Start en voorbereiding
In het voorjaar van 2021 hadden we, zoals gebruikelijk, de discussies tijdens de regiobijeenkomsten over welk thema we dat jaar zouden gaan hanteren voor de regiotafel. Uiteindelijk is er in juli 2021 gekozen voor het thema Diorama madness – een reis door de tijd, een uitwerking van trekkers Edu de Roos en Brian Kirwan van het basisvoorstel van Chris van Ravesteijn. Het idee was om de bezoeker aan de hand van diorama’s uit diverse tijdperken en onderwerpen mee te nemen op een reis door de tijd.   

Om meer diorama’s op de displays kwijt te kunnen was gekozen voor een stellagevorm met 2 verdiepingen en een decor-achtergrond op de bovenste verdieping. Edu ging daar mee aan de slag, in zijn pakhuis heeft hij de stellages gebouwd. Compleet met achtergrondplaten, waar een -bij het diorama- passende achtergrond op gemaakt zou worden. Idee was om dat met fotokopieën te doen.

Gelet op de corona-situatie in 2021 voorzag de ESM-organisatie dat er minder deelnemers zouden zijn, we kregen daarom extra tafels aangeboden (die we natuurlijk meteen hebben geaccepteerd), zodat we in plaats van de geplande vier displays er nu zes konden gaan vullen. De regioleden werden gevraagd om diorama’s aan te melden en daar werd ruim gehoor aan gegeven. Inclusief de demoruimte voor Rogier (waarover verderop meer) hadden we maar liefst 9 meter tafel ter beschikking.

Uiteindelijk konden we maar liefst 46 diorama’s tonen, gebouwd door twaalf leden (in alfabetische volgorde):

  • Annamarie Jongbloed
  • Brian Kirwan
  • Chris van Ravesteijn
  • Edu de Roos
  • Jan de Wit
  • Kees Onderwater
  • Rob Hamann
  • Rogier Aulbers
  • Ruud van Zoomeren
  • Ted Spinders
  • Tim van Luijk
  • Walle Oppedijk van Veen

Kort voor de ESM 2021 kwam de boodschap dat de editie van dat jaar niet kon doorgaan vanwege Covid. Alle voorbereidingen voor de regiotafel zijn toen 'de kast in gegaan' en bewaard voor 2022.

Medio 2022 zijn we opnieuw opgestart en hebben Edu en Brian tijdens de regioavonden middels kartonnen achtergrondjes laten zien, wat we wilden doen. In het pakhuis kon ook het pas- en meetwerk plaatsvinden om de verschillende diorama’s op de stellages de juiste plek te geven. De proefopstelling werd gepresenteerd en goedgekeurd. Het idee van de fotokopieën als achtergrond was verlaten, en Edu is vervolgens gestart met het schilderen van de achtergronden in zijn pakhuis. Brian zorgde voor de contacten met de dioramaleveranciers en de hele administratieve begeleiding van het proces. Om de diorama’s een passende achtergrond mee te geven had Edu links en rechts foto’s gemaakt, die hij naschilderde. Zo had hij bijvoorbeeld bij het diorama van Chris een gebouwtje nageschilderd dat in de haven van Hamburg staat, wat overigens niemand opgevallen was. Wel werd het stationsgebouw van Ypenburg, als achtergrond voor Rob’s Hamann F27, door verschillende bezoekers herkend.

Om de bezoeker wat meer info over de diorama's te geven was het idee om aan ieder diorama een QR-code te hangen (een knipoog naar het Covid-tijdperk). De server van Rob de Bie werd gebruikt om voor ieder diorama een eigen webpagina te maken met informatie over de bouwer, kit en achtergrond van het onderwerp. 

foto 1b eerste ontwerp karton1

foto 2ab

 foto 5b op clubavond uitmeten en rangschikken

foto 6b 620221004 201935

foto 11b

foto 15b achtergrond schilderen

Met de uiteenlopende onderwerpen, schalen en modelbouwstijlen konden we -wat ons betreft- heel mooi de talenten van de club presenteren. De diorama’s zijn in chronologische volgorde gepresenteerd van links naar rechts, te beginnen bij Waterloo 1815 tot de maanlanding van 1969 en verder. Jaartallen zijn geplaatst bij de diorama’s. De behoefte om ons onderscheiden ging nog wat verder en daarom hebben de dioramabouwers zich getooid in hun strakke blauwe polo’s compleet met 'Diorama Madness'-tekst op de rug. Idee, ontwerp en uitvoering was gedaan door Brian, met het gebruik van een door Rob de Bie ontworpen Zuid-Holland logo.

 afbeelding_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy.png

 
Vrijdag 25 november: de opbouw
Van te voren was al uitgeprobeerd of alle stellages wel in de auto van Edu pasten. Met veel passen en meten ging er toch heel veel in zo'n ouwe Volvo 940 estate. En daar konden de acht diorama’s van Edu ook nog bij. Vrijdag is al het materiaal naar Houten gebracht en hebben Edu, Brian, Kees, Annamarie en Chris de opbouw verzorgd: tafelkleden plaatsen, de stellingen op zijn plek zetten en zoveel mogelijk diorama’s alvast plaatsen.

foto 31b passen en meten2


Zaterdag 26 november

Het meeste opbouwwerk was vrijdag al gedaan, wat restte was het plaatsen van de laatste diorama’s op de stellingen en het inrichten van de demonstratiewerkplek van Rogier. Het feest kon beginnen..

In de loop van de dag zijn er behoorlijk wat kijkers. Het was gezellig met de bouwers achter de tafels. Er waren veel enthousiaste reacties op de opstelling en er zijn aardig wat foto’s van gemaakt. De dioramabouwers hebben heel wat gesprekjes gevoerd over de modellen. Ongelukkigerwijs was de looprichting vaak van de toekomst naar de historie. Andersom was mooier geweest.

We merkten wel dat de QR-code helaas weinig werd gebruikt. Dat was iets te veel van het goede. Rogier verzorgde gedurende de dag een aantal demonstraties om te laten zien hoe je een diorama kan bouwen. Ook dat trok geïnteresseerde bezoekers.

Wij hebben het met elkaar in ieder geval weer dik naar de zin gehad deze ESM! Wie pakt het stokje komend jaar op?

foto 40b 1815 1915 20221126 100657

foto 41b 1914 1918 20221126 100650

foto 42b 25 45 20221126 100636

foto 43b 42 43 IMG 20221205 WA0009a

foto 44b 45eind IMG 20221205 WA0010a

foto 50b 1942 eind 20221126 100716

 Tekst en foto’s: Edu de Roos & Brian Kirwan. Eindredactie: Patrick Verschut

 

dit artikel werd gepubliceerd 30 januari 2023