SIG FALKLANDS OP SCALE MODEL WORLD 2023.

Al jaren had ik juichende verhalen gehoord over de Scale Model World, de grote tweedaagse show van de IPMS UK in het Engelse Telford, bij Birmingham. Deze werd gehouden op 11 en 12 november 2023. Meedoen had me altijd een enorme onderneming geleken, maar het klonk ook wel als iets wat je eens meegemaakt moest hebben, en ik had na eDay in Tsjechië  de smaak te pakken gekregen. Dus heb ik ruim na de sluitingsdatum een mailtje gestuurd naar de organisatie, of ik nog mee kon doen. De eerste reactie was negatief, maar de woensdagmorgen vóór de show kwam een mailtje dat er iemand had afgezegd. Dus ik haastig een hotel geregeld, de overtocht geboekt en donderdagavond in Hoek van Holland aan boord gegaan. Daar kwam ik zowaar al bekenden tegen, waaronder een SIG lid! De volgende ochtend was het 3,5 uur rijden naar Telford, dus tijd genoeg om ook het RAF Museum in Cosford te bezoeken, dat lag vrijwel op de route! ’s Middags om 4 uur meldde ik me bij het International Centre, waar zoals beloofd een polsbandje en een parkeerkaart klaar lagen. Eenmaal binnen werd mij snel mijn tafel gewezen, en kon ik opbouwen. De tafels daar zijn niet zo breed, maar ze staan met twee naast elkaar en zijn dus wel diep, zodat ik voldoende ruimte had voor de meegenomen SIG Falklands modellen. Ik zat in het internationale blok, met als buren Fransen, Polen, Zweden en zo wat meer, maar ook meerdere Nederlandse groepen, van onze IPMS, de Twenot en anderen.

De volgende ochtend was ik wel een beetje zenuwachtig, want wat zouden de bezoekers van de meegebrachte modellen vinden? Ik zat in het hol van de leeuw! Maar ik werd snel gerustgesteld, de modellen kregen veel belangstelling en werden gewaardeerd. Er kwam niemand iets aanwijzen en zeggen: That’s totally wrong! In tegendeel, er kwamen meerdere Falkand veteranen langs, waaronder een gezette meneer in een elektrisch wagentje, die zei dat hij in het leger had gediend, tijdens de oorlog op Pebble Island gewond was geraakt maar daarvoor wel een Pucara en een MB-339 had neergehaald! Een andere bezoeker zei dat zijn zwager navigator was geweest op een Vulcan tijdens een Black Buck missie, meerdere bezoekers vertelden dat ze bij de RAF aan tentoongestelde vliegtuigen hadden gesleuteld. Ook herkenden sommige bezoekers de pepernoten in het schaaltje van de tijd dat ze bij RAF Germany hadden gediend en boodschappen in Venlo en dergelijke deden. Een andere bezoeker vertelde dat hij drie maal een periode dienst had gedaan als luchtverkeersleider op de Falklands, en dat een geweldige ervaring had gevonden.

Alles bij elkaar een hartverwarmende ervaring, wat overigens wel nodig was omdat de temperatuur in de hal gewoon winters was te noemen! Daardoor was het noodzakelijk om af en toe een rondje door de drie hallen te nemen om het bloed weer war te laten stromen en te kijken naar wat er nog meer voor moois te zien was. En dat was overweldigend!

Afijn, zondagmiddag om 4 uur het boeltje weer bij elkaar gepakt, en maandagmorgen om tien uur was ik moe maar voldaan weer thuis.

Henk de Jong

SIG coördinator.

 SMW 1SMW 2SMW 3SMW 4SMW 5SMW 6SMW 7SMW 8SMW 9SMW 10

 

Tip:  bekijk hier op onze IPMS website meer SMW 2023 foto impressies...

 

dit artikel werd gepubliceerd door Henk op 17 november 2023