schilderij

Op 2 april 2022 was de eerste bijeenkomst van de SIG Falklands. 5 SIG leden waren naar Amersfoort gekomen met behoorlijk wat modellen en heel wat lectuur. Op de leestafel lagen boeken en tijdschriften van de allernieuwste uitgaves tot tijdschriften en boeken uit 1982.

Er werd niet alleen gesproken over de modellen en de oorlog zelf maar ook over de ESM presentatie. Er gaat nog heel wat werk inzitten maar we hebben nog even de tijd

De meegebrachte modellen:

25th Mayo

Het vlaggeschip van de Argentijnse marine ARA Veinticinco de Mayo. Slechts heel kort ingezet maar wel een indrukwekkend model

ss canberra

Nog in aanbouw maar dit is de SS Canberra een cruiseliner die werd ingezet als troepentransportschip. De White Whale, dit was de bijnaam, voer mee tot in San Carlos waters. Het werd nooit aangevallen omdat de Argentijnen dachten dat het een hospitaalschip was.

RMS QE2

Nog een cruiseliner als troepentransporter en wel de Queen Elizabeth 2. Dit schip bleef wel buiten de gevarenzone.

vulcan

victor

De Vulcan bommenwerper en de Victor tanker. Ingezet tijdens de beroemde Black Buck operaties.

seaharrier 01

Toen de Britse Task Force vertrok waren de SeaHarriers FRS-1 nog in grijs en wit schema. Onderweg naar de Falklands toe werd het wit overgespoten met Dark SeaGrey.

seaharrier 02

Later werden nog eens een serie SeaHarriers naar de Falklands gebracht aan boord het containerschip Atlantic Conveyer. Deze SeaHarriers waren voorzien van een nieuw kleurenschema met licht grijze tinten. Vlak nadat de SeaHarriers waren afgevlogen werd het schip getroffen door een Excocet raket en zonk.

Wessex

Werkpaard van de Britse strijdkrachten tijdens het conflict de Westland Wessex.

Skyhawk

De Skyhawk was het meeste gebruikte toestel door de Argentijnen zowel de luchtmacht als de marine maakte gebruik van deze toestellen.

canberra

De in Engeland gebouwde Canberra werd ook ingezet vanaf Port Stanley airport.

Alouette 3

De Alouette 3 boordhelikopter van de Venticinco de Mayo

Seaking

De Argentijnse marine maakte gebruik van deze Sikorsky S-3 Seaking

Lynx

Maar ook de Westland Lynx was in gebruik aan beide kanten van het conflict.

 

Dit was een klein overzicht van wat er te zien was. Er wordt nog nagedacht of de SIG nog voor de zomer een keer bijeen komt maar zeker is al dat in het najaar nog een bijeenkomst wordt georganiseerd.

 

Henk 

 

 dit artikel werd gepubliceerd 3 april door Henk Hirs