Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst/regiomiddag Flash Aviation 11 januari 2015
Na pakweg 365 dagen wéér een gezellige en drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst en regiomiddag bij Flash Aviation in Eindhoven. Maarten van Ginkel, Mario Wens en ik waren niet de eersten. Zo liepen wij vrij snel tegen de Bourgondisch gedekte tafel aan, en lagen onze jassen her en der. Pakweg een veertigtal bezoekers stelden de gastvrijheid van directeur Coen van den Heuvel bijzonder op prijs. Was het niet de gastvrijheid dan wel de Fotowedstrijd of anders uurtjes speuren door de schappen voor dat ene model, boek, decalvel of resinonderdeel. Menigeen liep dus gebogen, wenkbrauwen optrekkend of met nieuwsgierige ogen rond. De populatie was oneerlijk verdeelt. Allemaal mannen en op enig moment vier vrouwen. Dit was echter van korte duur. Ik neem aan dat de ‘meisjes’ niet echt voor het plastic (mee)kwamen. Op enig moment werden de belegde broodjes onder onze snufferd gehouden. Dit om het geknor beneden te stillen. De drank, zijnde koffie, thee en iets sterkers vloeide rijkelijk, daarmee de Brabantse traditie in ere houdend.
Gelukkig voor het oog hadden de ongeveer veertien modelbouwers (beginnende, gevorderde en ver gevorderde) hun modelbouwresultaten zijn meegenomen. We hebben geen wedstrijdelement want het gaat om het plezier van het bouwen. Soms zit ’t mee, soms zit het tegen met bouwen of afwerken! Iedereen zal dit (h)erkennen. Op de vitrine, die als modeltafel diende, stond een grote variatie. Ik doe een vlotte gooi van wat ik zag.
Arie Vos: 2 tanks t.w. op 1/72 de M5A1 Stuart lichte tank en een ‘Leopanther’. De laatste is een Leopard-tank omgebouwd tot een op een WWII Panther-tank welke zo gebruikt is in de film ‘Een brug te ver’. Een behoorlijke klus en Arie heeft daarmee goed de smaak van het tank-bouwen gekregen. Een even fraaie 1-72 Northrop F5-S van de Republic Singapore Air Force voorzien met over de 100 kleine bijna onzichtbare markeringen. Arie´s zwager Aad Wilkes krijgt het modelbouwen al aardig onder de knie gezien zijn twee 1-72 Spifire´s. Tips kreeg hij ter plekke van Willem Hölscher. Cockpitjes plakken met (Constructie) houtlijm! Het droogt doorzichtig op, vult eventuele kiertjes en zit als vast gegoten. Corigeren is altijd nog een optie.
Bij ons laatste bezoek aan Rob van Riel viel de 1-72 C/47 ´Dakota´ in wording op. Nu stond het toestel op tafel. En AF! Een mooie machine en gemaakt met oog voor veel detail. Ook inwendig! Wie ook oog had voor detail en dioramabouw is Peter Ibis. Waar hij de tijd vandaan haalt voor zoveel moois! Een Belgische Hurricane, de Dornier Do.18 ‘Zyklon’, een Airco DH6 (G-EALM) een omgebouwde DH4 met een uit scratch opgebouwde passagierscabine (in dioramasetting), Heinkel 46, PWC 10, de Ju 13 en de ESM gouden prijswinnaar Boeing 247. Peter is nu bezig met de Latécoére 28/3 ‘Conte de La Vaule’.
Peter Lambeck, helaas niet altijd present, verraste ieders oog met zijn Curtiss A75 Hawk, de N.A. type A-27 (BC-1, een voorloper van de Texan/Harvard) en de Brewster F2A ‘Buffalo’. De Matchbox Consolidated PB4Y-2 Privateer was door Henk de Jong flink onder handen genomen. Plamuren, schuren en weer ingegraveerd waar nodig, andere geschutskoepels en knap gespoten met verweringen gaf dit model een nieuw eigen karakter.
Leon Vercruijze, gelukkig een steeds vaker geziene modelbouwer, had de Airfix Typhoon fraai afgewerkt met openstaande munitiepanelen zodat ook de bewapening goed zichtbaar was. Wat altijd de show steelt is de Avro Vulcan B.2., in de lucht maar ook op de showtafel. Het blijft een geweldig toestel, ook op schaal 1/72. Een foto van Rinus Sagius zoals hij live onder de Vulcan in Midland (UK) stond laat zijn omvang nog eens benadrukken. Het leverde Rinus tevens een prijs in de Flash-fotowedstrijd op.
Maarten van Ginkel had in 2006 een rondvlucht met de Chessna 172 ‘Skyhawk’ boven Ameland. Ondanks zijn naam een vriendelijk vliegtuigtype. Vanwege de fotowedstrijd had Maarten een foto naast het model gelegd. Helaas geen prijswinner maar wel een leuk diorama. Erik Keizer sierde de tafel op met twee fraaie P-51 Mustangs. Respectievelijk de B/C en D type in Engelse kleuren en heel fraai gespoten. Twee F16’s van Ron Brown kleurden de tafel met hun aparte beschilderingen. Een Deense in een tweekleuren grijs camouflagepatronen, de Noorse in de kleuren van een Tigermeeting. De strepen werden op alternatieve wijze aangebracht: penseel en viltstift! Je moet er maar op komen!
Het laatste exootje in 1/72 was de Teledyne-Ryan AQM-34 L ‘Firebee’ of ‘Mr. Ling’ genoemd en vloog o.a. in 1972 boven N-Vietnam (http://robdebie.home.xs4all.nl/aqm34.htm). De MBDA Stormshadow is van jongere datum en wordt onder de Panavia Tornado en Rafale gehangen (http://www.mbda-systems.com/e-catalogue/#). Rob de Bie was met deze kleine raketten aan het experimenteren door zelf mallen te maken en de bijbehorende decals. Klein maar fijn is het gezegde.
Na al dit 1/72 geweld nu een iets groter schaal 1/48. De geweldige N.A. F86 Sabre, Grumman F6F Hellcat en de Vought F8 Crusader van Jan Maas sierden de modellenshow nog verder op. Gaaf gespoten en in een natuurlijke metaalkleur! Zelf vond ik mijn Ju 87B-2 Tropen Stuka van Revell (ex Hasegawa) ook niet verkeerd. Voor het contrast had ik een 1/72 Battle of Britain Stuka er naast gezet. Peter van Schoonderwalt knalde letterlijk door een persoonlijke barrière door zijn Bell X-1 van het merk Eduard. Het kostte hem veel moeite van deze kit een mooi resultaat te maken. De aanhouder wint zeggen ze!
Naar het eind van de middag toe gaf Coen de uitslag van de fotowedstrijd. Ondanks navraag bij Coen twijfel ik nu toch of ik de uitslag goed weergeef. 3. Cees Mol: foto Russische Bear die de wolken splijt, 2. Rinus Sagius: Onder de Vulcan, en 1.? Coen zelf! Coen wordt opa en de echofoto wint en wordt met een luid applaus ontvangen!
Na de uitslag gaf Coen aan wat de nieuwe uitdaging is voor de volgende Nieuwjaarsbijeenkomst in 2016: maak een model, welke type of schaal ook, dat memoreert aan (ongeveer 100 jaar MarineLuchtvaartDienst. De activiteiten tot oprichting van de MLD begonnen met de aanschaf van een Farman in 1914. Hierna volgde medio 1916-1917 de vormgeving van de MLD. Deze tijdspanne tot aan het heden is globaal. Dus leef je uit!
Natuurlijk werd hierna nog flink doorgeleuterd en de slideshow van Coen met de ingezonden foto’s is veel bekeken. Als het technisch mogelijk is dan kan deze ook op Polleke gekeken worden. Houd Polleke dus in de gaten!
Maar voor nu is hiermee is ook een eind aan dit verslag gekomen. Wellicht had ik nog een stuk door kunnen schrijven. Maar dan komt er nooit een tijdig verslag te voorschijn. Dit ter kennisgeving (van mijn enige tekortkoming (hoezo enige?)) voor de aspirant schrijvers onder de IPMS-leden.
Coen, namens allen, geweldig bedankt voor je gastvrijheid
Hans Oostendorp