Auteur: Walter Sonderman
Met de zomer en dus diverse andersoortige evenementen (ik hou me bijvoorbeeld ook bezig met klassieke autosport) achter de rug was de modelbouwhobby ietwat naar de achtergrond gedrongen, hoewel me dit niet had weerhouden de Naval Models kit van de Hr.Ms. de Ruyter af te maken. Jos was zelf ook twee kruiserprojecten begonnen, de Trumpeter “Exeter” en “Cornwall”. Tevens realiseerden we ons, dat de SIG Warships dit jaar 10 jaar bestaat: kortom, reden genoeg om een bijeenkomst te organiseren! Met de laatste SIG Warships-bijeenkomst alweer een hele tijd geleden (maart van dit jaar) werd het ook weer eens tijd.
Jos besloot om ook dit keer weer een soort van thuiswedstrijd te spelen: we bestieren ook de regio Alkmaar e.o., en de week ervoor zaten we daarvoor bij Peter Stam van de ModelBouwCompany, da’s om de hoek in Koedijk/Alkmaar.
Jos plan was om zijn eigen Cornwall te vergelijken met de Kent uit dezelfde klasse van Ed Oosterlaken (die hem van scratch bouwt) en met die van Maarten. Maarten moest helaas verstek laten gaan, maar evengoed was de SIG bijeenkomst met 13 man wederom goed bezocht. Behalve Jos en mij waren Ed Oosterlaken, Huub van Dijk, Rob van Basten, Rob Burgerhout, Michiel Woort, Han de Roos, Joop Rijzendaal present en vonden relatief nieuwe leden als Sjaak Staedler, Evert Prijs, Michael Schulpen en Jaap van Zanden ook de weg naar Koedijk.
Na de ontvangst met koffie, thee en broodjes kon de uitgestalde “waar” bewonderd worden, met opvallend veel in aanbouw zijnde projecten. Han had zijn Emden af, natuurlijk had ik mijn De Ruyter al een tijdje geleden afgebouwd, Evert leverde zijn Karel Doorman (het fregat), maar verder had alleen Michiel een afgebouwd model met de onderzeeboot “Hartford” staan, het oude maar door Michiel gecorrigeerde model van Dragon.
Aan de andere kant, met zoveel projecten in verschillende fasen van de bouw kon men goed inzicht krijgen in de verschillende bouwtechnieken.
Verder waren op de showtafel de Texas en de Dreadnought van Jos, alsmede een scratchbuilt modelletje van een Engelse sleepboot (die de Cornwall zal vergezellen) en de Alabama van Ed te bewonderen.
Een wat vreemde, maar zéér interessante eend in de bijt, was de Tucumcari-hydrofoil (de PGH-2) van Michael: niet alleen vanwege de schaal (1/84) maar ook vanwege de zeldzaamheid: het betrof hier namelijk het stokoude Aurora-model uit 1970. In de States zie je die wel eens voor 150 dollar aangeboden worden… Gered uit een kliko en onderwerp van een restauratie-project. Vandaar dat we Michael uiteraard vergeven dat hij toch echt bij de SIG warships 1/350 was….;-). Zo’n Tucumcari is er trouwens ook in onze schaal (en dus maar zes centimeter groot): uit resin, van Iron Shipwrights. Ik zal eens contact gaan opnemen met Brandon Lowe van Free Time hobbies…Als ze ‘m hebben, is dat een leuk klein projectje voor tussendoor, en dan kan ik Michael gelijk voorzien van de gevraagde tips.
Uiteraard organiseerde Jos een paar excursies naar zijn modelbouwkamer, waar blijkbaar zóveel te vertellen en te zien was, dat ik me maar bezighield met de catering. Dat was trouwens vrij simpel: het bestond uit de gasten wijzen op het gebruik van het eigen onderstel om de tocht te maken naar de koelkast met drank en naar de hapjes die in de keuken stonden. Omdat Jos 2 kilometer van me vandaan woont, kom ik er nogal eens voor gezamenlijke bouwsessies, dus hoefde ik de gang naar boven niet te maken.
Wederom een gezellige SIG-bijeenkomst, waarvan enkele leden de wandeling naar Peter Stam van de MBC niet konden laten: het is ook maar 600 meter lopen…...
dit SIG artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 30 september 2019