SIG Warships 1/350 op de Flanders Contest 7 maart 2015

Auteur: Walter Sonderman

De Flanders Contest, georganiseerd door de IPMS Antwerpen, is al jaren een begrip in modelbouwland. Naast de contest zelf is er erg veel te krijgen op modelbouwgebied, niet alleen modellen (naast nieuw vooral ook veel oud en soms zeldzaam). Ook vrijwel alle materialen die je nodig hebt (en soms ook niet nodig hebt;-) om een model te bouwen zijn dáár verkrijgbaar.

Jos Visser, coördinator van SIG Warships 1/350, is al jaren een trouwe bezoeker en wist mij en Ron Bergsma (bouwer van voornamelijk tanks) vorig jaar over te halen om mee te gaan. Dat was dermate goed bevallen, dat we wederom om 6 uur met z’n drieën vertrokken uit Alkmaar, om zo rond 8 uur Hoboken, een district in Antwerpen, binnen te rijden. Daar bleek, dat navigeren op alleen maar de postcode van het district (2660 Hoboken, Antwerpen) je ook daar brengt: in het district. Niet bij het Don Bosco Technisch Instituut in Hoboken, aan de Salesianenlaan 1, waar we moesten zijn. Jos keek aanvankelijk ietwat verward om zich heen, maar herkende plots een bouwwerk in de buurt. Volgend jaar toch maar wel het adres opsnorren, Jos…;-). Aan de andere kant, hebben we Hoboken ook weer verkend.

image 2015 04 05b

 

image 2015 04 05dWe zaten wederom in hal E, en we deelden nu onze 5 meter met onze collega’s van IPMS Regio Midden met o.m. Huub van Dijk, Joop Ruijzendaal, Erik Bosch en Chris v. Ravensteijn. We stonden in een vierkantje (in vaktaal: een carré-opstelling) van 6 bij 6 meter, maar daarin bevonden zich ook nog twee andere stands. Heu, nou was dat wel erg gezellig, om niet te zeggen erg knus, maar ook een beetje krap met al die mannen.We hadden gelukkig niet teveel mee, Jos had z’n Independence/Buchanan diorama mee, z’n Yukikaze-destroyer en de Duitse kruiser “Nürnberg”. image 2015 04 05f

image 2015 04 05i

image 2015 04 05jDie laatste bouwt hij als project samen met Ron, die het zusterschip bouwt. Ik had twee moderne Spruance-klasse destroyers mee, en mijn moderne “Ise”, een helikopter-destroyer van de Hyūga-klasse. Werner voegde daar zijn U-boote aan toe, én zijn schitterende diorama van een “Buckley”-klasse DE (destroyer escort) in volle zee. Later kwam Maarten (Schönfeld) ook nog langs, en die zette zijn “Walrus”-klasse onderzeeër en de nieuw verschenen USS “George Washington” van MikroMir neer. Steven van Dyck, een Belgische vriend van Jos zette zijn Tamiya-Bismarck neer. Dat model is hij bezig geheel opnieuw op te bouwen nadat hij had gered van de grijze kliko (weet niet of dat in België ook zo heet, maar goed, you’ve got the point…) na een onfortuinlijke buiteling van een trap. Er zijn eenvoudiger modelbouwprojecten, maar de voortgang én de kwaliteit is goed.

image 2015 04 05c

image 2015 04 05gAls IPMS waren we trouwens goed vertegenwoordigd, want in de 3de hal waren de SIG Schepen (Seraya Prudon) en Naval Models (Michiel Woort) neergestreken, waar we uiteraard regelmatig een praatje mee maakten (of zij met ons). Al met al een gezellige bedoening.

Bij het turven van de vraag “zeg, hoe maken jullie die zee?” kwamen we dit keer tot 8 ofzo. Werner had gelukkig een dwarsdoorsnede gemaakt van zijn techniek, maar het blijft toch verbazen, dat er niet wordt gevraagd hoe we die foto-ets railing er op krijgen of hoe rigging wordt aangebracht. Het maken van zeeën is zo ongeveer het eenvoudigste van scheepsmodelbouw…maar blijkbaar bij het grote publiek het meest zichtbaar.

Naast het bemannen van onze stand was er tijd genoeg om de andere hallen te bezoeken, om de wedstrijdinschrijvingen te bekijken en naar goedkoop aangeboden kits op zoek te gaan. Op één of andere manier leek het aanbod erg op dat van vorig jaar, maar leken de bezoekersaantallen iets minder. De wedstrijd was de moeite waard, er waren, naast het gebruikelijke aantal vliegtuigen en militaria, ook veel schepen ingeschreven, waaronder een Tirpitz (die zie je niet al teveel als model, het is meestal het zusterschip Bismarck) en een schitterend diorama van een Duitse U-boot basis.

image 2015 04 05m

image 2015 04 05l
Niettemin is de Flanders Contest een uitstekend georganiseerd evenement, een blijvertje op de agenda van de SIG Warships 1/350. Het was wederom lente-achtig, zeker later op de dag, ik nam ruim de tijd om ook uitgebreid van het lekkere zonnetje te genieten…..Rond 4 uur hadden we het wel gezien, na een laatste “patrouille” pakten we ons boeltje weer in. Het gebruikelijke bezoekje aan de Mac vlakbij de grens was wederom een smaakvolle en calorierijke afsluiting van de dag.

Walter Sonderman