Verslag SIG Warships 1/350 24 juli 2021
Auteur: Walter Sonderman
Na een lange periode waarin we, zoals de gehele wereld, beheerst werden door het COVID-19 virus, konden we eindelijk een afspraak maken voor een SIG Warships-middag, de eerste sinds 25 januari 2020, kort vóórdat de pandemie losbrak.
We hadden via een WhatsApp-groep uiteraard wel contact gehouden, maar er gaat natuurlijk niets boven een “fysieke” bijeenkomst, rekening houdend met de regels die er zijn.
Ed was bereid gevonden zijn huis ter beschikking te stellen. Ed had ook een uitgebreide verbouwing achter de rug, dus dat was een tweede reden om naar Oudewater af te reizen. Die verbouwing had een riante woonkamer, en net zo riante tuin, én natuurlijk een behoorlijk uitgebreide “mancave” opgeleverd. Een bezoek kon natuurlijk niet uitblijven.
Ed is een produktieve bouwer van voornamelijk schepen uit de 2de wereldoorlog. Als er onderwerpen waren, die niet op de markt waren zocht hij de oplossing in “scratch-bouw”, zoals hij met zijn mooie HMS Rodney en HMS Lion bewees. De van Heller-kits afkomstige plastic reling is sindsdien vervangen door foto-ets. Het HMS Kent-project is echter gestopt sinds Trumpeter met prima kits van de “County”-klasse kruiser uit is gekomen.
De avond tevoren waren Jos en ik bij de gezamenlijke regio-avond van Noord-Holland en Alkmaar e.o. geweest, en het was gezellig laat geworden. De nacht erop was kort, omdat ik om 9 uur ’s ochtens een afspraak had. Tja, met het bericht dat de regels wat versoepeld zouden worden, had dat niet kunnen uitblijven, maar eigenlijk zie ik in de agenda niet zo heel veel SIG-of regio-bijeenkomsten gepland staan. Nouja, we hebben er zolang op moeten wachten, een weekendje plastic is ook nooit weg.
Jos en ik pikten onderweg in Nieuw-Vennep Rob Burgerhout op en voegden ons bij de al aanwezige Chris en Tony, terwijl kort daarop Evert-Jan zich meldde. De andere Rob, van Basten, had wegens gezondheidsproblemen afgezegd. Een spoedig herstel gewenst!!
Chris had onder meer een “Typhoon”-klasse onderzeeboot van het Russische Alanger en de K-19 van Zvezda mee, en een Saratoga-carrier van Trumpeter. Jos was hard bezig geweest aan de Britse kruiser HMS Cornwall, uit de eerder genoemde Trumpeter-kit. Vooral de Walrus-vliegtuigjes vormden een uitdaging. Ik weet ervan, want regelmatig komen we bij elkaar om gezamenlijk te bouwen. Zelf had ik mijn in aanbouw zijnde ARA Belgrano, een Argentijnse kruiser mee, als onderdeel van een Falkland-oorlog thema. Die Belgrano wordt opgebouwd uit de kunsthars USS Nashville-kit van Iron Shipwrights, waar iedereen voor me had gewaarschuwd. Hetzelfde thema had al de Britse destroyer “HMS Coventry” uit een Atlantic Models-kit opgeleverd. Eerder had ik al de Hr.Ms. Rotterdam, gebouwd uit de Naval Models B-jager kit, afgemaakt. Gastheer Ed had beneden onder meer zijn oude HMS Prince of Wales (met Heller-reling) en het Duitse slagschip Schleswig-Holstein opgesteld. Ook de in aanbouw zijnde HMS Calcutta van Trumpeter was aanwezig.
Met de kleine groep waren ook veel gesprekken over alles wat met modelbouw te maken had mogelijk en werd het, onder het genot van wat drankjes, erg gezellig. Pas laat in de middag keerden we huiswaarts. Ik had de zondag nodig om bij te slapen, maar je weet natuurlijk nooit, of dit soort bijeenkomsten op korte termijn mogelijk blijven. 21 augustus a.s. hebben we – vanuit de regio Alkmaar e.o.- een Open Dag bij de ModelBouwCompany in Koedijk, waar ik graag ook SIGgers zie!
Jos legt aan Evert-Jan uit, hoe de HMS Cornwall tot stand is gekomen. Tony kijkt belangstellend toe.
De HMS Coventry, met daarachter de Schleswig-Holstein.
Chris' Saratoga met de Typhoon en de K-19 daarachter.
Staande receptie: Rob zittend een typische modelbouw-houding, boek op schoot.
De Prince of Wales met Heller-reling.
Bezoek aan de mancave, of manzolder eigenlijk.