Het was weer een gezellige drukte tijdens onze maandelijkse regioavond op 5 november in ons honk in Rijswijk. De bezoekers stroomden langzaam binnen en uiteindelijk telde ik er 35. Geen presentatie in het kader van 'Hints & Tips Live’ vanavond, maar dat mocht de pret niet drukken. Er was handel op het biljart en zoals gebruikelijk bemanden Tim en Leo de bouwtafel. Wim had weer wat onderdelen geprint voor Rob, die ze meteen ontdeed van de steuntjes om ze te passen. Regiocoördinator Edu vertelde het laatste nieuws over de ESM en ook Jan en zijn team staan klaar om de regiotafel op de ESM te vullen met het thema 'Racing' dat in maart gekozen werd.

Op de modellentafels 28 modellen. Waarschijnlijk voor het eerst ooit waren er meer modellen van voertuigen dan van vliegtuigen. Te beginnen twee diorama’s: een cokesfabriek in H0-schaal en een kleine veldslag in 1/35. Voorts waren er twee figuren in schaal 1/24: een heks en een serveerster bij het Oktoberfest. Bij de voertuigen zagen we een in 1/8 een Fiat 130HP, in 1/12 een Fiat 806, en in 1/16 een Dodge Charger. Daarnaast in 1/20 twee maal Mercedes W163 uit 1939, een Auto Union Typ C uit 1936, en een Alfa Romeo P3 uit 1933. In schaal 1/24 twee maal Audi Quattro Rally, een Talbot Lago T26C, een Ford Thunderbird Pro Stock, een Lancia Beta Monte Carlo en een Scania 142 truck met aanhanger. Ten slotte een Martini Porsche 917-30 in schaal 1/32. Vliegtuigen waren er van groot tot klein. Een Yak-18 en een Hawker Sea Fury in 1/32. In 1/48 een A6M3 Zero in aanbouw, een Hawker Hurricane en een Bugatti 100. In 1/72 zagen we een XF2R-1 Dark Shark, een Aichi E16A1 Paul in aanbouw, Shinmeiwa PS-1, twee stuks Fokker T.V en een Gee Bee R6 in aanbouw. In 1/200 was er een Boeing 767-200 ANA.

Al met al kunnen we weer terugkijken op een mooie bijeenkomst.

Patrick Verschut

 

We vervolgen met het fotoverslag van rechts naar links over de tafels gezien. Helaas ontbreken weer een aantal teksten van de bouwers.

Leo Ripken: 1/72 MPM Ryan XF2R-1 Dark Shark

rzh nov2024 01

 

Dick Koppenol: 1/48 Tamiya A6M3 Zero (Hamp) in aanbouw

rzh nov2024 02

 

Patrick Verschut: "De Special Hobby Aichi E16A1 Paul (1/72) moet het exemplaar dat ik heb staan van Aoshima gaan vervangen. Die laatste ziet er niet uit, aan de eerste is nog wel wat werk te verrichten. Het Special Hobby model is een short run kit, dus dan weet je het wel: geen paspennen, geen locatievermelding voor de poten op de drijvers, idem niet van waar de poten onder de vleugel gemonteerd moeten worden. Met veel foto’s vergelijken en tekeningen beoordelen, heb ik (ongeveer) de juiste plek gevonden. De resin cockpit is daarentegen heel aardig ingericht. De passing van de rompdelen en de aansluiting met de vleugels is niet geweldig. Maar eens kijken of we hier wat van kunnen maken."

rzh nov2024 03

 

Edu de Roos: "Als lid van de tweede generatie Russische vliegtuigontwerpers en vooral bekend om zijn gevechtsvliegtuigen, behield Alexander Sergejevitsj Yakovlev altijd een afdeling voor het ontwerpen van lichte vliegtuigen. In mei 1945 begon Yakovlev met het ontwerp van de Yak-18 tweezits trainer. Het werd aangedreven door een 160 pk Shvetsov M-11 vijfcilinder stermotor en met pneumatisch bediend intrekbaar hoofdlandingsgestel en een vast staartwiel. Het kwam later dat jaar in dienst als trainer en werd tot 1956 gebouwd. De Jak-18 werd de standaardtrainer voor vliegscholen van de Russische luchtmacht en werd op grote schaal gebruikt in China en in vele andere landen. Het bekendst is de Jak-18 om de inzet als nachtbommenwerper door de Noord-Koreaanse luchtmacht tijdens de Koreaanse oorlog. De vliegtuigen werden aangepast met bommenrekken op het middengedeelte van de vleugel. Dit model van Trumpeter in schaal 1/32 is behoorlijk gedetailleerd met 123 onderdelen, foto-ets set, instrumentfilm, metalen asjes voor de rolroeren en flaps, rubber banden voor de drie wielen en decals voor Sovjet, Noord-Koreaanse en Chinese luchtmachten. Vanwege de gedetailleerde motor kan er gekozen worden voor een transparante motorkap. Piloten zijn een setje van ICM met drie figuurtjes met een zittende en een staande piloot. Met wat zaag- en plakwerk heb ik ze toch beide in de cockpit gekregen. Russisch groen is altijd weer een uitdaging. Op internet kan je qua juiste kleur groen alle kanten op. Het zal in het echt ook wel een probleem geweest zijn en mengden de Sovjets ook een eind weg. Ik ben vergeten welke kleuren ik van Humbrol en Revell gemengd heb. De twee 1/24 figuurtjes, een heksje op bezemsteel die door haar lange mantel echt lijkt te zweven en een serveerster bij het Oktoberfest aan het eind van de avond, waar het naar ik van een vriend gehoord heb nogal heftig aan toe kan gaan. Beide in enamel verf van Humbrol en Revell."

rzh nov2024 04

 

Arthur Wijnen: 1/200 Hasegawa Boeing 767-200 ANA

rzh nov2024 05

 

Brian Kirwan: "Ik heb de Special Hobby 1/48 Bugatti 100 tijdens Flanders Modelling Festival in maart gekocht om er wat voor de ESM-regiotafel mee te maken. Het toestel was een Frans ontwerp voor de 'Coupe Deutsch de la Meurthe' race in 1939, maar vanwege internationale spanningen is die niet doorgegaan. Het ontwerp was in 1938 begonnen en in 1939 gestaakt met een onvolledig prototype. De ontwerper Bugatti overleed in 1947 en het prototype werd overgebracht naar de VS, waar de gewilde Bugatti-motoren verdwenen. In 2015 is er een replica gebouwd, dat is in augustus 2016 neergestort tijdens de derde testvlucht, piloot Scotty Wilson overleefde dat niet. De Bugatti is een short run plastic kit aangevuld met een foto-ets setje en resin. Ik heb het model redelijk snel in elkaar kunnen zetten. Wel heeft het een behoorlijk probleem aan de onderkant waar de twee romphelften niet pasten op elkaar, en in de neus zit een flink gat dat ik heb opgevuld met Evergreen en putty. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb tijdens het droogpassen het probleem gezien, maar kon niet zien waar het vandaan kwam. Het model is gespoten in blauw en gemonteerd op een doorzichtige staaf."
"Dit is de tweede 1/48 Hawker Hurricane Mark IIC die ik heb gemaakt, de andere was de oude Mark I van Airfix. De standaardkit van Hasegawa heb ik aangevuld met een Eduard Zoom foto-ets setje en vervangend resin richtingsroer, maar eigenlijk was het allemaal niet echt nodig. Het model is al best mooi, past perfect en lijkt op een Hurricane - wat wil je nog meer? Deze Mark IIC was een van twintig Hurricanes (Mk’s I en II) die het Irish Air Corps (IAC) heeft gebruikt tussen 1943 en 1945. De zes Mk’s IIC die in 1945 zijn geleverd, waren oud en op en hebben betrekkelijk kort dienst gedaan. Ik heb geen idee meer welke merk verf ik heb gebruikt, maar deze Hurricane moest in een RAF kleurenschema van Dark Sea Grey en Dark Green. Ik heb alles met mijn Harder en Steenbeck airbrush gespoten. Et viola: een IAC Hurricane. Ik moet vaker een IAC-toestel meenemen, omdat ik zo vaak gevraagd ben waarvan de roundels zijn."

rzh nov2024 06

rzh nov2024 07

 

Jos van der Sluis: 1/72 Hasegawa Shinmeiwa PS-1

rzh nov2024 08

 

Rob Hamann: "Ik had twee 1/72 modellen van de Fokker T.V meegenomen. De eerste (de gecamoufleerde) was een model van Xotic 72, die ik in 2010 gebouwd had. De tweede is de meer recente kit van Valom, die ik net af had. De eerste kit is er eentje met van alles wat: vacuümgevormde romp, vleugels, staartvlakken, wat interieurwerk en glaswerk, injectie styreen onderdelen voor het onderstel en wat motoronderdelen, en ten slotte foto-ets voor wat details. Het model was redelijk te bouwen, ik heb geen herinnering aan blijvende frustraties. De kleuren van het verfwerk zijn waarschijnlijk helemaal fout, ik had gewoon drie kleurtjes uit het Humbrol-palet gekozen waarvan ik vond dat ze er het beste bij pasten. Verder decoratie is voor het mei 1940 uniform. De tweede T.V kon ik natuurlijk niet nog een keer zo bouwen, dat moest en zou het aluminium geverfde prototype worden. Een aantal aanpassingen lag voor de hand, zoals de bewapening en de staartsteunen weglaten en een nieuwe registratie (zwarte 350, zelf getekend en geprint op de inktjet op transparant decalpapier). Ingrijpender was het corrigeren van staartvlakken en richtingsroeren. Om de een of andere reden hadden de ontwerpers besloten dat in het roer een wigvormige uitsparing moest komen voor het horizontale staartvlak. Verder nog wat correcties van het interieur, want Valom was vergeten dat de vleugelliggers dwars door de romp liepen. Ook de kit zelf was niet zonder gebreken: de passing van de vleugel in de uitsparing in de romp was slecht (verholpen door aan beide kanten wat materiaal weg te halen) en ik heb nog steeds niet begrepen hoe de foto-ets koelvinnen van de motoren aangebracht kunnen worden zonder ze los te halen en een voor een vast te plakken. De resin wielbakken zijn veel te hoog en er is nergens aangegeven op welke plaats ze precies aangebracht moeten worden, waarvoor je later betaalt in de vorm van een asymmetrisch onderstel. Daarnaast heb ik nog de nodige eigen aanpassingen gedaan: open bommenruim, uitgeslagen roeren en landingskleppen (interessante discussies hoe het puntje van de motorgondels nou eigenlijk met de kleppen mee zou draaien, niemand wist het echt), een open deur en teruggeschoven dak boven de tweede bestuurder. Ik heb de after-market verfmaskers gebruikt, en die pasten uitstekend. Het verfwerk is simpel: helemaal Vallejo Model Air aluminium, aangebracht met een dikke Van Eyck penseel van de Action."

rzh nov2024 09

rzh nov2024 10

 

Jaap de Vries: "Mijn model is de Hawker Sea Fury F Mark 50 met de registratie J-10 (staat als '10-10' op de romp, 'J' is de tiende letter) van de Marine Luchtvaart Dienst, vliegend vanaf Valkenburg in 1948. De eerste tien werden afgeleverd in Patroon 1: Extra Dark Sea Grey op de bovenzijde en Sky op de onderzijde. In totaal werden er van 1947 tot 1951 25 Sea Fury’s in licentie bij Fokker gebouwd. Op 2 januari 1957 vond de uitdienststelling plaats. Het model is van Fisher Models in schaal 1/32. In 2018 is door een grote bosbrand de stad Paradise totaal verwoest en daarmee alles van Paul Fisher. Hij kon met alleen zijn vrouw en hond de brand ontvluchten. Daarna heeft hij geen modellen meer geproduceerd."

rzh nov2024 11

 

Rob de Bie: "Ik wil er zeker geen gewoonte van maken om elke bouwstap van elk model te laten zien, maar de Plastic Passion 1/72 Gee Bee R6 is een uitzondering. Ik had veel tijd gestoken in de detaillering van het interieur, en daar zou een dag later weinig meer van te zien zijn, na het dichtlijmen van de romp. Het kale frame had ik augustus al laten zien. Ik had er sindsdien het volgende aan toegevoegd: een gedeeltelijke vloer, 'smash moulding' stoelen met foto-ets riemen, 3D geprinte instrumentenpanelen, foto-ets pedalen en stuurknuppels van Albion micro-tubing. Wim Hoogendoorn bracht verse geprinte gashendels mee, dat waren de laatste details die ik nog moest toevoegen. Veel van de cockpit is mijn eigen interpretatie, want ik heb welgeteld één gedeeltelijke foto gevonden, en een eenvoudige tekening van het frame. De kleuren zijn ook allemaal gegokt. Dat was jammer, want ik bouw veel liever waarheidsgetrouw. Ik wist van tevoren dat er uiteindelijk weinig van te zien zou zijn, maar ik wilde dit toch een keer doen. Het was een leuk experiment ondanks het vele gepruts op de vierkante millimeter."

rzh nov2024 12

 

Tim van Luijk: 1/24 Tamiya Audi Quattro Rally in aanbouw, 1/24 Esci Audi Quattro Rally

rzh nov2024 13

rzh nov2024 14

 

Rogier Aulbers: "De Talbot Lago T26C stamt uit 1949. De auto met racenummer 18 heeft in juni 1950 de grote prijs van Zandvoort gewonnen. De coureur was de Fransman Louis Rosier. Ik heb voor dit model van Heller (schaal 1/24) gekozen, omdat ik interesse heb in civiele voertuigen uit de periode van circa 1930 tot 1960. Het model is recht uit de doos gemaakt en is helaas geen makkelijk model. Het was een lastige kit omdat de carrosseriehelften niet goed op elkaar aansloten. Er moest flink wat plamuur en zelfs een houten inzetstukje aan te pas komen om de boel nog enigszins te fatsoeneren. Wel is het motorgedeelte en de zitplaats van de coureur fraai uitgevoerd en kun je met diverse Humbrol- en Revell-kleuren mooie accenten weergeven. De bouw duurde, met diverse onderbrekingen, ongeveer vijf maanden."

rzh nov2024 15

 

Rody Verkruissen: 1/16 MPC Dodge Charger

rzh nov2024 16

 

Reinhold Boogaard: "Ik had een Ford Thunderbird Pro Stock meegenomen. Een 1/24 kit van Monogram, recht uit de doos gebouwd. Voor de lak heb ik Tamiya spuitbusjes gebruikt. De wagen deed in 1982 mee aan de IHRA Pro Stock World Championships, bestuurd door Rickie Smith."

rzh nov2024 17

 

Thomas Hamann: "Mijn model is de Lancia Beta Monte Carlo in schaal 1/24 van Esci. Eindelijk is hij af, nadat ik de luchthapper aan de voorkant had toegevoegd, met slangen voor de koeling van de voorremmen. De 40 jaar oude decals waren een beetje eng, maar gingen er best goed op met Micro Sol. Wel waren ze nogal overmaats, en heb ik ze moeten bijsnijden om ze goed op hun plek te krijgen."

rzh nov2024 18

 

Jörgen van ’t Wel: "De Porsche 917-30 van Matchbox (1/32) is ver genoeg gevorderd om opnieuw te tonen. De grootste uitdaging was het inpassen van het zelfgemaakte aluminium buizenframe in de motorruimte en aan de wielophanging. Het is aardig gelukt, maar niet aan de onderkant bekijken ;-) De carrosserie is gespoten in Tamiya Silver Leaf met een blanke laag Vallejo Gloss, wat een mooie diepte opleverde zonder polijsten. Ik heb er een steun voor de motorkap bijgeprutst om er een pitdiorama van te kunnen maken. De coureur komt uit de doos, ik ga hem nog een opengeklapt vizier geven. De andere figuren zijn 3D-geprint door WASPslot uit Durham, die een enorme collectie aanbieden op 1/32."

rzh nov2024 19

 

Martin Letterman: "Dit keer had ik dit keer wat raceauto’s meegenomen. Ze zijn allemaal gespoten met Humbrol. Eerst een rijtje van vijf modellen. Allereerst twee maal de Mercedes W163 uit 1939, in schaal 1/20 van Revival. Revival maakte vanaf 1975 wat we nu 'multi-media' kits noemen, met metalen, plastic en rubber onderdelen. Ik had er twee gekocht dus één heb ik opengezaagd om alle onderhuidse details te laten zien, de andere is gesloten gebouwd. Nog een 1/20 model van Revival: de Auto Union Typ C uit 1936 (geen DKW of Audi). Het was de concurrent van Mercedes met een 16(!) cilindermotor met compressor en motor achterin. Hoe vooruitstrevend is dit? De Alfa Romeo P3, ook van Revival in 1/20, is uit dezelfde tijd waarmee ook Scuderia Ferrari heeft gereden (1933-1935), vandaar de Ferrari-emblemen. De uitvoering is voor hillclimbs (zo snel mogelijk een berg op) met dubbele achterbanden. Achteraan in het rijtje is de Protar 1/12 Fiat 806 uit 1927, met een detailfoto van de motorruimte. Als laatste een enorme Pocher-kit in schaal 1/8 van de Fiat 130HP uit 1907. Deze heb ik al 40 jaar in mijn bezit en staat nog steeds te pronken in mijn vitrine. Het is een prachtig model uit de vroege raceperiode."

rzh nov2024 20

rzh nov2024 21

rzh nov2024 22

rzh nov2024 23

rzh nov2024 24

rzh nov2024 25

rzh nov2024 26

 

Wim Hoogendoorn: "Mijn Scania 142 met aanhangwagen is nu afgebouwd. Het chassis onderstel van de cabine en het onderstel van de aanhangwagen zijn van Italeri (1/24). De autolaad kraan is van KFS en de opbouw van de vrachtwagen en aanhanger heb ik zelf gebouwd. De lading is getekend en geprint."

rzh nov2024 27

 

Jan Edelenbos: 1/35 ICM diorama 'Dardanelles Campaign 1915'

rzh nov2024 28

 

Kees Onderwater: "Vandaag eens iets anders meegenomen. Een andere hobby die mij ook zeer na aan het hart ligt zijn modeltreinen. Die zijn zeker ook een passie voor mij en dan vooral het vervaardigen van de diorama’s. Dit diorama in H0-schaal van een cokesfabriek is van het bekende merk Faller, de schoorsteen, schuurtje etc. zijn uit mijn eigen verzameling. Het geheel is opgebouwd op een ondergrond van blauw dakisolatieplaat. De gebouwen, en dan voornamelijk de muren, zijn geairbrusht in een roodbruine kleur, waarvoor ik meestal Tamiya XF-64 gebruik. De vulling van de voegen gemaakt met fijn grijs poeder van Vallejo en alcohol, dat vrij snel droogt. Zo maak ik ook de simulatie van algen en mosaangroei op de daken en muren; alcohol aanlengen met een mosgroene kleur en erop kwasten. De wagons zijn verder verouderd met poeders en zwarte panelliner van Tamiya. Het tafereeltje zal volgend jaar nog naar verschillende modelbouw-/treinevenementen worden meegenomen. Afgelopen 25 oktober had ik het al meegenomen naar een treinenbeurs in Lisse."

rzh nov2024 30

rzh nov2024 29

 

Tot slot nog wat sfeerfoto's.

rzh nov2024 31

rzh nov2024 32

rzh nov2024 33

rzh nov2024 34

rzh nov2024 35

rzh nov2024 36

rzh nov2024 37

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut en Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut

  

dit artikel werd gepubliceerd door de Regio Zuid-Holland  1 december 2024