Dinsdag 6 mei togen er 26 bezoekers naar onze maandelijkse bijeenkomst in Rijswijk; 25 bekende gezichten en 1 nieuw gezicht. Regiocoördinator Edu kon er niet bij zijn, Brian en Kees vervingen hem. Er waren geen bijzondere huishoudelijke mededelingen, het was vooral even voor- en achteruit kijken naar evenementen waar een delegatie van de regio aanwezig was of zou zijn. Voor het overige zagen we vooral gemoedelijke gesprekjes aan de bar, bij de modellentafels of aan het biljart, waar ook nog wat handel van eigenaar verwisselde. Leo, Chris en Tim werkten aan de bouwtafel aan hun modellen.
Op de modellentafels 25 modellen, waarbij we beginnen met het enige vaartuig van de avond: een Chineese Type 22 Missile Boat in schaal 1/144. Bij de figuren waren er een 1/8 Bubble Gum Crisis Linna, een robot Drone # 1 in schaal 1/15, een piloot van een Horten 229 en vrouwelijke officier van de Royal Canadian Mounted Police met husky in 1/16, vervolgens in 1/144 twee Core Fighters en ten slotte in 1/ 220 een RX-93 Nu Gundam (de liefhebber herkent ‘m direct).
De voertuigen begonnen met een flinke T-55 tank in schaal 1/16 die verbouwd wordt. Voorts was er een Scammell Crusader Revovery in aanbouw in 1/24 en in 1/25 een ’66 Chevy Fleetside Pickup, en een 1955 Lincoln Futura. Daarnaast zagen we in 1//35 een tram in diorama, een Mk IV Humber Armoured car in diorama en een Sherman tank in diorama en eindigen we met een M4A1 halftrack in 1/72. Bij de vliegtuigen waren er in schaal 1/48 een North American B-25J, een McDonnel F3H-2 Demon en een Messerschmitt Bf 109E trop., gevolgd door schaal 1/72 met een Vreeburg A2M, een North American FJ-4 Fury, een Spitfire Mk. I, een Heinkel 162A, een Dornier J II Wal en een Koolhoven FK.55.
Patrick Verschut
Dan het fotoverslag van rechts naar links over de tafels gezien.
Rody Verkruissen
1/48 Monogram North American B-25J strafer KNIL
Dick Koppenol
1/48 Tamiya Messerschmitt Bf 109E trop. in aanbouw
Rob Hamann: “Ik had het prototype van de 1/72 resin kit van de Vreeburg A2M meegenomen. Met het ontwerp en de bouw van deze tweemotorige bommenwerper is de Luchtvaartafdeling (LVA) op Soesterberg in 1917 begonnen en was, net zoals het Spyker V.2 lesvliegtuig, gebaseerd op de Sopwith 1½ Strutter. Het was bedoeld als voorbeeld voor Trompenburg voor een eventuele order voor een bommenwerper. Het vliegtuig vloog voor het eerst in februari 1919 en stond in augustus-september van dat jaar op de ELTA in Amsterdam. Ik heb de masters voor het model gemaakt aan de hand van een tekening van Bob Dros, die ik via Hans Berfelo en Joop Gelauf gekregen heb. Verder heb ik gebruik gemaakt van onderdelen van twee Sopwith 1½ Strutter kits. De bouw was best wel lastig, gezien de vele stijlen en spandraden en de samenbouw lukt niet zonder een paar samenbouwmallen voor de motorgondels en de vleugels. Tekeningen en materiaal daarvoor zitten ook in de mal. Het grootste probleem dat ik heb ondervonden was de stijfheid van de vleugelstijlen. Die knikten duidelijk uit, en dat werd erger naarmate het model langer stond. Mogelijk speelde de warmte daar een rol bij. Om die reden heb ik dan ook een tweede set dikkere vleugelstijlen toegevoegd aan de kit en ook messing staf en styreen strip om het probleem echt op te lossen. Verder was het opletten geblazen bij het uitlijnen van de motorgondels en (de volgorde van) het aanbrengen van spandraden en stuurkabels. Dat heb ik zo goed mogelijk vastgelegd in de bouwinstructies. Uiteindelijk leidt het toch tot een uniek model. De kit zal te koop zijn bij de Luchtvaart Hobbyshop.”
Leo Ripken: “De North American FJ-4 Fury is een oudere 1/72 kit van het Engelse merk Emhar uit 1989. De handleiding was minimaal, met slechts twee 'exploded views' voor alle onderdelen. Ik vond het een heel vervelend model om aan te werken, steeds ging van alles mis, zoals met de passing. De opgeklapte vleugels lieten een paar keer los. Er moest veel lood in de neus. Ik heb met model eerst helemaal wit gespoten met een spuitbus, daarna de bovenkant na veel afplakken met de airbrush gedaan. Hiervoor heb ik zelf Light Gull Gray gemengd uit twee kleuren van Humbrol. De rode rand van de inlaat is met de hand geschilderd. De decals zitten er mooi op, maar ze glansden veel meer dan de verf. Daarom heb ik als laatste nog Humbrol 135 satijnvernis over het model gespoten. Ik ben tevreden over het eindresultaat, het is een mooi model geworden.”
Ted Spinders: “Het idee voor mijn ingelijste Airfix Spitfire Mk. I komt van de oude Tamiya catalogi waarin modellen geschilderd en voorzien van decals in losse onderdelen afgebeeld stonden. En op internet zweeft er wel eens een model zo in een lijstje rond. De geschilderde sprues had ik al eerder meegenomen. Een clublid had een mooie P-51 ingelijst en gaf me de tip voor het Ikea Sannahed lijstje. Dus heb ik een Airfix 1/72 kitje genomen waar nagenoeg niets aan is gebouwd, alleen het cockpitglas doorgezaagd en op de bovenste romphelft geplakt (hij was niet mooi doormidden). Daarna de onderdelen in het gietraam gespoten en geschilderd met Tamiya verf. Daarna moest ik veel spuitnevel wegschrapen van de sprue. Vernis, decals, weer vernis en dan kan hij in het lijstje, met PVA op de zwarte achtergrond geplakt en Airfix logo en naam van het model uit de manual erop geplakt. Nu moet ik een plekje aan de muur gaan vinden.”
Jos v.d. Sluijs
1/48 Hobby Boss McDonnel F3H-2 Demon
Patrick Verschut: ”De M4A1 halftrack van Hasegawa (1/72) had ik een paar jaar geleden bij de ESM op de kop getikt. Het is eens wat anders: een mortiervariant. Een leuk kitje, maar wel een beetje kaal ingericht. Op internet kwam ik een site tegen van iemand die het model én flink had aangekleed en in een diorama had geplaatst. Dat diorama heb ik maar even gelaten, maar de aankleding heb ik wel uitgevoerd. Enkele kasten gebouwd om mortiergranaten op te bergen, wat tentzeilen gesimuleerd en nog wat extra jerrycans geplaatst. Het was een aardig bouwprojectje.
Rob Geelhoed: “Was weer gezellig deze avond. In aanvang weinig mensen, maar uiteindelijk toch nog een leuke opkomst. Diverse goeie tips gekregen. Lekker gekletst. En weer mooie modellen gezien. Ik had meegenomen twee 1/16 figuren, allereerst een piloot van een Horten 229 van Takom. Het is een recent uitgebracht model. Dat vond ik een interessant model vanwege de geschiedenis. Het andere model is een vrouwelijke officier van de Royal Canadian Mounted Police met husky van ICM. Leuk om te bouwen vanwege mijn connectie met Canada. En er zijn niet zo veel vrouwenfiguren in die schaal. Honden trouwens ook niet. Beide modellen met de hand beschilderd met Vallejo game color. Het voetje van piloot heb ik zelf gemaakt en die van de dame bewerkt, scenery gras met maple leaf (!) bladeren.”
Rients Couperus: “De tram 1/35 is van Miniart. Het is een leuk model om een keer te maken. Veel onderdelen, en sommige zijn ook heel iel en breekbaar. Om ze te gieten zitten er veel verbindingstaafjes die je op drie tot vijf punten moet lossnijden. Het is erg tijdrovend om al die plastic stukjes netjes van je onderdeel af te krijgen. Ook lekker veel verfwerk, ook met de acht figuren die je erbij krijgt. Het staat uiteindelijk heel mooi in de vitrinekast in de woonkamer.
De Heinkel 162A in schaal 1/72 van Novo (ex Frog) heb ik heel lang in de voorraad ‘nog te bouwen’ gehad. Maar het model is nu eindelijk gebouwd. Omdat de kist vrij klein is, heb ik het model in een diorama geplaatst. Maar het diorama is nog niet af: er komt een jeep bij en wat Amerikanen die hun pas veroverde aanwinst bekijken.
Tenslotte de Dornier J II Wal van Huma Modell, ook in 1/72. Dat model is niet erg moeilijk om te bouwen, vooral als je voor de civiele versie gaat, want de drie mitrailleurkoepels hoeven niet geplaatst te worden (wel een afdekplaat). De cockpit is dicht. De vleugel zit er mooi op, dat was ook niet gemakkelijk, maar met veel geduld wel gelukt. Vooral de grijze lak kostte me wat moeite. Het is een wat ouder type grijs, dat met een fijne rode bies naar het grijs/aluminium toe loopt. Ik heb een goed gelijkend potje enamel verf op de ESM op de kop getikt. ”
Brian Kirwan: “De Mk IV Humber Armoured Car (Accurate Models, 1/35) was bewapend met een 37 mm kanon met 7,92 mm Besa mitrailleur en is in dienst genomen door Britse en Commonwealth strijdkrachten vanaf 1940. De Mk IV was meest geproduceerde variant en heeft na de oorlog nog dienst gedaan in bij veel koloniale brandhaarden. Eén daarvan was de zgn. Politionele Acties in Nederlands-Indië (nu Indonesië). De Huzaren van Boreel waren daar destijds actief en daarom heb ik dit model van hun voertuig gebouwd. Het was een plezier dit model te bouwen, vanwege het kleine aantal onderdelen duurt het niet te lang om het spuitklaar te maken. De onderkant is zwartbruin gespoten en de bovenkant zwart als ondergrond. Daar overheen heb ik olive drab van MRP gespoten en diverse tinten groen. Daarna heb ik de Humber verweerd met diverse washes en Vallejo pigmenten. Foto’s van de periode geven aan dat deze voertuigen behoorlijk vies waren. Aanvankelijk wilde ik Black Lion decals gebruiken voor de Humber maar uiteindelijk zijn het restanten geworden uit de reservedoos. Het diorama is scratch gebouwd en gebaseerd op elementen van diverse foto’s. Een detail dat me opviel was de opstelling van een extra Bren gun op de geschutkoepel. Ik heb de Bren echter niet toegevoegd. Ook de mix voor infanterie van Amerikaans uniformen met Britse uitrusting is leuk. En er zijn goede foto’s hiervan te vinden op Internet. De tankbemanning lijkt meer Britse uniformen te hebben gedragen. Naast internetbronnen heb ik boeken zoals 'Stoottroepen 1944-1984' en 'De geschiedenis van 1e Divisie '7 December' 1946-1996' geraadpleegd. Bedankt Patrick !”
Chris van Ravesteijn: “Trumpeter bracht dit 1/144 model van de Type 22 Missile Boat van de Chinese marine een jaar of zes geleden uit. Het is een mooie schaal voor een vrij klein schip (ca. 40m ) en toch groot genoeg om een het redelijk gedetailleerd te maken. Ze hebben een flink aantal van deze schepen gebouwd, iets van 82 stuks. De romp bestaat uit 6 stukken, waarbij je goed moet opletten om tot een strakke romp te komen. De passing is er in ieder geval goed genoeg voor. De rakethouders kan je met doorzichtige panelen toonbaar laten. Er zit een stuurhuis in dat redelijk goed te zien is en de stuurpanelen met instrumentarium zijn ook goed te zien en gedetailleerd. Er moet een enorme hoeveelheid aan antennes worden aangebracht. Sommige daarvan waren erg moeilijk uit het gietraam te halen zonder ze te breken. Het foto-ets materiaal beperkt zich tot ruitenwissers voor het stuurhuis (leuk als er afgeplakt moet worden) en trapjes op diverse delen van de opbouw. Het kleurenschema is nog een leuke klus, eerlijk gezegd.“
Thomas Hamann: “Mijn eerste model is de RX-93 Nu Gundam uit de Gundam film Char’s Counterattack (schaal 1/220), een resin kit van B-Club. De kit bouwde makkelijk, op een paar verbindingen na, waar een kleine 0,5 mm pin een heel groot onderdeel op zijn plek houdt. Het model is geschilderd met Tamiya verfjes, vervuild met de panelline fluid van hetzelfde merk. De basis is gebouwd met een setje van Volks (Zoukei Mura). Het tweede model is nóg een B-Club resin kit, deze keer in 1/144, van de twee Core Fighters (2A en 2Fb) voor de GP01 Gundam. De Core Fighter 2A is in principe de atmosferische versie en de 2Fb de ruimte-versie. In de serie transformeren ze dan tot de borstkas van de grote robots. Wat er met de vleugels van de Core Fighter 2A gebeurt, weet ik niet, die verdwijnen gewoon. De kits bestonden uit relatief weinig onderdelen en waren makkelijk te bouwen. Afwerking en vervuiling heb ik gedaan met spul van Tamiya. De basis komt van het Japanese merk Wave.”
Rob de Bie: “Ik ben de 1/72 Koolhoven FK.55 van Holland Aircraft Models (Rob Hamann) aan het bouwen. De eerste grote bouwstap was het monteren van de vleugels, waarbij ik de bijzondere (rare) rolroeren als opliggende paneeltjes heb weergegeven, zoals op de 'Salon d'Aviation' in 1936. De tweede grote bouwstap was het vullen van de wielbakken en het trekken van nieuwe paneellijnen voor de deuren ervan, omdat ik het model met ingetrokken landingsgestel bouw. Ik ben nu met de derde grote bouwstap bezig: het passend maken van de zelfgemaakte nieuwe canopy. Die canopy is gemaakt met de kleine vacform-machine die we met een paar clubleden gekocht hebben. Ik wil een iets kleinere canopy met subtielere stijlen, die ik met dikke alu-tape wil maken op mijn gladde canopy. Daarnaast verklein ik ook de romprug, want die was te groot weergeven naar mijn smaak. Het model is deels in Tamiya grondverf gespoten, de rest heeft nog de zachtgele kleur van de giethars. Er zitten al heel wat bouwuren in.
In 2008 kocht ik op Ebay drie 1/15 resin robot-modelletjes uit de film 'Silent Running', een eco-science-fiction film uit 1972. Hierin waggelen drie van deze robotjes koddig rond. Wat bleek later: er zaten mensen zonder benen in, die op hun handen liepen! De gekochte modellen bleken 'recasts' te zijn van Planet-X modellen, maar vreselijk slecht gegoten, vol met luchtbellen en misvormde details op de naad van de malhelften. Het zag er eigenlijk hopeloos uit, maar omdat ik tegenwoordig onderdelen zelf kan 3D tekenen en dan laten printen (bedankt Wim!), ben ik er nu toch aan begonnen. Ik heb de minst slecht gegoten robot (Drone # 1) genomen, zes grote details compleet vervangen door 3D prints, honderden luchtbelletjes gevuld, hele stukken herbouwd, en langzaam begint het wat te worden. Het model staat nu in Tamiya primer, en ik begin voorzichtig te denken aan het schilderen. Als iemand de andere twee wil bouwen, laat het weten, ze zijn gratis.”
Reinhold Bogaard
1/25 Monogram 1955 Lincoln Futura
Jan Edelenbos
1/35 Battle of Berlin
Tim van Luyk
1/16 Hooben T-55 wordt verbouwd tot T-69
Wim Hoogendoorn: “Vanavond had ik bij mij de Scammell Crusader Revovery van KFS (1/24). Deze resin kit is nog steeds in aanbouw”.
Kees Onderwater: “Deze blikken dame, de Bubble Gum Crisis Linna van CLFIN in schaal 1/8, is een leuk project. Ik vond het model begin dit jaar op de Modelspoordagen in Rijswijk. Het figuur is van een zacht vinyl plastic, dus met de normale plasticlijm werd dat geen succes. Hardplastic lijm voor dakgoten en regenpijpen daarentegen werkte beter. De gewrichten zijn beweegbaar en de basiskleur groen zit er op. Later zal ik de verschillende andere kleuren schilderen en dan kan ze op het zelfgemaakte sokkeltje.”
Rogier Aulbers: “Het model wat nu in aanbouw is, kreeg ik van onze regiocoördinator Edu. De volgende dag al ben ik meteen gaan bouwen. Het is een Chevrolet '66 Fleetside pickup truck in schaal 1/25 van Revell USA. Ik vermoed dat het een heruitgave is van het merk AMT. Op dit moment zijn het chassis met motorblok al geverfd en klaar. Ik bouw op mijn gemak elke keer weer een beetje en werk nu aan de cabine. De bedoeling is om dit model nog dit jaar af te krijgen en het model ook nog te spuiten. Wordt vervolgd."
En we sluiten weer af met wat sfeerplaatjes van Inter Amicos.
Tekst: leden. Eindredactie: Patrick Verschut. Foto’s: Rody Verkruissen en Patrick Verschut
Gepubliceerd 30 mei 2025