Op de Euro Scale Modeling van 2017 presenteerde de regio Zuid-Holland het thema 'Mini-musea'. In deel 1 hebben we alle voorbereidingen beschreven. In deel 2 van dit verslag kijken we terug op het eindresultaat van dit project. We lopen van links naar rechts langs de stand van de regio Zuid-Holland, en bekijken de vijf musea in detail.
Museum 1: Nederlandse militaire luchtvaart
Jan de Wit was de trekker en ontwerper van het museum 'Nederlandse militaire luchtvaart' in de schaal 1/72. Het museum had muren van geprinte bakstenen, met daarboven landschapsfoto's die Jan gemaakt had op Duxford. De vloer is gespoten met grijze verf van Action. Reinhold Bogaard had een koffiehoekje met wifi gemaakt. De honderd figuurtjes waren merkloos, gekocht op Ebay, en allemaal met de hand geschilderd door Jan. De modellen waren aangeleverd door Jan de Wit, Reinhold Bogaard, Rob Hamann, Rody Verkruissen en Ruud van Zoomeren. Bij elk toestel stond een informatiebord. Helaas is er in de hectiek geen 'statieportet' van de bouwer met zijn creatie gemaakt.
Museum 2: Kartveli Hall
Ruud van Zoomeren was de trekker en ontwerper van het museum 'Kartveli Hall' in de schaal 1/48, een ode aan het werk van Alexander Kartveli (1896-1974), de Chief Engineer van Seversky en Republic Aircraft. Het museum had stalen balken van plastic strip, de muren tussen de balken waren wit en lichtblauw geschilderd, grotendeels bedekt door posters en foto's over Kartveli en zijn scheppingen. De vloer was geschilderd met krijtverf van de Action. De hekken waren gemaakt van 4x4 mm profiel en voetjes van 1 mm plastic card, plus binddraad van de bloemist. De figuren waren van het Duitse merk Hermoli. De modellen waren aangeleverd door Rob van Basten, Luuk Boerman, Jaap van Netburg (+) en Ruud van Zoomeren, en ze waren allemaal voorzien van een informatiebord.
Museum 3: Entree
Vincent Widdershoven was de trekker en ontwerper van de entree, die de naam 'Miniatuur Museum Complex Dok 58' had gekregen, in de schaal 1/35. Na de kassa was er een museumwinkeltje en een toiletgroep te vinden, plus een selectie van museumstukken die de bezoekers in de diverse musea zouden kunnen bewonderen. Het gebouw had stalen balken met beige muren met hooggeplaatste ramen. De figuren waren van Tamiya, Dragon en diverse andere merken. De modellen waren van Ted Spinders en Vincent Widdershoven.
Museum 4: Wheels of the past
Frans Verkruissen was de trekker en ontwerper van het museum 'Wheels of the past' in de schaal 1/32. Frans had zijn museum uitgevoerd in de stijl van het oude Autotron in Drunen, waarvan de architectuur door Anton Pieck was gedaan. Door het balkon en de inrichting met diagonaal geplaatste plateaus ontstond een heel aantrekkelijk museum, dat de meeste aandacht van de bezoekers trok. Het balkon en de trap zijn van hout gebouw. De ramen zijn van transparant verpakkingsmateriaal met een raamwerk uit plakfolie gesneden en gekleurd papier als achtergrond. De muren zien voorzien van allerlei oude posters. De figuren zijn van Ebay Duitsland en zijn naar eigen inzicht aangepast en geschilderd. De automodellen waren van Frans Verkruissen, Rody Verkruissen en Reinhold Bogaard, en allemaal voorzien van een klein informatiebordje. Reinhold had ook de meeste oude benzinepompen gebouwd van scratch.
Museum 5: Legermuseum
Wim Klerk was de trekker en ontwerper van het 'Legermuseum' in de schaal 1/35. Het museum had een constructie van stalen balken (blauwe plastic profielen) opgevuld met geprinte bakstenen muren onderaan en alufolie bovenaan. De vloer had een marmerstructuur. Tegen de achterzijde was een balkon gemaakt, met aan de onderkant verlichting om schaduw te voorkomen. De modellen waren van Ted Spinders, Ruud van Zoomeren, Vincent Widdershoven, Chris van Ravesteijn, Rody Verkruissen en Wim Klerk, alle voorzien van een driehoekig informatiebordje. Wim had ook nog een videohoek gemaakt, waarin een mobiele telefoon zorgde voor de filmbeelden. Helaas stond dat nog niet aan toen de foto's gemaakt werden.
Prijs voor de beste regiotafel
De kroon op het werk was dat we de prijs voor de beste regiotafel kregen. Hier neemt regiocoƶrdinator Chris van Ravesteijn de prijs in ontvangst.
Tot slot een foto met de meeste betrokkenen. Onze dank gaat ook uit naar alle andere regioleden die een bijdrage geleverd hebben, maar niet genoemd zijn. En natuurlijk ook onze dank aan de vele ESM-bezoekers die zo positief reageerden op ons thema.
Tekst: Rob de Bie
Foto's: Rob de Bie, Vincent Widdershoven, Jan de Wit, Ruud van Zoomeren, Frans Verkruissen en Wim Klerk