Auteur: Walter Sonderman

De Modelbouwgroep Noord-Holland Noord organiseert jaarlijks de Open Modelbouw dag in café de Ridder in Berkhout. Voor dit evenement zijn diverse clubs uitgenodigd om hun werk te laten zien, en er zijn ook diverse modelbouw handelaren aanwezig.

20190303 103742

Vorig jaar was voor mij de eerste keer dat ik mee was, en de kleinschaligheid en gezelligheid waren mij prima bevallen. Ondanks de verkoudheids-en griepverschijnselen die ik de week ervoor had gehad stapte ik op een nogal herfstachtige ochtend met Jos in de auto naar Berkhout. 20190303 103452Ik had onder meer mijn “Intrepid”, waarvan het bouwverslag in de MIP19-1 en 19-2 te lezen is, weer eens mee, de in aanbouw zijnde kruiser “De Ruyter” en de inmiddels bestelde én gearriveerde “USS Boston”, een werkelijk schitterende resin kit van Orange Hobby van de eerste met raketten uitgeruste Amerikaanse kruiser.
20190303 10390620190303 10390620190303 103906Omdat we de week erop een bijeenkomst voor SIG Warships zouden hebben en eind maart weer vertegenwoordigd zouden zijn op Euro Model Expo in Lingen besloot ik dat dit mijn inzending voor die twee evenementen zou zijn en zette de kisten tussen de evenementen door gewoon in mijn huiskamer, die toch ruim genoeg is. Met vitrines en modellen elke week twee trappen op en neer lopen is namelijk niet erg efficiënt…..en kan zelfs gevaarlijk zijn. Ik heb wel eens ten koste van een gekneusde wervel en een geschrokken kat een model van een roemloze tuimeling behoed. Die kat en haar metgezel hadden nu veel plezier aan de extra slaapplekken bij het raam.
Binnen een half uur hadden we de hele handel op de tafels geplaatst. We zijn er inmiddels tamelijk bedreven in geworden. 20190303 103452Vervolgens konden we een kijkje nemen in het comfortabele warme café en in de wat frissere sporthal ernaast. Naval Models (Michiel en Seraya, waarvan de eerste ’s middags allerlei carnaval-verplichtingen elders had?), onze vrienden van de Regio Noord-Holland met zes man (Sjaak, Han, Henk H., Meindert, Michiel en Peter), Peter Stam van de Modelbouwcompany uit Koedijk waren onder de aanwezigen. Zoals ik vorig jaar al opmerkte, het leek meer op een gezellige kingsize regio-avond (maar dan de hele dag).20190303 104708

Ik had de Essex-klasse carrier “USS Intrepid” mee, het piepkleine sleepbootje “USS Manistee” en verder niet één, maar twee Halibut-klasse onderzeeboten: uit de resin kit van BlueRidge kun je namelijk zowel de met Regulus-raket uitgeruste versie bouwen als de latere met de DSRV (Deep Submersible Rescue Vehicle) uitgeruste versie. Jos had zijn “Saratoga”, “Texas”, de nog steeds in aanbouw zijnde “Richelieu” en de “Missouri” mee, en beiden konden we onze uitvoeringen van de Dragon Gearing-klasse destroyer zien, een gezamenlijk project.

20190303 103842

Het evenement was weer gezellig, maar niet heel druk. Niet dat dat de pret drukte, want zo hoefden we niet te lang wachten op onze lunch met een broodje kroket. Volgens mij voor het eerst was er ook een wedstrijd georganiseerd. Misschien dat we volgende keer meedoen, want de scheepscategorie was wat dunnetjes vertegenwoordigd.
Zo rond een uurtje of half vijf begon men de handel weer in te pakken of op te vouwen (de lakens die onze ondergrond vormen). Bijgaand wat sfeerfoto’s.