Auteur: Walter Sonderman

De eerste SIG Warships-bijeenkomst van 2019 vond plaats bij een relatief nieuw lid van onze SIG, Ed Oosterlaken. Ik had me voorbereid op een snel ritje van Alkmaar naar het rustieke Oudewater, maar Jos had het idee om nog even bij HBM-machines in Moordrecht langs te gaan om een nieuwe airbrush aan te schaffen: je kan er maar beter mee dan om verlegen zitten, nietwaar? Voor degenen die er nog nooit zijn geweest, HBM verkoopt tegen zeer schappelijke prijzen allerlei grootmateriaal voor het grove doe-het-zelf werk, maar ook kleinmateriaal voor onze hobby: airbrushes, maar ook compressoren en cabines. Tevens borensets met diameters tussen de 0.3 en 1.6 mm, vijltjes en teveel andere dingen om op te noemen. Ik schafte voor 6 euro wat kleine opbergdoosjes aan, want als je met verschillende scheepsbouwprojecten tegelijkertijd bezig bent, raak je gemakkelijk onderdeeltjes kwijt of sta je je af te vragen wat voor fotoets onderdeel dat nu weer is, wat je op je hobbytafel vindt. Rond half twee arriveerden we bij huize “Anja”, wat zo heet het onderkomen van Ed. Chris en Rob (van Basten) waren er al, na ons vielen Rob (Burgerhout), Maarten, Erik en Huub (goed om hem weer te zien, en hij maakt het goed), Frido (ook goed om hem weer eens te zien) en Tony hun opwachting. 11 man, dat is weer eens een goed aantal voor een SIG.20190309 135259

Na de ontvangst van Ed met koffie, thee, broodjes kon de uitgestalde “waar” bewonderd worden, met opvallend veel in aanbouw zijnde projecten. Dat gaf goed inzicht in de verschillende bouwtechnieken die men gebruikt, en dat gaf weer eens aan dat er vele wegen zijn die tot een mooi gebouwd model leiden. Zo had Ed de kruiser “HMS Exeter” van Trumpeter gebouwd, maar had Maaarten diezelfde kit met allerlei aanpassingen staan. Maarten is ook een echte “onderzoeker”. Met 11 man was er teveel om hier in lijstvorm op te noemen, bekijk eens de foto’s die ik heb gemaakt van het evenement.20190309 13531420190309 13531420190309 135314

Uiteraard organiseerde Ed een paar excursies naar zijn modelbouwkamer, waar veel van zijn mooie scratchbuilt-projecten waren te zien. Slagschepen als de “Roma” en de “HMS Rodney”, allemaal scratchbuilt, een County-klasse kruiser, ook scratchbuilt.
20190309 13540720190309 13540720190309 135407Ed is, net zoals ik, een echte “afmaker”, dus gericht op een gereed produkt. We hadden dus ook interessante gesprekken tussen de “afmakers”en de “onderzoekers”, waarvan de laatste categorie zich kenmerkt door het grote aantal gestarte (maar nog niet afgemaakte) projecten. Het zijn maar twee van de facetten die onze hobby zo interessant maken, het gaat tenslotte om het plezier wat je ontleent aan een “project”. Ed is een “afmaker”die ook veel onderzoek doet, anders is het vrij lastig om van scratch (zeg maar een kudde plastic) een model te maken. Al zoek ik op internet soms langdurig naar foto’s van het onderhanden project, baseer ik me als “afmaker” soms dankbaar op het onderzoekswerk wat een “onderzoeker” doet: mijn De Ruyter-kruiser is zo’n voorbeeld. Veel onderzoek door Maarten en Seraya naar bijvoorbeeld het ontwikkelen van de foto-ets set of naar niet eerder ontdekte verstevigingen onder de voorste schoorsteen.     
Een gezellige SIG-bijeenkomst: na de Open Modelbouwdag in Berkhout (waarvan je op deze pagina’s ook een verslagje vindt) en aan het einde van de maand de EME in Lingen heb ik nu wel weer zin om iets af te maken….