Regioavond Zuid-Holland oktober 2016

Het inmiddels gebruikelijke aantal bezoekers van ruim dertig vulde niet alleen de zaal, maar ook op de modellentafel was het dringen geblazen, zelfs zodanig dat de 1:48 Catalina van Luuk Boerman wat eenzaam op het biljart terecht kwam.

Dit keer maar één schip, de Suvorov, die we al in aanbouw zagen en nu bijna klaar leek te zijn. Een speerdragende bewaker voor een poort, een borstbeeld van maarschalk Rommel en een Duitse soldaat met een fiets (zal toch niet de fiets van mijn vader geweest zijn?) vormden de buitencategorie. Wielvoertuigen waren er in diverse soorten: een fraaie Churchilltank met aanhanger, twee SAS jeeps, een Citroën, een Le Mans Jaguar en twee antieke Packards deden dit genre eer aan.

Vliegtuigen in aanbouw waren er dit keer twee: een Dakota en een Me 323 Gigant. Rob Hamann had zijn complete bestand aan vooroorlogse watervliegtuigen meegenomen: veel Fokkers en een Van Berkel. Qua schaal kwam de Tiger Moth 1:32 bovenaan de lijst, gevolgd in 1:48 door een F9F Panther, een Black Arrows Hunter, een A-7 Corsair, een Nakajima Myrt en een Polikarpov I-185. Er stonden twee helicopters: twee Lynxen in de schalen 1:48 en 1:72. Vliegtuigen in 1:72 (behalve de reeds genoemde Fokkers) waren een Lancaster Dambuster (zonder bom, mogelijk al verloren?), een Supermarine Spiteful en een Percival Proctor van de KLu.

Verder werden de laatste voorbereidingen voor de regiotafel op de ESM getroffen en konden we een miniatuurversie van de stand zien. Benno Groot Wassink demonstreerde zijn interessante techniek voor het maken van spuitsjablonen voor roundels en teksten met een Silhouette snijder. Het resultaat was ook te zien op de bovengenoemde Panther.

Dick Boogaard

 

 Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +

 

Het fotoverslag van de modellentafel wordt geopend met een mooie tentoonstelling van Rob Hamann, die al zijn 1/72 drijvervliegtuigen meegenomen had. We beginnen bovenaan en gaan dan met de klok mee. De MiKu Model Fokker T.IVm (zie ook tweede foto) was een mooie en uitgebreide resin kit, maar wel wat lastig te bouwen. Daarnaast de Czech Master Kits Fokker T.VIII-W, ook een resin kit, helemaal zonder markeringen. Vervolgens de LF Models C.V-W met Zweedse markeringen, volgens Rob een goede kit en redelijk makkelijk te bouwen. Onderaan in de foto de Van Berkel WA, waarvoor Rob twee Hansa Brandenburg W12's van Czech Master Resin gebruikt heeft (derde foto). We gaan verder met de Choroszy Modelbud Fokker C.VII-W, gevolgd door de Czech Master Kits Fokker C.XI-W (vierde foto), beide met Nederlandse kentekens. In het midden staat de resin Belair Models Fokker B.IV, een dure Nederlandse kit van matige kwaliteit met weinig details. Behalve de drijvervliegtuigen liet Rob ook de vorderingen met de Welsh Models 1/144 Fokker 50 zien, links bovenaan.

rzh-okt2016-01

rzh-okt2016-02

rzh-okt2016-03

rzh-okt2016-04

rzh-okt2016-05

René Erhart had zijn bijna afgeronde Airfix 1/72 Lancaster Dambuster meegenomen. Het is de nieuwe uitgave van Airfix, dus voorzien van een fraai interieur en nette gegraveerde paneellijnen. Het toestel had hij al een aantal keren tijdens de regioavonden meegenomen en deels gebouwd tijdens de bijeenkomsten.

rzh-okt2016-06

Dick Boogaard toonde twee modellen: de oude Frog 1/72 Percival Proctor, een houten vierzitter die door de luchtmacht na de oorlog werd gebruikt voor de opleiding van radiotelegrafisten, en de AZ Models 1/72 Spiteful F Mark XIV, de laatste telg uit de Spitfire-familie, met een nieuwe vleugel (niet langer elliptisch) en de RR Griffon motor.

rzh-okt2016-07

rzh-okt2016-08

Patrick Verschut was bezig met de bouw van de Italeri 1/72 Me 323. Het model kwam in onderdelen aan, en dat was deels veroorzaakt doordat de vleugel niet tegen een omvallende laptop kon opboksen. Met een spanwijdte van 75 centimeter was het één van de redenen waarom de modellentafel zo vol stond.

rzh-okt2016-09

Frits Krieg had twee Japanse toestellen meegenomen. De Tamiya 1/50 Nakajima C6N1 'Myrt' is met zijn schaal van 1/50 een beetje afwijkend. Tamiya heeft in de jaren zestig een hele reeks kits in deze schaal uitgebracht. Het verschil met 1/48 is klein, zo'n 4 procent. De Ark Models 1/48 Polikarpov I-185 is daarentegen uit de jaren tien. Het origineel is uit 1940 en had een houten romp en metalen vleugel, maar het is nooit in productie genomen.

rzh-okt2016-10

rzh-okt2016-11

Johan Bijl had de Hobby Boss 1/48 A-7B Corsair II recht uit de doos gebouwd. Met 'pre-shaden' en dunne laagjes verf kreeg het toestel een minder egale kleur. De vele decals voor deze kit vormden een uitdaging omdat ze zich niet gemakkelijk in de gewenste vorm lieten brengen. Hier en daar moest Johan met een markerstift nog wat plekjes repareren, maar dat is met het blote oog niet te zien.

rzh-okt2016-12

Benno Groot Wassink had zijn Trumpeter 1/48 F9F-2P Panther fotoverkenner meegenomen. Vrijwel alle markeringen waren overeenkomstig zijn presentatie gespoten met vinyl spuitmalletjes. Het raampje voor de camera in de neus zat wat te laag, dus dat gaf enige uitdaging voor de plaatsing van de '77' code.

rzh-okt2016-13

Rody Verkruissen had vier modellen meegenomen. Allereerst de Matchbox 1/72 F-16B met een speciale 'Tiger' staartbeschildering en dito centerline tank, vervolgens de Matchbox 1/72 Lynx als MLD SH-14B met torpedo's, dan de Airfix 1/48 Lynx HMA.8, en als laatste de Matchbox 1/32 Tiger Moth met KLu kentekens.

rzh-okt2016-14

rzh-okt2016-15

rzh-okt2016-16

rzh-okt2016-17

rzh-okt2016-18

Jan de Wit had de 1/72 Dakota van Airfix in aanbouw meegenomen. Hij gaat er een Transavia-toestel van maken, waarvoor geen decals beschikbaar zijn. Jan was vooruitgelopen op de presentatie van deze avond, en had ook een Silhouette snijmachine aangeschaft om spuit-sjablonen te kunnen maken, zoals te zien in de tweede foto. Een deel van het ontwerpwerk van de maskers is te zien op de prints onder het model in de eerste foto. Het model zelf had Jan redelijk recht uit de doos gebouwd. Hij had een paar lijntjes opnieuw moeten graveren, en boven de cockpit een luikje aangebracht.

rzh-okt2016-19

rzh-okt2016-20

Jaap de Vries had een Academy 1/48 Hunter F6 gebouwd als een exemplaar van het RAF stuntteam de 'Black Arrows', de voorgangers van de 'Red Arrows'. Jaap had het model gedetailleerd met een cockpit-set en een onderstel van Aeroclub.

rzh-okt2016-21

Luuk Boermans Monogram 1/48 PBY-5 stond eenzaam op het biljart aangezien de modellentafel vol stond. De decals waren van de nieuwe Dutch Decal sheet 48061.

rzh-okt2016-22

Chris van Ravesteijn had een 1/6 buste van Rommel overgenomen, het verfwerk van onder andere de pet bijgewerkt, en de stofkap (zichtbaar in de achtergrond) hersteld.

rzh okt2016 23

Johan Vester heeft een aantal van zijn gebouwde modellen, die stonden te verstoffen, aan Johan Bijl gegeven. Johan (B) zal deze modellen gebruiken voor demonstraties van verweringstechnieken. Als eerste heeft hij de Tamiya 1/35 Churchill Crocodile gespoten met Tamiya XF-58 olive green met 10% Tamiya X-19 smoke, waarna highlights aangebracht zijn met een mix van Tamiya XF-58 olive green en XF-4 yellow green.

rzh-okt2016-24

Jan Edelenbos had twee Tamiya 1/35 SAS Jeeps gebouwd met kleine variaties. Deze Jeeps waren ontdaan van het canvas dak en voorruit, en hadden tot wel vijftien jerrycans met extra brandstof. De grille was opengezaagd voor meer koeling tijdens operaties in de woestijn, en er was een tank toegevoegd om koelwater op te vangen.

rzh-okt2016-25

Kees Onderwater was bezig een Masterbox 1/35 Duitse soldaat met fiets te bouwen. Het model van de fiets is een combinatie van plastic en foto-ets onderdelen. Het ronde ding midden in het frame is een landmijn, voor extra fietsplezier.

rzh-okt2016-26

Rob van Basten was bezig met de tuigage van zijn Eastern Express 1/350 Knyaz Suvorov. Zenuwslopend werk, maar Rob hoopt het model voor ESM klaar te hebben.

rzh-okt2016-27

rzh-okt2016-28

Frans Verkruissen had twee Monogram 1/24 Packards uit 1930 meegenomen: boven de tweedeurs Boattail Speedster, onder de vierdeurs Speedster Pheaton. Beide hebben een lijn-8 motor van 5,2 of 6,3 liter.

rzh-okt2016-29

rzh-okt2016-30

Rody Verkruissen toonde zijn Hasegawa 1/24 TWR-Jaguar XJR-8. Deze auto's haalden met hun 7-liter V-12 motoren bijna 400 km/u op het circuit van Le Mans. Met het volgende model, de XJR-9, won Jan Lammers deze legendarische 24 uurs race in 1988. Rody had de complexe paarse en gele decals deels moeten aanvullen met verf.

rzh-okt2016-31

Annamarie Jongbloed had een Matchbox 1/32 Citroën 11 Legere gebouwd, de Traction Avant in de coupe-versie met extra zitplaatsen in de kofferbak. Het model is recht uit de doos gebouwd en ongeverfd. De bouw was een uitdaging omdat het model onder invloed van de zon veel van zijn weekmakers was verloren, waardoor het lijmen nagenoeg onmogelijk was. Gevolg was dat het model enkele malen uit elkaar viel. Een bezoekje aan een speciaalzaak leverde een lijmsoort op waarmee het plastic wel wilde hechten.

rzh-okt2016-32

Rob de Bie is bezig met een Heller 1/24 Porsche 917 Kurzheck. Dit is een kit uit 1972, met de reputatie dat hij lastig te bouwen is door filigrane onderdelen en onmogelijke passing. Echter het model heeft wel de correcte maten en vormen, wat niet gezegd kan worden van het veel nieuwere Fujimi model. Rob heeft vier millimeter uit de breedte van de motorkap gehaald om er een vroege versie van te maken. De zaagsnede in het linker spatbord is nog zichtbaar, en de vorm is verder aangepast met Apoxie (een epoxy-klei vergelijkbaar met Milliput). Aan de rechterkant is Mr Surfacer 1200 over de modificaties gespoten.

rzh-okt2016-33

Annamarie Jongbloed had een van de Warhammer figuren gebouwd die Ted Spinders bij zijn presentatie in september uitgedeeld had. De muur erachter had ze gemaakt met Balsa-Foam van Breveco Modelling.

rzh-okt2016-34

Er stond ook een setje Warhammer figuren waarvan de bouwer geen details had achtergelaten.

rzh-okt2016-35

Benno Groot Wassink gaf een presentatie over het zelf maken van spuitsjablonen met behulp van een Silhouette snijmachine. Deze apparaten worden vooral gebruikt voor het maken van allerlei papieren dingen, zoals drie-dimensionale wenskaarten, maar ze zijn ook prima geschikt om in dunne vinylfolie te snijden. Benno demonstreerde het snijden live, en liet diverse voorbeelden rondgaan. De onderste twee foto's laten voorbeelden van het schilderproces zien, met respectievelijk één en drie kleuren. Volgens Benno kun je tot ongeveer 3 millimeter hoge letters of cijfers gaan, een beetje afhankelijk van de vorm.

rzh-okt2016-36

rzh-okt2016-37

rzh-okt2016-38

rzh-okt2016-39

Twee jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de regiotafel op de ESM 2016. Nu dat werk grotendeels afgerond is, kunnen we alvast een tipje van de sluier oplichten, middels een bouwplaat van de stand. We gaan de complete geschiedenis van Matchbox modellen tentoonstellen. Op tien panelen zullen alle 200 dozen getoond worden: de vliegtuigen, tanks, figuren, motoren, auto's en schepen. Op de tafels zullen ongeveer 100 modellen getoond worden, waarvan de helft ongeschilderd zal zijn, om de vrolijke plastickleuren te laten zien die zo typisch waren voor het merk. Nu mag ook duidelijk zijn waarom Leo Ripken zo driftig aan het bouwen is geweest. Iedereen van voor (zeg) 1970 zal wel wat Matchbox kitjes gebouwd hebben, en we hopen dat de tentoonstelling veel nostalgie zal oproepen!

rzh-okt2016-40

De rest van de avond was gevuld met gezelligheid. Het biljart met de handel was ongebruikelijk leeg, hopelijk nemen de volgende keer meer leden hun overtollige spullen mee.

rzh-okt2016-41

rzh-okt2016-42

Tekst: Rob de Bie & Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen