Op de Euro Scale Modeling van 2017 presenteerde de regio Zuid-Holland het thema 'Mini-musea'. In dit verslag kijken we terug op alle voorbereidingen van dit project.
Voorgaande ESM-thema's
Sinds 2011 presenteert de regio Zuid-Holland een regiotafel met een thema. Daarvoor bestonden de tafels van Zuid-Holland uit een willekeurige selectie modellen. We hebben toen besloten om er meer werk van te maken, een beetje in de stijl van de mooie tafels van de regio Noord-Holland. Voor een deel is dat om het clubgevoel te versterken door samen iets moois maken, voor een ander deel is het om wat moois bij te dragen aan de ESM. We stoppen er behoorlijk wat werk in, en beginnen er vroeg in het jaar al mee. De thema's van 2011 tot en met 2016 waren de volgende, met drie links naar oudere verslagen:
2011: 'Oude bouwdozen'
2012: '50 jaar Italeri'
2013: 'Evolutie: Hard - harder - hardst / Groot - groter - grootst / Snel - sneller - snelst'
2014: 'And now for something completely different'
2015: 'Het verschijnsel schaal'
2016: 'Matchbox 1973-1989'
De themaverkiezing - februari en maart 2017
Tijdens de regioavond van februari 2017 werden de opties voor het thema voor de ESM van 2017 bekeken. Er was keuze uit maar liefst 17 onderwerpen, alle aangedragen door de leden. Een deel was overgenomen van vorig jaar, een deel was nieuw. Middels een Powerpoint-presentatie op de beamer werden alle thema's kort toegelicht door de bedenkers ervan. Daarna kon iedereen per e-mail zijn favoriete thema's punten geven. Dat leverde drie duidelijke voorkeuren op.
Na deze voorselectie werd op regioavond van maart 2017 uit deze drie het favoriete thema gekozen. Dat was met overmacht het thema 'mini-musea' van Jan de Wit. Eigenlijk een eenvoudig idee, maar nog nooit eerder vertoond, en met bijna eindeloze mogelijkheden. Door (fictieve) musea voor vliegtuigen, tanks, auto's en schepen te maken bood het thema de mogelijkheid om alle categorieën van modellen te tonen, zodat alle leden een bijdrage konden leveren. De enige uitzondering waren de grootste modellen, zoals 1/32 vliegtuigen en 1/350 schepen, daarvoor bood een museum te weinig plaats. Essentieel voor het museumgevoel waren natuurlijk figuurtjes, die de bezoekers moesten uitbeelden. Gezien de beperkte ervaring van de meeste leden daarmee was dat mogelijk een obstakel. Ted Spinders en Vincent Widdershoven, ervaren wargamers, boden aan om een cursus in het schilderen van figuren te geven.
De laatste knoop die moest worden doorgehakt was of we alles in één schaal zouden doen (1/32-1/35), of verschillende schalen zouden gebruiken. Voor beide opties waren goede argumenten, maar uiteindelijk bleek verschillende schalen toch de meest praktische oplossing te zijn. We hadden maar weinig 1/32 vliegtuigmodellen, en er zouden er maar een paar in een museum passen. De schalen 1/72 en 1/48 boden wat dat betreft meer mogelijkheden voor vliegtuigen. Ook zouden twee vliegtuigmusea voldoende ruimte bieden aan vliegtuigmodellen, die toch de hoofdmoot vormen op de regioavonden.
De eerste concepten - april 2017
Tijdens de regioavond van april 2017 moest het grootste obstakel overwonnen worden: het vinden van 'trekkers' voor de mini-musea die we wilden gaan bouwen. Om inspiratie te geven hadden drie leden alvast concepten gebouwd. Rob de Bie had een mini-museum van 100 x 60 cm gebouwd, van foamboard met geprinte wanden en een aantal sloopmodellen. In de foto zijn toevallig (of juist niet) al drie van de 'trekkers' te zien: Wim Klerk, Jan de Wit (de bedenker van het thema) en Frans Verkruissen.
Chris van Ravesteijn heeft later op de avond een collectie 1/144 NASA-spullen in het conceptmuseum gezet om te laten zien hoe universeel zo'n museum zou zijn.
Ruud van Zoomeren had een Seversky-hoekje gemaakt, waarbij de aankleding van de wanden veel aandacht had gekregen.
Vincent Widdershoven had met 1/35 figuren een concept gemaakt. Niet alleen konden 'bezoekers' gemaakt worden, maar ook poppen in vitrines. En door 1/35 figuren met een deel van een 1/350 schip te combineren, kon een fictief 1/10 museummodel gemaakt worden. Kortom, bijna eindeloze mogelijkheden!
De avond leverde maar liefst zes 'trekkers' op die alle ook een thema in gedachte hadden:
-
Jan de Wit: een 1/72 vliegtuigmuseum met Nederlandse luchtvaart
-
Ruud van Zoomeren: een 1/48 vliegtuigmuseum met Seversky en Republic vliegtuigen
-
Frans Verkruissen: een 1/32 automuseum met vooral oudere auto's
-
Wim Klerk: een 1/35 tankmuseum
-
Chris van Ravesteijn: een 1/700 scheepvaartmuseum met 1/35 figuren, die zodoende naar 1/20 scheepsmodellen zouden kijken
-
Vincent Widdershoven en Ted Spinders: de entree van het museum met vooral figuren. Het formaat hiervan zou de helft van de andere musea worden
Iedereen zou zijn museum geheel naar eigen inzicht gaan inrichten. Dit was een bewuste keuze om zo veel mogelijk variatie in de musea te ontwikkelen. De enige standaardisatie waren de maten van de 'bakken'. Dat werd 122 x 81 x 30 cm, zo'n 60% groter dan het concept-museum. Dat zou ruimte bieden voor meer modellen, en goed passen bij de standaardmaten van hout in de bouwmarkt. Jan de Wit heeft in mei het hout laten zagen voor alle bakken en uitgedeeld aan de trekkers.
Vorderingen - mei tot en met november 2017
Tijdens de daarop volgende regioavonden werden regelmatig de vorderingen getoond, hetzij in werkelijkheid, hetzij via foto's op de beamer. De vorderingen hielpen om elkaar aan ideeën te helpen en gemotiveerd te blijven. Zo kwamen zowel Frans Verkruissen als Wim Klerk met het idee om een balkon in hun museum te bouwen. Ook werd alvast geëxperimenteerd met figuren. Helaas moest Chris van Ravesteijn zijn museum in oktober opgeven, hij had te weinig tijd om het af te maken.
In de aanloop naar de ESM-dag werd ook een tekening gemaakt van de indeling van de stand. Zodoende had iedereen bij de opbouw duidelijkheid over de plaatsing van de diverse onderdelen.
De opbouw op de ESM - 25 november 2017
Het opbouwen van de vijf musea was veel werk, en in het uur voor de opening moest er hard en geconcentreerd gewerkt worden.
Eerst werden de modellen geplaatst.
Daarna volgden de vele tientallen figuurtjes, de hekjes en de overige aankleding.
Net voor de opening voor het publiek werd snel een foto geschoten die de hele stand laat zien. Het ziet er echter een beetje sfeerloos uit zonder publiek. Maar dat probleem was tien minuten later helemaal opgelost, toen de deuren voor het publiek opengingen!
In deel 2 bekijken de vijf musea in detail.
Tekst: Rob de Bie
Foto's: Rob de Bie, Vincent Widdershoven, Jan de Wit, Ruud van Zoomeren, Frans Verkruissen en Wim Klerk