Zaterdag 25 januari 2025 was de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar, zoals gewoonlijk in Luchtvaart Hobbyshop. Bij de opening om 10.00 uur waren de eersten al aanwezig. In de Luchtvaart Koffie Shop werden de meegenomen modellen tentoongesteld en degenen die popelden om te shoppen, verdwenen al snel tussen de winkelschappen. Om 11.30 uur verzamelden allen in de Koffie Shop, waar bleek dat er een opkomst van maar liefst 16 leden was.
Aanwezige gebouwde modellen:
Tupolev Tu-104 Aeroflot (1/144, Piet Grootenboer)
Douglas DC-8-63 World Airways (1/144, Gerard Goeijenbier)
Sikorsky S-61N Sea King KLM Helikopters (1/72, Meindert de Vreeze)
Aanwezige modellen in aanbouw:
Junkers Ju-52 Lufthansa (1/72, Karel Vos)
Bombardier CRJ-200 (Delta Connection (1/144, Ad de Nijs)
Noorduyn Norseman Mk. IV United Nations (1/72, Rob Hamann)
Airbus A330-743L BelugaXL Airbus (1/144, Arjan de Vreugt)
Aero 45 Deutsche Lufthansa (1/72, Louis Charmant)
Aviation Traders ATL-98 Carvair Ansett Cargo (1/144, Louis Charmant)
Piet Grootenboer vertelde over zijn Eastern Express Tu-104 en zijn bevindingen van het aantal hoger gelegen cabineramen, een typisch kenmerk van dit toestel. Een ander kenmerk is dat zich in de passagierscabine, ter hoogte van de vleugels, een ‘drempel’ bevindt. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat de Tu-104 is doorontwikkeld vanuit de militaire basisvariant. De Tu-104 is gebaseerd op de Tupolev Tu-16 bommenwerper. Onder andere de staartsectie, de vleugels en de motoren waren hetzelfde als die van de bommenwerper. De romp werd nieuw ontworpen en beschikte onder andere over een drukcabine.
Gerard Goeijenbier nam zijn fraai gebouwde Minicraft Douglas DC-8-63 onder de loep. De bouwdoos is nog steeds de beste in die schaal en wordt node gemist. Sinds het Koreaanse Academy de Minicraft-mallen in bezit heeft en er soms heruitgaven mee doet, is er stille hoop dat men ook de DC-8 opnieuw uitbrengt. De bouwdoos kenmerkt zich door de mogelijkheid de romp eenvoudig en met correcte afmeting in te korten naar series -62 of -72. Hiervoor zijn aan de binnenzijde van de romp de zaagsnedes gemarkeerd. Voor overige korte DC-8 versies is het ook noodzakelijk de vleugeluiteinden aan te passen. Er kwam een vraag over de spanwijdte van de diverse types DC-8’s. Uitzoekwerk heeft uitgewezen dat er bij de DC-8 twee verschillende spanwijdtes zijn gehanteerd. Middels een e-mail hebben de leden het complete overzicht ontvangen.
Meindert de Vreeze toonde zijn vele jaren geleden gebouwde Hasegawa Sikorsky Sea King, die hij heeft aangepast naar een versie 61N. Dat vergde niet alleen een aantal uiterlijke aanpassingen, maar ook een zoektocht naar passende decals voor de uitvoering van KLM Helikopters. Ondanks dat destijds niet alles voorhanden was is het met wat schilderwerk tóch een fraai model geworden.
Karel Vos heeft het licht gezien en is bezig zijn Italeri Junkers Ju-52 van binnen en buiten van verlichting te voorzien. Ook is de cabine aangekleed, met zelfgemaakte bagagerekken én er komen nog gordijntjes in. Over de gebruikte materialen en werkwijze gaf hij uitgebreide toelichting.
Ad de Nijs verzamelt en bouwt met name vliegtuigen waarmee hij als passagier gevlogen heeft en de BPK Bombardier CRJ-200 is er daar één van. Ondanks de kleine schaal heeft Ad er voor gekozen om een uitdaging niet uit de weg te gaan en is bezig met het simuleren van schapenvachtjes voor op de cockpitstoelen. Een andere uitdaging is de transparante rompdelen, die o.a. door middel van in de bouwdoos meegeleverde masking voor cabineramen kunnen worden afgewerkt.
Rob Hamann is vol goede moed begonnen aan de Dora Wings Noorduyn Norseman Mk. IV en benoemde een aantal details en bouwervaringen. Vergeleken met de Matchbox Noorduyn Norseman is de Dora Wings versie zeer accuraat van vormen en afmetingen. Opvallend aan de inhoud van de bouwdoos is het ontbreken van drijvers. Dat is een gemis, want de meeste Norsemans zijn in gebruik geweest mét drijvers.
Arjan de Vreugt liet trots de door hem ontworpen en in 3D geprinte onderdelen zien van de Airbus A330-743L BelugaXL. Het is een project waarin zeer veel uren zijn gaan zitten en dat is terug te zien in bewonderenswaardig resultaat. Voor het volledig kunnen bouwen van de BelugaXL is naast die onderdelen ook een Revell A330 nodig. Arjan brengt zijn ombouwset in kleine oplage ‘op de markt’, onder het merk Attach Before Flight. De ombouwset bevat tevens een kwalitatief decalsheet.
Louis Charmant had twee modellen meegebracht. Het eerste model is de Amodel Aero 45. Amodel bouwdozen staan er om bekend dat de perfecte passing vaak te wensen over laat en ook bij dit model is dat het geval. Het meeste is eenvoudig op te lossen met schuren en plamuren. Het transparante cockpitdeel is echter van een andere orde. Het blijkt circa 1mm te breed en dat is geen gezicht. Dit is op te lossen door het in het midden, in de lengterichting, op de raamstijl door te zagen. Vervolgens op maat schuren, samenvoegen en de raamstijl erop schilderen/spuiten.
Het tweede model is de Aviation Traders ATL-98. Dit model is een combinatie van een Minicraft Douglas DC-4 en een Bra.Z. Models conversie voor de ATL-98. Laatstgenoemde set bevat de rompdelen, neus, cockpit- en cabinevloer, cabineschot en de neuswielbak met bijbehorende deuren.
Na afloop ging een aantal leden spotten bij de Polderbaan van Schiphol. Het was er een beetje fris en om dat deels te compenseren werd de aanwezige mobiele snackbar rijkelijk van bestellingen voorzien. Er kwam een aantal leuke kisten langs, zoals een Silkway West Airlines Boeing 777-200F, een Saudia Boeing 787-10 en één van de laatste operationele Air France Airbus A318’s.
Vanzelfsprekend is SIG A&CA ook in 2025 weer actief, niet alleen met reguliere bijeenkomsten in Luchtvaart Hobbyshop, maar ook als gast bij Regio Haarlemmermeer in Hoofddorp en bij ESM.
Voor data van SIG Airliners & Civil Aviation bijeenkomsten verwijzen wij naar de agenda op deze website én achterin MIP-magazine.
dit artikel werd geplaatst 10 feb 2025 door de SIG