De Modelbouwgroep Noord-Holland Noord organiseert jaarlijks de Open Modelbouw dag in café de Ridder in Berkhout. Voor dit evenement zijn diverse clubs uitgenodigd om hun werk te laten zien, en er zijn ook diverse modelbouw handelaren aanwezig.

Zo kwam het, dat Jos op een mooie, maar koude én vroege zondagochtend weer bij me voor de deur stond om mijn “Intrepid”, inmiddels voorzien van een tilbaardere en handelbaardere kist, naar zijn al van voorraad voorziene auto te tillen. Voor ons wat dit een zogenaamd “droog oefen”-evenement voor de week erop, waar we in Lingen bij de Euro Model Expo ook een meter of vier zouden hebben.
Het droog oefenen ging voortreffelijk, want we hadden binnen een half uur de hele handel op de tafels geplaatst. Vervolgens konden we Bruno Ghuijs, die als vertegenwoordiger van de Twenot naast ons stond, van zijn werk afhouden en een kijkje nemen in het comfortabel warm café en in de wat frissere sporthal ernaast.image 2018 09 18 2 image 2018 09 18 3Daar hadden Naval Models (Michiel, Petra en zoon) een plaats gevonden (de dag ervoor waren ze nog op de Flanders-contest geweest), onze vrienden van de Regio Noord-Holland waren er met zes man vertegenwoordigd (Sjaak, Han, Henk H., Meindert, Michiel en Peter), tevens stonden Peter Stam van de Modelbouwcompany uit Koedijk en Mart van Putten van Modelbouwenzo met een stand. Het kwam op mij over als een gezellige kingsize regio-avond (maar dan de hele dag).image 2018 09 18 5image 2018 09 18 5

Behalve de “Intrepid” had ik verder niets mee, Jos had zijn “Saratoga”, “Texas” (die is echt bijna klaar, en mijn handen jeuken om een verslag te schrijven), “Missouri”, “Yamato”, zijn in aanbouw zijnde “Alaska” mee plus nog wat kleiner spul. Ik zal naar Lingen wat meer meenemen om te voorkomen dat het een Jos Visser exhibitie wordt.image 2018 09 18image 2018 09 18

Het evenement was dan wel gezellig, maar niet heel druk: mogelijk dat de nogal koude omstandigheden daarbij een rol speelden. De bezoekers die bij ons langskwamen konden rekenen op een uitgebreide explicatie over het maken van de zee en van de vitrines (gek is dat, dat wordt anders nooit gevraagd;-).
In de middag nestelden Michiel en ik ons met een lekker Weizen-biertje (het kunnen er ook twee zijn geweest) naast de bar om even van gedachten te wisselen over Telford (waarvoor de stand, de boot en het hotel al geregeld zijn), de toekomst van de SIGs en over het aankomende model van de kruiser “De Ruijter”, waarvan Michiel de kunsthars-onderdelen meehad. Die kruiser is een bijna natuurlijk onderwerp voor mij, als bouwer van naoorlogse oorlogsschepen. Na de “Intrepid” heb ik me bezig gehouden met wat simpeler dingen, wat vliegtuigen (twee 1/48 F7F Tigercats, inmiddels gereed) en wat onderzeeboten, maar die “De Ruijter” zou best weleens mijn volgende grote “project” kunnen betekenen.

Er was tevens een tombola met mooie prijzen (althans, zo stond het op Facebook), maar die heb ik aan me voorbij laten gaan. Na zo’n tombola zit je altijd weer met kits die niet in je onderwerp, schaal of interessegebied zitten en vervolgens tussen al die andere 327 kits die je zéker wel gaat bouwen liggen te verstoffen.
Zo rond een uurtje of half vijf begon men de handel weer in te pakken of op te vouwen (de lakens die onze ondergrond vormen).
Nogmaals, een gezellige kingsize regio-dag. Bijgaand wat sfeerfoto’s.

Auteur: Walter Sonderman