Hét evenement waar elk lid van SIG Airliners & Civil Aviation (SIG A&CA) jaarlijks naar uit kijkt is uiteraard Euro Scale Modelling, in Expo Houten.
Dit jaar was onze deelname zeer spraakmakend. Na een voorbereiding van bijna twee jaren konden wij ons ‘vloerdiorama’ presenteren, een 1/144 ontwerp van een bestaand deel van ruim 660.000 vierkante meter van het Schipholterrein. In schaal 1/144 komt dat neer op 4,5x7,5meter. Het idee voor een ondergrond is in november 2017 bij één van de leden spontaan ontstaan, met het voorstel om een landingsbaan in 1/144 te ontwerpen en op doek te laten printen. Vervolgens zou het dan tijdens shows op tafels worden gelegd en zouden de modellen er op worden gepresenteerd.
Het als klein doek bedoeld idee liep in positieve zin uit de hand, want al snel werd er in grootschalige vorm gedacht en zo ontstond het idee om een deel van het Schipholterrein in 2D te maken.

Het werd daarmee een serieus en grootschalig project, dat het noodzakelijk maakte een projectgroep samen te stellen. Deze groep bestond uit de leden André Verduijn, Arjan de Vreugt, Jan Groeneveld, Karel Vos en Louis Charmant. Het basisontwerp is gebaseerd op een Google Earth-opname. Het gele kader geeft aan welk gebied als diorama is nagemaakt.

 cid image006 jpg01D5B06A

Arjan de Vreugt is ruim 500 uren met het basisontwerp bezig geweest en elk detail is nauwkeurig in het ontwerp aangebracht. De overige leden van de projectgroep hielden zich o.a. bezig met het benaderen van leveranciers, opvragen van offertes, financiering/sponsoring, coördinatie, presentatievorm en promotiematerialen. Uiteindelijk is gekozen om het ontwerp in full- colour te drukken op 2mm dik vinyl en in 8 banen te laten snijden. Een aantal feiten op een rijtje:

cid image009 jpg01D5B06A

Het jaar 2019 heeft als prettige samenloop dat KLM 100 jaar bestaat en het was dan ook snel beslist dat het vloerdiorama volledig gevuld zou worden met KLM-modellen. Een goede voorbereiding is het halve werk, zo luidt een spreekwoord en dus werden op de vrijdagavond vóór ESM de eerste voorbereidingen in de Expo-hal gedaan. Het vloerdiorama beleefde er zijn vuurproef en doorstond dat met verve. Ook werd de totale presentatie aangekleed en voorzien van de promotiematerialen. Op het vloerdiorama werden stroken geplakt, met daarop het vliegtuigtype en de naam van de bouwer.

DSCN0097

De volgende ochtend hoefden ‘slechts’ nog de tientallen modellen geplaatst te worden, aangeleverd door 11 leden. Met bijna 50 KLM-modellen op het diorama en met ondersteuning van de speciaal geproduceerde posters, was het een indrukwekkend aanzicht. Dit werd bevestigd door de overweldigende aandacht en positieve reacties van bezoekers. Er is een recordaantal bezoekers bij onze presentatie geweest, waaronder een aantal voormalige KLM-medewerkers, zoals een piloot en een boordwerktuigkundige

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 1

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 7

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 2

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 8

DSCN0120

 

Naast het 1/144 vloerdiorama was ook een aantal KLM-modellen in 1/72 te zien, die een goed overzicht gaven van de vroegere KLM-vloot.

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 6

 

Gerard Goeijenbier zorgde voor variatie, door een presentatie van een groot aantal modellen van andere luchtvaartmaatschappijen.

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 3

MIP 1 2020 SIG ACA ESM Foto 4

Onze promotieflyer werd door diverse bezoekers meegenomen, inclusief de mini-flyer met onze bijeenkomsten van 2020.
De 14 aanwezige leden waren onze ‘ambassadeurs’ en hebben vele bezoekers te woord gestaan. De foto toont een deel van de leden.

groep

Een aantal bezoekers is serieus geïnteresseerd in onze SIG A&CA en is uitgenodigd om binnenkort een bijeenkomst van ons te bezoeken en nader kennis met ons te maken. Wij kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde deelname en kijken al weer uit naar ESM 2020, waar SIG A&CA weer kleurrijk en opvallend aanwezig zal zijn.
Een speciaal woord van dank aan de aanwezige leden, voor hun bijdrage aan onze deelname aan ESM 2019. Ook zijn wij de ESM-organisatie (Geert, Ferry en Erik) zeer erkentelijk voor hun begrip en medewerking. Een goede samenwerking is onontbeerlijk, dat is weer eens gebleken.

Voor data van onze bijeenkomsten verwijzen wij naar de agenda op deze website én achterin MIP-magazine.