scandinavie

Info door Walter

De leden van de SIG Scandinavïe hebben interesse in allerlei onderwerpen ten aanzien een onbekend stuk Noord Europa maar voor de modelbouwer heeft Scandinavië zeer veel interessants te bieden. Een combinatie van eigen ontwerpen, licentiebouw en divers (oost en west) buitenlands product maakt dit een nieuw te ontginnen stuk voor de modelbouwer.


Zo werd in Zweden in de jaren 20 en 30 al voorzichtig gestart met wat kleine vliegtuigontwerpen, kwam de luchtvaarindustrie pas echt op gang met de oprichting van Saab in 1937. De Zweedse regering had namelijk voorzien dat met de toenemende spanning op het wereldtoneel, het wel eens lastig kon zijn voldoende en goede militaire middelen ter beschikking te krijgen. Het eerste ontwerp, de lichte bommenwerper Saab B17, was al gelijk vrij succesvol en werd in grote getalen en in verschillende varianten gemaakt voor de Zweedse luchtmacht (zie foto 1, Marivox 1/72 Saab B17BS). Ook een aantal jagers, zoals de bijzondere Saab J21 (waar ook een straalmotor variant van ontwikkeld is, Saab 21R), vonden hun weg snel van de tekentafel naar het luchtruim (zie foto 2, Heller Saab J21 1/72).

Ook de Zweedse landstrijdkrachten werden in rap tempo uitgebreid met een aantalverschillende ontwerpen. De Landsverk L180/L181 heeft succesvol in mei 1940 in Nederland gevochten en Zweedse tanks vonden hun weg ook naar de Hongaarse landmacht (als Toldi/Landsverk L-60). Ook van deze tanks en pantservoertuigen zijn zeer interessante modellen te koop. 

Waar het de Zweden gelukte in de Tweede Wereldoorlog neutraal te blijven, werden Finland en Denemarken wel betrokken in het strijdtoneel. Zowel Denemarken als Finland vlogen daarbij (succesvol) met de Fokker D.XXI (zie foto 4, MPM Fokker D.XXI, 1/72) en de Fokker C.X  konden de Finnen lange tijd het Rode Leger op afstand houden in de Winteroorlog. In de Voortgezette Oorlog van 1941-1944 waren de Finnen aangevuld met buitgemaakt Russisch (Polikarpov en Tupolew SB2 en niet minder dan 100 tanks) en aangekocht Amerikaans (Brewster Buffalo) en Duits materieel, zoals de StuG III en de Me.109G (zie foto), Dornier Do.17Z en Junkers Ju.88A4.

In de Koude Oorlog volgden de Scandinavische landen elk hun eigen koers. Waar Zweden inzette op het bouwen van een zeer sterke landsverdediging met veel eigen ontwerp (bv Saab Lansen, Draken en Viggen, Stridsvagn 103), werd Denemarken NAVO lid (bv. North American F-100, Starfighter, Leopard 1) en probeerde Finland (bv. MiG-21bis, Mil mi-8, T80) met een ontspanningspolitiek de Sovjet-Unie te vriend te houden. Ook van deze vliegtuigen en tanks zijn veel modellen te vinden.

Lees verder de aparte SIG artikelen over de diverse Scandinavische luchtmachten.

 ======================

Het speerpunt van deze SIG zal het uitwisselen zijn van informatie, nieuwtjes en uiteraard het bouwen van veel modellen zijn. (Foto met nog te bouwen modellen)

Mocht je geïnteresseerd zijn geworden in deze SIG, neem dan contact op met de SIG coördinator Ruud van Zoomeren.

bos en meer