Regioavond Zuid-Holland oktober 2022  

Een jubileumpje vandaag: de 333e bijeenkomst van de regio. Rob de Bie heeft de afgelopen tijd de historie van de regio uitgepluisd en uitgeschreven en komt tot de conclusie dat we dit aantal bijeenkomsten hebben gehad sinds de eerste bijeenkomst in 1979. In zijn openingswoord refereerde regiocoördinator Chris van Ravesteijn aan dit flinke aantal bijeenkomsten. Eénmalig was er een bijeenkomst in Naaldwijk, daarna tien jaar in de Stortenbekerschool in Den Haag, dik één jaar in Rijswijk, elf jaar in Nieuwerkerk aan de IJssel, een jaar in Zoetermeer, twee jaar wederom in Nieuwerkerk aan de IJssel en sinds 2005, dus al weer zeventien jaar in de zaal van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Voor de gelegenheid was er taart. De leden van het allereerste uur, waaronder twee ex-regiocoördinatoren, mochten de kaarsjes uitgeblazen.  

Ook vanavond, 3 oktober, hadden we weer een behoorlijke opkomst met 35 bezoekers en 28 modellen op de tafels. Brian en Edu lieten een eerste stuk proefopstelling van de regiotafel voor de aankomende ESM zien, en Ted was er met de handel. Leo en Tim bouwden weer vrolijk voort aan de bouwtafel. En voor de rest was het vooral een gezellige avond met veel gesprekken over de afgebouwde en in aanbouw zijnde modellen. De 68e editie van 'Hint & Tips Live' was voor Rob de Bie, die een presentatie hield over 'Plamuren met Milliput / Apoxie'. Zonder reclame te maken voor enig merk leidde hij ons langs de voor- en nadelen en de eigenschappen van de verschillende producten. Het is mooi materiaal, je kan er zo ongeveer alles mee maken en repareren, maar trek wel handschoenen aan als je het gaat kneden. De inbreng van de aanwezigen maakte het geheel lekker interactief.

Op de modellentafels vanavond geen schepen. Wel diorama’s van The Ukranian in schaal 1/35, een Citroën 2CV met als thema 'Vergane glorie' (1/24) en van een afgezaagde (letterlijk) Messerschmitt Bf109G + piloot (1/32) en eentje met een 1/72 Douglas A-4B Skyhawk in stripboeksfeer. De voertuigen bestonden uit een Ducati Desmosedici GP4 in schaal 1/12, een PZ.Kpfw. 1 Ausf. B in schaal 1/16, een VW Polo WRC in schaal 1/24 en een Panther Ausf. A in schaal 1/48. Voorts was er in schaal 1/64 een Car Carry Michinoku Skyline. En in schaal 1/76 bracht Tim vier treinen mee: Class 92000 Evening Star, een Italian tank, een Rocket en een 0-4-0 Saddle tank. Het vliegend smaldeel was – zoals meestal- het grootst met in schaal 1/32 een Northrop F-5E Tiger II, in 1/48 een Boeing CH-47F Chinook, twee Messerschmitts Bf 109, een Messerschmitt Bf 108 Taifun, een Fokker D.21, een North American P-51D Mustang, een LTV A-7 Corsair II, en een McDonnel F2H Banshee in Nederlandse uitvoering. Dan in schaal 1/72 zagen we een CANT Z 506B in aanbouw, een Martin B-10 en een Douglas F3D Skyknight. In 1/100 was er een futuristische SA-77 Silpheed Lancer type en tenslotte in 1/144 een best nog wel flinke Concorde.

Patrick Verschut

 

Dan het fotoverslag. We hadden vanavond 28 modellen op de tafels staan, waaronder een aantal in diorama. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Rody Verkruissen: “Dit model van de Boeing CH-47F Chinook in de uitvoering van de Koninklijke Luchtmacht is in schaal 1/48 van Italeri. Ik heb ‘m gespoten met Mr Paint.”

 1DSC 0446

 
Frits Krieg: “ik heb twee Messerschmitts Bf 109 meegenomen. Allereerst de Bf 109T-2 is in schaal 1/48 van MPM. Een shortrun kit. Daar moest veel aan gebeuren qua passing, plamuren, enz. De bijgeleverde cockpitkap heb ik weggegooid en vervangen door een goede kap uit de reservedoos. Alles is geverfd met Vallejo. De decals waren redelijk. Het model is niet voor beginners, anders was deze in de vuilnisbak beland. Toch is het een aardig model geworden. De bedoeling van dit toestel was om op het nooit afgebouwde vliegdekschip Graf Zeppelin te worden gestationeerd. Vandaar de vanghaak aan de onderzijde.
De 1/48 Bf 109G-14 van het merk Hobby Craft is recht uit de doos gebouwd, zonder enig probleem. Ik heb ook hier Vallejo verf gebruikt. Dit toestel vloog bij IV/JG 5 in Noorwegen in 1945. De piloot is onbekend.”

 3DSC 0440

2DSC 0437

 

Kees Kleijwegt: "Ik kwam op internet eens een plaatje tegen van een Messerschmitt Bf 108 Taifun in civiele markeringen die me erg aansprak. Een toestel in het typische jaren dertig geel, voorzien van een zwarte motorkap, en strepen die voorzien zijn van een gouden bies. Met de rode band op de staart leverde dit in mijn beleving een ‘Indiana Jones’-achtig beeld op. Dat moest ‘m dus worden. De kit is van Eduard in schaal 1/48, zonder verdere extra’s. Veel werk is gaan zitten in het afplakken van zwarte striping + gouden bies, aangezien deze ook steeds smaller worden richting de staart. Het model is geschilderd met Gunze verf uit de C reeks. Aangezien er geen decals voor deze 108 beschikbaar zijn, heb ik voor de civiele egistraties decals van Phantasy Printshop besteld en heb ik enkele decals uit de kit gebruikt.

De Fokker D.21 is een belangrijk toestel in de Nederlandse luchtvaarthistorie. Dit model van het prototype in 1/48 is, al met al, een behoorlijk omvangrijk project geweest. De basis is de Fokker D.21 van Classic Airframes, waarbij ik ook het update setje van SBS models heb gekocht voor cockpit en propeller. Zonder aanpassingen is er van de kit eigenlijk geen Nederlandse D.21 te maken, zo ontbreken de landingslichten, een sparing in de motorkap en zijn de wielpoten voor de Deense export variant. Ik ben dan ook begonnen met het verlengen en her-profileren van de wielpoten. Tijdens dit lastige klusje besloot ik er geen gecamoufleerde D.21 van te maken, maar het prototype met registratie FD-322. Hiervoor heb ik ook de motorkap iets verder naar voren geplaatst en voorzien van blisters. De blisters zitten ook op de Deense motorkap in de kit, maar die zijn te groot weergegeven. Het prototype had twee machinegeweren, de loopjes ervan komen uit de set van Quickboost voor de Fokker G.1. De panelen in de vleugels zijn aangepast naar de deze configuratie. Ook heb ik een raampje onder in de romp toegevoegd wat aanwezig was op het prototype. Zo omvangrijk als de aanpassingen waren, zo overzichtelijk was het schilderwerk. Eén kleur, namelijk LVA Khaki met de stabilo’s in Aluminium dope. Voor het khaki heb ik Gunze verf uit de C serie gebruikt, het metaal is van Alclad. De decals zijn van Dutch Decal.”

Zo op zijn tijd vind ik het schilderen van figuren erg leuk om te doen. Ik heb een aantal vliegers in 1:32 waarmee ik het schilderen van figuren kan combineren met vliegtuig modelbouw. Door de vlieger toe te voegen aan een volledig model gaat de verhouding een beetje zoek tussen figuur en model. Daarom heb ik wat moed verzameld en voor dit model uit een goedkoop gekochte 1:32 Messerschmitt Bf109G-2 van Hasegawa alleen het cockpit gedeelte gezaagd. Zo is er meer balans tussen ‘de vlieger en zijn toestel’ . De hoek waarin de romp is gezaagd komt overeen met de stand van een 109 wanneer deze op zijn wielen staat. Als extra heb ik wat stoelriempjes van HGW toegevoegd. Het model is geschilderd met verf van Gunze uit de C reeks. Het figuur is van Doug’s Model en is geschilderd in acryl. Ik heb het staartstuk van de 109 overigens bewaard voor een vergelijkbaar project, want ik vond dit erg leuk om te maken.

 4DSC 0476

  6DSC 0470

5DSC 0474

 
Patrick Verschut: “In maart had ik mijn Supermodel 1/72 Cant Z.506 weer wat verder gebracht. In 2015 heeft Italeri de mal opgekalefaterd en een interieur toegevoegd. Ik heb een model van de oude mal genomen en probeer een klein beetje de kwaliteit van de verbeterde mal na te streven. Naast de diverse paneellijnen die ik heb aangebracht heb ik de ailerons  verlengd en de cockpit ingericht. Voor de rugkoepel is een apart stukje romp aanwezig. Dat strak glad krijgen met de rest van de romp was een uitdaging. De aansluiting van de vleugels met de romp vergt wel aardig wat plamuur. Voorts heb ik de drijversteunen verlengd om de drijvers recht onder de vleugel te krijgen. Die steunen hadden ook wel wat plamuur nodig. Voor de versteviging heb ik wat stukjes paperclip aangebracht. Nu hopelijk op naar de spuitfase."

 7DSC 0443

 
Erik Leijdens
1/72 Azur-Fromm Martin B-10
1/48 Tamiya North American P-51D Mustang

 8DSC 0462

 9DSC 0467

 
Jaap de Vries: “Deze keer een wat groot formaat vliegtuig; een Northrop F-5E Tiger II, schaal 1/32 van Kittyhawk, in de kleuren van het Zwitserse team Patrouille Suisse. Het model is mooi gedetailleerd. Beter dan dat van Revell, waar ik dan wel de decals van heb gebruikt. De cockpit is vervangen door een resin set en een ets set voor de stoel en instrumentenpaneel."

 10DSC 0461

 
Leo Ripken
Matchbox 1/72 Douglas F3D Skyknight

 11DSC 0465

 
Nick van der Windt: "Mijn model is de Revell Concorde in schaal 1/144 in de kleuren van British Airways. De kit is gebouwd met een volledige resin aftermarket- en PE-set voor wat meer details aan de motoren en het landingsgestel. De basis is wat karig en ook de passing is niet ideaal. Vervolgens is de boel gespoten met Tamiya wit en voorzien van de decals die erg prettig werken. Met tussenpozen heeft de bouw zeker een jaar geduurd.”

 12DSC 0458

 
Thomas Hamann: “De 1/64 Car Carry Michinoku Skyline (custom truck) is een simpel kitje van Aoshima, dat grotendeels recht uit de doos is gebouwd met een paar kleine modificaties om holle delen te verbergen. Het is geschilderd met Tamiya verf. De SA-77 Silpheed Lancer type is een science fiction model van het Japanse merk Plum in 1/100, uit het Sega Mega Drive spel Silpheed van begin jaren '90. Dit is de eerste kit die ik bijna volledig met spuitbusjes van Tamiya heb geschilderd, als oefening in complexe vormen afplakken. Ook heb ik panel line materiaal van Tamiya gebruikt.”

 13DSC 0454

 14DSC 0455

 
Tim van Luyck
Kit Master 1/76 Class 92000 Evening Star
Kit Master 1/76 Italian tank
Kit Master 1/76 Rocket
Airfix 1/76 0-4-0 Saddle tank

 15DSC 0491

 16DSC 0494


Kees Onderwater: “Tegenwoordig zoek ik het in de wat grote modellen. Vanavond heb in schaal 1/16 de door Takom uitgevoerde PZ.Kpfw. 1 Ausf. B met Abwurfvorrichtung meegenomen. Deze is in de nog afbouwfase, maar al wel met Zero Paint in de grondverf gezet en daarna voorzien van een laag Vallejo DK Panzer Grey. De binnenkant is bewust opengezet om ook de inrichting die was gekocht bij AFV in Engeland te laten zien. Voor het interieur is Elfenbein van Vallejo gebruikt. De op de tank liggende accessoires schaal zijn van Das Werk. Het geheel moet nog worden verouderd en aangekleed en zal dan inclusief figuur (die al een keer besproken is) een plekje krijgen op een display.“

  17DSC 0500

 
Wim Hoogendoorn: "Ik heb verder gebouwd aan mijn Oekraïnse KrAZ 255B.”

 18DSC 0451

 
Jan Edelenbos
Diorama 1/35 The Ukranian

 19DSC 0484

 
Mart Bolleboom:Deze keer eens wat anders. Als kind las ik veel luchtvaart strips: Dan Cooper, Tanguy en Laverdure en natuurlijk Buck Danny. Eén van de avonturen van Buck Danny gaf mij een idee. In 'De Vliegende Tijgers Komen Terug' gebruikt Buck de Douglas A-4B Skyhawk, in de kleuren van het fictieve land Viet-Tan, en bestrijdt de huurlingen o.l.v. Lady X. Dus werd het Airfix model van de Skyhawk, 1/72, gebruikt om dit toestel te bouwen. Het is bijna recht uit de doos gebouwd. Alleen is de vanghaak vervangen door een container met een remparachute. Het geheel is met Humbrol enamel verf met de kwast opgebracht. De decals zijn gedeeltelijk uit de rommeldoos en gedeeltelijk geschilderd. De piloot voor het toestel moet Buck Danny voorstellen (vandaar het helblonde haar). Leuk om eens wat uit de jeugd te bouwen. Tenslotte ben ik toch nooit volwassen geworden.“

  20DSC 0448

 
Wim Klerk: “De tank is een Panther Ausf. A in 1/48 van het merk Suyata. Het model heeft een volledig interieur en is voorzien van Zimmerit decals en foto-ets roosters. Ik probeer dit model zo op te bouwen dat bovenbouw en koepel losgenomen kan worden, met kleine magneten wordt dan alles weer in elkaar geklikt. Verder hoort bij deze bouwdoos een 16 tons Strabokran en zit er een ondergrond bij a la Matchbox  om zo een diorama te maken van een tank in onderhoudssituatie. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van deze bouwdoos.
De auto is de VW Polo WRC seizoen 2016 in schaal 1/24 van Belkits. Details hierover zijn te vinden op de coronapauze pagina van april 2020: https://robdebie.home.xs4all.nl/regio/rzh-pauze-apr2020.htm'"

 21DSC 0486

 22DSC 0487

 23DSC 0479

 
Lennart Klerk: ”Ik kom als gast mee met mijn vader en heb een Tamiya 1/12 Ducati Desmosedici GP4. Extra details hierbij zijn het toegevoegde PE en carbon decals. Ook zijn decals met tabaksreclame toegevoegd.”

 24DSC 0482

Annamarie Jongbloed:  “Ik heb het linker gedeelte meegenomen van mijn diorama duo over 50 jaar Citroën 2CV. Dit diorama, genaamd 'Vergane glorie' heeft al heel wat beurzen gezien. De meeste van deze modellen zijn uitgegeven door het Franse merk Heller, deze 2CV als zodanig is in schaal 1/24.“

 25DSC 0499


Luuk Boerman
1/48 Hasegawa LTV A-7 Corsair II
1/48 Hobbycraft McDonnel F2H Banshee

  27DSC 0505

26DSC 0502

En ter afronding nog wat sfeerplaatjes uit Inter Amicos.

  30IMG 5671

 31IMG 5674

 IMG 5675

 30IMG 5667

 32IMG 5670

  33IMG 5668

 36IMG 5669

 39IMG 5679

 40IMG 5687

 41IMG 5689

 44IMG 5695

43IMG 5693

  

 Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruisse, Patrick Verschut en Rob de Bie