Auteur: Walter Sonderman

 

Het jaarlijkse hoogtepunt voor de Nederlandse modelbouwer is natuurlijk de traditionele Euro Scale Modelling, de ESM.

SIG Warships was uiteraard weer paraat, de grootste input kwam echter weer van Jos, Ed en mij aangevuld met scratchbuilt-projecten van Maarten en voorbereidend werk van Steven.
Dat doet uiteraard niet aan het plezier af, maar ik vraag me wel eens af wie er nog meer bouwt in onze schaal…Small Stand SIG Warships
Omdat de Intrepid al een paar keer op tournee was geweest (en modellen van al dat gereis er niet beter op worden) had ik de dag ervoor maar weer eens mijn USS Eisenhower-carrier uit de vitrine op zolder en in de reiskist gedaan: een model van een meter lang en dus een tamelijk omvangrijke reiskist annex vitrine kost nogal wat tijd en moeite. Daarnaast had ik de destroyer Cushing en het fregat USS Ford mee, wat onderzeeërs zoals de Gato-klassers Tunny en Cubera en de prachtige resin Halibut uit de BlueRidge-kit. Het piepkleine sleepbootje USS Manistee contrasteerde mooi met de Eisenhower. Small Eisenhower voorgrondSmall Cushing en FordVerder pakte ik wat vliegtuigen (een 1/48 F-100D Super Sabre en een A-1H Skyraider) in voor de Regio West-Friesland, die als thema de Vietnamese oorlog hadden. small Super Sabre F100DRond kwart voor acht vertrok ik uit Alkmaar, want we hadden om iets voor negen uur afgesproken om de stand op te bouwen, de noodzakelijke polsbandjes voor onze leden te regelen en andere voorbereidingen te treffen.
Juist op het moment dat ik naar binnen ging, arriveerden Jos en broer Ruud ook ter plekke: dat was mooi, want zo kon de laatste me helpen de Eisenhower naar binnen te dragen. Jos had zijn gebruikelijke 8 meter geregeld: opbouwen doen we al zo lang, dat dat geen moeite meer kost.

Jos had onder meer zijn in aanbouw zijnde slagschepen Richelieu en Texas mee, alsmede de oud-gedienden Missouri en Yamato. Ed had een aantal van zijn scratchbuilt modellen mee, zoals de Engelse slagkruiser Princess Royal, die niet onderdeed voor de modellen van de “mainstream” fabrikanten zoals Dragon, waar Ed onder andere de Duitse slagkruiser Scharnhorst van meehad. Small Scratchbuilt Princess RoyalSmall Scharnhorst en Chih YuenHet Chinese slagschip Ting Yuen van Bronco was een vreemde eend in onze Warships-bijt met schepen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en daarna, omdat deze dateert van de 19de eeuw en in het echte leven zelfs de eeuwwisseling niet haalde: het werd onherstelbaar beschadigd in 1895 tijdens de eerste Chinees-Japanse oorlog. Ed houdt van wat oudere oorlogsschepen, ook de pre-dreadnought HMS Agamemnon van HobbyBoss was present, alsmede de Chinese kruiser Chih Yuen. Verder sierden de Franse slagkruiser Strasbourg van HobbyBoss en de Japanse kruiser Mogami van Tamiya onze stand. Small Agamemnon

Small Eds werkSmall Kruiser MogamiOnze buren waren onze vrienden van Naval Models (waar ik twee weken daarvoor mee naar Telford was geweest), van de hand van wijlen Hans Bosman stond de Nederlandse kruiser De Ruyter op onze stand.Small Kruiser De Ruyter van wijlen Hans Bosman Dat had een reden, want Naval Models heeft de resin kit van die De Ruyter eindelijk op de markt gebracht na een langdurig ontwikkelproces (https://www.navalmodels.com/product/350-15-kruiser-de-ruyter/). Uiteraard is de De Ruyter voor mij een natuurlijk project (ik bouw alleen na-oorlogs) en dan ook nog een bijzonder project. Weer iets anders dan al die mooie, maar ook eeuwige Bismarcks, Hoods, Yamato’s….Door het showen van wat eigenlijk het prototype van de Naval Models-kit is was er veel belangstelling voor de kit. Zelfs Jos was verbaasd, eindelijk een keer geen vragen (nou, ja, maar twee) over zeeën en glazen kappen...Small Kruiser De Ruyter

Trouwens, in de kit zijn de lopen van de kanons ook van resin, en dat is vragen om gebroken kanonnetjes. Bij SSN modellbau: https://www.ssnmodellbau.de/ vond ik geschikte messing gedraaide lopen voor de 152 en 40 mm kanons van Master: ik kaapte de laatste van elk blijkbaar net voor de neus van Seraya weg;-). De 57 mm moeten gemaakt worden van tubes 0,4 mm van Albion Alloys.

Het bemannen van de stand was met z’n drieën op zich geen probleem en we hadden dan ook de gelegenheid om over het terrein te lopen, wat met bekenden te praten en wat noodzakelijke (nou, ja, min of meer dan toch) voorraad in te slaan. In onze zaal was dan ook nog het grootste gedeelte van de IPMS gehuisvest.

De volgende show is alweer eind maart 2019, bij de EME in Lingen, waarvoor Berthold Tacke al druk reclame voor liep te maken.

 Small Stand SIG Warships 2