Een mooie opkomst vanavond met 27 bezoekers en flink wat (en wat flinke) modellen bij onze bijeenkomst op dinsdag 6 september 2022 in de zaal van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk.

Ted had weer wat handel meegenomen, en de bouwtafel werd zoals veelal gebruikelijk weer bemand door Leo en Tim. Geen presentatie vanavond, dus veel tijd voor gesprekjes -al dan niet aan de bar hangend- over de modellen, de echte voer-/vliegtuigen, hoe 'De Start' was bevonden of gewoon over het warme weer. Regiocoördinator Chris verhaalde over dat Humbrol een nieuw assortiment gaat maken met nieuwe receptuur en flink verhoogde prijzen, waarbij een aanzienlijk deel van het huidige assortiment verdwijnt. Edu gaf een toelichting over hoe we de ESM-tafel gaan inrichten en riep mensen op om modellen bij aan te melden. Het thema moet duidelijk zijn en we zoeken naar hoe we de regio goed kunnen presenteren.

Vanavond wederom een groot aandeel vliegtuigen, éen schip in schaal 1/87, twee diorama’s in schaal 1/35, eentje in 1/56 en een tanktrack van een Panzer III in schaal 1/1 (van plastic uiteraard). Het rijdend smaldeel bestond in schaal 1/24 uit een Hummer H1 en in 1/25 uit een KrAZ-255d cementmixer. In schaal 1/32 was er een Citroën LB11 Legere, in aanbouw. Ruimer voorzien waren we in schaal 1/35 met een KV-1 tank, een German Panzerjägerwagon in aanbouw, een Leopold 280mm railway gun, een BM-13-16 rocket launcher, een Citroen 11CV en twee versies van de 6x4 Krupp Protze. De rij wordt gesloten met een 80 cm railway gun 'Dora' in schaal 1/72.

Het vliegend tuig hadden we in schaal 1/48 met twee Douglas Skyraiders, een North America AT-7 Texan, een Kyushu J7W1 Shinden, een Yak-7D1, een F-18E Super Hornet en tenslotte een Curtiss CW-21 interceptor (in aanbouw). In schaal 1/72 waren er een Bristol Blenheim Mk I in aanbouw, een Nakajima Ki-27 Nate, een Vought F7U-3P Cutlass, een Focke-Wulf Ta-154 Moskito, een Northrop A-17 in Engelse uitvoering, een F-16, een Cobra en een Sea Cobra, een AQM-34M Firebee en een cockpitpod voor een Fokker G1.

Na enig 'oefenen' neem ik nu het maken van de verslagtekst over van Dick Boogaard over. Sinds 2006 heeft Dick van vrijwel iedere bijeenkomst tekstjes gemaakt voor de MIP, de PIM en de regioverslagen. We danken hem voor zijn inzet.

Patrick Verschut

 

Dan het fotoverslag. We hadden vanavond 33 modellen op de tafels staan. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.

Jos van der Sluijs
Italeri 1/48 Douglas Skyraider A-1H
Italeri 1/48 Douglas Skyraider AD-4W

1bDSC 0425

2bDSC 0422

 

Ruud van Zoomeren
Novo 1/72 Bristol Blenheim mk I in aanbouw, van de Ilmavoimat in de 'Winter war' van 1940.

3bDSC 0428

 

Jaap de Vries: “Mijn model voor de regio-avond is deze keer een wat oudere kit van Occidental in schaal 1/48: een North American AT-6D Texan in de kleuren van het Esquadrilha da Fumaça. Van 1952 tot 1968 was de Texan in gebruik bij dit team uit Brazilië. Ze hebben in vier kleurvariaties gevlogen, die veel op elkaar leken. Deze was de laatste. Het is een prettig te bouwen model. Alleen de decals van FCM gaven problemen vanwege ouderdom. Het model is later nog een keer uitgegeven door Italeri. “

4bDSC 0418

 

Frits Krieg:De Kyushu J7W1 Shinden in 1/48 is van Hasegawa. Het is een al wat oudere kit. De pasvorm is prima en de decals zijn mooi. Ik heb het model recht uit de doos gebouwd en vervolgens geschilderd met Vallejo verf. Er moet lood in, om staartzitten te voorkomen. Dat is simpel want er is een paneel op de romp, dat je er als laatste onderdeel kunt inlijmen. Hieronder is genoeg ruimte is voor lood. Dit model is een aanrader voor elke modelbouwer.
Dan de Yak-7D1 in 1/48 van ICM. Dit is een goede kit. De pasvorm is goed en de decals ook. Hij laat zich makkelijk bouwen. Ook dit model is geschilderd met Vallejo. Dit toestel werd gevlogen door G. German ('Hero of the Soviet Union') van het 42 IAP, in december 1942.”

5bDSC 0420

 6bDSC 0416


Patrick Verschut: “Met enige regelmaat heb ik (te) langdurige bouwprojecten. Het is dan fijn tussendoor eens wat te bouwen dat ook een beetje vlot afgerond kan worden. Dat was het geval met mijn ICM 1/72 Nakajima Ki-27 Nate. Het motorblok ziet er geavanceerd uit. Twee machinegeweren liggen in de neus en schieten tussen de cylinders en propellers door. Je ziet echter vrijwel niets van dit alles. De uitlaten ben ik ergens kwijtgeraakt, die heb ik zelf maar gemaakt. Voor de rest prima te bouwen kitje. Ik spuit Japanners meestal met lichtgrijs 28 van Humbrol. Ze hebben de receptuur weer eens veranderd waardoor de verf nu dikker is dan stroop. Het behoeft veel verdunning. En ergens hebben ze zitten rommelen, waardoor er een vage lichtbruine waas over het grijs hangt. Waardeloos. Het wordt tijd om over te stappen naar een ander verfmerk."

7bDSC 0414

 
Leo Ripken: “De Fujimi 1/72 Vought F7U-3P Cutlass heb ik recht uit de doos gebouwd. De passing was voldoende, alleen bij de neus bleef het lastig de naad onzichtbaar weg te werken. Ook lastig was de plaatsing van de raampjes voor de camera’s in de neus. Voor de rest een prima kit om te bouwen. Ik heb het model gespoten met een spuitbus van de hobbymarkt en dat -na goed drogen- zachtjes opgepoetst/gepolijst met tandpasta.”

8bDSC 0406

 

Dick Boogaard: “Er lag nog steeds een 1/72 Pioneer kit van een Focke-Wulf Ta-154 Moskito te wachten op bouw. Het toestel was bedoeld als nachtjager, maar de ontwikkeling verliep moeizaam en de prestaties vielen tegen. De Heinkel 219 was inmiddels al succesvol en het bleef bij prototypes voor wat betreft de Moskito. Pioneer maakt geen verfijnde modellen, maar alles past redelijk en uiteindelijk lijkt het wel wat. Het lukte mij niet om genoeg ballast in de neus te proppen, dus moest er een discreet steuntje aan te pas komen.
De Nomad is de RAF naam voor de Northrop A-17, voorloper van de Douglas DB-8A. In 1937 begroet als modern aanvalsvliegtuig, in 1940 al volledig verouderd. Na de val van Frankrijk kreeg de RAF er tientallen uit een Franse order die vervolgens verdeeld werden over de koloniën en daar als trainer, doelsleper en dergelijke klussen werden gebruikt. De bouw van deze kit van Special Hobby in 1/72 verliep probleemloos, maar de decals waren extreem kwetsbaar. “

9bDSC 0408

10bDSC 0411

 

Ted Spinders: “De Esci 1/72 F-16 is jeugdsentiment en ik heb die kit zo uit de doos gebouwd. Voor zijn tijd was het best een leuk gedetailleerd model, alleen tussen de romp en vleugels moest een kiertje gevuld worden. Hij is gespoten en post shaded met Tamiya, Vallejo vernis en een heel klein beetje olie panel line wash. De decals zijn geplaatst met Micro Set en Sol en het resultaat verraadt zijn leeftijd niet.
De 1/72 Bell AH-1 Cobra’s zijn van Matchbox, alhoewel de Sea Cobra duidelijk een andere kit is, die Revell naar alle waarschijnlijkheid onder het Matchbox label heeft verkocht. Het is leuk om de verschillen tussen deze twee varianten te bouwen , de vroege eenmotorige en en de latere tweemotorige versie. De Matchbox kit bouwt vlot, maar had de neiging om door zijn ski’s te zakken. De cockpit heb ik zelf aangepast met een scratch dashboard voor de schutter en dat figuurtje heb ik ook moeten afslanken (schuren) om de cockpit goed dicht te krijgen. Die cockpitkap is trouwens wat breder dan de romp, maar ja, het is een oude kit hè. De Sea Cobra had wat slimmere oplossingen voor het uitlijnen van de 'vleugeltjes' en de skids zaten mooi stevig. Er moet wel wat lood in zijn neus en de pasvorm bij de motor laat wat te wensen over (plamuren). Al met al ook een aardig model met aanzienlijk meer cockpitdetail dan de Matchbox. De piloten heb ik er uit gelaten. Beide Cobra’s zijn met Tamiya gespoten en post shaded, met Vallejo vernis. De decals van Matchbox heb ik gebruikt en ze zijn met Microset en Sol geplaatst op beide Cobra’s om een Army en Marines-versie te maken, omdat ik geen zin in een uitheemse versie had. “

11bDSC 040212bDSC 0400

 

Rob de Bie: “Hieronder mijn eigen productie 1/72 van de AQM-34M Firebee op een Air Logistics 3000 trailer. De Firebee is al een jaar of vijf oud, maar de trailer is nieuw. Het is een 'kitbash' van allerlei onderdelen: ik heb delen gebruikt van de trailers uit de PlusModel BQM-34A kit en de 12 Squared BQM-34E/F kit, en ik heb zelf de staartsteun en de sleepstang gemaakt. Het modelletje zal binnenkort naar de VS gestuurd worden, omdat ik het voor een voormalige Firebee crewchief gebouwd heb.
De romp van de MPM 1/72 Fokker G1 is te hoog (plomp) en niet rond genoeg, wat mij danig stoort omdat ik vormen erg belangrijk vind. Het veel nieuwere model van Mikro-Mir lost dat probleem op, maar bij wijze van experiment had ik een siliconenrubber mal van de MPM rompdelen gemaakt en grijze polyurethaan resin kopietjes gegoten. Eén set heb ik gewoon ik elkaar gezet, de andere set is verzaagd om de vorm te corrigeren, wat goed is gelukt. Daarna heb ik transparante epoxy giethars gekocht en het proces herhaald. Deze giethars is wel een stuk lastiger in het gebruik, met bijvoorbeeld vier dagen uithardingstijd op kamertemperatuur. Het uitgeharde materiaal is net zo helder als transparant polystyreen. Het is fijn in het gebruik, bij het zagen en vijlen voelt het aan als polystyreen. Deze transparante hars biedt nieuwe mogelijkheden, nu nog bedenken wat!”

13bDSC 0393

14bDSC 0396

 

Chris van Ravesteijn: “Tori Factory is een betrekkelijk jong merk. Ze maken al veel figurensets voor bijvoorbeeld 1/200 oorlogsschepen. Deze Tracklink voor een Panzer III of IV op werkelijke grootte is plastic uitgevoerd, in slechts zeven onderdelen, en is de eerste in een serie van tank Tracklinks. Er komen nog in deze schaal tracklinks van een Sherman, T-34 , Panther en Abrams M1 uit! Een leuk idee om een Tank Track in 1/1 schaal in je huiskamer neer te leggen.. Jammer alleen dat de 'hoorn'’ hol is, maar omhoog gericht zie je daar niets van. Voor diegenen die bijv. 1/16  schaal tanks hebben, is het een aanrader om tussen je 1/16 tankmodellen te leggen.’’

15bDSC 0391

 

Rody Verkruissen: “De Hobbyboss 1/48 F-18E Super Hornet is gespoten met Vallejo. Ik heb het gebouwd met een aftermarket setje van Black Dog setje. Daarmee kan je het interieur, motor en radar zien. Het andere model is de Dora Wings 1/48 Curtiss Wright CW-21 interceptor, in aanbouw, KNIL uitvoering. Deze bouw ik recht uit de doos, met de decals uit de doos en die van Flevo Decals.”

16bDSC 0386

17bDSC 0390

18bDSC 0388

 

Edu de Roos
Trumpeter 1/35 Russian KV-1 mid 1939
Artitec 1/87 Statenjacht Utrecht

19abDSC 0385

19bDSC 0380

 

Kees Onderwater en Annamarie Jongbloed: “Ditmaal hebben we modelbouwhanden ineen geslagen en een gezamenlijk project gemaakt. Dit ook naar aanleiding van de door Hobby Headquarters (Ted Spinders) uitgeschreven wedstrijd. Het thema van deze wedstrijd was 'Duel'. Annamarie had de twee figuren op een modeltreinbeurs in Houten gezien en vond het een uitdaging om deze te gaan beschilderen. Het zijn van oorsprong plasticine figuren uit Italië. Toen de figuren al aardig in de verf stonden en we het wedstrijdformulier onder ogen kregen, was de link gauw gelegd en zou Kees het diorama voor zijn rekening nemen. De voorpui van de Jail werd uit balsa en grenenhout opgetrokken en de planken bewerkt met een staalborstel voor een verweerd uiterlijk. Daarna heeft Kees het ingewerkt met een donkere eikenbeits op waterbasis. Nadat het goed was gedroogd is er een tweede laag, van lichtgroene verf over heen gegaan. Toen ook deze goed droog was, is Kees verder gegaan met blauwe verf en een scala aan waterverfjes om het geheel een wat verouderd uiterlijk te geven. De paardenstalling is gemaakt van takjes uit de tuin en aan elkaar verbonden met wat messing strip uit de scratchdoos. Voor de zandbodem gebruiken wij graag Chinchilla zand. Het is fijn van structuur en prettig om te verwerken. Ook dit werd, nadat het was gelijmd, ingewaterd met verdunde houtlijm en met de airbrush behandeld.”

20bDSC 0378

 

Rogier Aulbers: “Matchbox PK-310 1/32 Citroën CV11 Legere Cabriolet. Na lange tijd vliegtuigen te hebben gebouwd had ik de sterke behoefte om eens wat anders te bouwen en kwam uit op auto’s uit de periode 1920-1950. Via-via kwam ik contact met een kennis die deze auto bezit. Op internet zijn foto’s te vinden van de cabriolet-uitvoering in wijnrood met zwarte spatborden. Het is absoluut geen gemakkelijke kit om te maken. Sommige onderdelen braken af, de verf bleef niet op het model zitten en moest schoongemaakt en overgeschilderd worden en soms wilden bepaalde onderdelen niet plakken. Het is een meerjarenproject geworden dat ik zo nu en dan weer oppak. Het project is nu voor driekwart af en zit nu langzaam maar zeker in de eindfase. Ik wil het model met geopende motorkap laten zien, dus heb ik de motorkap doorgezaagd en in geopende stand gezet. Ook heb ik  flexibele slangleidingen aangebracht. Het model is verder recht uit de doos gemaakt en als verf heb ik de oude, vertrouwde Humbrol verf gebruikt. Voor het wijnrood gebruikte ik Humbrol Matt 73 en voor het zwart Humbrol Gloss 21. Ondanks alle tegenslagen is het wel een heel leuk, leerzaam project geworden en ga zeker in de toekomst meer automodellen uit die periode bouwen.”

21bDSC 0376

 

Wim Hoogendoorn: “De Hummer H1 van Meng in de schaal 1:24 is een zeer mooi en gedetailleerd model. De onderdelen passen heel goed. Zo goed zelfs, dat ze na het spuiten van de onderdelen niet meer passen. De wagen is gespoten met Zero Paints in de kleur Kona Blue (Ford Mustang Shelby 2015). Daarnaast ben ik druk bezig met cementmixer. De KrAZ 255B is een voertuig dat in de Oekraïne wordt gebouwd, voornamelijk als militair voertuig Het model is van Minimanfactory en is volledig in resin uitgevoerd in schaal 1/25. Ik ben hem aan het aanpassen naar een civiele versie, het wordt een offroad cementmixer. Dit voertuig kan je niet vinden op de openbare weg in Europa, want hij is meer dan 2,5 meter breed. De cementmixer opbouw komt van een AMT kit en de opbouw zal ook beetje gemoderniseerd worden, bijvoorbeeld van kettingaandrijving van de trommel naar een directe hydraulische aandrijving. Helaas waren de twee trommelhelften door de manier van verpakken zo vervormd dat die niet meer normaal aan elkaar gelijmd konden worden en de trommel ook niet meer rond zou worden. Ik heb daarom de twee helften doorgezaagd en de trommel in twee delen weer aan elkaar gelijmd, zodat hij weer redelijk rond wordt. Ook heb ik de trommel iets langer gemaakt. Op het forum van modelbrouwers kan je het bouwverslag zien met wat foto`s hoe ik de trommel  recht heb gekregen. Zie de link hieronder.

Modelbrouwers.nl modelbouw • Toon onderwerp - KRAZ 255B van minimanfactory 1:25

22bDSC 0372

24bDSC 0433

 

Tim van Luyck
Hobbyboss 1/72  80 cm railway gun 'Dora'
ICM 1/35 BM-13-16 Katyusha rocket launcher
Trumpeter 1/35 German Panzerjägerwagon
Trumpeter 1/35 Leopold 280mm railway gun

24bDSC 0374

25bDSC 0430

26bDSC 0432

 

Jan Edelenbos
Tamiya 1/35 Krupp 6x4 Truck Krupp Protze
Tamiya 1/35 Kfz. 69 Krupp Protze
Tamiya 1/35 Citroen 11CV Traction Avant

 27bDSC 0365

 

Hubert v.d. Krogt
Diorama 1/56 Duel – jungle

28bDSC 0366

 

Peter Stoof Diorama
1/35 Duel - tank

29bDSC 0369

 

Tot slot nog een paar sfeerplaatjes uit Inter Amicos.

IMG 5640

IMG 5642IMG 5643

IMG 5648

IMG 5649

IMG 5654

Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut

 

dit artikel werd gepubliceerd 1 okt 2022