2014-10-04: SIG Warships 1/350 op de International Small Scale Convention Heiden 4 oktober 2014

Het is inmiddels een traditie geworden: ergens in het najaar zaterdagochtend om 5 uur gaat het alarm van mijn smartfoon af. Ik moet toch eens een wat minder agressief geluid vinden. Een douche helpt, al waren mijn katten met de koffie minder tevreden en vroeg ik mij af hoe dat blikje Whiskas nou voor mijn neus op tafel was gekomen.

Anyway, eenmaal in mijn Volvo met Jos Visser onderweg naar Duitsland, Heiden, om daar de SIG Warships 1/350 te vertegenwoordigen bij de International Small Scale Convention, was ik klaar wakker. Het was leuk om met Jos daar naartoe te kunnen, zeker gelet op wat hij dit jaar heeft meegemaakt.

Small Scale, de naam zegt het al, de grootste schaal is 1/72. Je vindt in deze categorie van alles, uiteraard vliegtuigen in deze populaire schaal, maar ook militaire diorama’s in 1/76, en natuurlijk waar wij voor komen, schepen in 1/700 (complete "Battlegroups" met een carrier en alle begeleidende schepen) en uiteraard in onze favoriete 1/350.

Deze ISSC was ten opzichte van vorig jaar een week verplaatst om een clash met de IPMS in Antwerpen te voorkomen. Net zoals vorig jaar, en door wellicht ook het wederom mooie weer en de herfstvakantie in de regio waren de bezoekersaantallen niet heel hoog.

Evengoed was de ontvangst door Berthold Tacke en zijn vrouw, de organisatoren van het evenement, wederom bijzonder hartelijk en was het een kans om gezellig met onze collega scheepsbouwers, b.v. IG-Waterline en de "VMF-06 German Gamblers" te babbelen. Mijn Duits wordt elk jaar enigszins ontroest. We zaten met alle scheepsbouwers bij elkaar, al zaten Guido Hopp en Chistian Bruer van de German Gamblers iets verderop. Leuk trouwens om te zien, dat zij ook een vergelijkbaar systeem als wij voor de stand hadden, Jos' ingenieuze "blokkensysteem", waarmee een stand in lagen kan worden opgebouwd.

Jos en ik hadden 5 meter tafel geclaimd en hadden o.a. de Saratoga, de slagschepen Missouri en de Bismarck mee. Ik zorgde voor de begeleidende schepen, twee moderne Spruance destroyers in verschillende stadia van hun carriére (de Cushing en de Elliot) en twee onderzeeërs, de Nautilus en de Scorpion, allebei van MikroMir. Evert Jan Foeth nam uiteraard zijn Hood mee, die nu toch wel in de afbouwfase zit (al is dat bij Evert Jan nooit helemaal zeker;-). Zijn luchtdoelgeschut, compleet scratchbuilt van zelf vervaardigd fotoets materiaal, blijft fantastisch om te zien. Het schiet nog net geen echte granaten af op 1/350 vliegtuigen. Grappig is dan, dat hij vragen krijgt hoe hij de beschermkap voor het model heeft gebouwd. Ach, ja.image-2014-10-11-5

We hadden ook ons gezamenlijke "Gearing"-project mee, twee "Gearing"-klasse destroyers in verschillende stadia van dienst. Jos doet de WOII versie, ik uiteraard de post WOII uitvoering.

We hadden over belangstelling niet echt te klagen, al wisselden we meer informatie uit met onze Duitse vrienden en met de overige vertegenwoordigers uit IPMS-kringen, zoals Meindert de Vreeze, Bruno Ghuijs, Jan de Haan en Sjaak van der Meij, die weer op zoek was naar eitjes. Ook was Maarten Schönfeld even overgewipt uit het Belgische.

Na diverse rondjes en na een laatste broodje Bratwurst togen we rond 5 uur 's middags, tijdens alle prijsuitreikingen weer huiswaarts. In die wedstrijd waren overigens de 1/350 schepen goed vertegenwoordigd. Al hadden en hebben we wat aarzelingen, de ISSC is en blijft een gezellig en goed georganiseerd evenement. Dus volgend jaar zien we wel weer.image-2014-10-11-9

Bijgaand een aantal impressies van het evenement en onze stand.

Walter

image-2014-10-11-2image-2014-10-11-7image-2014-10-11-3image-2014-10-11-4image-2014-10-11-6image-2014-10-11-8image-2014-10-11