Regioavond Zuid-Holland november 2015
Een recordaantal bezoekers deze keer, volgens onze grote roerganger 35 man en 1 dame. De collega’s uit Haarlemmermeer brachten uiteraard hun ESM-trofee mee. En zoals verzocht brachten diverse bezoekers de modellen mee die ze op de ESM gescoord hadden.
De modellentafel was dit keer overvol, met veel modellen in aanbouw. Om daarmee te beginnen, de Heinkel 219 (weer wat gevorderd) en een B-25, beide 1:32, verder een Fokker D.XIII, een Shackleton, een Whitley, een diorama van een tank onder een portaalkraan en een landingsvaartuig. Ten slotte een tweemotorige variant van de Spitfire, die nog een lange weg te gaan had. In 1:72 een Fokker Promotor, een XP-79 Flying Ram, een CF-100 MK4, een Typhoon II in demo-outfit. In 1:48 twee CH-53 helikopters, een Folland Gnat en een Thunderstreak met daarnaast een proefproductie van een Thunderflash.
Ook de vierwielers waren ruim vertegenwoordigd met een leuke serie oldtimers, verder een Jeep en een Jaguar. Naast het landingsvaartuig een schip, de Santa Maria, ook in aanbouw. Tenslotte een stel diorama’s, één met een scene uit 1914 bij Ieper, één met een scene uit Market Garden en een gebouw met oorlogsschade uit 1945.
Regeren is vooruitzien, dus werd er al stilletjes nagedacht over de presentatie op de ESM 2016.
Dick Boogaard
Het fotoverslag begint weer aan de barzijde. Edu de Roos was begonnen met de bouw van de Hong Kong Models 1/32 B-25. Ook was hij bezig met een Revell 1/144 Landing Ship Medium. Het model bevat ook een typische belading: drie Sherman tanks, drie Greyhound verkenners en drie trucks.
Hans van Gelder is al enige tijd bezig om de Revell 1/32 Heinkel 219 te corrigeren en te bouwen. De cockpit vordert ondertussen ook.
Rob Hamann was bijna klaar met zijn scratchbouw 1/72 Fokker D.XIII, inclusief de lastige montage van de hoofdvleugel op de wankele stijlen. Zijn Decarli Models 1/72 Fokker F.25 Promotor was eveneens in de eindfase van de bouw. We kregen de laatste kans om het interieur te bekijken voordat de canopy gemonteerd zou worden.
Dick Boogaard toonde twee 1/72 modellen uit zijn collectie: de Hobbycraft 1/72 CF-100 Mk4 in Canadese kleuren, en de RS Models 1/72 XP-79 Flying Ram in fiktieve RAF-kleuren. De laatste was, zoals de naam al suggereert, ontworpen om tegenstanders letterlijk uit de lucht te vliegen.
Jaap de Vries had de nieuwe Airfix 1/48 Folland Gnat T1 gebouwd in de kleuren van Yellowjacks, onderdeel van 4 Flying Training School op RAF Valley. Dit team werd later de Red Arrows.
Rody Verkruissen had de Italeri 1/72 Typhoon gebouwd in de kleuren van de 2015 solo display van de RAF. De kleuren en de code verwijzen naar een Hurricane Mk.I die James Nicolson vloog tijdens de Battle of Britain.
David Kirton had zijn twee Revell 1/48 Sikorsky CH-53's afgebouwd. De Duitse was in jubileumkleuren van Heeresfliegerregiment 25 op de vliegbasis Laupheim, ter gelegenheid van het behalen van 10.000 vlieguren. De Israëlische versie had tijdens het transport het voorste stukje van zijn refuelling boom verloren, mogelijk een subtiele verwijzing naar een joodse traditie.
Luuk Boerman had twee 1/48 modellen van de Republic F-84 meegenomen. De eerste is het nog niet verkrijgbare Tanmodel RF-84F Thunderflash model, een 'test shot' die hij gebruikt om de decals voor dit model te ontwikkelen. De Hobby Boss F-84F Thunderstreak had hij voorzien van 315 squadron markings van zijn eigen Dutch Decals.
Patrick Verschut had de splinternieuwe Airfix 1/72 Whitley meegenomen, natuurlijk nog in aanbouw aangezien het model nog maar net uit was. De kit laat opnieuw de nieuwe verbeterde kwaliteit zien die Airfix tegenwoordig produceert. Het model heeft een strakke passing, fijne ingegraveerde lijnen, een aardige cockpit en diverse interne details die niet altijd zichtbaar zijn als de kit klaar is. Patrick heeft zijn oude Frog Whitley inmiddels van de hand gedaan.
Jan de Wit had ook een splinternieuwe Airfix kit meegenomen, de 1/72 Shackleton MR2. Op het IPMS forum heeft Jan zijn bevindingen gepost. De foto's laten het fraaie binnenwerk zien, dat helaas slechts beperkt zichtbaar zal zijn wanneer de romp dichtgelijmd is.
Kees Onderwater liet weer een onderdeel van zijn toekomstige treindiorama zien. Dit keer was het een Verlinden 1/35 portaalkraan, die flink verbouwd was. De oorspronkelijke resin delen zijn te herkennen aan hun gele kleur, de nieuwe delen zijn in het wit, dit alles voorzien van zelfgemaakte klinknagels en bouten/moeren. Rechts op de foto is ook een scratch 1/35 gereedschapsrek te zien, de gereedschappen zoals spade, riek en bezem waren zelf gemaakt. Het soldeerwerk is van de hand van Annamarie.
Onder de portaalkraan had Ruud van Zoomeren zijn Trumpeter 1/35 KV-1 Ehkranami (Russisch voor 'met schermen') geparkeerd. Ruud had dit model met Bison Decals voor een Finse KV-1 gebouwd.
Annamarie Jongbloed had de heruitgave van de Airfix 1/32 'Ole Bill' bus in een 'Ypres 1914' diorama gezet, met een pastoor die vanuit de ruïne van zijn kerk naar het troepentransport kijkt.
Vincent Windershoven had een Italeri 1/35 Jeep gecombineerd met 'Imperial Guard' onderdelen van Games Workshop, herkenbaar aan de lichtgrijze respectievelijk donkergrijze onderdelen. Vincents modellen zijn meestal samenvoegsels van bestaande 'statische' modellen en Games Workshop.
Rob van Basten toonde zijn Heller 1/75 Santa Maria in aanbouw. Het model heeft onder andere zelfgemaakte wanten. De zee is gemaakt van aluminiumfolie.
Wim Hoogendoorn had de Revell 1/24 Jaguar XK-SS gebouwd. De XK-SS was de straatversie van de D-type racer, en er zijn maar 16 stuks van gebouwd. Als je goed kijkt zijn er wat stijlelementen te zien van de opvolger, de beroemde E-type.
Frans Verkruissen has zes stuks uit zijn grote collectie van 1/32 automodellen meegenomen, deze keer auto's uit de jaren dertig, alle van de 'Table top' serie van Pyro. De eerste foto toont de Ford three-window coupe uit 1936. De tweede foto laat links de Ford Roadster uit 1936 zien, en rechts de Ford Victoria V8 uit 1934. De derde foto toont de Ford B three-window coupe 1932. De vierde foto laat links de Ford B roadster uit 1932 en rechts de omgebouwde Ford A uit 1930 zien.
Jan Edelenbos bracht twee diorama's mee. Het eerste was een 1/35 'Market Garden 1944' diorama met Duitse troepen in een Jeep die Engelsen gevangen nemen. Het tweede diorama was in aanbouw, een Revell 1/72 Duits huis in 1945, dat onderdeel gaat vormen van een groter diorama met groen, figuren en voertuigen. Het huis is zo goed als klaar, met onder andere posters van 'Der Führer'.
Het thema van de avond was de buit van de ESM van drie dagen eerder. De volgende drie foto's laten een deel van de aankopen zien. Zo te zien valt er weer genoeg te bouwen in de komende maanden!
Tekst: Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen