Verslag bijeenkomst SIG Vergeten conflicten, 1 oktober 23.

Vijf leden van de SIG kwamen deze dag bij elkaar. Gastheer was Jasper in het fraaie dorp Langbroek bij Cothen. Walter had een 1/350 model van de Gearing-klasse destroyer USS Frank Knox meegenomen, dit keer niet op een standaard gemonteerd, maar in een zeediorama, gemaakt volgens de methode zoals Jos Visser die gebruikt. Hij had ook een gedeelte van de tuigage aangebracht. Toch mocht het volgens hem niet echt een diorama heten, omdat er geen bemanning zichtbaar was op het schip. De USS Frank Knox was actief tijdens de Koreaanse oorlog.

Om bij de schepen te blijven, had Maarten een tweetal Nederlandse jagers (tegenwoordig beter bekend onder de Engelse naam Destroyers) meegebracht, ook in 1/350, de N-klasse Hr. Ms. Van Galen en de S-klasse Hr. Ms. Evertsen. Tevens had hij een schip in aanbouw in giethars meegenomen, de Amerikaanse Destroyer Escort Hr. Ms. Dubois van de Cannon klasse.

Meindert pakte uit met een serie vliegtuigen uit de Indiaas-Pakistaanse oorlog. Namelijk een EE Canberra in Indiase kleuren, en de tegenhanger een Pakistaanse Martin B-57, een Indiase MiG 21 en zijn tegenhanger de Pakistaanse Mirage III; verder een Indiase Gnat en blank metalen Dassault Mystère IV. De gastheer had een drietal 1/144 modellen tevoorschijn gehaald, namelijk een Harvard, en een Hawker Hunter en een Percival Provost, beide nog in aanbouw en bedoeld om de kleuren van de Rhodesische luchtmacht te krijgen. Ik had een Pakistaanse NA F-86F en ook een Indiase Mystère IV, maar dan een gecamoufleerd exemplaar meegenomen.

Deze modellen maakten de nodige verhalen los, er werd lekker gekletst en ideeën uitgewisseld. Toch was er ook tijd voor SIG zaken, zoals de opvulling van de SIG tafel op de komende ESM. Afgesproken dat dit jaar een tussenjaar is, met deels modellen uit de Falklandsperiode, deels uit de Indiaas – Pakistaanse oorlog van 1971 en deels van de bushoorlogen in het zuidelijk deel van Afrika. En over de invulling van het hoofdthema voor volgend jaar, de Koreaanse oorlog: van die laatste zijn lijsten gemaakt van modellen van onderwerpen die een rol hebben gespeeld, en bouwdozen die beschikbaar zijn, en een eerste inschatting en verdeling van welke modellen nog gebouwd kunnen worden voor de ESM tafel 2024, en welke bouwverslagen in de MIP kunnen worden geplaatst.

Al met al een plezierige en nuttige bijeenkomst. De SIG leden ontmoeten elkaar weer op de ESM en dan wordt er een datum voor een vervolgbijeenkomst afgesproken.

Henk de Jong
SIG coördinator.

IMG 3672  

 

dit artikel werd gepubliceerd 12 oktober 2023 door de SIG coordinator