lvdm 1 

Bezoek aan het Museum Luchtverdediging


Of om het bij zijn officiële naam te noemen: De historische collectie van de grondgebonden luchtverdediging. Deze bevindt zich op het terrein van de Luitenant Generaal Best kazerne, ook bekend als de voormalige vliegbasis De Peel. Deze basis is het thuis voor de Nederlands Patriot eenheden en is dan ook een logische plek voor deze collectie.

lvdm 4

Op een van de weinige mooie dagen in september 2017 gingen we met een kleine delegatie naar het zuiden. Wel even van te voren een telefoontje ter controle of het echt open zou zijn. Het is namelijk een niet zo groot museum dat helemaal gerund wordt door vrijwilligers. Even voor het afgesproken tijdstip stonden we aan de poort en werden we al snel afgehaald. Bij het museum werden we meteen allerhartelijkst ontvangen door de beheerder en werden we voorgesteld aan de gids, Kees. Hoewel het half een was en de rondleiding pas om half twee zou beginnen was dat geen beletsel voor de gids om meteen van wal te steken.

lvdm 2


De collectie is prachtig overzichtelijk neergezet en begint in de jaren van de Eerste Wereldoorlog ’14-’18. Dan gaat het via een luisterapparaat over naar de Tweede Wereldoorlog en de Politionele acties. De Koude Oorlog beslaat het grootse deel van de ruimtes. Vooral omdat de raketten die toen in gebruik kwamen zo veel plek innemen. Die staan daar namelijk compleet met radarwagens en grote diorama’s van de stellingen in West Duitsland.

Ook staat er een PRTL met randapparatuur zoals een opengewerkt 35 mm kanon en een oefencabine. Om aan te geven hoe veel er te vertellen was: de gids had de rondleiding van 1,5 uur uitgebreid naar bijna 3 uur, en we hebben ons daarbij geen moment verveeld! Integendeel, we hadden er zo nog een uur aan vast kunnen knopen.

lvdm 5

Maar het museum ging sluiten en we moesten tijdig het terrein weer verlaten. Uiteraard pas nadat we wat van ons loszittend geld hadden uitgegeven in het museumwinkeltje en nog een aardig bedrag in de bus voor donaties hadden gestopt.

lvdm 6

Op weg naar de uitgang hebben we nog snel een blik geworpen op al het moois dat er buiten rondom de gebouwen stond. De plotselinge regen en de dreigende sluiting van de poort maakten dat we er wel even wat tempo in zetten.

Enkele kanonnen en raketten zijn via walk arounds op de site gezet (zie hieronder) en zo voor iedereen in detail te bekijken. Maar als je dit in het echt wil zien dan moet je echt dit museum bezoeken! Het NMM is gewoon niet te vergelijken met zo’n gespecialiseerde collectie met zulke gedreven en enthousiaste vrijwilligers.

Een voorproefje kan je zien op de site van het museum: https://www.hcglvd.nl/

Daar vind je ook informatie over de openingstijden en het bespreken van een rondleiding.

Een leuk bezoek voor onze SIG Oost Europa deelnemers,

Almer

lvdm 3


Ondertussen zijn al diverse walk arounds hier op de IPMS NL site te zien, zoals de PRTL, Nike Hercules en Hawk raket

Leuk voor het detailleren van beschikbare plastic modellen

 

Naamloos

Deze web pagina werd gepubliceerd 29 September 2017