Het hoogtepunt van de maand was natuurlijk weer dinsdag 3 september; onze regiobijeenkomst in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. 28 bezoekers deze keer, veel bekende gezichten. Weer een prima avond om te kletsen over de modellen, aan de bar te hangen of lekker te bouwen. Geen presentatie in het kader van 'Hints en Tips Live' deze keer. Verschillende collega-bouwers hadden wat handel meegenomen, die op de biljarttafel werd aangeboden.

Er was veel afwisselends te zien op de modellentafels. Er waren vier diorama’s: ééntje van het Franse verzet, twee met scenes uit Star Wars films met een AT-AT en met een AT-ST, en er was een diorama met twee Northrop NF-5’s. Bij de voertuigen waren er een Yamaha YRZ 500 in schaal 1/12 en in 1/24 een Land Rover 109, een Lancia Beta Montecarlo in aanbouw, een Chevrolet Corvette C5R (ook in aanbouw) en een Mercedes-Benz CLK DTM. Voorts in schaal 1/136 een Sandcrawler, ook uit een Star Wars film. Het vliegend werk bestond uit een Bloch MB.151 en een Bloch MB.155, een North American T-6 Texan II, een Boeing AH-64E Apache KLu, een Grumman S-2 Tracker en Grumman OV-1 Mohawk, alle in schaal 1/48. In de schaal 1/72 was er een McDonnel FH-1 Phantom. Voorts slechts één schip: de HMS Renown, een gun boat, in schaal 1/35. En tenslotte waren er een springpaard in schaal 1/12, twee figuren uit de films ‘Pirates of the Caribbean’ in 1/24 en een loods met voertuigen in 1/144. Alles bij elkaar zo’n 30 modellen.

Patrick Verschut

Voor het fotoverslag bekijken we de modellentafels van rechts naar links.

Rody Verkruissen
1/48 Italeri Boeing AH-64E Apache KLu
1/48 IsraDecal Studio North American T-6 Texan II

1bDSC 0448

2bDSC 0445

 

Leo Ripken: "De McDonnel FH-1 Phantom was het eerste operationele straalvliegtuig van de US Navy. McDonnell begon met het project in 1943, in januari 1945 was de eerste vlucht. Er zijn zestig stuks gebouwd. Het toestel voldeed behoorlijk, maar werd binnen een paar jaar ingehaald door modernere types, zoals toen gewoonlijk. Het model is een oudje, één van de eerste van MPM (mogelijk de vijfde) uit 1991. Het is een 'limited run' model, en past daarom niet geweldig. Ook is de handleiding onduidelijk over de exacte plaatsen waar onderdelen moeten worden gemonteerd. Van de andere kant, het was geen moeilijk model, er zit niet veel aan en op. De canopy was vacuüm gevormd, altijd lastig om uit te knippen, maar het is aardig gelukt. Het model is geverfd in de kleur Glossy Sea Blue, zelf gemengd van Humbrol 15 Midnight Blue en satijn-zwart. De decals waren goed."

3bDSC 0451

 

Martin Letterman: “Ik heb twee modellen van MPC van Star Wars meegenomen. De AT-AT (All Terrain Armored Transport) is in de schaal 1/144 en is gebruikt in de film 'The Empire Strikes Back'. Het is al een oud model (mal 1981), dat ik in een diorama van de ijsplaneet Hoth heb geplaatst. Het is geverfd met Humbrol en olieverf. De AT-ST (All-Terrain Scout Transport) in 1/72 komt voor in de film 'Return of the Jedi'. Ook dit oudje heb ik in een scene geplaatst bij een gevecht in de bossen. Evenzo geverfd met Humbrol. Beide kits waren leuk om te bouwen.”

4bDSC 0453

5bDSC 0455

 

Jos van der Sluijs
48 Grumman S-2 Tracker
48 Roden Grumman OV-1 Mohawk

6bDSC 0481

7bDSC 0484

 

Brian Kirwan: “Toen Dora Wings deze twee kits in schaal 1/48 uitbracht, was dit een kans om deze fraaie Franse jagers te maken. De Fransen hebben 140 Bloch MB.151, 363 MB.152 en 35 MB.155 gebouwd, maar hoeveel hiervan daadwerkelijk in dienst waren in mei 1940 is een twistpunt. Wikipedia spreekt zichzelf tegen op dit aspect dus het is maar wie je vraagt. Echter dit is een van de meer moderne toestellen van de Fransen, maar het was 30-40 km langzamer dan de Messerschmitt 109 E.  De MB.151 C1 en MB.155 C1 zijn geen Tamiya kits, maar ik had geen problemen en heb geen plamuur hoeven gebruiken. Deze jagers hebben allebei een mooi kleurenschema en ik heb een Lifecolour setje 'WWII French Aircraft Colors' gebruikt; die werken best goed. Ik heb gekozen om de Blochs 'in-flight' te modelleren, omdat de lijnen en vormen van de toestellen beter tot hun recht komen. “

8bDSC 0458

9bDSC 0459

 

Jan de Jager: “Een tijdje geleden zag ik op de regiobijeenkomst een 1/72 Northrop NF-5 Freedom Fighter in de kleuren van het 'Double Dutch' demoteam van de KLu staan. Ik heb dat team zijn demo zien doen op een vliegshow van Schleswig-Jagel. Dus het leek me leuk om dat te gaan bouwen en wel het hele team, dus twee kisten en bovendien vliegend. Het kostte wat moeite om twee sets van de oude decals te vinden, maar het is gelukt. Tweemaal de Italeri kit gekocht en ik kon aan de gang. De bouw was redelijk simpel. De deuren van het onderstel moesten worden gescratcht om goed te sluiten. Er zijn wat bladantennes en pitotbuizen toegevoegd, de smokewinders zijn gescratcht en er zijn piloten van PJ Productions toegevoegd. De standaard is een eigen bouwsel, met een kort verhaal over het team.”

10bDSC 0464

 

Edu de Roos :”Halverwege de 19e eeuw begon de Royal Navy haar grotere oorlogsschepen uit te rusten met zogenaamde stoomschepen of stoomponsen. Na experimenten met een aantal verschillende typen werden 30, 40, 50 en 56 voet boten het meest gebruikt. Tegen het einde van de eeuw waren de eerste motorboten klaar voor gebruik. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, kwamen echter stoomboten terug op het toneel. De 50 voet sloep voor 'HMS Renown' dateert uit deze periode. De boten hadden een kleine voorpiek, een bemanningscompartiment, een stookruimte en een kajuit. Boven de bemanningsverblijven bevond zich een conische stalen basis met een permanente universele ring, waarop een snelvuurkanon van 3 pond of een Maxim-machinegeweer kon worden gemonteerd. Dit type boot werd voor verschillende taken gebruikt; hoge officieren tussen boten, of om de mondingen van havens te patrouilleren ter bescherming van schepen die daarin voor anker liggen, vandaar de naam 'piketboten'. De kit van Billing Boats van de HMS Renown Gun Boat in schaal 1/35 is zo’n kanonneerboot. De houten delen zijn gelaserd , de beslagdelen zijn in messing en kunststof. Bij dit soort modellen is altijd weer de vraag hoeveel afwijkend materiaal mag er in een plasticbouwmodel zitten om het nog een plastic model te noemen. Soms worden er andere kunststoffen gebruikt, nu is plastic altijd kunststof, maar niet alle kunststof is plastic. Ook worden er ets setjes gebruikt, koper en messing of white metal. Natuurlijk wordt er ook gebruik gemaakt van hout en/of karton, zeker in diorama’s. Bij zo’n bootje als dit is er in basis sprake van een houten bouwmodel, maar er zit buiten de romp verder veel kunststof, dus ook plastic, in. Zodanig dat ik het wel leuk vond om dit ook eens te laten zien. Verf zoals voor mij gebruikelijk Humbrol en Revell enamel. Verder twee resin figuurtjes in 1/24 uit de serie 'Pirates of the Caribbean'."

11bDSC 0467

 

Jan de Wit: “Mijn model is een springpaard van Airfix in de schaal 1/12. Er moeten wel wat naadjes worden weggewerkt, maar de anatomie is behoorlijk goed. Zoals je kunt zien is het nog niet klaar. Het model is exact 50 jaar geleden uitgebracht, dus een mooi moment om hem te bouwen. “

12bDSC 0491

 

Chris van Ravesteijn: "Dit kitmodel van Tomytec in 1/144 is een in verval geraakte loods die toch nog gebruikt kan worden voor wat opslag. Tomytec heeft meerdere van dit soort gebouwen uitgebracht, in meer of mindere mate beschadigde toestand. Het materiaal is al in kleur (misschien houden Japanners niet zo van verven?). De delen gaan vlot aan elkaar, maar het materiaal laat zich niet zo snel vastzetten, de lijm hardt niet zo snel uit door de gebruikte kunststof.  Wel nog even uitkiezen waar de losse beschadigde platen moeten komen, zodat je toch nog goed in de loods kunt kijken. De voertuigen en AFV’s zijn van Takara. Tien-vijftien jaar geleden waren ze relatief goedkoop, maar ondertussen worden ze toch wel flink duurder. De prijs kan flink verschillen bij de diverse verkopers.

13bDSC 0470

 

Ted Spinders: “Aan het model van mijn Revell 1/24 Chevrolet Corvette C5R was ik jaren geleden al begonnen, maar halverwege blijven steken. Niet geheel onbegrijpelijk; de pasvorm van de body en het volledige interieur is slecht te noemen. Dus eigenlijk had ik hem meegenomen om met collega modelautobouwers te bespreken hoe ik dit op kon lossen. Ik heb een aantal suggesties gekregen. Het model ik grotendeels gespoten in Tamiya verf en een beetje verweerd (remstof en roet van de uitlaat met Tamiya Smoke geairbrushed), aangezien het een wagen is die aan de 24 uur van Le Mans heeft deelgenomen. En dan zien ze er niet meer uit als in de showroom. Maar het is dus een ‘werk in uitvoering’, dus wordt vervolgd."

14bDSC 0473

 

Jan Edelenbos
1/35 French Resistance

15bDSC 0496

 

Kees Onderwater: “Vanavond heb ik een ouwe kit meegenomen in schaal 1/24; het is een Land Rover 109 van de Engelse paratroopers van het merk Esci uit 1983. Ik heb de wagen recht uit de doos gebouwd met enkele kleine aanpassingen/aanvullingen. Het geheel is in een camouflagepatroon gespoten. “

16bDSC 0499

 

Wim Hoogendoorn: “Op de website Gambody.com heb ik STL printfiles gekocht van de Sandcrawler. Dat is een voertuig uit de Star Wars films. De onderdelen heb ik zelf 3D geprint en in elkaar gezet. Zoals je kan zien is het model nog in bewerking. Het heeft super mooie details en een prima passing. De schaal zou 1/136 zijn.”

17bDSC 0476

 

Thomas Hamann: “Ik had mijn 1/24 Esci Lancia Beta Montecarlo bij mij, die inmiddels een klein beetje verder was: stoel er in (met wat extra gaten voor de riemen), riemen toegevoegd op basis van een setje van Studio27, rolkooi in kleur, bodywork een stapje verder, zodat de achterruit onder de juiste hoek kan worden geplaatst.”

 

19bDSC 0500

 Reinhold Bogaard: "Ik ben betonblokken aan het maken zoals die op dragstrips gebruikt worden"

18bDSC 0478

Wim Klerk
1/24 Revell Mercedes-Benz CLK DTM
1/12 Tamiya Yamaha YRZ 500

20bDSC 0505

21bDSC 0508

 

En we sluiten natuurlijk weer af met wat sfeerplaatjes uit Inter Amicos.

30bIMG 0146

31bIMG 0148

32bIMG 0150

33bIMG 0151

34bIMG 0152

38bIMG 0155

3336bIMG 0154

Tekst: leden. Eindredactie: Patrick Verschut. Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut.