren Rob als een uitermate vriendelijk en aimabel persoon. Zo vriendelijk dat je hem als voorbeeld voor jezelf nam. Zulke mensen ben ik maar een enkele keer tegengekomen in mijn leven.

Rob de Bie

 

Dan het fotoverslag van de 29 modellen die vanavond op de tafels waren opgesteld. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van rechts naar links.

Martin Letterman
1/72 Maquette Sikorsky Ilya Muromets 1917
1/72 Nako Sikorsky S-XVI 1915
1/144 Eigenbouw Sputnik

1bDSC 0379

2bDSC 0382

3bDSC 0377

 

Mart Bolleboom: “Zoals ik al had aangegeven ben ik weer helemaal op de Airfix toer. Deze keer had ik een Lockheed F-80C Shooting Star in schaal 1/72 meegenomen. Ik heb ‘m gebouwd in vliegende toestand. Hiervoor de enige echte Airfix standaard gebruikt. Geen bommen zoals in de kit, maar raketten, geleend van een F9F-2 Panther. Het model is in Metal Cote geverfd, met de kwast, na eerst het model met gloss black te hebben gegrond. Het is mijn eerste probeersel hiermee, en dat is bevallen. Een leuk eenvoudig kitje.”

4bDSC 0387

 

Dirk Koppenol: “Mijn Tamiya 1/35 Panzer IV Lang 70 (uitvoering 1944) is een model uit 1973. Het is een makkelijk model om te maken, zonder flash en scherpe details. De camouflage is mijn eigen interpretatie, uitgevoerd met Tamiya matte verf en kwast. Het is een mooi model waarbij je je prima kan uitleven met verdere verfraaiing door middel van washes, modder, uitrustingsstukken enz.”

5bDSC 0386

 

Jos van der Sluijs
1/48 Vought F7U Cutlass

6bDSC 0390 kopie

 

Rients Couperus
1/35 Italeri Sherman M4A1
1/35 Italeri M32 Recovery Vehicle
1/72 Pioneer 2 Fokker D.21
1/72 Frog Fokker D.21

7bDSC 0463

8bDSC 0467

10bDSC 0451

11bDSC 0457


Jaap de Vries: “Deze keer heb ik meegenomen een Lockheed T-33A Shooting Star in de uitvoering van het Canadese demo-team 'Golden Hawks'. Het werd gebruikt o.a. voor vluchten met de pers en andere genodigden . Het team zelf vloog met Canadair F-86F Sabres. Het model is in schaal 1/48 van Great Wall Hobby, en het is een heel gedetailleerde en goed passende kit, die ik nog van extra details heb voorzien, zoals een cockpitset FE796 van Eduard. De decals zijn van Ventura, nogal basic: ze pasten slecht over het inlaatgedeelte.”

12bDSC 0396

 

Rob Hamann: “Na de productie van Frits Koolhoven bij Armstrong Whitworth van vorige maand had ik dit keer de toestellen van dezelfde heer bij British Aerial Transport bij me. Dat was niet de eerste keer, maar na 2015 was waarschijnlijk bijna iedereen dat toch weer vergeten. Het was het 1/72 B.A.T. F.K.23 Bantam I tweedekkertje van Libramodels, een 1/72 vacform kit en de scratch gebouwde F.K.26 Commercial. Dit was het eerste specifiek voor passagiersvervoer gebouwde vliegtuig, ook een tweedekker. Met dat toestel is vanaf september 1919 ook een min of meer geregelde passagiersdienst tussen Londen en Soesterberg uitgevoerd door een Nederlandse maatschappij met de naam COBOR. Beide toestellen waren ook te zien op de ELTA in augustus-september 1919 in Amsterdam Noord. Bij de kit van Libramodels zaten ook witmetalen wielen en een stermotor en de kit was met enige aanpassingen (bijvoorbeeld de onderkant van de vleugels dichtmaken met styreen plaat) goed te bouwen. Ik heb hem gebouwd als de K-123 zoals die in het Rijksmuseum staat. Daarvoor moest ik wel decals voor de vleugels maken en de maat van de rompdecals aanpassen. Over de 1/72 F.K.26 kan ik kort zijn. Het was mijn eerste scratchbuild en een uitgebreid bouwverslag is te vinden in de MIP's 2015 4 en 5. Het was een lekker vierkante kist en o.a. in het Flight Archive was veel informatie te vinden. Vermeldingswaard hier is dat de decals speciaal voor dit model zijn getekend door Luuk Boerman.”

13bDSC 0406

14bDSC 0409

 

Luuk Boerman
1/24 Airfix Supermarine Spitfire Mk IX

15abIMG 5962

 

Patrick Verschut: “Op de ESM 2022 kon ik een Mitsubishi J2M Jack van Hasegawa (schaal 1/72) aanschaffen, die moest gaan dienen ter vervanging van een meer dan 25 jaar geleden gebouwd exemplaar van Tamiya. Die laatste is van een mal van 1964 en is nogal kaal: een lege cockpit en vanuit de open wielbakken kijk je zo door naar de cockpit. De Hasegawa heeft wat meer cockpitvulling en bouwt makkelijk weg. Wel spannend zijn de 20 mm kanonnen en de pitotbuis die al met de vleugel meegegoten zijn. Probeer die maar eens heel te houden tijdens het bouwen van het model. Alleen de aansluiting van de romp met de vleugels vergde een beetje plamuur. Het verfwerk is gedaan met de luchtpen (zoals de airbrush in een vertaald modelbouwboekje in 1980 werd genoemd) en Humbrolverf. De bliksemflitsen zijn met een zelf op maat gemaakt maskertje van Tamiya-tape gemaakt. Van de Jack zijn ruim 600 exemplaren gebouwd, het toestel vloog vanaf 1942 en was bedoeld als onderscheppingsjager voor Amerikaanse B-29 bommenwerpers.“

15bDSC 0397


Thomas Hamann: “Mijn model is een Mitsubishi Fuso FV-214JR trekker, schaal 1/24 van Fujimi, in aanbouw. Inmiddels staat het model grotendeels in de verf en zit het chassis grotendeels in elkaar. Omdat de passing van de kit nogal te wensen overlaat op veel plekken, is een aantal onderdelen aangepast met behulp van Evergreen plastic profieltjes (o.a. uitlaat, motor, gedeelte achterdek, tanks, chassis balken, voetensteunen, cabine-interieur, etc.). Het motorblok is van extra detail voorzien (bekabeling en leidingen), wat wel enigszins natte vingerwerk was, omdat ik geen foto's van dit specifieke V10 blok heb kunnen vinden. Wat nu rest, is de cabine verder afmaken, en daarna natuurlijk de aanhanger bouwen.”

16bDSC 0412


Rody Verkruissen
1/25 Revell Corvette C5R

17bDSC 0413

 

Walle Oppedijk van Veen: “De HMS Amethyst is een Brits fregat van de ge-upgrade Black Swan klasse, dat in 1949 op de Yangste rivier in China klem en zwaar onder vuur kwam te liggen van het leger van Mao op de oever. Door een miraculeuze ontsnapping werd het in heel Groot-Brittannië beroemd. Er is ook een speelfilm van gemaakt. Het is een model van Deans Marine, in schaal 1/96 en bijna een meter lang. Langer wil ik niet want mijn werktafel is niet breder dan 120 cm. Het is gemaakt van ABS platen met lasergegraveerde uitsnijbare opbouw en dekdelen, van resin, van vacuümgetrokken onderdelen en veel witmetalen dekdetails. Alles is nogal ruw uitgevoerd en de instructies zijn niet altijd even duidelijk. Soms heb ik dus maar naar eigen inzicht (en hulp en advies van Ted en Edu) zaken opgelost. Veel schaven, vijlen, snijden en knippen is nodig en daarbij heb ik veel verschillende soorten lijm gebruikt. Al met al een erg ambachtelijk klusje dat ik steeds leuker ben gaan vinden. Het schilderen is ook hier een klus op zich. Voor het eerst een airbrush gebruikt voor de romp, dek en de grotere onderdelen. De rest met de kwast en alles is met Humbrol enamel verf gedaan. Het schip kan varen en de RC-uitrusting en aansluitingen komen van Ted. Na ruim zes maanden intensief werk (ik ben gepensioneerd..) is de F116 bijna vaarklaar. Nog wat uitbalanceren (veel ballast) en ze kan het echte water op.”

18bDSC 0418


Reinhold Bogaard: “De benzinepompen heb ik uit nostalgische overwegingen weer eens meegenomen. Ze zijn in schaal 1/32 van scratch gemaakt voor de ESM 2017 waar we het thema 'Minimusea' hadden. Verschillende onderdelen zijn met een laser gesneden, maar het meeste was 0,5mm plastic sheet van het merk Busch.”

19bDSC 0459

 

Annamarie Jongbloed: “Bij de plaatselijke 'Historische Kring Benthuizen' had ik bij een zolderverkoop een oud blik melkpoeder op de kop getikt. Hiervan heb ik een klein diorama (met de voorlopige titel Melkblik) in schaal 1/35 gemaakt waarvan de figuren komen van het merk MB. Op het blik heb ik wat zelfdrogende klei aangebracht en dat na uitharding met Noch-lijm ingesmeerd. Direct daarna is de statische begrasser met verschillende hoogtes gras er op losgelaten om een weilandje te creëren. Het boompje is een takje zeeschuim dat is gespoten in bruine kleuren. Na drogen is het ingespoten met haarlak en daar weer verschillende soorten blad uit de modeltreinbouw erop gestrooid voor het juiste effect. Het hekje is van haar eigen makelij, evenzo de beschildering van de figuren en de koe, die dit tot een fraai tafereeltje maken. De emmertjes zijn verfraaid met dunnere hengsels en in een nat op nat techniek geschilderd met Humbrol-verf om ze zo een zinken uitstraling te geven.”

20bDSC 0460

 

Ted Spinders: “De M577 'Bugstomper' APC is bekend uit de film 'Aliens' en geheel 3D geprint. Het ontwerp komt van de Thingyverse website en is gratis te downloaden. De schaal is 1/56 (ook wel 28mm schaal genoemd) zodat hij te gebruiken is bij de Aliens Boardgame en miniaturen van Gale Force 9. Het model is in losse delen geprint op mijn Creality filament printer, met uitzondering van de wielen, het trappetje en de rails achterop, want dat zijn resin prints. Nadat de vier rompdelen met Uhu Allplast verlijmd zijn is het geheel in spuitplamuur gezet en waterproof geschuurd. Daarna heb ik het met Tamiya verf gespoten en een post shade aangebracht, met hier een daar een pinwash.“

21bDSC 0420

 

Ruud van Zoomeren
1/35 Tamiya T34/76 1942 raskas komppania

22bDSC 0422


Jan Edelenbos: "De 1/35 Tamiya Panzer IV Ausf. D is bijna klaar, er moeten alleen nog bemanningsleden aan worden toegevoegd. De 1/35 Dragon E100 Super Heavy Tank is wel afgebouwd. Dat lijkt het niet, omdat van dit model alleen een prototype is gebouwd, hetgeen je hier ziet."

23bDSC 0423

24bDSC 0427

 

Edu de Roos: “Ter illustratie bij mijn voordracht over de aanval op Den Haag, ook wel de slag om de Residentie genoemd, op 10 mei 1940, had ik een paar modellen in schaal 1/32 meegenomen: de Junkers Ju 88 jachtbommenwerper van Revell, de Fokker D.21 van Silver Wings en het Landsverk M38 pantservoertuig (in schaal 1/35) van Tasmodelshop in resin uitvoering. De Messerschmitt Bf 109E/F was ter beschikking gesteld door Onno Oostveen. Deze machines hebben een belangrijke rol gespeeld in de aanval. In zijn boek 'Oorlogsvlieger van Oranje' (1980) beschreef Bob van der Stok zijn ervaringen met de D.XXI van 10 tot 14 mei 1940. Hoewel de Fokker D.XXI het samen met het andere operationele type, de Fokker G.I, redelijk deed tegenover de moderne jagers en bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe, gaven het kwantitatieve en het kwalitatieve overwicht van de vijand uiteindelijk de doorslag. De Junkers Ju 88 was een veelzijdig toestel. Het opereerde als dag- en nachtjager, grondaanvalsvliegtuig, bommenwerper, torpedobommenwerper en verkenningsvliegtuig en het werd tegen het eind van de oorlog zelfs kortstondig ingezet als Mistel (vliegende bom). Er werden ongeveer 15.000 exemplaren gebouwd. Het had een bemanning van vier, met twee motoren en vloog 470 km/uur. De Landsverk M38 pantserwagen was ondanks zijn prehistorisch uiterlijk een geduchte tegenstander voor de Duitse luchtlandingstroepen. De Nederlandse M38 was uitgevoerd met een 37mm semi-automatische kanon. De zes wagens op vliegveld Ypenburg hebben ertoe bijgedragen dat de eerste aanvalsgolven met beoogde landingen van Junkers Ju 52 totaal mislukten, omdat de Duitse vliegtuigen aan stukken werden geschoten en brandend op de landingsbaan achterbleven.”

25bDSC 0430

26bDSC 0436

27bDSC 0437

 

Aad Tas
1/20 Tamiya Tyrrell P34 (1976)
1/20 Tamiya Brabham BT46 (1978)

28bDSC 0440

29bDSC 0443

 

En we ronden weer af met een paar plaatjes uit de zaal.

 30bIMG 5935

31bIMG 5940

32bIMG 5942

34bIMG 5949

35bIMG 5953

36bIMG 5939

37bIMG 5948

 

Tekst: leden, eindredactie: Patrick Verschut.  Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut