Onze derde regio-avond in coronatijd; dinsdag 6 oktober. Door corona zijn leden net wat voorzichtiger. Afstand houden, blijft het devies. En dat ging prima in het clubhuis van speeltuinvereniging Inter Amicos. Zestien leden durfden het aan. Voor zo’n aantal moeten we lang terug in de tijd, omdat het vaak het dubbele was. Het was wederom een gemoedelijke avond. Minder modellen dan gebruikelijk op de tafels, maar desondanks voldoende om te bespreken. De schuifdeur naar de speeltuin werd nog even open gezet voor extra ventilatie. De dalende avondtemperatuur kon ons daar niet van weerhouden. Ook de handel was weer aanwezig voor wie nog kits of materiaal wilde scoren. En de grote tafel werd gebruikt door onze junior- en senior bouwer.
Welke modellen waren er te zien? We beginnen met de vliegtuigen van groot naar klein. In de schaal 1/48 zagen we een: Douglas AD-5 Skyraider en een Bf 109E in aanbouw. De schaal 1/72 deed mee met Fokker C.V, Hawker Fury, A.W. Whitley V en een Junkers Ju-388 Mistel. In schaal 1/144 tenslotte, zagen een OZ-06MS Leo.
De modellen met wielen waren, hier ook van groot naar klein, in schaal 1/35 een BR86 stoomloc in diorama. In 1/72 een Ford T starter en in schaal 1/76 tenslotte een Mark I tank in een koekblikdiorama.
Afsluitend was dit weer een gezellige bijeenkomst. De bar was open en kon ons aan (een bakkie) troost helpen. Voor de leden die nog geen bijeenkomsten willen bezoeken, blijft onze corona-pauze-webpagina, met dank aan Rob de Bie, in de lucht.
Patrick Verschut
Het fotoverslag toont de tien modellen die deze keer te zien waren. Er was genoeg ruimte voor veel meer, maar het voordeel was dat er geen gedrang was bij het bekijken van de modellen.
Leo Ripken: “Mijn Matchbox 1/48 Douglas AD-5 Skyraider heeft opgeklapte vleugels. Ik vind dat een leuke manier van modellen presenteren. En zo nemen ze ook wat minder kastruimte in beslag. De Skyraider was in Amerika bedoeld als vervanger voor de Curtiss Helldiver en de Grumman Avenger. Het heeft dienst gedaan bij o.a. de luchtmachten van Amerika, Engeland, Frankrijk en Zweden. Het toestel vloog tussen eind jaren ’40 en begin jaren’80 in ieder geval bij de conflicten in Korea en Vietnam.
Het model, uit de jaren ’80, is recht uit de doos gebouwd. Ik bouw de modellen altijd ongeverfd, dus dat vergt veel aandacht voor passing van helften. De motorkap was lastig wat dat betreft, maar dat kon ik gelukkig camoufleren door decals. De wielstijlen zijn wel heel kaal. Om die wat minder zichtbaar te maken, heb ik het model met droptanks uitgerust.”
Rody Verkruissen: “De LF models 1/72 Fokker C.V was geen prettig model om te bouwen ondanks dat dit een volledige kit is. Zo klopte er bijvoorbeeld niets van de vleugelstijlen. En zijn de instructies niet duidelijk waardoor je in een verkeerde volgorde kan bouwen en dan in de problemen komt. Het model is geschilderd met Revell Aqua color. De decals zijn uit de doos.
De Hucks starter bij de Hawker Fury is een 1/72 model van RPM dat als basis een T-Ford heeft. Aan de hand van foto’s van internet heb ik de Ford flink omgebouwd naar starterwagen. Die werd gebruikt om motoren van vliegtuigen op te starten. De Fury is een 1/72 model van Matchbox/Revell.
Patrick Verschut: “Mijn Airfix 1/72 Armstrong Whitworth Whitley mk V is een kit uit 2015 met de bekende, nieuwe, uitstekende passing, fraaie dunne ingegraveerde paneellijnen en heldere canopy en geschutskoepels. Lichtjaren veel beter dan de ouwe Frog van 1970. Ik was te gretig met deze Whitley aan te schaffen, want ik wilde eigenlijk een GR mk VIII, maar die kwam pas een jaar later en toen lag de mk V al op de stapel. En twee van deze grote jongens eet te veel vitrineruimte. De kit heeft een mooi interieur, inclusief kaart (decal) op de tafel van de navigator. De geschutskoepel in de staart is een Nash & Thompson FN-20 die mooi gedetailleerd is weergegeven. Wat handig is bij de bouw, is dat Airfix ook de vleugelligger in het model heeft gemaakt, waardoor de vleugels gelijk in de juiste stand staan. Onhandig was dat ik een setje bommenluiken kwijt raakte (gevonden toen de bouw al lang klaar was). Alle luiken zijn derhalve vervangen door stukjes aluminium van een limonadeblikje. Het toestel is gespoten met Humbrol. Deze kit was een genoegen om te bouwen.”
Brian Kirwan: “ Dit is een fantasie uitvoering van een oude RV Resin 1/72 Ju 388 met een Mistelkop van de AMT-Ertl Ju 88 Mistel. De kit van RV Resin was afgrijselijke oude meuk, maar ja, ik wilde er iets mee doen en je moet wat met Corona. De doodskopdecals komen van een Luft46-kit, het bootje is scratch-built en de rest is puur verbeelding en geduld. De visser heeft het wel overleefd, heb ik begrepen.
Het andere model is een Bandai 1/144 Gundam OZ-06MS Leo. Het model is ten opzichte van de bouwdoos behoorlijk gepimpt. Ik heb deze kit samen met mijn zoon Darra gemaakt. Wij hebben allemaal extra details scratch-built of uit de reservedoos toegevoegd. Om het allemaal wat spannender te maken, hebben wij ook Leo op een diorama geplaatst. De muur is van balsafoam gemaakt en de basis is van Oase aangevuld met Evergreen I-balken en andere kit onderdelen. Zo houdt je de kinderen bezig in deze dagen!"
Annamarie Jongbloed: “Ik heb mij deze keer laten inspireren door de Eerste Wereldoorlog. Het idee achter dit kleine diorama is de in 1/76 door Airfix uitgebrachte Britse Mark I tank, de eerste met rupsbanden aangedreven gevechtswagen. De Mark I kwam voor de eerste keer in actie in de slag bij Flers-Coucelette op 15 september 1916.
Ik zet het model altijd in een goed primer en airbrush het daarna met Vallejo. De puntjes op de i zet ik dan met wat poeders en washes. De goed gedetailleerde figuurtjes zijn zorgvuldig geverfd met Vallejo en een klein beetje geweatherd met olieverf. Het grappige aan dit diorama komt tot uiting in het omhulsel voor dit diorama. De Mark I kreeg in de volksmond de bijnaam “Koekblik”, vandaar dat het diorama in een Frans koekblikje zit. De titel van dit model/diorama is dan ook ”Oorlog in een Koekblik". “
Jan de Wit: “Mijn model is een Tamiya 1/48 Messerschmitt Bf109E-3. Het is een zeer fijn model om in elkaar te rammelen. Het wordt een toestel wat tijdens de Battle of Britain vanuit Coquelles, Frankrijk, opereerde. Coquelles is tegenwoordig een gemeente in het departement Pas-de-Calais. De toenmalige Duitse basis lag op het terrein dat tegenwoordig in gebruik is als terminal voor de Eurotunnel. Het toestel krijgt een zgn. crosshatch kleurenschema om de camouflage te verbeteren tijdens gevechten boven het Kanaal.”
Kees Onderwater: “Ik heb een nieuw diorama meegenomen met twee eerder meegebrachte voertuigen, een Trumpeter 1/35 BR 86 stoomlok dient meestal als “stand-in op mijn diorama’s. Het seinhuis was in een eerder stadium gebouwd en nu in het diorama verwerkt, nu compleet met zelfgemaakte loopbrug en ladder. Het seinhuis is ingericht met bureaus, stoelen, tafels en wat zelf gemaakte huisraad.
Het diorama toont een scene uit de film 'The Train' met Burt Lancaster uit 1969. Daarin heeft dit seinhuis model gestaan. De stenen verhoging onder het seinhuis is opgebouwd uit losse steentjes.
De basis is opgebouwd uit styrodurplaten met de bekende gedroogde koffieprut. De rails is opgebouwd uit verouderde bielsen van Joefix Studio’s en plastic spoorstaaf. Voor de roestkleurige aanslag heb ik zelf roest gemaakt. In een volgende stadium zal de BR 86 plaatsmaken voor het definitieve treinmodel; een D311, opgebouwd uit resin en zelfgemaakte onderdelen. Maar daar ben ik nu nog druk mee bezig. “
Afsluitend wat sfeerfoto's.
Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen & Patrick Verschut